mooie en zelfverzekerde oudere vrouw met grijs haar

Afl. 170 Anticiperen op overeten

 

 

Stoppen met overeten doe je het liefst in een keer. Je trekt een denkbeeldige lijn in het zand en spreekt met jezelf af dat je daar niet meer overheen gaat. Je hoopt dat de kracht waarmee je dit besluit neemt, groot genoeg is om je aan toekomstige momenten van verleiding voorbij te helpen.

Maar wat als dit niet lukt? Hoe ga je daarmee om welke betekenis geef je dit? Door je op dit moment voor te bereiden neem je een krachtige positie in, die je relatie met eten verder in ontwikkeling brengt. Ik geef je in deze aflevering de inzichten waarmee je dit doet.

 


Wat je ontdekt: 

  • Waarom je vooraf wilt besluiten welke betekenis je aan overeten geeft.

  • De betekenis die je ontwikkeling remt en overeten stimuleert.

  • De betekenis waarmee je relatie met eten verder in ontwikkeling komt.


 

Transcript Afl. 170

 


Hallo, hoe is het? Hoe gaat het met je? Hoe gaat het echt? Met mij gaat het fantastisch. Mijn intentie voor dit jaar is om naast mijn harde werken ook hard te rusten. En met hard rusten bedoel ik dat ik echt helemaal niet aan mijn werk denk en het lukt. En de reden waarom dit lukt is omdat ik ook echt altijd maar één doel kies. Ik kies altijd maar één doel om mij op te concentreren. Ik bereid dat doel voor, ik kies mijn hulpbronnen, ik weet waar ik mijn onderzoek doe en mijn brein filtert vervolgens al het andere. Dus dit staat continu aan in mij. En daardoor leer ik snel en ontwikkel ik snel. En het voelt zo goed. Nu Etenslessen zo hard is gegroeid, is de druk ermee bezig kunnen zijn, als ik dat wil, flink toegenomen en ik wil daar professioneel en adequaat mee omgaan. En dat betekent dat ik naast mijn harde werken ook hard rust.

Ik hou van hard werken, ik geniet van hard werken, ik kan me ook ontzettend goed concentreren en dan veel werk voor elkaar krijgen. Maar ik wil daarnaast ook echt hard rusten en mijn brein helemaal laten ontspannen en met hele andere dingen bezig zijn. En het is zo fijn nu ik dit ervaar. Het is zo leuk! Ik geniet enorm en ik slaap ook beter. Echt ontzettend fijn! En waarschijnlijk geldt voor jou hetzelfde. Kies één ding om je op te richten, één ding. En in dit geval waar we hier nu over praten is dat het veranderen van jouw relatie met eten. Als je die kiest als focus, als jouw enkele focus, zul je merken dat je brein je daar veel beter in kan ondersteunen dan wanneer je meerdere dingen tegelijk probeert te veranderen in je leven.

In deze les wil ik het met je hebben, omdat het nu nog de maand januari is, over dat frisse begin, die frisse start van dat jaar, je verlangen om te stoppen met overeten en hoe je dat verlangen tegen jezelf kan gebruiken, wat niet effectief is. Ik wil en het klinkt misschien heel tegenstrijdig, maar ik wil dat je anticipeert op overeten. En als je nou net op die trip zit van nee, dit is mijn nieuwe frisse jaar en dit is mijn plan, ik wil stoppen met overeten. Vertel me niet dat ik moet anticiperen op overeten. Dan heb je juist, jij juist, deze boodschap zo hard nodig.

Want, dat verlangen wat je voelt, dat idee van dat frisse, dat fonkelnieuwe jaar, dat frisse, fonkelnieuwe jaar en jouw verlangen om daarin te stoppen met overeten. En misschien ook om af te vallen en je overgewicht kwijt te raken. Dat verlangen, dat kun je tegen jezelf gebruiken. En dit is hoe dat er dan uitziet.

Wat je voelt is het opblazen van je frisse moed. Dus je hebt besloten dat dit het jaar wordt waarin je stopt met overeten en afvalt. Dat is een besluit wat je hebt genomen en wat je daarbij voelt is en is de kracht van je wil. Je wilskracht. En het idee van een fonkelnieuw jaar met alle mooie nieuwe kansen die er voor je liggen, waarin je als het ware de kracht van je wil en de kracht van je verlangen gebruikt om direct succes te kunnen creëren. En dat succes ziet er dan uit als niet meer overeten omdat je daar zo naar verlangt, omdat je dat zo graag wilt. En dat fonkelnieuwe jaar, die schone lei die je jezelf daarbij hebt gegeven. Je wil niet dat daar een smet op komt. Dus elke dag dat je niet over eet, voel je een 'zou het dan nu gaan gebeuren?'. Dit is het dan, dit is dat jaar. En wat ermee gebeurt is dat er een spanning voor je opbouwt waarin je, als je dan toch overeet, enorm teleurgesteld raakt. Het is alsof er dan een scheur, een barst in dat vertrouwen komt dat dit dat jaar is waarin het gaat lukken. En voor je het weet loop je hierop leeg en geef je op.

Wat ik je daarover wil laten zien. Wat ik je daarvoor wil aanreiken is het volgende.

Zie jouw verlangen om iets nieuws te creëren, los van je huidige patronen van overeten. Dus hier is dat verlangen, jouw prachtige verlangen om te kunnen stoppen met overeten. Jouw prachtige verlangen om in een onbelast lichaam te leven en jezelf van overgewicht te kunnen ontdoen. Dat prachtig verlangen hier aan de ene kant en aan de andere kant is daar jouw huidige relatie met eten. Met daarin jouw huidige patronen en gewoonten. De gedachtepatronen in je onderbewuste die vlak onder dat één nachts ijs van je bewuste sluimeren en die zo snel voorbij komen flitsen dat je nauwelijks in de gaten hebt wat je daar denkt. En wat je daar denkt zijn alle gedachten die de gevoelens in jou activeren die je ooit gekoppeld hebt aan overeten. En die koppelingen zijn er ook nog steeds. De emoties die voor jou gelinkt zijn aan overeten. En dan zijn er nog de triggers in je autonome zenuwstelsel die jou laten vluchten. En dat vluchten doe jij in jouw geval in eten. Dus deze patronen, die zitten er nog. Het is de relatie met eten die je nu nog hebt en dat je zo intens verlangt naar stoppen met overeten, laat onverlet dat die patronen er zijn. Dit betekent dus dat jouw verlangen om te overeten en jouw huidige relatie met eten waar dat overeten nog in zit, naast elkaar bestaat.

Als je dat idee kan beetpakken, dan kun je ook begrijpen dat overeten iets is wat je opruimt. Je ruimt je patronen van overeten op. Het is alsof je een kamer instapt waar je ziet dat het een rommel is en besluit dat je die kamer gaat opruimen. En je loopt eerst naar de bank en je haalt de tijdschriften eraf en de krant eraf. Je klopt de kussens op. Dan kijk je naar de salontafel. Daar staan misschien wat glazen of kopjes die terug moeten naar de keuken. Misschien de schillen van een mandarijntje. Ook die salontafel ga je opruimen. En zo ga je door die kamer heen en laat je alles door je handen gaan. Hetzelfde geldt voor overeten. Al je patronen van overeten ruim je stuk voor stuk op. En soms is het zo dat als je één ding opruimt, je daarmee direct een heel cluster hebt opgeruimd. Dus om maar een voorbeeld te noemen sociaal wenselijk eten. Als je nu nog eet om te people pleasen omdat je je vriendinnen niet teleur wil stellen, omdat je je moeder of je schoonmoeder niet teleur wil stellen. Omdat je die collega die op kantoor trakteert niet teleur wil stellen. Als je nu nog overeet omdat je dat doet uit people please, waar je dat eenmaal hebt opgeruimd, op die ene plek waar je dat eenmaal hebt opgeruimd, betekent in dit geval dat je het op elke plek hebt opgeruimd.

Als je je hier eenmaal van hebt los kunnen maken bij je schoonmoeder, dan merk je dat je het ook kan bij je vriendinnen. Dat je het ook kan bij die collega op je werk, waar je ook komt. Je voelt je niet langer gedwongen om te eten als jij dat niet wilt en je verlangen om andere mensen te pleasen door te eten wat ze je aanbieden is opgelost. Dus je hoeft niet dit eerst op te ruimen bij je vriendinnen, dan op te ruimen bij je familie en het vervolgens op te ruimen op je werk. Het is klaar. Ja, het thema speelt geen rol meer. Maar zo zijn er natuurlijk wel meerdere patronen in jouw relatie met eten die je stuk voor stuk opruimt. En wat ik voor je wil is dat je anticipeert op het overeten wat zich dit jaar nog gaat laten zien, daar waar je patronen nog niet hebt opgeruimd.

Als je dit kan begrijpen, dan komt er rust. Dan komt er vertrouwen. Onder andere vertrouwen in je onvermijdelijke succes. Dat Etenslessen zo hard is gegroeid en zo snel is gegroeid, zo snel in populariteit heeft toegenomen, is omdat het zo succesvol is. Omdat mijn klanten zo succesvol zijn. En waarom zijn ze zo succesvol? Omdat dit principe zo goed wordt benut in mijn programma. Je verandert je relatie met eten niet op wilskracht, maar je volgt mijn voor formule, waarmee je patronen van overeten opruimt en jezelf steeds meer invloed geeft op die patronen. En je wordt daarin op het allerhoogste niveau gecoacht. En je bent omringd met mensen die ook voor die kwaliteit kiezen. Voor die kwaliteit van coaching kiezen en voor die formule kiezen. En dat is waanzinnig effectief.

Dus welke betekenis wil je het overeten geven, als het zich nu nog laat zien? En het gaat zich laten zien. Wat je misschien gewend bent om te denken is: blijkbaar kan ik dit niet. Blijkbaar wil ik dit niet graag genoeg. Blijkbaar is dit niet voor mij weggelegd. Het was te mooi om waar te zijn. Wie hou ik hier nou voor de gek? Of misschien denk je ok, verpest, mislukt. En morgen probeer ik het opnieuw. En dat is niet wat ik voor je wil. Als je dat principe van het opruimen begrijpt. Als je net die banken hebt opgeruimd en je ziet daarna rommel op de salontafel, ben je niet teleurgesteld omdat je net de bank hebt opgeruimd? Begrijp je? Je ziet gewoon dit is een volgend patroon. Dit is een volgende plek waar die rommel zich laat zien. Precies zo is het in je relatie met eten. Dus anticipeer op overeten. Hou er rekening mee dat het komt zolang je nog niet al die patronen hebt opgeruimd. Al die koppelingen tussen wat je denkt, wat je voelt en wat je doet. Al je triggers. Ze komen daar waar je ze nog niet in de ogen hebt gekeken.

En als ze zich dus laten zien en je overeet, gebruik het dan niet tegen jezelf om jezelf te helpen herinneren aan dat intense verlangen wat je voelt om te kunnen stoppen. Je wilde dit toch zo graag? Waarom verpest je het nou? Je vindt dit toch zo belangrijk? Waarom doe je dit dan? Nee, het bestaat naast elkaar. Jouw verlangen om te stoppen met overeten bestaat naast de patronen die er nu nog zitten.

Dus wat kun je jezelf dan wel vertellen? Ik leer mijn relatie met eten nu beter kennen. Ik leer mijn patronen nu beter kennen. Ha, ik kom hier iets nieuws tegen. Er doet zich hier een kans voor. En ik kan hier dit patroon van overeten pas oplossen nadat ik het eerst heb begrepen. En daarmee is hier nu niets verpest of verloren. Ik wil er ook niet overheen stappen en morgen opnieuw beginnen. Ik wil wat zich hier heeft laten zien gaan begrijpen. Als je dat doet, als je voor die positie kiest en daarmee jouw verlangen, je laat dragen door je verlangen om te stoppen met overeten. Want het is een heel legitiem verlangen en het is een hele fijne energie waarvan ik niet zeg joh, je kan maar beter niks wensen, niks verlangen, want dan kun je ook niet teleurgesteld raken. Dat is iets heel anders. Dat is geen doel willen stellen omdat je de pijn van teleurstelling niet kan verdragen. Is iets heel anders.

En dan zeg je kan maar beter niks willen, dan kun je, kun je ook niet teleurgesteld raken. Nee, je verlangen om te stoppen met overeten is heel legitiem. Je lichamelijke gezondheid is je meest kostbare bezit. Je geestelijke gezondheid is je meest kostbare bezit. Eten doe je elke dag. Het kunnen veranderen van jouw relatie met eten is het daarmee het grootst mogelijke geschenk dat je aan jezelf kan geven. Dus dat verlangen wat je voelt is heel legitiem. Je wilt het alleen niet tegen jezelf gebruiken en jezelf vertellen dat je iets hebt verpest. Wat je wil doen is jezelf vertellen dat zich hier een kans voordoet om iets over jezelf en je relatie met eten te gaan begrijpen. Om een patroon te leren kennen en herkennen. En als je daar klaar voor bent en je daar mee wilt laten helpen, dan kun je een stap dieper gaan en zorgen dat je de tools en de formule daarvoor krijgt om dat allemaal uit te gaan pakken voor jezelf. Maar voor nu, voor waar je nu staat, wil ik dat je in elk geval dit meeneemt in dit begin van dat nieuwe jaar. He, die frisse start, die schone lei. Als ik mijn verlangen om te stoppen met overeten gebruik om tegen mezelf te zeggen als je het dan zo graag wil, laat dan maar eens zien dat je dat kan. En zorg dat deze fonkelnieuwe maan niet besmet raakt met overeten. Dan doe je iets waarmee je jezelf overvraagt.

Anticipeer op dat overeten. Je kan het alleen maar opruimen. En vanuit dat besef geef je jezelf ook echt daadwerkelijk de ruimte voor het creëren van onvermijdelijk succes. Want dan durf je ook die kamer in te stappen en daar alle rommel tegen te komen. Dan hoef je dat niet te vermijden. Je hoeft er niet overheen te stappen. Je hoeft de kamer niet uit te lopen zodra je weer rommel bent tegengekomen. Je anticipeert er op, je weet waarom je daar bent, je bent daar om op te ruimen en dat is fantastisch. En je verlangen om het op te ruimen is fantastisch. Dus stel je open voor dat idee. Het is een nieuw jaar, een fonkelnieuw jaar. En jij gaat stoppen met overeten. En dat doe je door dat overeten op te ruimen. En dat creëert onvermijdelijk succes. Ik wens je een mooie dag en ik ben er volgende week weer. Tot dan!

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>