Marjena met een zwarte blouse lachend en kijkend in de camera

Afl. 31 Een goede leerling zijn

In deze aflevering introduceer ik een concept dat simpel is, maar van grote invloed op het realiseren van een fijne relatie met eten.

Om te leren hoe je slank wordt en blijft maak je een ontwikkeling door. Met vallen en opstaan leer je de lessen die je hierin tegenkomt. Als ik naar mijn succesvolle cliënten kijk zie ik dat ze hier allemaal op dezelfde manier mee omgaan. Ze raken in dit proces niet ontmoedigd maar staan zichzelf toe om een leerling te zijn.

De positie van leerling geeft ze de ruimte om onderzoek te doen, vragen te stellen en te experimenteren. Ze hebben geduld en gebruiken de momenten waarop het nog niet gaat zoals ze willen om van te leren.

Als je bedenkt dat alles wat je tot nu toe over afvallen hebt geleerd, je heeft gebracht waar je nu bent mag je jezelf afvragen of het niet tijd wordt om de positie van leerling aan te nemen en vanuit een fris en nieuw perspectief te onderzoeken hoe je een fijne relatie met eten creëert.

Luister naar de aflevering en ontdek hoe je een goede leerling wordt zodat je kan creëren waar je naar verlangt.


Luister naar de podcast

Wat je ontdekt:

  • Wat het verschil is tussen een groeimindset en statische mindset.
  • Hoe het volgen van diëten een statische mindset stimuleert.
  • Hoe je de positie van een goede leerling inneemt om te creëren waar je naar verlangt.

 

Transcript Afl. 31

  

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll en dit is aflevering 31.

Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Mijn naam is Marjena Moll, ik ben je coach en ik doe niets liever dan al mijn Etenslessen met je delen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een vrouw wordt met een fantastische relatie met eten. Laten we beginnen.

INTRODUCTIE

Hallo, hoe gaat het? Hoe gaat het? Hoe gaat het? Ik hoop dat het goed met je gaat en dat je heel goed voor je gedachten zorgt.

Met mij gaat het fantastisch en ik heb deze week een aflevering voor je die vrij eenvoudig is. De boodschap is niet dat je denkt: 'oh, wat ingewikkeld. Hier moet ik even over nadenken.' Maar onderschat niet de waarde ervan. Het concept wat ik je ga uitleggen in deze aflevering is de drijvende kracht achter je succes.

Deze aflevering gaat over een goede leerling zijn en ik introduceerde het concept van een goede leerling zijn aan de hand van een verhaal over mijn moeder. Het was laatst Moederdag en ik had een ode voor haar geschreven op Facebook en ik kreeg daar hele leuke reacties op. Het klopt ook. Mijn moeder is ook een bijzondere vrouw. En wat haar bijzonder maakt is haar ongelooflijke veelzijdigheid en excellentie in haar veelzijdigheid. Mijn moeder is in heel veel dingen heel erg goed en ik heb dat altijd in haar kunnen zien. Als jong meisje, al viel het mij op dat ze zoveel dingen zo goed kon. En ik was daardoor gefascineerd en ervan onder de indruk. En ik dacht altijd: 'later, als ik groot ben, wil ik zoals zij zijn.' Mijn moeder kan waanzinnig goed koken. Ze beheerst meerdere keukens. Ze weet heel veel over planten en bloemen en kan goed tuinieren. Ze heeft een schat aan informatie over het menselijk lichaam. Ze kan je daar eindeloos veel over vertellen. Op diep niveau, op celniveau. Ze is homeopaat, elektro-acupuncturist en is in de jaren 70, eind jaren zeventig vegetariër geworden en was echt avant la lettre. Ze weet heel veel over voeding en over voeding in relatie tot het menselijk lichaam. Ze beheerst meerdere talen vloeiend. Ze kan een auto repareren, een videorecorder repareren, ze kan elektra aanleggen, ze kan verbouwen en bouwen. Ze heeft, toen ik een klein meisje was, een stapelbed gebouwd voor mij en mijn zusje. Ze heeft onze kamer in tweeën gesplitst met een heel groot wandmeubel wat ze daarvoor maakte. En er is eigenlijk niets wat zij niet kan als ze het zelf wil maken. Ze kan prachtig kleding maken ook. Je kan iets aanwijzen in de winkel. En dan maakt ze het exact voor je na. En je ziet het verschil niet tussen dat wat zij gemaakt heeft, wat dan ook nog van betere kwaliteit is. Helemaal met de hand gemaakt. En dat wat je in de winkel aanwees.

Als ze een woord niet kent, pakt het woordenboek uit de kast en zoekt het op. En ik denk dat uhm, wat mijn moeder zo briljant maakt is waarschijnlijk ook wel omdat ze een goed stel hersens heeft, maar vooral door haar manier van kijken naar dingen die ze nog niet weet of dingen die ze nog niet kan. Mijn moeder heeft altijd het idee gehad van: 'ja, hoe moeilijk kan het zijn? En dat motto hoe moeilijk kan het zijn? Dat heeft haar tot deze veelzijdigheid gebracht op het niveau waarop ze die veelzijdigheid beheerst.

Haar broertjes mochten vroeger gaan studeren en mijn moeder mocht dat niet. Maar het heeft haar er niet van weerhouden om zich zo te ontwikkelen. En ze heeft me ooit verteld dat ze als klein meisje, als er een loodgieter over de vloer kwam, dat zij er dan naast ging staan en ging kijken wat hij deed. Dat vond ze fascinerend en ze was geboeid. Ze wilde weten wat er onder de grond zat en hoe zo'n kraan precies in elkaar stak. En dat is één van de redenen waarom ze zoveel heeft ontwikkeld. Zoveel kan. Ze denkt: ach, hoe moeilijk kan het zijn? En laat ik gewoon eens gaan kijken. Ze is inmiddels tachtig, maar nog steeds geboeid en gefascineerd door meerdere projecten. En als je bij haar thuiskomt moet je ook altijd spullen aan de kant schuiven om te kunnen zitten ergens want haar huis staat altijd vol met allerlei projecten waar ze mee bezig is.

En uhm, als je wilt weten of het goed gaat met haar, hoef je alleen maar te kijken of er veel projecten liggen. Want dan weet je dat ze heerlijk bezig is en geniet van haar leven. En ik heb altijd willen zijn zoals zij. Ik heb het altijd in haar bewonderd en ze heeft het ook altijd in mij gestimuleerd, die mindset, de mindset van een goede leerling zijn. Gewoon denken: hé, hoe moeilijk kan het zijn? En laat ik eens kijken wat er gebeurt. Ze was al dik in de zeventig toen ik een keer bij haar thuis kwam en ze stond op een krukje. En ik zei: 'Mama, wat ben je aan het doen?' En toen zei ze: 'Ja, de afzuigkap doet het niet meer.' En zij heeft dat ding gewoon los geschroefd, op de grond gelegd, in haar woonkamer opengemaakt en gekeken wat er stuk was. En ik was weer zo. Ik moest zo lachen.

Ik zeg: 'Mama, maar hoe doe je dat dan?' Ze zegt: 'Ja maar ik kijk gewoon naar de andere kant van het knopje, de binnenkant van het aan en uitknop en ik volg het spoor. Ik ga gewoon zoeken en onderzoeken wat er gebeurt in zo'n afzuigkap. En misschien kan ik dan vinden waar ergens de aansluiting is losgelaten of waar er iets kapot is gegaan. En het is er dus ook gewoon gelukt.

's Avonds stond die afzuigkap gewoon weer loeiend boven het fornuis. Nou, ik vind dat dus echt geweldig.

En toen de wereld online ging en er computers kwamen was mijn moeder een van de eerste mensen die haar belastingaangifte online deed.

Ja, ik vind dat geweldig en ze heeft mij ermee besmet en geleerd om een goede leerling te zijn. En ik wil jou met deze aflevering ook besmetten en stimuleren om een goede leerling te zijn.

En wat is dan precies een goede leerling?

Een goede leerling is iemand die vragen stelt, die open minded is, gewoon met een open geest kijkt en denkt: hé laat ik gewoon eens op onderzoek uitgaan. Die vragen stelt en terugkomt met vragen. Die toepast wat hij of zij leert. Je gaat ermee aan de slag. Onderzoeken en er mogen daarin dingen niet lukken. Dat hoort erbij. En dan kom je terug en stel je opnieuw vragen.

Mijn moeder is voor mij echt het schoolvoorbeeld van wat het je brengt als je een goede leerling bent. En daarmee bedoel ik dus niet iemand zijn die alles gemakkelijk afgaat, bij wie het allemaal vanzelf gaat. Nee, het gaat om die mindset. De mindset waarmee je met een open blik kijkt naar iets waarvoor je nog niets weet, niets begrijpt, maar onbevangen en naïef gewoon gaat onderzoeken en experimenteren.

Carol Dweck is een bekende Stanford psychologe. Zij doceert aan Stanford en heeft heel veel onderzoek gedaan naar prestatie en succes in relatie tot je mindset. En haar onderzoeken wezen uit dat kinderen die een statische mindset hebben veel minder succesvol worden in de toekomst en een minder succesvolle leerling zijn dan kinderen met een groei mindset.

Een statische mindset is een mindset waarmee je al besloten hebt dat je iets kan of het niet kan. En als je hebt besloten dat je het niet kan, dan laat je het daarbij.

Een groei mindset is een mindset waarmee je ook dingen tegenkomt die je niet kan, alleen dan zeg je tegen jezelf: ik kan het nog niet.

En met de mindset zet van Ik kan het nog niet, dat is een goeie mindset, word je vele malen succesvoller. En ik wil dit onderwerp met je bespreken omdat, als ik kijk naar mijn eigen strijd met eten, ik duidelijk kan zien dat ik binnen mijn strijd met eten geen groei mindset had. Ik had jarenlang een statische mindset. En ik denk dat dat deels te wijten is aan het feit dat de dieetindustrie afvallen altijd zo simplistisch heeft voorgesteld. Het door jou gewoon alleen te vertellen wat je moet eten, wanneer en hoeveel, waardoor je kijkt naar je dieet plan en ziet, ik verzin nu maar even iets: om 10 uur mag ik een hardgekookt ei, om één uur toast met avocado, dan mag ik nog wat fruit tussendoor en vanavond mijn avondmaaltijd. En dat is het. Hoe moeilijk kan het zijn? En dus omdat je dat ook is beloofd denk je: als ik dit gewoon ga toepassen ben ik over vijf weken zoveel kilo lichter.

En met dit simplistische idee denk je dus: dat moet kunnen. Maar je faalt en je faalt opnieuw en opnieuw en opnieuw en opnieuw.

En ineens ben je vijftien jaar verder en heb je besloten. Ik kan dit dus niet. En vanuit die conclusie ik kan dit niet, komt ook de negatieve voorspelling dat je het ook nooit zal kunnen. En mensen in je omgeving zeggen: 'Joh, weet je, iedereen heeft wel wat. Leg je daar nou maar bij neer. Slank zijn is voor jou niet weggelegd. En dat is oké. Je bent nog steeds een prachtige vrouw. Je bent meer dan je gewicht. Laat het los.' Maar toch voel je ergens vanbinnen: ik wil dit niet loslaten. Dit moet ik toch kunnen? Maar je mindset is inmiddels een statische mindset geworden door al die mislukte diëten en je vertrouwen hierin ongelooflijk laag. Diëten hebben altijd gezegd: je moet het gewoon volhouden. Het is een kwestie van wilskracht en als het plannetje dan zo simpel is dat je denkt elk kind kan dit, iedereen kan dit menu snappen. Dus als het me niet lukt om het vol te houden, dan ligt het blijkbaar aan mij. Er is iets mis met mij. Ik heb te weinig wilskracht. Ik heb te weinig zelfvertrouwen of doorzettingsvermogen en ik weet het gewoon niet vol te houden.

Ik ben dus die slappe loser. En met deze statische mindset kom je niet verder.

Mijn programma heet niet voor niets: Etenslessen. Er kwam een punt waarop ik zag: wacht even. Ik kijk steeds naar mijn strijd met eten vanuit die context van dat wilskrachtmodel: pak een simpel plan en hou het gewoon vol. En ik ben een doorzetter. Ik heb in andere gebieden van mijn leven ongelooflijk veel discipline, dus het feit dat het niet lukt zegt misschien niet zozeer iets over mij, als wel over de methodiek.

En vanaf het moment dat ik besloot om die methodiek niet langer te volgen, stapte ik in de rol van leerling. En ik besloot om uit te gaan vinden hoe ik in mijn strijd met eten was beland en hoe ik daar ook weer uitkwam. En vanaf dat moment adopteerde ik een groei mindset. Ik kan het nog niet. Afvallen lukt mij nog niet. Het lukt mij alleen tijdelijk en ik wil het blijvend. Ik wil slank worden en blijven. En vanuit die groei mindset kon ik ineens accepteren dat ik nog heel vaak dingen at terwijl ik dat niet wilde. Omdat die groei mindset mij de ruimte gaf om te mogen falen en onderzoeken. Ik kan het nog niet. Het lukt mij nog niet, maar ik blijf leren. Ik blijf onderzoeken en ik blijf vragen stellen.

En in het stellen van alle vragen die ik stelde. Het stellen van al die vragen die ik stelde, ontdekte ik dat ik een relatie met eten heb. Wow!!! Eten gaat veel verder dan alleen maar: wat is goed voor mijn lichaam en waar val ik van af? Eten is iets waar ik een relatie mee heb en die is net zo goed emotioneel en mentaal als fysiek.

En vanuit deze inzichten, vanuit de concepten, de structuren, de denkstructuren die ik mezelf gaf, loste ik mijn strijd met eten op. En ik viel af en ik kwam nooit meer aan. En ik loste niet alleen maar strijd met eten op, ik creëerde van daaruit een geweldige relatie met eten.

Eén van de belangrijkste redenen waarom mijn programma succesvol is, waarom mijn cliënten zo succesvol zijn, is omdat ze de positie innemen van leerling.

Ik help ze om zichzelf een speelveld te geven, een onderzoeksveld te geven waarin ze zeggen: 'Hé , ik wil graag een fijne relatie met eten gaan creëren. Ik wil een einde maken aan mijn strijd met eten en ik wil slank worden om het daarna ook voor de rest van mijn leven te kunnen blijven, zonder dat dit als volhouden voelt, zonder gevecht. En ik ga onderzoeken hoe dit werkt. Ik ga onderzoeken hoe ik dit creëer en in dat onderzoek zal ik heel vaak momenten tegenkomen waarop het niet gaat zoals ik wil. En dat is oké, want ik ben lessen aan het leren. Ik ben die Etenslessen aan het leren. Ik ben ze aan het onderzoeken.'

Dus het perspectief dat ik ze geef en de positie die ik ze geef met die groei mindset, een leerling zijn, dat maakt dat ze de ruimte zichzelf, de ruimte geven om net zolang onderzoek te doen totdat ze komen waar ze willen zijn. En vanaf het moment dat ze daar zijn weten ze ook dat ze niet hoeven afkloppen dat het nu goed gaat met eten. Ze hoeven niet te hopen dat het zo blijft. Nee, zij hebben ontdekt hoe ze een geweldige relatie met eten creëren en dat bestaat allemaal uit verworvenheden. Die verworvenheden zitten in een rugzak. Die zijn van hen en die gaan een leven lang mee en dit maakt ze onafhankelijk en vrij. Toen ik nog al die diëten volgde vroeger, was er altijd een goeroe, was er altijd iemand die ik moest volgen. Iemand die mij vertelde wat ik moest doen en niet moest doen. En daar was ik afhankelijk van. Dus binnen die structuur van die statische mindset was ik iemand die duidelijk de boodschap kreeg: nou, je kan het blijkbaar niet zelf, doe maar wat ik zeg dat je moet doen. En dat gaat helemaal niet over een ontwikkeling. Dat gaat over jezelf klein houden en je laten vertellen wat je moet doen. En dat moet je dan maar zien vol te houden.

En met deze statische mindset continue falen bevestigt ook het idee dat je het niet zelf kan en dat je iemand nodig hebt die jou vertelt wat je moet doen. En dus hop je van dieetboek naar dieetboek en met elke kaft, met elke belofte die je daarop ziet staan denk je weer opnieuw: zou dit dan misschien zijn? En laat je iemand anders je vertellen wat je moet eten, wanneer en hoeveel. En als je het niet lukt om het vol te houden denk je: zie je...ik doe het niet goed, ik kan dit niet. En dat is weer een bevestiging van die statische mindset.

Ik nodig je uit om een groei mindset te adopteren. En tegen jezelf te zeggen: ik kan het nog niet. Ik weet nu nog niet hoe afvallen zonder dieet werkt en ik weet nu nog niet hoe ik een fantastische relatie met eten creëer. Maar het is te leren.

En dan pakken we het motto van mijn moeder erbij: want hoe moeilijk kan het zijn? Ik wil een leerling zijn. Een leerling. Want als leerling mag ik vragen stellen. Als leerling mogen dingen mij nog niet lukken. Als leerling kan ik onderzoek doen en mag ik naïef zijn en hoef ik mij niet te verbazen als het mij nog niet lukt. Dit concept, wat ik je hier mee aanreikt, deze positie van leerling is eenvoudig. Het is simpel en zo effectief. Ik heb daar mijn fantastische relatie met eten mee gecreëerd en mijn cliënten creëren daarmee die van hen. En als ze klaar zijn, als ze er al hun lessen geleerd hebben, hebben ze die allemaal in een rugzak zitten. En ze gaan een leven lang mee. Ze hebben het allemaal geïnternaliseerd.

En het grootste cadeau daarin is dat ze niet alleen slank zijn en blij zijn met de kilo's die ze kwijt zijn omdat ze weten dat ze er niet meer aan gaan komen. En ze zijn niet alleen blij met de rust in hun hoofd en die fijne relatie met eten, maar ze zeggen ook tegen mij: 'Ik had niet verwacht dat mijn persoonlijke groei zo groot zou zijn. Mijn man valt het op, mijn vriendinnen valt het op. Ik ga anders met mezelf om. Ik ga anders met hen om. Ik heb die verworvenheden die ik heb ontwikkeld in het toepassen, in het leren hoe ik een fijne relatie met eten creëer, die kan ik nu in alles toepassen. In de manier waarop ik met mijn financiën omga, met mijn familie omga, in mijn moederschap, in mijn professionele leven.' En daarmee zien ze dat wat ze gecreëerd hebben als een heel groot geschenk. De beste keuze die ze ooit hebben genomen in een leven is het oplossen van hun strijd met eten door lessen te gaan leren, door een leerling te zijn. Je weet niet wat je overkomt als je hier instapt. Het is ongelooflijk wat er gebeurt.

Mijn missie. Ik wil niets liever dan dat we als collectief anders gaan kijken naar afvallen, anders gaan kijken naar dat protocol en die positie die je inneemt, waarin iemand jou vertelt wat je moet eten, wanneer en hoeveel. En dat jij dat alleen maar simpelweg moet opvolgen zonder zelf vragen te stellen, zonder zelf op onderzoek uit te gaan, zonder zelf nieuwsgierig te worden naar jouw relatie met eten. Het systeem van: blijf maar klein en doe maar gewoon wat je verteld wordt, gaat nooit jou een duurzame relatie met eten opleveren. Dat kan het niet omdat jij daarin geen eigenaar wordt van die relatie. En hoe word je eigenaar van die relatie? Door eerst een leerling te zijn, je hand op te mogen steken en te zeggen: 'Leg me uit hoe dit werkt. Ik snap NOG niet hoe dit werkt. Ik zie mezelf NOG niet doen wat ik het liefst wil kunnen doen en ik wil het leren.'

Het is het allergrootste geschenk en je hebt er plezier van in alle aspecten van je leven. Wordt een leerling.

Zaterdag 30 mei geef ik een online workshop. In de workshop deel ik een van mijn meest effectieve tools waarmee je afvalt zonder dieet en leg ik je uit hoe deze werkt. Deze workshop is een fantastische opstap naar het creëren van een fijne relatie met eten en het oplossen van je strijd met eten. Je kan mij alles vragen tijdens die workshop. We gaan twee en een half uur duiken we in die tool die ik leer, duiken we in de structuur van het oplossen van je strijd met eten en afvallen zonder dieet. En als je deel wilt nemen kun je je aanmelden via www.etenslessen.com/workshop en ik zie je dan.

Ik wens je een heerlijke week. En tot volgende week, bye.

 

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>