Een vrouw die ligt op het gras met bloemen om haar heen

Afl. 179 Eetbuien komen terug zodra je wilt afvallen

 

 

Zolang je niet probeert om af te vallen gaat het goed. Je hebt geen eetbuien en je overeet niet. Dit is alleen niet genoeg omdat je ook gewicht wilt verliezen. Maar zodra je dat probeert komen je eetbuien weer terug. Hierdoor lijk je gevangen in een wankel evenwicht.

Hoe kom je daaruit? Hoe kan je afvallen zonder opnieuw in een strijd met eten te belanden? Ik geef je het antwoord in deze les. Het is onmisbaar puzzelstuk in het oplossen van je strijd met eten.

 


Wat je ontdekt: 

  • Waarom eetbuien terugkomen.

  • Hoe je onbedoeld schaarste creëert.

  • Hoe je de valkuilen van schaarste vermijdt.


 

Transcript Afl. 179

 

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll en dit is aflevering 179. Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Mijn naam is Marjena Moll. Ik ben je coach en ik introduceer je graag in mijn Etenslessen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een fantastische relatie met eten creëert. Laten we beginnen.

Wat kan je doen als je geen eetbuien meer hebt, niet overeet, maar ook niet afvalt?

En zodra je probeert om af te vallen komen die eetbuien weer terug en overeet je weer. Hoe los je dat op? Daar ga ik je het antwoord op geven in deze les. En wat fijn dat je weer luistert! Hallo, hoe is het met je? Voordat ik de les instap nodig ik je eerst uit voor een fantastische workshop. Een workshop meerdaagse die start op 3 april. Ik nodig je uit voor een workshop over afvallen zonder dieet. Als je niet meer wilt bezig zijn met menu plannen, punten tellen, calorieën tellen maar wel graag wilt afvallen en een alternatief zoekt voor het volgen van een dieet, dan is het deze workshop perfect voor jou en ga je er ongelooflijk blij mee zijn. Ik ga je precies vertellen hoe je zonder een dieet te volgen toch gewicht kan verliezen en hoe dat nou precies in elkaar steekt, wat daar het proces van is. En ik ga je daar onder andere een tool voor geven, de Hongerbalans. En ik ga je uitleggen hoe die werkt, hoe je die toepast, wat de valkuilen ervan zijn. Dus meld je aan voor deze workshop als je graag gewicht wilt verliezen, maar zonder dat dat weer tot overeten en eetbuien leidt en zonder dat je daar een dieet bij nodig hebt. Dus meld je aan voor die workshop. Dat kan via mijn website via etenslessen.com. Daar heb ik een tabblad workshop en daar kun je aanmelden. En het kan ook via mijn social media.

Oké, laten we dan nu gaan kijken naar deze vraag. Hoe verlies je gewicht zonder opnieuw in de problemen te raken en die eetbuien weer terug te krijgen. Want waar je nu bent, waar je nu staat, wat je hebt ontwikkeld voor jezelf, is een evenwicht waarin je merkt zolang ik maar niet proberen om gewicht te verliezen overeet ik niet. Zolang ik niet probeer om af te vallen gaat het goed en dan kan ik redelijkerwijs eten wanneer ik honger heb, stoppen als ik verzadigd ben en heb ik geen last van eetbuien. Maar het is een wankel evenwicht. Ik kan er niet aankomen. Zodra ik probeer om af te vallen gaat het mis. Deze les, dit vraagstuk is een beetje voor gevorderden zou ik willen zeggen. Het is advanced materiaal wat ik hier deel met je. Maar ook als je nieuw bent hier in de podcast en nog niet bekend bent met de tools die ik hier deel en die in mijn programma die in mijn formule zitten, dan zal je desondanks ook veel uit deze les kunnen halen. Er zit namelijk een belangrijke eye opener in, ook voor jou als beginner als je nog wel last hebt van eetbuien en overeten.

Wat je hier voor jezelf hebt staan. Dat wankele evenwicht waarbij je merkt. Zolang ik maar goed verbonden blijf met me zelf alles toestaan. Dus ik wacht met eten tot ik honger heb en als ik dan honger heb dan eten keuze vrij wat ik maar wil en ik stop als ik merk dat ik verzadigd raak. En ik heb misschien wat afspraken met mezelf over de traktaties waar ik voor kies. Dat gaat allemaal goed. Ik heb een fijn ontwerp waar ik blij mee ben, maar ik verlies gewoon echt geen gewicht. En zodra ik dat wil, zodra ik daar weer nieuwsgierig naar wordt me daarvoor wil inzetten, dat verlangen activeer ik mezelf, komt gewoon het stomme overeten weer terug. Dus hoe doe ik dit nou? Ik lijk hier vast te zitten. Ik lijk hier klem te zitten en het belangrijkste inzicht wat ik daarover wil delen met je is dat dat wat jou aanspoort tot overeten, dat wat maakt dat je die eetbuien krijgt en overeet, bij je gedachte vandaan komt.

Je hebt onbedoeld last van restrictieve gedachten. Je denkt bij jezelf oké, dit is heel fijn wat ik nu doe. Ik ben heel blij met hoe ik nu eet en ik ben heel blij dat ik geen last heb van eetbuien. Maar blijkbaar, als ik wil afvallen zal ik toch minder moeten eten. Zal ik anders moeten eten. Het voelt bijna een beetje alsof wat je nu hebt te mooi is om waar te zijn. Het is heel fijn wat je nu hebt, maar helaas, je komt er niet mee weg als je gewicht wilt verliezen. Als je gaat kijken naar de gedachten die je hierover hebt, is dat waarschijnlijk wat je daarover zal ontdekken. En je gelooft nu nog dat je, om gewicht te kunnen verliezen, minder moet eten of anders moet eten en daarmee iets zal moeten inleveren. Dat is wat je denkt. Wat je nu hebt, kan je niet behouden. Die fijne relatie met eten, dat evenwicht wat je nu hebt. Het is te mooi om waar te zijn. Je zal iets moeten gaan inleveren. En dat idee dat je minder moet eten. Dat je iets moet inleveren, dat je iets moet opgeven. Dat activeert een beleving van schaarste. Dat is waar je oerbrein van zegt dacht het niet. Dit bot laat ik niet los. Laat ik niet los. Je krijgt het niet. Want dat is hoe dat oerbrein van ons functioneert.

Het accepteert absoluut geen schaarste. Restrictie rond eten, restrictie rond gedrag wat je nodig hebt om te kunnen overleven roept defensiviteit op, roept pak wat je pakken kan, want nu kan het nog. Straks mag het niet meer. Precies dat wat je altijd met jezelf deed toen je nog in diëtiek zat, toen je nog punten telde of menu plannen volgde en jezelf vertelde wat je mocht eten, wanneer en hoeveel en wat je dus ook niet meer mocht eten en wanneer je het niet mocht eten en hoeveel je niet mocht eten. Die schaarste wordt door je primitieve deel van je brein altijd geïnterpreteerd als een tekort. En te kort betekent levensbedreigend. Dat je in een wereld van overvloed leeft, dat weet dat oerbrein niet. Het kent alleen die trigger. Schaarste moet direct gecompenseerd worden, zoveel mogelijk zodra het kan. Vandaar dat die eetbuien dus ook weer terugkomen. Vandaar dat je ineens weer overeet. En hoe kom je hier nou uit? Hoe los je dit op? Door je gedachten te veranderen, Andere gedachten te kiezen. En die gedachte van schaarste te leren herkennen en ze niet meer te kiezen. Ik moet wat inleveren. Het is te mooi om waar te zijn. Ik eet nog steeds te veel of wat ik nu eet kan ik niet eten.

Die gedachten helpen niet. Die gedachten werken niet, die activeren schaarste voor je waar je oerbrein tegen ingaat.

Wat je nodig hebt is een hele andere benadering. Een benadering die de focus legt op de relatie die je met je lichaam wilt en de relatie die je met eten wilt. En hoe kan dat klinken? Hoe kan dat eruitzien?

Wat je wilt is gewicht verliezen zonder terug te schieten in schaarste. En je omzeilt die schaarste met de volgende gedachte: ik wil mijn lichaam nog beter begrijpen. Ik wil mijn lichaam ondersteunen in wat het van mij nodig heeft om ballast los te kunnen laten en ik ben er klaar voor om dit te doen. Ik wil mijn lichaam helpen in loslaten. Ik wil mijn lichaam helpen om te kunnen verlichten. Als je deze gedachte kiest, voel je misschien wat ik daarbij voel en dat is hulpvaardigheid. Je staat daarmee dus aan je eigen kant. Je pakt jezelf niets af. Daar gaat dit helemaal niet over. Dat is het gesprek helemaal niet. Het gesprek is een gesprek wat gaat over support, hulpvaardigheid, je lichaam ondersteunen in wat het van je nodig heeft om ballast los te kunnen laten. Om reserves die het niet nodig heeft los te kunnen laten. En dat activeert in jou een gevoel van hulpvaardigheid, maar ook nieuwsgierigheid en openheid. Het is een compleet andere conversatie.

En wat doe je als je je hulpvaardig voelt? Open en nieuwsgierig. Waarschijnlijk luister je dan nog beter naar je Hongerbalans. Ontdek je daar meer subtiliteit en finesses in, Ontdek je dat je misschien dat kommetje wat je voor jezelf had gevuld een beetje op de automatische piloot leeg eet, omdat de portie heel acceptabel is. Maar kan je eigenlijk, als je nog meer naar de finesses luistert van je signalen van honger en verzadiging, merken dat het halverwege al klaar is. Of dat wat je voelde geen daadwerkelijke goed opgebouwde honger was, maar meer een eerste aanzet tot een honger die nog komen gaat. Dit is een subtiliteit in het luisteren naar de signalen die je lichaam je daarover geeft, waar je aan voorbij gaat als je het nog zo nodig hebt om jezelf signalen van overvloed te geven. Oh, ik geloof dat ik honger heb. Ik ga nu eten. En waar heb ik dan behoefte aan? Oké. Ik wil die kom met muesli, ik noem maar wat, dat wankele evenwicht waar je nu zit, wat omslaat in overeten en eetbuien, is omdat die gedachte van schaarste er nog zijn. Je bent zo blij dat je nu eindelijk mag eten als je honger hebt en geen dieet meer hoeft te volgen. Dat je er heel snel bij bent en mogelijk deze finesses nog overslaat. Dus als je hulpvaardig, je hulpvaardig voelt, nieuwsgierig voelt en open voelt, dan is dit één van de dingen die je daar in kan gaan ontdekken. Wat je waarschijnlijk ook van binnenuit zal doen. En niet omdat het een regeltje is in je hoofd dat je zeven glazen water op een dag zou moeten drinken is waarschijnlijk wel meer drinken omdat je vanuit die hulpvaardigheid en die nieuwsgierigheid en openheid merkt. Mmmmm, eigenlijk drink ik helemaal niet zoveel en als ik mijn lichaam wil helpen om te kunnen ontlasten, te verlichten, als ik mijn lichaam wil helpen verlichten en ballast overboord gooi gooien, dan heeft t natuurlijk iets van mij nodig om te kunnen spoelen, om die processen te kunnen stimuleren, om die processen te kunnen laten voltrekken en om de stofjes die getransporteerd moeten worden iets te geven om ze mee te transporteren. Dus je luistert met meer subtiliteit naar je Hongerbalans. Je drinkt veel water en je voelt je waarschijnlijk vanuit die hulpvaardigheid ook aangetrokken, meer aangetrokken tot voedsel dat puur en onbewerkt is. En waarschijnlijk schrijf je hier ook meer over. En je stopt eerder bij verzadiging, bij dat subtiele signaal van verzadiging. En je doet onderzoek naar je voedselrespons, wat één van de tools is in mijn formule. Je doet onderzoek naar je voedselrespons om er goed achter te komen welk eten perfect bij jouw lichaam past n deze fase van je leven, in dit seizoen van het jaar. In deze dag van de maand. In het hier en nu. Dat.

Vanuit restrictie doe je dit niet. Vanuit restrictie overeet je, krijg je eetbuien.

Wat je dus nodig hebt zijn andere gedachten. Een hele andere conversatie. En je merkt dat als je de conversatie voert die jou een gevoel van hulpvaardigheid geeft, dat het helemaal niet meer gaat over iets niet mogen. Wat je voelt is een aantrekkingskracht. Tot een samenwerking met je lichaam die positief voelt, opbouwend voelt. En daarmee sta je dan aan je eigen kant. Jezelf eten afpakken en ontzeggen roept frustratie op in je oerbrein en geeft jou weer het nakijken. Aan je eigen kant blijven staan en vanuit aantrekkingskracht, hulpvaardigheid en nieuwsgierigheid samenwerken met je lichaam activeert niet dat probleem, is geen trigger. En daar zit je oplossing. Daar vind je het antwoord.

Wat er gebeurt natuurlijk, als je dit allemaal doet is dat je er meer over te weten komt, die processen beter plaatsvinden, je geen schaarste triggert in jezelf en je gewicht verliest. En je dan ook eten tegen zal komen waarvan je merkt okay. Hier. Dit wil ik loslaten, want dit belemmert mijn lichaam. Zie je dat je dat dat het tegenovergestelde is van ik mag dit niet meer hebben. Ik wil dit loslaten, want dat belemmert mijn lichaam en mijn lichaam en ik willen hetzelfde. Dat is het. En dat is iedere keer weer die switch die je maakt in Etenslessen. Je gaat van restrictie naar verlangen, naar samenwerking, van niet meer mogen, naar niet meer willen. Zo goed, zo goed om bij stil te staan en je te realiseren dat gedrag begint bij de gedachte die je kiest. En het gedrag wat je niet meer wilt is ook begonnen bij de gedachte die je kiest. En alleen dat is goud waard. Alleen dat besef kan al het verschil voor je maken.

In de workshop gaan we hier zeker naar kijken. Ik ga ook coachen in de workshop. Dus als je door mij gecoacht wilt worden en wil dat ik met je meedenken over de dingen die jij tegenkomt, meld je aan. Ik leer je afvallen zonder dieet. Je hoeft geen menu plannen meer te volgen, geen calorieën meer te tellen, Je hebt het allemaal niet meer nodig. Ik ga je precies vertellen hoe je blijvend gewicht verliest, een fantastische relatie met eten creëert en afvalt zonder dieet. Dus meld je daarvoor aan via mijn website etenslessen.com. En wat zien we elkaar in de workshop. Tot volgende week. Fijne dag.

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>