Jonge vrouw die lacht in de camera. Ze is een jonge modeontwerper

Afl. 60 Maatwerk

Diëten gaan uit van een one size fits all model. Wat voor mij werkt moet ook voor jou werken. We doen allemaal hetzelfde en we doen het op wilskracht. Ik geloof daar niet in.

Wat Etenslessen onderscheid binnen de cultuur van afvallen is het idee dat je een relatie met eten hebt. Mijn filosofie is dat deze relatie alleen duurzaam succesvol kan zijn als je haar zelf vormgeeft. Slank worden kan op wilskracht. Slank blijven niet. Dat zal je alleen lukken als je een relatie met eten creëert waar je blij mee bent en die prefect bij je past.

Dit roept vragen op. Hoe ziet die relatie er dan uit

Wanneer ben je blij met die relatie? En hoe creëer je deze?

Coaching is perfect geschikt voor het vinden van je antwoorden en daarmee voor slank worden voor het leven. Dit verklaart dan ook het succes van mijn programma. Etenslessen levert maatwerk. 

Luister naar deze aflevering waarin ik het maatwerk deel van een van mijn cliënten. Je zal een deel daarvan ambiëren, maar zeker niet alles en dat hoeft ook niet. Wat voor haar werkt hoeft niet voor jou te werken. Dit staat je succes niet in de weg en is de eyeopener die deze aflevering het luisteren waard maakt.


Luister naar de podcast

Wat je ontdekt:

  • Waarom maatwerk de enige duurzame weg is naar slank worden en blijven
  • Waarom coaching hier perfect op aansluit.
  • Hoe dit maatwerk er in een praktijkvoorbeeld uitziet.

 

Transcript Afl. 60

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll en dit is aflevering 60.

Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Mijn naam is Marjena Moll. Ik ben je coach en ik doe niets liever dan al mijn Etenslessen met je delen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een vrouw wordt met een fantastische relatie met eten. Laten we beginnen.

Hallo, hallo, hoe is het? Ik hoop dat het goed met je gaat in deze laatste donkere dagen voor kerst. Ik vind het dat het zo'n mooie periode als het weer heel vroeg donker begint te worden en iedereen thuis de kamers versiert. En de natuur langzaam maar zeker vertraagd en die sapstromen vertragen, vindt de energie buiten dan echt heel, heel erg mooi en fijn. En nou, misschien verbeeld ik me die vertraging, maar ik meen het echt te voelen. En ik vind het een bijzonder gevoel.

Intussen zit ik nog niet stil. Ik ben vol enthousiasme mijn plannen aan het maken voor 2021. Etenslessen 2021 aan het vormgeven. Ik ben heel veel mooie initiatieven van plan en daar ga ik je ook zeker van op de hoogte brengen en voor uitnodigen, omdat ik weet hoe betekenisvol het voor je kan zijn allemaal

In deze les wil ik het met je hebben over maatwerk. Als je naar mijn podcast luistert, dan heb je maar al 60 afleveringen horen praten over het concept van een relatie met eten. Ik ben er van overtuigd dat we allemaal een relatie hebben met eten en wat mijn filosofie onderscheidt binnen de cultuur van afvallen en diëtiek is dat ik ervan overtuigd ben dat die relatie met eten die jij hebt, maatwerk is en maatwerk moet zijn.

Binnen de cultuur van afvallen wordt diëtiek eigenlijk altijd aangeboden als een "One Size Fits All" pakket. Er wordt tegen je gezegd: dit is wat je moet eten, wanneer je het moet eten en hoeveel je ervan moet eten. En ik ben zelf vaak genoeg de ontvanger geweest van zo'n protocol en ik weet nog heel erg goed hoe dat voelde. Als je enorm verwikkeld zit in je strijd met eten, dagelijks bezig bent met dat aankomen en afvallen, dan voelt het aanvankelijk als het een enorme opluchting om het helemaal uit handen te kunnen geven. En dat doe je dan ook echt in de overgave vanuit de negatieve overgave van: hier, alsjeblieft, vertel jij me maar wat ik moet eten, want ik maak er zelf een puinhoop van. Ik kom er gewoon niet uit. Ik kan dit niet en ik wil dit ook niet langer. Alsjeblieft. En dan ga je boodschappen doen en je volgt het lijstje van het protocol. En aanvankelijk voelt dat even alsof er eindelijk iets gaat gebeuren. Je hebt ingegrepen, zo van: oké, ik ben er helemaal klaar mee. Het roer gaat om, het gaat nu gewoon echt anders.

Maar wat je hiermee doet, en dat is ook het zelf zo vaak hebt ervaren is dat je je autonomie uit handen geeft. Je bent niet langer zelf de autoriteit in jouw relatie met eten en dat is geen volwassen positie. En dat betekent dat vroeg of laat die positie je gaat tegenstaan. Je wil niet langer doen wat een ander je vertelt dat goed voor je is. En terecht. Je bent volwassen. Zo is het gewoon niet bedoeld. De relatie met eten die voor jou gaat werken is een duurzame relatie met eten. Een relatie waar je blij van wordt en waar je oud mee wil worden.

Anders kan het nooit op de lange termijn werken. En ik vergelijk het altijd maar met een liefdesrelatie. Weet je nog dat gevoel van zo verliefd op iemand zijn dat je denkt: oooh, met jou wil ik oud worden. Naast jou wil ik elke ochtend opnieuw wakker worden. Ik word zo blij van jou. Die relatie met eten, die wil je creëren. En het feit is dat alleen jij kan ontdekken hoe die relatie eruitziet. Want net als met dat liefdesleven, ik bedoel, er zullen genoeg vrienden zijn, vrienden van vrienden waarvan jij hun liefdesrelatie ziet en bij jezelf denkt: ja, zij zijn er blij mee. Voor hun werk het, maar ik moet er niet aan denken. Ik zou zelf nooit zo'n relatie willen hebben. Ik zou nooit op die manier met mezelf om laten gaan of op die manier met een ander omgaan. En je voelt dan heel duidelijk dat verschil. Een liefdesrelatie is geen One Size Fits All. Het is heel persoonlijk, hoogstpersoonlijk. En precies hetzelfde geldt voor jouw relatie met eten, die is ook heel persoonlijk en uniek voor jou.

Niemand kan ervaren wat jij ervaart, wat jij proeft als je eet. Niemand kan goed weten waarom jij wil eten als je geen honger hebt. Dat kan jij alleen. En dus ben jij de best aangewezen persoon om uit te zoeken wat jouw randvoorwaarden zijn van een fantastische relatie met eten en jij alleen kan ontdekken wat dat voor jou is.

Wanneer jij een relatie met eten fantastisch noemt, wanneer het voor jou helemaal op z'n plek valt en zit als gegoten. Als de jas die jou precies goed past. Niet te strak en niet te ruim.

Dat kan jij alleen en dus moet het jouw creatie zijn. En ik gebruik nu allemaal woorden waarvan jij denkt: joh, vrouw, daar heb ik nog nooit op die manier over nagedacht. Ik weet alleen wat gezond eten is en wat ongezond eten is. En ik weet dat ik heel vaak dingen wil eten waarvan ik aankom. Meer weet ik niet en ik weet dat ik af wil van dit probleem en dat ik slank wil zijn. Maar wat bedoel je nou precies met een relatie met eten?

En daar in is coaching zo ideaal. Want alleen jij kan voelen wanneer het helemaal voor je klopt en past en op z'n plek valt. En een coach is gespecialiseerd in het begeleiden van dat proces, in het begeleiden van dat onderzoek. Zodat jij kunt gaan creëren wat je hebben wilt. Een goeie coach helpt jou dat zichtbaar krijgen voor jezelf en ontdekken wat jou daar nu nog in blokkeert.

Dus je weet nu nog niet wat voor jou een geweldige relatie met eten is en hoe die eruitziet. En je weet ook nog niet hoe je die creëert. En daar is coaching voor bedoeld, om dat helder voor je te krijgen. Wat die perfecte relatie met eten is of die fantastische relatie, wil hem niet perfect maken voor je. Mijn relatie met eten is ook niet perfect, want dat hoeft ook helemaal niet. Liever niet zelfs.

Een geweldige relatie met eten laat ruimte voor je menselijkheid. Dus een fantastische relatie met eten, je weet nu nog niet wat dat is en hoe die eruitziet. En je weet ook nog niet hoe je die creëert. Geen probleem.

Daar heb ik een programma voor...haha...maar daar is nou juist een coach voor en een coach zoekt voor jou de blinde vlekken op daarin. Die kan voor jou uitvissen waar je nog stukken overslaat, dingen over het hoofd ziet of misschien dingen liever niet wil zien of niet weet hoe je daar je weg in vindt en je beslissingen inneemt, is allemaal coaching. Daar is het voor bedoeld.

En wat mij onderscheidt binnen dat landschap van afvallen is deze positie dat ik zeg: je hebt een relatie met eten en welke relatie met eten voor jou geweldig is en duurzaam is en voor je kan werken waar je oud mee wil worden is uniek voor jou.

Diëtiek is een One Size Fits all. Daarin wordt jou verteld wat je moet eten, wanneer en hoeveel. En dat geldt dan voor iedereen. Een voedingsdeskundige die weet wat gezond is voor je lichaam en kan je daarin onderwijzen en vertellen hoe dat voor je werkt. Coaching is er specifiek opgericht om jou te helpen ontdekken wat bij je past. Hoe dat eruitziet. En hoe je dat creëert.

Ik had een e-mail gekregen van een klant van mij, ik had haar gevraagd in de aanloop naar één van haar laatste sessies om eens te gaan kijken wat nou precies de winst voor haar is geweest van onze coaching.

En zij stuurde me een lijst die ik aan je ga voorlezen, omdat ik je daarmee wil laten zien hoe dat maatwerk eruit kan zien. En luister terwijl ik die lijst aan je voorlees, luister eens en turf dan in gedachten waar jij ook ja tegen zou zeggen en waar je dingen hoort van haar waarvan je denkt: nee, dat hoeft voor mij nou niet en gaat dan uit van de gedachte dat je dus niet hoeft te doen wat zij heeft gedaan om jouw fantastische relatie met eten te kunnen creëren. Maar realiseer je dat het dus ALLEMAAL optioneel is en dat dat ook de enige manier is waarop het jouw geweldige relatie met eten KAN worden. En achteraf zal je zeggen: dit is eigenlijk al die tijd in zo'n open deur geweest. Waarom heb ik jarenlang al die autonomie uit handen gegeven en mezelf in zo'n kind positie geplaatst en me laten vertellen wat ik moet eten, wanneer en hoeveel uitgaand van het idee dat je dat maar een leven lang blijft doen? Natuurlijk niet! Het moet van jou worden, helemaal perfect bij jou passen en ik ga nog een stap verder en ik zegt daarbij:

dat wat nu bij je past is waarschijnlijk niet hetzelfde als wat over een jaar bij je past, of over vijf jaar bij je past. Of in de lente en zomermaanden van het jaar.

Ook daarin zul je zien dat jouw voorkeuren veranderen. De enige gemene deler die je in mijn programma gaat vinden is dat je een switch maakt van wel alles mogen eten, maar dat niet meer willen. Annelieke, van wie deze lijst is, die heeft die switch gemaakt. Zij mag van zichzelf alles eten, maar ze wil dat niet meer. Haar verlangen is veranderd omdat zij is veranderd en dat is de kracht van coaching. De kracht van mijn programma, dit is wat ze schreef. Het zijn veertig punten...hahaha...dus hou je vast met turfen Daar komen ze:

1. Ik heb geen eetbuien meer.

2. Ik heb rust in mijn hoofd.

3. Ik voel me licht.

4. Mijn kleren zitten losser.

5. Ik voel me fitter.

6. Ik val af.

7. Ik kan emoties herkennen en een plek geven.

8. Ik eet niet meer voor twee uur en niet meer na zes uur.

9. Omdat ik er voor kies, geniet ik op zaterdag en ik voel me daar niet schuldig over.

10. Ik stop me niet meer vol met alle lekkers op tafel, maar geniet ervan.

11. Snacks zijn vervangen door gezonde snacks, rauwkost en humus.

12. Ik heb geen zin meer in zoet, chips en snoep.

13. Ik heb geen opgekropt verdriet meer.

14. Ik ben meer vrouw geworden. Ik heb het meisje achter me gelaten.

15. Ik maak me minder zorgen. Heb meer vertrouwen.

16. Ik eet geen bewerkte voedingsmiddelen meer.

17. Brood heb ik vervangen door glutenvrij of zelfgebakken brood. Ik heb geen buikpijn meer.

18. Mediteren en of lezen voor het slapengaan is nieuw en brengt meer rust en minder piekeren.

19.Ik draag geen lasten met me mee, maar bespreek alles meteen of los alles meteen op.

20. Er staat geen bewerkte troep meer in de keukenkastjes. Exit muesli.

21. Het is niet erg meer alleen thuis te zijn met de koelkast in de buurt.

22. Ik heb een heel goed gevoel over mijn moederschap en kan daar volop van genieten.

23. Ik ben een enorme steun voor... Ik heb die naam even weghaalt.

24. Ik word slimmer. Er is meer focus om te leren.

25. Ik heb meer rust. Tijd om creatief te zijn.

26. Ik kan zien hoe anderen eten of snacken en doe daar niet aan mee.

27. Ik vind het makkelijk om eten af te slaan en nee te zeggen.

28. Ik voel me een sterkere vrouw, kan mijzelf zijn. Ik ben open en trots op mezelf.

29. Ik slaap beter.

30. Ik geniet van het hongergevoel en ga met heerlijke honger aan tafel.

31. Ik kan hongerprikkels laten gaan.

32. Ik kan de deur uit zonder eten en maakt me daar niet meer druk om.

33. Ik kan sporten zonder eten.

34. Ik creëer mijn eigen leven en richt het in zoals ik het wil.

35. Ik eet niet meer stiekem.

36. Ik heb geen verdriet meer van de stress en angst om dik te worden.

37. Ik heb geen migraine meer.

38. Ik kan gezellig meedoen, ook zonder drank of eten.

39. Als ik iets eet wat eigenlijk niet goed voor me is, dan kies ik daar bewust voor.

40. Ik heb de mogelijkheid om mijn eigen gedachten te evalueren door gedachtewerk.

Nu heb je waarschijnlijk dingen gehoord waarvan je denkt: oh wauw, dat wil ik ook en dingen waarvan je denkt: die zou ik wel willen maar ik denk niet dat ik dat kan. Of dingen waarvan je denkt: nou, leuk voor haar, maar voor mij hoeft dat niet. HELEMAAL prima. Waar het om gaat is dat zij op een hele andere plek nu in haar leven staat en voor zichzelf heeft gecreëerd waar ze naar verlangde.

En in de afgelopen periode helder kreeg wat dat eigenlijk precies voor haar is. Want zij kwam niet met dit wensenlijstje mijn programma binnen. Absoluut niet. Het enige wat ze wist was dat ze hartstikke vast liep met eten, dat ze het lastig vond om alleen thuis te zijn omdat ze dan bang was dat ze ging overeten. Want zodra ze alleen thuis was, wilde ze ook altijd eten en daar wilde ze van af. En ze wist dat ze wilde afvallen.

En de grote gemene deler, meestal voor iedereen in mijn programma's dat ze zeggen: ik wil van die strijd met eten af en ik wil graag afvallen. En ik verlang naar rust in mijn hoofd.

En nu heb je van haar veertig punten gehoord die in de loop der tijd zich allemaal hebben afgetekend als waarden voor haar, specifiek voor haar, dingen waarvan zij zegt: Dit voelt zo goed. Dit blijkt voor mij te werken. En je hebt een aantal dingen gehoord die helemaal niets met eten te maken hebben, maar die bleken gaandeweg in de coaching wel degelijk een link te hebben met overeten. Dat piekeren wat ze hier opsomt. Of die angst voor aankomen. En zo staan er nog een aantal dingen tussen, die gaan over jezelf een stem geven en je uitspreken, dingen adresseren die je in de weg zitten. Een rijping die ze heeft doorgemaakt, waarin ze zich nu volwassener voelt. Dat zijn allemaal dingen die ze van tevoren helemaal niet wist dat die gelinkt waren aan overeten. Dat is allemaal de payoff van coaching. En DAAR gaat het over. DAAR is het voor bedoeld. Dat overeten, dat staat niet op zichzelf. Je bent niet alleen maar iemand die van lekker eten houdt. Daar zit van alles in en onder

En daar ging voor mij deze aflevering over. Ik wilde je laten zien dat de enige relatie met eten waar je oud mee wil worden de relatie is die helemaal bij je past. En je kan nu waarschijnlijk, en dat hoeft ook helemaal niet, nog niet overzien hoe dat er voor jou uitziet. En je hebt ook nog geen idee hoe je dat creëert. En dat maakt dus helemaal niets uit.

Ik ben ontzettend blij voor Annelieke en ik vond geweldig dat ik het aan je voor mocht lezen en met je kon delen. Dit was wat ik voor je heb. En als je wilt weten hoe afvallen zonder dieet ook voor jou kan werken, nodig ik je uit voor mijn workshop van aanstaande zaterdag op 12 december. Dan geef ik mijn workshop over afvallen zonder dieet. Ik vertel je precies hoe dat hele proces in elkaar steekt en als je hieraan wil deelnemen kun je je aanmelden via Etenslessen.com

 

 

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>