Jonge vrouw in de regen die lacht

Afl. 152 Op je dieptepunt

 

 

Als je op je zwaarst bent en meer overeet dan ooit, beland je al snel in een neerwaartse spiraal. Teleurgesteld eet je om te vergeten wat je voelt. Hoe kom je hier uit?
Ik wijs je de weg en laat zien hoe je met andere ogen kijkt naar de plek waar je nu bent. Die plek is waardevol en kostbaar net als jij.

Wat je op deze plek aan jezelf geven is het grootst denkbare geschenk en maakt het oplossen van overeten gemakkelijker. Luister naar deze onmisbare aflevering.

 


Wat je ontdekt:

  • Wat je dieptepunt kostbaar maakt.

  • Wat je op je dieptepunt kan leren.


 

Transcript Afl. 152

 

Hallo, hoe gaat het? Ik ben verkouden en niet zo'n beetje ook. Ik weet niet of je het hoort, maar ik heb echt een enorm snothoofd en m'n lijf doet zeer. Ik heb spierpijn in m'n schouders en m'n rug en m'n schedel is een beetje gevoelig. M'n jukbeenderen zijn gevoelig, echt zo'n snothoofd en het contrast, ik zie daar wat humor in, is dat deze les een vervolg is op de vorige waarin ik een succesanalyse maak en met je deel hoe ik zo succesvol ben geworden en welke lessen daarin zitten die ik met je kan delen en aan je door kan geven. En het is natuurlijk erg grappig om met een groot snothoofd over te vertellen: ik ga je zeggen waarom ik zo succesvol ben..haha..Ik vind dat grappig. Ok.

Waarom ben ik zo succesvol? Een van de dingen die ik zie en aanleiding voor dit vervolg was een vraag die ik kreeg van iemand die net in mijn programma is gestapt en ze zei: ik vind de plek waar ik ben zo lastig. Ik ben nu namelijk echt op mijn zwaarst. Ik ben één keer eerder in mijn leven zo zwaar geweest en ik vind het een ongelooflijke lastige plek om te zijn. En ik vind het lastig om dit te delen omdat ik er gewoon niet positief over kan klinken. Ach, ik voel me op dit moment gewoon een enorme loser.

En als jij dit herkent, als jij het ook lastig kan vinden om op die plek te zijn die jij nu misschien nog ervaart als 'erger dan dit kan het bijna niet als het om eten en mijn gewicht gaat'. En het is de plek waarop je misschien meer weegt dan je ooit hebt gewogen. De plek waarop je misschien meer overeet dan je ooit hebt gedaan. Of meer obsedeert over je gewicht en eten dan je ooit hebt gedaan. Of gewoon ontzettend veel last heb van cravings, van verlangen naar overeten. En je wordt zo moe van jezelf, zo moe van continu dat verlangen het hoofd bieden. En je ervaart daarin moedeloosheid en somberheid en misschien heel veel zelfkritiek. En wat kan je daar nou mee doen? En in die succèsanalyse die ik nu maak, kan ik zien dat een van de dingen die ik heb ingezet zowel in het oplossen van mijn strijd met eten als het bouwen van mijn bedrijf, het ontwikkelen van mijn ondernemerschap, is mij kunnen verhouden, een van de dingen die ik inzet, een van de vaardigheden die ik daarbij inzet, is mij verhouden tot een wens, een verlangen, nog geen bewijs hebben dat ik dat verlangen kan inlossen, dat ik die wens kan realiseren.

Dus ik ben heel ver van mijn doel verwijderd. Ik kan op geen enkele manier zien dat ik ga slagen in mijn doel. En toch die plek waar ik op dat moment ben enorm waarderen. En ik werd me daar bewust van door de vraag die ik kreeg van mijn klant die zei: kan je me helpen? Ik vind het zo'n moeilijke plek om te zijn. En wat ik tegen haar heb gezegd zeg ik hier ook tegen jou. Wat je kan helpen is het besef dat de plek waar je nu bent ongelooflijk waardevol is en kostbaar, ondanks dat het de plek is waar je niet wilt zijn. Je wil het liefst vandaag nog bij die plek vandaan. Vandaag afvallen, vandaag stoppen met overeten, vandaag dat verlangen naar overeten eruit hebben of het braken als je dat doet. Wat het ook is, waar je zo snel mogelijk vanaf wilt. Je bent daar nu nog niet. Het is vandaag niet je realiteit. En als je je openstelt voor het idee dat de plek waar je nu bent heel kostbaar is en waardevol, kan er iets voor je verschuiven.

En waarom geloof ik nou dat die plek zo waardevol is?

In de eerste plaats omdat de enige plek waar je jouw fijne relatie met eten kan creëren en je strijd met eten oplossen is de plek waar je nu bent. Het kan niet ergens anders gebeuren, het kan alleen maar hier gebeuren.

En hoe je je positioneert in het huidige moment, de houding die je aanneemt en de blik waarmee je naar je huidige plek kijkt, die bepaalt alles. Die bepaalt het volgende moment. En wat is er dan zo waardevol aan de plek waar je nu bent? Met welke ogen kun je daar naar kijken? Dit is wat ik zie en wat ik mezelf indertijd vertelde toen ik op mijn zwaarst was en wat ik mezelf vertelde toen ik heel graag mensen wilde helpen, maar geen klanten had.

Als je in staat bent om op deze plek geloof te bouwen, op deze plek jezelf te waarderen, op deze plek voor jezelf te kiezen, dan ontwikkel je een relatie met jezelf die zo krachtig is, zo diep geworteld en zo stevig. Dat op elk volgend moment waarop je dan wel dat succes hebt wat je wilt, niet overeet, afvalt, dat verlangen kleiner is gemaakt en je overeet dan weer wel, dan heb je daar draagvlak voor. Je kan jezelf opvangen, want je hebt een draagvlak voor jezelf gecreëerd toen je op je zwaarst was, toen je nog helemaal niets had, toen je nog geen bewijs had dat je uit je strijd met eten kon komen. En dus is deze plek juist op je zwaarst, juist waar je het meest overeet, juist daar waar je net die eetbui hebt gehad. Juist daar waar je nog braakt. Wat het ook is, hoe jouw strijd met eten er ook uitziet. Als je op deze plek aan jouw kant kan komen staan en kan zeggen: ik ben er voor je, ik laat je niet vallen. Ik geloof in je of ik wil in je leren geloven. En dit is de plek waarop ik dat wil kunnen. Want het is veel gemakkelijker voor mij en anderen om in mij te geloven, daar waar ik al mijn eerste successen heb gecreëerd. Op de plek waar ik die nog helemaal niet heb, nog geen houvast heb. Daar op deze plek zeggen: ik kies voor jou, ik ben er voor jou. Ik wil je helpen en ik wil naast je staan. Onafhankelijk van alles wat je nu nog niet lukt, kies ik voor jou. Dat! Dat! Dat maakt deze plek zo kostbaar en zo waardevol. Hier bouw je een relatie met jezelf van onvoorwaardelijke zelfliefde.

En je hebt het me al vaker horen zeggen in deze podcast: er is geen groter geschenk in je leven voor jou beschikbaar dan dit geschenk. En ik denk dat het geschenk van onvoorwaardelijke zelfliefde juist gebouwd wordt, daar waar je die onvoorwaardelijkheid ook nodig hebt, daar waar je nog helemaal niet aan je eigen verwachtingen kan voldoen. Daar waar nog niets van die droom die je koestert staat en op zijn plek is gevallen, daar waar het alleen maar jij is en alles wat je nu nog niet lukt. Daar, op die plek voor jou kiezen.

Kan je t voelen?

Het is zo mooi wat je jezelf daar kan geven. Die handreiking die je jezelf daar kan doen en kan zeggen: ik ben er voor je. Een groter geschenk is er niet. Geloof me, ik ben meer dan een halve eeuw op deze aarde. Ik heb dit ervaren. Het grootste geschenk wat je jezelf kan geven in dit leven is onvoorwaardelijke zelfliefde en de rest is bonus. De liefde van een ander is bonus. Succes in je werk is bonus. Je streefgewicht bereiken is bonus. Allemaal leuk allemaal eromheen. Die relatie met jezelf, die je met jezelf hebt, die is 24/7. Die is er altijd. Je staat ermee op en je gaat ermee slapen. Als je s nachts wakker ligt, is dat met jou. Met jouw gedachten, met jouw gevoelens. En leren en ontwikkelen hoe je voor jou kiest, daar waar de dingen nog niet gaan zoals je wilt. De dingen nog niet eruit zien zoals je wilt is het grootste geschenk. En je ontwikkelt die vaardigheid van voor jou kiezen dan ook op het hoogste niveau omdat het nu op z'n moeilijkst is. Juist waar het op z'n moeilijkst is, waar nog niets je lukt kunnen zeggen: ik kies voor jou. Juist als je op je zwaarst bent zeggen: ik kies voor jou. Ik ben er voor jou. Ik laat je niet vallen. Ik voel de verleiding om negatieve dingen te denken bij het zien van mijn lichaam. Ik voel verleiding om mezelf af te wijzen als ik net heb overeten of net heb gebraakt of in vol in obsessie zit. Maar...ik doe het niet. Ik wil leren om hier voor jou te zijn. Om hier voor jou te kiezen. En dat is waar ik nu voor ga staan. Die optie, die heb ik. Ik kan op dit moment niet lichter wegen. Ik kan die eetbui die net is geweest niet ongedaan maken. Maar deze optie heb ik en dat is voor jou kiezen en een voor je zijn en zeggen: ik weet het nu nog niet. Ik weet nog niet hoe ik stop met overeten, maar ik weet wel dat ik je niet wil afwijzen en dat ik je wil helpen en onderzoeken hoe dit werkt.

Als je dit doet, als je hier voor gaat staan en op deze plek onvoorwaardelijke liefde voor jezelf bouwt en creëert, ga je niet alleen krijgen wat je hebben wilt, je komt gemakkelijker uit je strijd met eten. Je stopt gemakkelijker met overeten. Het kleiner maken van verlangen naar overeten gaat gemakkelijker omdat je een fundament bouwt met jezelf wat een leven lang meegaat. En juist op die plek waar het er allemaal nog niet is, is het de meest waardevolle plek om dit te creëren met jezelf. Het is de meest kostbare plek waar je dit kan creëren met jezelf.

Ik heb het eerder vaak gehad in de blogs die ik schreef over acceptatie. Accepteer waar je nu staat en vroeger vond ik acceptatie een ongelooflijk lastig idee. Een moeilijk concept omdat ik dacht dat accepteren waar ik stond. Accepteren het overeten wat ik nu deed accepteren. Ik dacht dat dat betekende: leg je er nou maar bij neer. Accepteer nou maar dat je overeet. Accepteer nou maar dat je niet weegt wat je wilt, dat slank zijn voor jou gewoon niet is weggelegd. Maar dat is niet wat acceptatie is. Dat is opgeven. Dat is iets anders. Acceptatie betekent dat je niet langer spartelt en het gevecht met jezelf aangaat om je te verzetten tegen dat wat er toch al is het overeten en het gewicht wat je nu hebt. Als je spartelt omdat je niet op die plek wilt zijn, kan je niet je beste denkwerk doen. Je creëert drama, je creëert paniek en ik denk dat een van de mooiste vaardigheden die we in ons leven tegenkomen, ik bedoel, dieren kunnen niet reflecteren op het verleden of anticiperen op de toekomst. Dat is echt iets wat wij mensen kunnen. We kunnen hele verhalen hebben in ons hoofd over t verleden en hele verhalen over de toekomst en onderdeel van onze menselijke ervaring is dat wij ons moeten zien te verhouden tussen zijn waar we nu zijn, terwijl je misschien iets heel anders wilt. Je wilt een andere relatie met eten. Je wilt een ander gewicht. Maar dat is niet de plek waar je nu vandaag bent. En een brein hebben wat kan verlangen en ideeën kan hebben over wie je wilt worden en wie je wilt zijn en welke relatie met eten je wilt creëren voor jezelf, dat allemaal kunnen bedenken en daar verlangen bij voelen en tegelijkertijd nog niet op die plek zijn.

Dat is onze uitdaging. Dat is onze menselijke ervaring. En hoe ben je in acceptatie op de plek waar je vandaag bent terwijl je tegelijkertijd weet dat je iets anders voor jezelf wilt creëren. Hoe ga je om met de spanning tussen die twee? Dat wat je voor jezelf wilt creëren en de plek waar je nu bent?

En wat ik hier wil meegeven, wat ik bij je wil laten landen in deze les is, dat doe je door de plek waar je nu bent te waarderen en te zien wat het goud is, wat je alleen op deze plek aan jezelf kan geven. En dat goud, dat is die waardering voor jou kunnen kiezen. In staat zijn iemand worden die voor zichzelf kan kiezen, terwijl nog niets eruitziet zoals je wilt. Je hebt nog niet kunnen creëren wat je wilt. En je kiest volledig voor jezelf in onvoorwaardelijke liefde. Dat. Dat kan je op geen hoger niveau creëren dan op deze plek waar je nu bent. Daar waar je op je zwaarst bent, daar waar je nog overeet. Daar waar je nog obsedeert, wat het ook is, waar je last van hebt. En als je dat kan zien, dan voel je ook dat spartelen, zo snel mogelijk weg willen bij deze plek, hier in dit moment ineens wegvalt omdat je ziet: aha, wacht even. Ja, het klopt. Ik wil naar een andere plek. Ik wil afvallen. Ik wil een fijne relatie met eten. Ik wil me verlangen naar overeten kleiner maken. Ik wil van m'n obsessie af. Ik wil van mijn verwaarlozing af. Maar t feit dat ik daar nu vandaag nog niet ben, is niet erg. Want waar ik nu vandaag ben is een fantastische plek waarop ik iets met mezelf kan creëren in de relatie met mezelf wat het niet alleen gemakkelijker maakt om te komen waar ik wil zijn, maar wat mij ook dat geschenk brengt van onvoorwaardelijke zelfliefde. Op die moeilijkste plek voor mij kiezen. Wow! Dat is het mooiste geschenk. Mooier is er niet.

En in het analyseren van m'n succes, van m'n ondernemerssucces. Mijn zakelijke succes, het ontwikkelen van de vaardigheden van ondernemen en in t oplossen van mijn strijd met eten, in t afvallen, in die 15 kilo die ik daar in verloor, daar waar die 15 kilo d'r nog aan zaten. Daar, op die moeilijkste plek. Ik heb eerder gezegd als de poedersuiker nog op mijn trui zat of de chips kruimels nog in m'n schoot lagen, daar voor mezelf op die plek kiezen en zeg: ik wijs je niet af, ik laat je niet vallen, ik wil je alleen maar helpen en ik wil dit gaan begrijpen. Dat. Dat is een van de redenen waarom ik zo succesvol ben geweest in het oplossen van mijn strijd met eten. Dat is een van de redenen waarom ik zo'n fijne relatie heb met eten en zo'n fijne relatie met mezelf. En het heeft het oplossen van mijn strijd met eten gemakkelijker gemaakt. En hetzelfde heb ik opnieuw gezien in het bouwen van mijn bedrijf en het leren ondernemen, daar waar ik afwijzing op afwijzing op afwijzing kreeg, nog helemaal niet wist hoe het allemaal werkte, nog niet wist wat ik allemaal te leren had, alleen maar dingen deed die niet werkte en ik vaak alleen was daarin. Daar maakte ik ook die handreiking naar mezelf. Gaf ik ook die support. Ook die liefde. Oefende ik ook opnieuw in onvoorwaardelijke liefde. En dat kan jij hier ook voor jou doen op deze plek. Denk daar over na. Ik ben er volgende week weer en ik wens je een hele mooie dag. Tot dan.

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>