Marjena zittend aan de tafle, met een kopje thee, kijkend naar beneden, glimlachend

Afl. 22 Overeten voorkomen in tijden van onzekerheid

In tijden van onzekerheid, zoals nu met het Coronavirus, zijn we geneigd om te reageren in plaats van creëren. Je weet niet waar je aan toe bent, je dagelijkse routine valt weg en ineens eet je de hele dag door.

Hierdoor verlies je nog meer structuur en verzwak je jezelf. Dat is natuurlijk niet wat je wilt. Maar hoe verander je dit? 

Ik geef je de houvast en stappen waarmee je dit doet die overeten overbodig maken. Door de focus te leggen op je sfeer van invloed zie je ineens dat je nog steeds keuzevrijheid hebt en jezelf kan helpen ongeacht je omstandigheden.

Luister naar de aflevering en versterk je mentale immuunsysteem.

 


Luister naar de podcast

Wat je ontdekt:

  • Hoe je een onweerstaanbare basis legt voor gedragsverandering.
  • Hoe je verbinding maakt met een motivatie die gezondheid en uiterlijk overstijgt.
  • Hoe je betekenis geeft aan afvallen als vorm van persoonlijke ontwikkeling.

 

Transcript Afl. 22

 

 

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll en dit is aflevering 22.

Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Mijn naam is Marjena Moll, Ik ben je coach en ik doe niets liever dan al mijn Etenslessen met je delen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en vrouw wordt met een fantastische relatie met eten. Laten we beginnen.

INTRODUCTIE

Hallo en welkom bij deze aflevering over omgaan met angst en onzekerheid. Dat was het onderwerp wat ik voor je hebt uitgekozen in reactie op de nieuwste ontwikkelingen op dit moment rondom het coronavirus en wat ik allemaal zie langskomen, voorbij komen in het nieuws en op social media. En ik vroeg me af hoe ik hier het beste bij kan helpen en hoe ik dat het beste kan doen via deze podcast en ik kwam uit op dit onderwerp: omgaan met angst en onzekerheid.

En ik denk aan je en ik ga je helpen. Ik kom misschien ook vaker voorbij, ook op mijn Facebook pagina, om je te kunnen helpen. En in deze aflevering wil ik dit onderwerp voor je uitpakken, zodat je ziet langs welke stappen je jezelf kan helpen in alle onzekerheid die zich nu aandient. Met mij gaat het goed en met mijn gezin gaat het goed.

En ik ben heel erg blij met hoe ik op dit moment voor mezelf zorg, hoe ik mezelf zie opdagen in de huidige situatie. Ik ga 's ochtends heerlijk hardlopen buiten. Mijn sportschool is gesloten, maar buiten is het prachtig, stil en ruim, en voel ik alle ruimte om contact te maken met mezelf. Met mijn gedachten, mijn gevoelens, met de natuur. En het is op dit moment mijn favoriete moment van de dag. Daarna maak ik thuis een shotje van kurkuma en komkommer en gember. Voor mij en mijn man. En zo adresseren ik op dit moment de huidige situatie en ik doe oefeningen thuis. Ik schrijf, kortom, ik coach mijzelf, begeleidt mezelf en kom opdagen in deze nieuwe situatie, precies zoals ik dat wil en voor ogen zie.

En daar ga ik het in deze aflevering ook met jou over hebben om te zorgen dat jij hetzelfde kan doen, daar waar jij ziet hoe je wilt komen opdagen in deze nieuwe situatie. Maar laten we bij het begin beginnen.

DE LES: OVERETEN VOORKOMEN IN TIJDEN VAN ONZEKERHEID

Op dit moment is er waarschijnlijk verandering gaande in je leven. Er is op z'n minst onzekerheid. Je maakt je misschien zorgen over je kinderen die nu niet naar school gaan. En ze zijn thuis. En jij staat voor de taak om ze te begeleiden met hun schoolwerk en te zorgen dat ze gezond blijven en dat het goed met ze gaat. Je ziet van alles voorbijkomen op social media en daar vind je misschien van alles van.

En in dat alles kan je zo ingezogen raken in de omstandigheden dat je reactief wordt. Jij beslist niet meer hoe je wilt leven en wie je wilt zijn, maar de omstandigheden beslissen dit voor je. En jij reageert op alles. En dat kan betekenen dat met het wegvallen van je gewone routine en structuur, je jezelf nu meer ziet eten dan anders.

Ofwel omdat je in een soort van stand schiet van: 'nou weet je, het maakt nu allemaal even niet uit. Dit is een uitzonderlijke situatie. Ook nog weer nadenken over gezond eten en hoe ik moet eten. Dat kan ik er nu even niet bij hebben.'

En dus eet je gewoon wat er zoal voorbijkomt. En zeker als je op dit moment thuis kinderen hebt voor wie het een beetje voelt alsof het vakantie is. Dan willen ze misschien ook eten alsof het vakantie is en dat ze gewend zijn dat ze in de vakantie vaker mogen snacken en snoepen en mogen eten wat ze willen. Dan zie jij jezelf daar misschien in meebewegen, terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wil.

Iets anders wat ik om me heen zie is dat mijn cliënten en jij misschien ook meer last hebben van stress en angst en gevoelens van onzekerheid en in reactie daarop veiligheid zoekt in eten. En ook dat is eigenlijk niet wat je wilt, want deze situaties zoals je nu is kan nog wel eens heel lang gaan duren. En dan is dit niet wat je wilt blijven doen. Het helpt je niet. Het helpt je niet verder. Er stapelt dan alleen maar onvrede over wat je jezelf ziet doen, bovenop de stress en de angst die er toch al is. Als het nou nog zou helpen dat eten, om jezelf te kalmeren en gerust te stellen, maar dat doet het niet werkelijk. Daarbij...en dat zal dan misschien ook een angstige gedachte zijn waar je last van hebt, voel je ook nog eens de zorg dat door zo ongezond te eten en te veel te eten, je eigen immuunsysteem ondermijnt en verzwakt, terwijl je die juist op dit moment wilt versterken.

En voor mensen die al een verzwakt immuunsysteem hebben omdat ze chronisch ziek zijn, door hiv of kanker of een auto-immuunziekte, wat dan ook. Of een griepje. Uhm je extra zorgen maakt en dus ook bij jezelf de lat nog hoger legt omdat je tegen jezelf zegt: 'Ik zou juist van alle mensen..ben ik juist degene die nu gezonde keuzes moet maken.' En dan is dat natuurlijk ook weer een hele stressvolle gedachte.

Dus wat ik met je wil doen is in reactie op hoe je jezelf nu ziet reageren op je omstandigheden, op de onzekerheden die spelen om je opnieuw te kunnen positioneren.

Op de manier die JIJ wilt, zodat jij kan komen opdagen zoals JIJ wilt.

Dus als je nu ziet dat je overeet omdat je denkt: ' ja maar, dat kan ik er nu even niet bij en maak me daar ook nog weer druk over moeten maken. Het is nu gewoon even anders dan anders.' Of overeet omdat je merkt dat je gewoon routine en structuur is weggevallen. Of omdat je overeet in reactie op onzekerheid en spanning en angst die je voelt. Is het eerste wat je nodig hebt:

Je richtte op je sfeer van invloed.

Jij hebt op dit moment geen controle over de omstandigheden. Je weet niet hoe de komende weken, maanden of misschien zelfs jaren eruit gaan zien.

Waar je wel invloed op hebt, is op de betekenis die je dit geeft.

Jij kunt zelf beslissen welke interpretatie je geeft aan je huidige omstandigheden. Je hebt geen controle, je kunt niet helemaal beheersen of je ziek gaat worden of niet, maar je hebt wel controle over de betekenis die je dat gaat geven als je ziek zou worden of iemand van wie je houdt ziek wordt.

Wat je zorgen ook zijn. Ik hoor hele verschillende verhalen. Over een bruiloft die op losse schroeven staat. Een oom van mij kan niet begraven worden zoals ze dat aanvankelijk hadden gepland. Met heel veel mensen erbij. Je kan misschien niet naar je werk. Je kinderen kunnen niet naar school of je bent onzeker. Je voelt onzekerheid over je financiële toekomst. Wat er ook is, wat nu niet doorgaat, waar je misschien op had verheugd of waarvan je nu niet weet hoe je het opnieuw gaat inrichten. Welke onzekerheid er ook speelt, jouw sfeer van invloed zit in de betekenis die je dit geeft.

En er is geen omstandigheid waarin jij deze vrijheid niet hebt. Zelfs de grootste crisis staat het nog steeds tot jouw beschikking om deze een betekenis te geven die jou helpt. En het beste in je naar boven haalt. En daarmee zeg ik niet: 'kijk optimistisch, wees vrolijk. Zie het zonlicht'. Of het licht aan het eind van de tunnel.

Ik zeg daarmee: 'Neem de verantwoordelijkheid. Steek al je ongerustheid. Alle angst die je voelt. In de ruimte die je hebt, daar waar jouw invloedssfeer zit en dat is in de betekenis die het geeft.' Ja, dus over je omstandigheden heb je geen controle, maar wel over de betekenis die je die omstandigheden geeft. En dat heeft wat werk nodig, want het primitieve deel van je brein wil altijd waken over jouw veiligheid en om te kunnen waken over jouw veiligheid heeft het de neiging tot piekeren, problematiseren en staren. Meer willen weten over het gevaar en dat het kan betekenen dat je jezelf verliest in eindeloos scrollen.. nog meer nieuwsberichten lezen, nog meer feeds lezen en nog meer bekijken over wat er allemaal om je heen gebeurt. En of het al erger aan het worden is en hoe snel het allemaal erger aan het worden is. En de vraag is of dat is wat je wilt. Of dat is hoe je wilt komen opdagen en of de informatie die je dan tot je neemt jou helpt bij de manier waarop jij je wilt positioneren.

Kijk eens naar de betekenis die je de huidige omstandigheden geeft. Welke negatieve gedachten komen er allemaal in je op? Waar maak je je zorgen om? Waar ben je verdrietig over of gefrustreerd of angstig? Welke doemscenario's zitten er in je gedachten stromen?

Zet deze voor jezelf op papier en kijk er naar: 'Hé, wat vertel ik mezelf hier over Wat geloof ik hier over? ' Want als je een gedachte maar vaak genoeg herhaalt, dan wordt het een overtuiging. En dan wordt het een waarheid voor je.

En dan kijk je naar je leven en je omstandigheden door het filter van die waarheid. Dus jij bent nu een waarheid voor jezelf aan het creëren. En is dat een waarheid die jou helpt? Is dat een waarheid die jou steunt? En die het beste in je naar boven haalt. Als dat niet zo is, heb je dus wat werk te doen.

Dus nadat je dit allemaal op papier hebt gezet, kun je kijken opnieuw naar al die gedachten stromen en dat doemscenario en je afvragen: 'hoe voel ik me als ik dit denk?' En als ik me zo voel, stelt dat dat angstig en gespannen is of verward en onzeker. Hoe gedraag ik me dan? Hoe ben ik geneigd me te gedragen als ik me gespannen en onzeker voel? Of misschien zelfs in paniek?

Wat doe ik dan? En met welk resultaat?

En als je dat voor jezelf zo ziet en op papier van een afstand naar kijkt, dan kun je het daarna even van je afduwen en zeggen: 'Hmm dit is wat ik hiermee creëer. Dit is wat mijn brein hiermee creëert. Dit is wat het met me doet, wat het met me oproept en hoe ik me dan gedraag. Ik overeet, ik ben snauwerig of ik isoleer me. Ik kan niet meer helder denken, ik kan geen heldere beslissingen nemen. Ik reageer alleen maar op van alles. Ik voel me ontregeld en op drift en structuurloos.'

Als dat niet is wat ik wil creëren, als dat niet is wat ik mezelf wil zien doen, laat ik me dan realiseren dat hoe ik me nu gedraag niet wordt veroorzaakt door de omstandigheden, maar door de betekenis die ik deze heb gegeven. Het zijn deze brij aan gedachten, deze gedachtestromen, die deze gevoelens in mij veroorzaken en daarmee dat gedrag. Niet de situatie zelf. En dit is ZULK GOED NIEUWS, omdat je dus onafhankelijk van de situatie de controle hebt om het in te richten en er iets mee te doen zoals jij dat zelf wil.

Neem daarom wat afstand nadat je dit hebt gezien en heb bekeken en je hebt gerealiseerd dat het je gedachten zijn die dit in je oproepen. En vraag je dan eens af: 'hoe zou ik willen komen opdagen onder deze omstandigheden? Wie wil ik zijn? Wat wil ik mezelf zien doen? Hoe kan ik zorgen dat het goed gaat met mij? Wat heb ik dan nodig? '

Wat ik mezelf wil zien doen nu..Ik wil mezelf zien sporten. Ik wil mezelf s ochtends met een kalm en fris hoofd, lekker naar buiten sturen, de natuur in om daar, terwijl ik aan het rennen ben, contact te maken met: ' hé, hoe wil ik komen opdagen? Ik wil fit zijn. Ik wil helder zijn. Ik wil mijn beste keuzes maken. Ik wil mijn mentale immuunsysteem versterken. Ik wil mijn emotionele systeem versterken en ik wil mijn fysieke systeem versterken, mijn fysieke immuunsysteem.'

En met die gedachte stel ik mezelf vragen terwijl ik aan het rennen ben. Hoe dat eruit kan zien, dan komen de beste ideeën in mijn op.En van daaruit is het zoveel gemakkelijker om, wat ik dan nu op dit moment doe is een dagelijks een shot maken voor mezelf en mijn man van verse kurkuma en verse gember en komkommer. Ik eet heel veel verse kruiden. Ik zorg uitstekend voor mezelf en dat komt omdat ik zo goed heb gezorgd voor mijn mentale immuunsysteem. Ik kies gedachten die mij helpen. En mijn beeld wat ik wil is een heldin zijn voor mezelf en mijn omgeving. Daar haak ik op aan. Dat is mijn stip aan de horizon. Dat is wat ik wil belichamen. En terwijl ik 's ochtends aan het hardlopen ben, visualiseren ik hoe dat eruit ziet en stel ik mezelf de juiste vragen die mij helpen om dat te belichamen, omdat te zijn. En dus leef ik scheppend en niet reactief. En het staat jou vrij om diezelfde keuze te maken voor jezelf. Om niet reactief te leven op dit moment, maar scheppend te leven. Creatief te leven. Te creëren. Wat jij wilt. Komen opdagen zoals jij dat wilt.

En daarvoor moet je je dus eerst distantiëren van dat reactieve leven. En dat betekent kijken naar de gedachten die je hebt gekozen. Kijken naar wat ze in je oproepen en welk gedrag ze in je oproepen. En als dat betekent dat je veel overeet en aldoor aan het scrollen bent op social media. En nog meer nieuwsberichten leest die je nog meer stress geven, waarmee je een filter opzet en een waarheid creëert die niet het beste in je naar boven haalt dan wil je daar eerst van distantiëren en jezelf de vraag stellen: 'hoe wil ik komen opdagen de komende tijd? '

Want mogelijk is dat iets van een lange adem en je wilt jezelf nu niet stuklopen. Je wilt jezelf niet verliezen in overeten en stressen waarmee je jezelf verzwakt en ondermijnt en juist kwetsbaar maakt. Ja, je wilt voor de lange termijn, voor de lange adem een heldin kunnen zijn voor jezelf en voor je omgeving. En dat vraagt van jou het bewust kiezen van de gedachten die jou helpen.

Laat je daarbij ook helpen als je dat lastig vindt. Zoek een coach. Laat je coachen.

DE DRIE STAPPEN

Dus de eerste stap is te realiseren wat ben ik aan het doen? En waar zit mijn sfeer van invloed?

En die is weer van invloed, dat is de tweede stap, is in het kiezen van de betekenis die je huidige omstandigheden geeft. Daar zit je verantwoordelijkheid en je ruimte.

En dan is de volgende stap je realiseren dat de gevoelens die je nu hebt ruimte nodig hebben.

Je wilt voelen wat er te voelen valt en niet proberen daaraan te ontsnappen. Want als je dat doet, laat je vluchtgedrag zien en dat betekent nog meer overeten. En dat helpt je nu niet.

Dus dit is de tijd, DE TIJD om te leren voelen wat er te voelen valt. Om je te leren verhouden tot gevoelens die er toch al zijn.

Jezelf uit troost iets te eten toebedelen is geen liefde, maar is verwaarlozing omdat je daarmee de gevoelens die er toch al zijn verwaarloosd.

En het vervelende is als het nou nog echt zou werken, is het misschien best een goed idee, maar nadat je hebt gegeten komen die gevoelens gewoon bij je terug. En dan daarbovenop nog de stress en de angst. O jee, als ik zo blijf eten maak ik mezelf juist kwetsbaar en zie ik al die rommel in mijn lijf. Help me nu niet en dat creëert nog meer stress en dus nog meer behoefte om daaraan te ontsnappen en te vluchten.

Ga zitten met je gevoel. Ga er in. Geef het ruimte en realiseer je het is er toch al. Dit is de tijd om te leren voelen wat er te voelen valt. Dus ook als je die betekenis he, in die vorige stap, dat veranderen van de gedachten die je hebt. ook als je daar aan hebt gewerkt, en je hebt nieuwe gedachten gekozen die je helpen en die het beste in je naar boven halen.

Zoals, bijvoorbeeld, liefde staat altijd tot mijn beschikking. Ik gebruik deze tijd om het beste in mezelf naar boven te halen. De bron, in mij van kracht, is onuitputtelijk. Ik kies ervoor om bewust naar mijn eigen gedachten te kijken en ze steeds opnieuw te evalueren. Dit is een tijd van groei en ontwikkeling en ik kom opdagen. Dit zijn gedachten die in mij het beste in me naar boven halen. Dat laat alleen onverlet dat ALS ER AL EEN EMOTIE IS, als ik al getriggerd ben in een zorg die gevoelens ruimte nodig hebben. Die kan ik niet fixen zoals ik dat vroeger met eten deed.

Er is een gevoel dat ik niet wilde voelen en dacht 'oooh, dit wil ik niet voelen', dan ging ik onmiddellijk eten.

En als ik dan at omdat ik zo gevoelig ben voor de intensiteit van voedsel en de impact van voedsel, was het alsof ik een knop kon indrukken. Dit wil ik nu niet voelen. En dan at ik en was ik er even uit. Even ging ik dan helemaal op in het proeven, kauwen, slikken en daarna in het drama van spijt en schuld omdat ik had overeten.

Maar de oorzaak was er nog steeds, dus voor jou is dat hetzelfde, die oorzaak, dat gevoel wat er al is, dat wil je leren dragen in jezelf. Je wilt jezelf daarin leren opvangen.

Dus dat is die volgende stap. Die emoties de ruimte geven en je realiseren dat het het bufferen met eten je niet helpt en geen liefde is. Het is verwaarlozing, verwaarlozing van je gevoelsleven.

Wees compassievol over wat je voelt. Veroordeel jezelf er niet om.

Je bent toch altijd waar je bent. En als dit is waar je nu bent, als dit de emotie is die er toch al is, wil je daar ruimte voor maken zonder dat je daar een oordeel over hebt. Het is het meest liefdevolle wat je kan doen. Boos worden op jezelf en zeggen: 'ja, zoals je nu doet helpt niet. Ja, deze gevoelens helpen niet. Maak je nuttig, gaat wat doen.' Ook dat is verwaarlozing. Ruimte maken en onvoorwaardelijk houden van jezelf in waar jij nu bent. Hoe jij je nu voelt met de gedachten die je hebt. DAT haalt het beste in je naar boven. Daar kan je op groeien. Daar kan je op evolueren.

Ooh, ik voel nu een gebrek aan structuur. Ooh, ik voel nu onzekerheid. Dat is wat er is. Oké. Laat ik daarbij blijven, laat ik dat gevoel verkennen. Waar zit het in mijn lichaam? Hoe voelt het? Hoe ziet het eruit? Heb er geen oordeel over.

En dit zijn de stappen. Dit is jouw sfeer van invloed.

Je dus realiseren, zien, het bewustzijn, is de eerste stap van: hoe reageer ik nu? Wat zie ik mezelf doen? Is dat wat ik wil? Je dan realiseren, dat is de tweede stap, dat je sfeer van invloed ziet in de betekenis die je de huidige omstandigheden geeft. En de gedachte kiezen die jou helpen daarbij. Want daar kun je wat aan doen. Daar heb je controle.

De volgende stap is de gevoelens die er toch al zijn, er LATEN ZIJN, en dragen in jezelf en werken aan je emotionele capaciteiten, jouw emotionele tolerantie op gevoelens die je lastig vindt. En besluiten, je verbeeldde, hoe jij wil komen opdagen in de huidige situatie. Wie wil je zijn? En hoe kan je zorgen dat het goed gaat met haar? Hoe kan jij die HELDIN zijn voor jezelf en je omgeving? En wat heb je daarbij nodig?

Als je daar hulp bij wilt, als je zegt ik wil samenkomen en een structuur creëren voor mezelf waarin ik daarin houvast heb, samen met gelijkgestemden die dat ook willen, die niet reactief willen leven, maar creatief willen leven, willen scheppen en zich positioneren in de huidige situatie op een manier die beste in zijn naar boven haalt.

KOM NAAR DE ONLINE WORKSHOP

Dan nodig ik je uit om deel te nemen aan mijn online workshop op 28 maart. Zaterdagmiddag 28 maart geef ik een online workshop om 2 uur 's middags. Die gaat over het volgen van jouw eigen innerlijke hongerbalans om structuur te geven aan de manier waarop je nu voor jezelf zorgt. Het is de beste tool waarmee je afvalt zonder dieet en die niet als volhouden voelt, want je wilt nu niet iets gaan doen met alles wat je al ervaart wat ook nog eens voelt als volhouden. Nog een project erbovenop op, dat breng je niet op. En zo is het ook nooit bedoeld geweest.

Het creëren van een fijne, kalme, stabiele relatie met eten is iets van een doorgaande lijn. En iets wat voelt als volhouden kan nooit van een doorgaande lijn zijn.Dat is altijd maar een tijdelijke spanning die je kan dragen.

Dus deze workshop is voor jou. Als je beter dan ooit nu voor je immuunsysteem wilt zorgen, als je wilt leren hoe je voor je mentale immuunsysteem kan zorgen. Als je stabiliteit en structuur wilt creëren daar waar je die nu mist en deze tijd wilt gebruiken om een heldin te zijn voor jezelf en je omgeving.

Als je jezelf hierin herkent, is deze workshop voor jou.

En je vindt het aanbod van die workshop op mijn website via etenslessen.com. En dan gaan we elkaar 28 maart online zien via de webcam. Ik ga je coach vragen stellen. Ik ga je alles leren over het gebruik van die hongerbalans en het wordt een fantastische workshop die jou helpt bij deze drie verlangens: het zorgen voor je immuunsysteem, je mentale immuunsysteem, het creëren van stabiliteit en structuur in de zorg voor jezelf en deze tijd gebruiken om te ontdekken hoe je een heldin bent voor jezelf en je omgeving.

Ik kom gauw bij je terug en ik hoop dat hier heel veel aan hebt gehad. Ik wens je een hele goede week waarin je een mooie stap kan zetten hiermee. Tot gauw.

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>