Vrouw die kijkt in de spiegel. Een vrouw met lang haar en je ziet haar achterkant

Afl. 50 Vrijheid voor de spiegel

De vijftigste aflevering! Een mooie aanleiding om jou te bedanken voor het luisteren en mijn cliënten voor al het mooie werk dat ze in Etenslessen doen. Wat ben ik jullie dankbaar! Het is ook de aflevering waarin ik Vrijheid voor de spiegel introduceer, een les waarmee je afvallen gemakkelijker maakt door alle negatieve gedachten over je lichaam los te laten.

Hoe goed het loslaten van die negatieve gedachten ook werkt, vaak overheerst er een angst voor motivatieverlies. Want waarom zou je nog je best doen om af te vallen als je het vet op je lichaam niet langer lelijk vindt?

Toch is het tegendeel waar. Je gaat alleen maar beter voor jezelf zorgen. Daarbij blijven je esthetische voorkeuren onveranderd. Het loslaten van negatieve gedachten over je lichaam staat daarmee los van je verlangen om slank te zijn.

Vrijheid voor de spiegel is een audio les met een digitaal werkboek dat je hier kan aanschaffen. Als je afvallen gemakkelijker wilt maken en onvoorwaardelijk van je lichaam houden is Vrijheid voor de spiegel de les waarmee je dit voor elkaar krijgt.


Luister naar de podcast

Wat je ontdekt:

  • Waarom ik zo trots ben op mijn cliënten.
  • Waarom het loslaten van negatieve gedachten over je lichaam afvallen gemakkelijker maakt.

 

Transcript Afl. 50

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll en dit is aflevering vijftig.

Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Mijn naam is Marjena Moll. Ik ben je coach en ik doe niets liever dan al mijn Etenslessen met je delen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een vrouw wordt met een fantastische relatie met eten.

Laten we beginnen.

!!! De vijftigste aflevering !!!!

De vijftigste aflevering, de vijftigste Etenslessen hij is hier hé, hallo, hoe is het met je. Wat geweldig. Wat ontzettend fijn. Wat feestelijk om deze vijftigste aflevering met je te kunnen delen. En als jij er vanaf het eerste uur al bij bent, dan wil ik even naar je knipogen zeggen: jee. haha En ook als je de podcast nog maar net gevonden hebt, ben ik ontzettend blij dat je hier bent en dat je luistert.

Ik wil beginnen met jullie te bedanken voor het luisteren naar deze podcast. Voor al die vijf sterren reviews die zijn achtergelaten in iTunes. Ik vind het echt geweldig als ik daar soms een kijkje nemen en dan weer een mooie geschreven review zie staan. En al die vijf sterren die gegeven zijn. Echt super. Ben er ontzettend blij mee en ik schat dat enorm op waarde. Zeker die geschreven reviews waarbij je de tijd neemt om helemaal uit te zoeken hoe je zo'n review achter kan laten vind ik echt echt super sympathiek. Ik ben ook heel erg blij met alle berichten die ik heb gekregen in Instagram. In Direct Messages. Soms wordt de podcast ook met een leuke foto gedeeld in een Instagram story en zie ik iemand in het donker op d'r hardloopschoentjes door het park gaan en laten weten dat ze de dag begint met de podcast van Etenslessen. Nou, dat is echt...dat voelt heel speciaal. Dank jullie wel daarvoor. Dank je wel.

Ik wil ook al mijn cliënten bedanken in Etenslessen die zulk mooi werk daar doen in mijn programma, die de moed hebben om op zichzelf te durven wedden en op mij vertrouwen. En na al die rits aan mislukte diëten in hun leven toch nog een keer de sprong durven wagen en iets heel anders durven uitproberen. En zij zijn natuurlijk heel vaak ook het materiaal waar ik mijn eigen inspiratie vandaan haal voor deze podcast. En ik wil ze bedanken voor al het mooie werk wat ze in mijn programma doen.

Ik heb eens gekeken naar de laatste zes cliënten die nu vrij recent allemaal klaar zijn met het programma en is bij elkaar opgeteld hoeveel kilo's zij kwijt zijn. En dat was 67,5 kilo...67,5 KILO! Dat is een volwassen persoon. Dat is een mens. Ja, die kilo's zijn ze gewoon kwijt. En die kilo's zouden voor mij totaal niet van waarde zijn als ik niet zou weten dat ze er gewoon niet meer aankomen. En wat mij betreft telt het alleen dan.

Slank worden kan je overal maar zie maar eens dat je ook slank blijft. En dat is wat je in Etenslessen realiseert. Wat mijn cliënten doen is gaan werken met hun eigen gedachten en hun gedachten onderzoeken in relatie tot zichzelf, in relatie tot eten, in relatie tot afvallen en hun leven. En daarmee veranderen zij als persoon. En dat maakt dat hun succes duurzaam is. Pas als je al je verlangens op één lijn hebt gekregen, dan is wat je doet niet langer...dan ben je niet aan het volhouden.

Ik sprak vandaag een cliënte die klaar was vandaag, dit was haar laatste sessie en ze zei: ik ben zo blij dat ik dit ben gaan doen, want ik weet dat het hier niet stopt. Wat ik nu voor mezelf heb gecreëerd gaat gewoon door. Want wat ik nu heb voelt beter dan wat ik had. En wie kan dat zeggen? Wie kan zeggen als je een dieet voelt, voelde dat dieet altijd als afzien, toch? Dat was je aan het volhouden en je hield vol vol vol totdat je dat streefgewicht had bereikt. Maar in Etenslessen draaien we het juist helemaal om. En zorgen we dat wat je doet zoveel beter voelt dan wat je deed en dat wat je creëert zoveel fijner voelt dan wat je had. En dan als je verlangens daarmee op één lijn zijn gekomen, dan weet je dat je iets hebt wat duurzaam is. Dan heb je die relatie met eten waar je oud mee wil worden. En dat is zo fijn. Zo'n fijn gevoel om te weten dat eten als probleem uit je leven is en dat je echt iets hebt veranderd in jezelf en voor jezelf. Dus 67,5 kilo vind ik fantastisch omdat ik weet dat die kilo's er niet meer voor ze aankomen.

En dan in deze lessen voor jullie. Toevallig valt het samen met de vijftigste aflevering. Dat heb ik zo niet gepland, maar ik wil het met jullie hebben over uhm, iets wat je gaat helpen om afvallen gemakkelijker te maken. Een van de dingen die je namelijk altijd gevangen houdt in een strijd met eten zijn de negatieve gedachten die je over je lichaam hebt. Als er iets is wat het moeilijk maakt om af te vallen, dan is het wel die negativiteit. En je ziet jezelf natuurlijk meerdere keren per dag. Je ziet jezelf bloot onder de douche, bij het aan- en uitkleden. 's Ochtends als je net uit je bed stapt. Het zijn allemaal momenten waarop je geconfronteerd wordt met je lichaam. En als je het vet op je lichaam erg lelijk vindt, als je je overgewicht erg lelijk vindt, dan zijn dat vaak pijnlijke momenten, pijnlijke confrontaties.

En in deze les wil ik je overtuigen van het feit dat afvallen zo veel makkelijker wordt als je de negatieve gedachten over je lichaam loslaat. En dat is iets wat mijn cliënten vaak een lastige vinden. Soms komen ze bij mij in Etenslessen binnen en dan vragen ze aan mij: kan ik niet eerst even vijf kilo afvallen, al zijn het maar vijf kilo en daarna aan die relatie met eten gaan werken? En ik begrijp zo goed waar dat over gaat.

Vrijheid Voor De Spiegel

Dat gaat over die pijn. Dat gaat over de weerstand die ze voelen bij hun gewicht. En omdat ik weet dat dit zo'n lastige is en omdat ik weet dat dit misschien ook voor jou een hele lastige is, heb ik hiervoor een losse les gemaakt. En niet zoals ik meestal hiervoor je doe in de podcast. Maar ik heb er een aparte audio voor opgenomen en daar een werkboek bij gemaakt. Dus je kunt die les helemaal zelfstandig gaan volgen. En hij heeft de naam: Vrijheid voor de Spiegel. En met Vrijheid Voor De Spiegel ontdek je hoe je afvallen gemakkelijker maakt en onvoorwaardelijk van je lichaam kan gaan houden.

Eén van de redenen dat we die negatieve gedachten niet willen loslaten, is omdat we bang zijn dat we daarmee ook onze motivatie om af te vallen zullen verliezen.

En dus denk je dat het functioneel is om zo negatief over jezelf te blijven denken. En iedere keer als je jezelf voor de spiegel ziet is er dat gadver moment dat je denkt: ugh, wat vind ik dat toch lelijk. Het ziet er niet uit. Wat ik aantrek ziet er niet uit. En misschien kies je kleding die afkleedt of die je vetrolletjes verbloemd. En je denkt dat die negativiteit de stok achter de deur is die jou motiveert om af te vallen. En in werkelijkheid is dat dus niet zo. Het doet je alleen maar pijn. Het helpt je helemaal niet. Integendeel, het houd je alleen maar in je strijd met eten gevangen.

Als je je lichaam erg lelijk vindt en je overgewicht erg lelijk vindt, betekent het meestal dat je of zoveel pijn voelt door die negativiteit die door je hoofd gaat, dat je daar aan wilt ontsnappen en dus alleen maar meer eet. Of je raakt zo ontmoedigd dat je gewoon opgeeft en denkt: pff, dat wordt toch nooit meer wat met mijn lijf. En van daaruit kies je dan vaak voor verwaarlozing. Je wil jezelf eigenlijk helemaal niet meer in de spiegel zien en je wil jezelf niet meer op de foto zien. En je probeert gewoon helemaal niet meer naar je lichaam te kijken, ook niet als je onder de douche staat. En in een badpak zien we jou helemaal niet meer. Dus dat is een soort van uitchecken en die relatie met je lichaam eigenlijk gewoon zo veel mogelijk proberen te vergeten.

En een andere optie die we soms ook kiezen, is dat we ons lichaam echt de oorlog verklaren en echt denken van: dit gewicht moet er gewoon nu echt meteen af. En het vervelende is dat je daarmee een spanningsveld met eten creëert. Want die urgentie die je voelt om dat vet er echt onmiddellijk af te hebben, die urgentie, die is niet weg zodra je wegloopt van de spiegel waar je net voorstond. Die urgentie sluimert nog na. En die zit nog in je lijf en in je hoofd. Op het moment dat jij je dag in gaat en op een goed moment ook de keuken inkomt en dan je keuzes moet gaan maken met eten. En op het moment dat je heel erg in die negativiteit zit van jezelf dik en lelijk vinden en je dik en lelijk voelen, dan maakt dat het eten wat je in de keuken tegenkomt beladen. Want ja, zodra je dan je keuzes moet gaan maken en jij jezelf heel dik en lelijk vindt, dan is die keuze natuurlijk beladen. Want als je iets gaat eten waar je van kan aankomen, ja, dan blijf je dus zo dik en lelijk. En als je iets gaat kiezen waar je van afvalt, ja, dan maak je nog kans om van dat vreselijke vet af te komen.

En daarmee staat de keuze die je dus gaat maken rondom dat eten niet op zichzelf. Dat eten gaat niet over: vind ik het lekker, heb ik nu honger? Past dit goed bij mijn lichaam? Nee, het gaat over je gewicht. Het staat in relatie tot je gewicht en dat gewicht, daar heb je hele pijnlijke gedachten bij en pijnlijke gevoelens. En dat creëert een spanningsveld. En dat spanningsveld werkt alleen maar tegen je. Het maakt dat je van jezelf van alles niet mag, maar het wel wilt hebben. En het wordt heel ingewikkeld. En de spanning die je voelt rondom wat eten wordt door het primitieve deel van je brein geïnterpreteerd als schaarste of dreigende schaarste aan voedsel. En vanaf dat moment maak je dopamine aan en verlang je alleen maar meer naar eten. Dus je ziet, als je hier over nadenkt, dat er werkelijk echt helemaal niets is wat er voor pleit om die negatieve gedachten die je nu nog over je lichaam hebt om die in stand te houden.

En nu hoor ik je misschien op de achtergrond zeggen; ja maar, ik vind het ook echt lelijk. Alsof je daarmee zegt: omdat ik het echt meen, kan ik niet stoppen met die negatieve dingen te denken. En dat is een misverstand. Dat is niet waar. Dat staat los van elkaar. Je kunt iets niet mooi vinden zonder daar de nadruk op te leggen. Zonder actief je eraan te blijven storen en ergeren en er van alles van te vinden.

En daar ga ik je mee helpen in deze les, in Vrijheid Voor De Spiegel. Het is een hele waardevolle les waarmee je kunt gaan ontdekken hoe je je lichaam, en nu ben je misschien op je allerzwaarste en laat ik uit eigen ervaring spreken: ik heb alles wat ik jou leer in deze les zelf moeten leren toen ik nog op mijn zwaarst was. En ik had op een goed moment gewoon door dat het voortdurend bezig zijn met hoe dik en lelijk ik me voelde mij niet hielp. Op een gegeven moment begon ik gewoon dat verband te zien. Ook al meen ik het, ook al wil ik dat vet er ook echt af hebben, het feit dat ik er zo mee bezig ben en me voortdurend aan stoor en zelfs ook verdrietig van wordt: het helpt mij niet om verder te komen. En iedere keer als ik mezelf zo verlies in de negativiteit over mijn lichaam en over mijn gewicht, dan is dat van invloed op mijn relatie met eten.

Het is mij gelukt om op mijn zwaarst al deze negativiteit te gaan loslaten. En in Vrijheid Voor De Spiegel leer ik je hoe je dat voor elkaar krijgt. Dus ook al vind je het daadwerkelijk echt lelijk, dat betekent gelukkig niet dat je niet in staat zou zijn om die negatieve gedachten daarover los te kunnen laten. Dus dat gaan we creëren in die les.

En als laatste wil ik hier nog een ander punt aanstippen, wat vaak een rol speelt. En dat is de angst die je mogelijk voelt dat als je de negatieve gedachten over je lichaam los gaat, laten dat je daarmee ook je motivatie verliest om af te vallen. Herken je die? En dat was iets waar ik zeker last van had. Ik dacht: ja dat afvallen, dat gaat al zo moeilijk. Het is me al zo vaak niet gelukt. In ieder geval is het totaal onacceptabel vinden van het vet op mijn lijf nog een stok achter de deur die zorgt dat ik het in ieder geval wel blijft proberen. En wat ik nu tegen jou wil zeggen is: je hebt die stok achter de deur niet nodig. Want die stok die houd je juist in je strijd met eten gevangen. Jouw esthetische voorkeur om slanker te zijn verdwijnt niet op het moment dat je jouw negatieve gedachten daarover loslaat. Dat zijn ook weer twee verschillende dingen en hiermee kan ik je dus met deze les gaan helpen om deze mindset stappen te gaan zetten. En ik weet dat je daarmee afvallen stukken gemakkelijker maakt.

En tot slot, even los van het afvallen en los van het feit dat ik weet dat het jou enorm gaat opluchtte om geen last meer te hebben van die negatieve gedachten, gun ik het je ook enorm om te gaan ontdekken hoe het voelt om onvoorwaardelijk van je lichaam te houden. Ik hou inmiddels echt oprecht onvoorwaardelijk van mijn lichaam en dat is een heel groot geschenk en een keuze die je op elk moment kan maken. En ik kan prima zien wat ik niet mooi vind aan mijn lichaam. Ik kan al mijn plekjes, vlekjes, littekens, putjes, ik kan het allemaal zien, maar ik heb daar geen pijn bij. Ik voel geen negatieve gedachten, terwijl ik het tegelijkertijd nog steeds heel fijn vind om slank te zijn. Dus het één hoeft het ander niet uit te sluiten. En ik denk dat dat een sleutel is die vaak ontbreekt hier in en je tot nu toe gewoon nog niet hebt begrepen en niet hebt kunnen begrijpen.

En met Vrijheid Voor De Spiegel help ik je om dit op zijn plaats te krijgen en ervoor te zorgen dat je de negatieve gedachten over je lichaam kunt gaan loslaten, daarmee afvallen gemakkelijker kunt gaan maken en onvoorwaardelijk van je lichaam kan gaan houden.

Want dit is het huis waarin je woont. Dit is het lichaam waar je oud mee wil worden. En ik hoop dat je heel oud mag worden met dit lichaam. En hoe fijn is het voor je als het in al die jaren die nog voor je liggen, waarin het gaat krimpen en verkreukelen en misschien nog ziek wordt of beschadigd raakt...als jij het daarin kan liefhebben en er altijd onvoorwaardelijk van kan houden. Ik denk dat dat een heel, heel groot geschenk is wat je aan jezelf geeft. Dat wilde ik voor jou maken. Dat wilde ik voor je creëren.

Dus als je deze les wilt gaan toepassen, dan kan je hem vinden op etenslessen.com. Ik heb hem hetzelfde tarief gegeven als mijn workshop dus voor het bedrag hoef je het echt niet te laten. Het is geen dure les en je hebt dan de audio en je hebt dan het werkboek en je kan hier zelf doorheen gaan werken en zorgen dat je die Vrijheid Voor De Spiegel gaat claimen. Alle negatieve gedachten over je lichaam kunt gaan loslaten en daarmee afvallen gemakkelijker maken. Nou, hoe mooi valt dat samen met m'n vijftigste Etensles, hier in deze podcast. Ik wens je heel veel plezier met die les. Ik hoor heel erg graag van je wat je ervan vindt en ik heb hem met heel veel liefde en plezier voor je gemaakt. Ik ben er volgende week weer. Tot dan. Bye!

 

 

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>