ETENSLESSEN PODCASTS

ETENSLESSEN PODCASTS

Afl. #104: Het bewaken van je grenzen

Als je niet goed kan voelen waar je grenzen liggen of deze niet goed bewaakt is de kans groot dat je dit compenseert met overeten. In deze les help ik je onderzoeken hoe je hier verandering in kan brengen en wat het van je vraagt om voor jezelf op te komen. Door je uit te spreken zal de relatie met jezelf altijd groeien. Dat alleen is al reden genoeg om hier een ontwikkeling in door te maken.

Lees meer


Vermoeide vrouw in bed met haar gezicht onder de dekens en alleen haar haar zichtbaar

Afl. #103: Comfort versus bevrijding

In deze les laat ik zien waarom je niet in comfort kan blijven als je jezelf gelukkig wilt maken. In comfort ben je niet vrij. Een leven dat voldoening geeft zal je altijd uitdagen om expressie te geven aan wie je bedoeld bent te zijn en daarin ga je regelmatig door groeipijn. Maar aan de andere kant daarvan wacht een triomf op je die beter voelt dan overeten.

Lees meer


Marjena zitten in een roze trainingskleding op een spinning-fiets

Afl. #102: Bewegen en afvallen

Om af te vallen is bewegen niet noodzakelijk. Maar het kan wel op meerdere manieren een positieve bijdrage leveren aan het creëren van een geweldige relatie met eten. Daarom pak ik in deze les het hoofdstuk bewegen voor je uit. Ik weet uit eigen ervaring hoe bewegen een negatieve bijsmaak krijgt als je het gebruikt om het vet op je lichaam de oorlog te verklaren.

Lees meer


Marjena in een witte blouse, serieus kijkend zittend opzij.

Afl. #101: Jezelf coachen

Jezelf goed leren coachen, is de beste investering die je kan doen. Al je resultaten vinden immers hun oorsprong in de gedachten die je kiest. Je hebt deze gebundeld tot ideeën en als het ware aan jezelf ‘verkocht’.Je huidige gewicht en strijd met eten, zijn daarmee het resultaat van je eigen verkooppraat.

Lees meer


Roze aluminium ballonnen gevuld met helium die het getal 100 weergeven

Afl. #100: Etenslessen van Eva, Barbara en Walda

Dit is de 100e aflevering van de podcast en ik heb er een feest van gemaakt! Ik heb drie deelnemers van Etenslessen voor je uitgenodigd en ze honderduit gevraagd. Luister naar de ervaringen, waardevolle ontdekkingen, wijsheid en humor van Eva, Barbara en Walda. Je gaat genieten en veel van ze leren. Welkom op het feest van aflevering 100!

Lees meer


Vrouw op het strand aan het mediteren.

Afl. #99: Als het niet gaat zoals je wilt

Als het veranderen van je relatie met eten helemaal gaat zoals je wilt en je ook nog snel afvalt is het gemakkelijk om hier plezier in te hebben en trots te zijn. Het tegenovergestelde herken je waarschijnlijk ook: als je geen gewicht verliest en dit proces nog helemaal niet gaat zoals je wilt is het gemakkelijk om te balen en teleurgesteld te zijn.

Lees meer


Marjena kijkend in de camera, zitten op een houten bank. Ze kijkt liefdevol en zelfverzekerd

Afl. #98: Waarom je eet als je geen honger hebt

Waarom eet je als je geen honger hebt? Het heeft jaren geduurd voordat ik mijzelf deze vraag zonder verwijt kon stellen. Ik was zo teleurgesteld in mijn gedrag rond eten, dat ik niet doorhad hoe negatief de relatie met mijzelf op dit vlak was geworden. Als je dit herkent is deze aflevering voor jou belangrijk.

Lees meer


Regenboog folie baloon van het getal 18

Afl. #97: 18 kilo kwijt. Gesprek met Inge

In deze speciale aflevering van de podcast luister je naar een gesprek tussen mij en Inge. Zij volgde Etenslessen en verloor 18 kilo. Dit is veel gewicht, maar dat is niet de reden waarom ik blij voor haar ben. Ik ben blij voor haar omdat ik weet dat dit gewicht er ook niet meer aankomt.

Lees meer


Vraagteken gemaakt van een meetlint op een groene bord met mes en vork ernaast

Afl. #96: Wat je moet eten

Wat moet je eten om af te vallen? Als je het antwoord op deze vraag al heel vaak hebt gekregen maar nog steeds op zoek blijft naar meer kennis is de interessante vraag waarom?Misschien omdat je de meest waardevolle bron van informatie nog niet hebt ontdekt: de wijsheid van je eigen lichaam. Je lichaam vertelt je precies welk eten bij je past en hoe je afvalt.

Lees meer


Jonge vrouw die een elektrische gitaar bespeelt

Afl. #95: Eten minder interessant maken

Als eten je enige of grootste plezier is, komt daar natuurlijk niets tussen. Je kijkt ernaar uit en eet meestal meer dan je lichaam nodig heeft. Dit verander je niet op wilskracht. Wat veel beter werkt is de kwaliteit van je dagelijks leven vergroten. Zodra je dit lukt wordt eten minder interessant. Door zelf het middelpunt van je dag te zijn verdwijnt eten naar de achtergrond.

Lees meer


Twee vrouwen in de auto rijden naar een ondergaande zon. Ze zijn vrolijk en blij

Afl. #94: De vijf pijlers van een geweldige relatie met eten

Hoe creëer je nu een geweldige relatie met eten? Na dat laatste dieet weet je duidelijk wat je niet meer wilt en wat niet voor je werkt. Maar wat dan wel? Wat is het alternatief voor dat gevecht op wilskracht? Ik geef je de vijf pijlers waarmee je een geweldige relatie met eten creëert en zo slank wordt als je wilt.

Lees meer


Marjena zitten op een trap, lachend en kijkend in de camera

Afl. #93: Groeipijn

In deze aflevering bespreek ik een aantal inzichten die ik opdoe in de groeipijn waar ik op dit moment doorheen ga.Ik ben aan het veranderen en het is niet gemakkelijk. Zo opwindend als het is, zo pijnlijk is het vaak ook. Het is de prijs die ik betaal voor het realiseren van mijn dromen en de enige manier om de volgende versie van mijzelf te kunnen worden.

Lees meer


Mooie vrouw in bikini die ligt te zonnen op haar ligbed

Afl. #92: Spanning verwerken zonder eten

Kan je goed omgaan met spanning in je lichaam? Ik vind het zelf niet gemakkelijk. In het verleden was het altijd direct een aanleiding om te gaan eten. Eten ontspant. Opvallend is dat we slank zijn vaak associëren met je heerlijk voelen, maar in de praktijk zal het regelmatig het tegenovergestelde voor je betekenen. Je laat lastige gevoelens toe zonder jezelf af te leiden met eten.

Lees meer


Hele blije jonge vrouw die blij is omdat ze de oplossing heeft gevonden

Afl. #91: Als je alles al hebt geprobeerd

Als het om afvallen gaat, denk je misschien dat je alles al hebt geprobeerd. En hoewel je weet dat dit feitelijk niet zo is, kan deze gedachte zich wel aan je opdringen en ontmoedigen. Laat mij je horizon daarom voor je verbreden zodat je ziet dat er nog zoveel meer voor je mogelijk is. Ik geef je vier toetsvragen die dit duidelijk maken.

Lees meer


vier vrouwen die confetti omhoog gooien en lachen en heel blij zijn

Afl. #90: Groepscoaching verandert jou en jouw relatie met eten

Als je niet direct warmloopt bij het idee van groepscoaching, heb je duidelijk nog niet ervaren wat hier de waarde van is. De weerstand die je voelt wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een van de vijf blokkades die ik in deze aflevering voor je bespreek.

Lees meer


4 vrouwen van verschillende rassen en verschillende lichaamsbouw kijkend in de camera, lachend en zelververzekerd

Afl. #89: Body Positivity

Je hoeft het vet op je lichaam niet mooi te vinden. Ik heb dat in het verleden geprobeerd te doen en merkte dat ik mijzelf voor de gek hield. De waarheid was dat ik mijn lichaam slanker mooier vond. Maar ik ontdekte ook dat mijn lichaam voortdurend afkeuren en bekritiseren niet werkte. Het was respectloos en hield mij in mijn strijd met eten gevangen.

Lees meer


Jonge vrouw met een kop koffie en een wekker in haar handen en haar kapsel is met krullers

Afl. #88: Afvallen met een deadline

Hoe werkt afvallen met een deadline? Is het mogelijk om zonder gevecht op wilskracht voor een bepaalde datum een zeker gewicht te verliezen? Als je voor een vakantie of speciale gelegenheid graag wilt afvallen is deze aflevering voor jou.

Lees meer


Een vrouwenhand die een meetlint laat zien

Afl. #87: Streefgewicht

Weet je hoeveel je wilt wegen?  En zo niet weet je ook waarom? Ik zeg niet dat je een streefgewicht moet hebben. Ik zeg ook niet dat je jezelf moet wegen om af te kunnen vallen. Maar als je bang bent om een streefgewicht te kiezen is deze les voor jou.

Lees meer


Jonge vrouw die een appel eet en in de camera kijkt met haar mond vol.

Afl. #86: Proberen en streven

Probeer je gewicht te verliezen of heb je besloten om dit te doen? Streef je naar een geweldige relatie met eten of ben je hieraan gecommitteerd? Misschien voel je direct spanning als ik deze vragen stel. Alsof ik je onder druk zet. Prestatiedruk. In dat geval is deze les precies wat je nodig hebt, want door die spanning loop je weg voor je eigen succes.

Lees meer


Hele blije vrouw die op het strand is, ze lacht uitgebreid.

Afl. #85: Door je plateau

Je probeert al weken, maanden of jaren onder een bepaald gewicht te komen en het lukt steeds maar niet. Je blijft steken en komt er niet aan voorbij. Wat kan je doen? Ik help je, maar niet op de manier die je misschien verwacht. In deze aflevering bied ik je een verrassend perspectief op afvallen.

Lees meer


Een zelfverzekerde vrouw met zwart haar die de overhemd van haar vriend aan heeft

Afl. #84: Overeten is niet erg

Overeten is niet erg. Niet als het binnen jouw fijne relatie met eten past en je verlangens niet in de weg staat Maar wat is overeten? Ik geef je twee definities. Deze aflevering helpt je bewust worden van de relatie die je met eten wilt creëren. Het is belangrijk om goed te weten waar je op koerst. Daarbij wil je kunnen zien of je dit doet vanuit angst of vertrouwen.

Lees meer


Jonge vrouw die heel blij verrast is. Ze heeft blond haar en een roze jurk

Afl. #83: Eten wanneer je wilt

Word je opstandig zodra je niet de vrijheid voelt om te eten wanneer je maar wilt? Dan is deze aflevering voor jou De vraag is hoe je de vrijheid om te eten wanneer je maar wilt kan rijmen met afvallen. Ik onderzoek het in deze aflevering en laat je zien waar deze twee goed samengaan en wanneer dit niet kan werken. Deze les laat je echt de kracht van coaching zien. Zo opwindend!

Lees meer


Vrouw met zwart haar en blauwe trui die heel blij en enthousiast is.

Afl. #82: Voorkomen dat je opgeeft

Je wilt je lichter voelen, afvallen en beter voor jezelf zorgen. Het lijkt je zo fijn als je dat nu eindelijk lukt. Maar hoe graag je dit ook wilt, er komt telkens een punt waarop je opgeeft. Wat gebeurt daar precies en wat kan je daarvan leren? Als iets niet lukt wil je dat misschien het liefst zo snel mogelijk vergeten, maar door er juist naar te kijken, kom je verder.

Lees meer


Jonge vrouw die blij is en met haar beide vingers de camera aanwijst

Afl. #81: Maak het woest aantrekkelijk

Als je wilt afvallen zal je gedrag moeten veranderen. De vraag is of je die verandering goed aan jezelf weet te verkopen. Als je dit niet goed kan, is de kans groot dat je die verandering uitstelt. Je hebt alleen maar oog voor alles wat je ervoor moet inleveren en ziet onvoldoende wat je ervoor terugkrijgt.

Lees meer


Jonge vrouw die haar lichaam heeft gewikkeld in een dekbed.

Afl. #80: Je gewicht als bescherming

Hoe graag je ook wilt afvallen, als je onbewust gelooft dat je huidige gewicht je bescherming biedt, zal je het willen vasthouden. Het creëren van jouw geweldige relatie met eten wordt hierdoor bemoeilijkt en het is alsof je met de handrem aanrijdt.

Lees meer


Een jonge vrouw met beide handen open. Ze heeft tot tien geteld

Afl. #79: Tien tips voor afvallen zonder dieet

In deze aflevering geef ik je tien tips waarmee je afvalt zonder dieet. De tips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring en hielpen mij stuk voor stuk bij het oplossen van mijn strijd met eten.

Ik gebruik ze voor mijn cliënten en deel ze hier met jou. Laat je inspireren en ontdek waar voor jou de opening zit naar blijvend gewichtsverlies.

Lees meer


Drama queen. Vrouw die veel drama maakt

Afl. #78: Afvallen zonder drama

Als er iets is wat je relatie met eten verder in ontwikkeling brengt, is dat het loslaten van je drama rond overeten. Zoals die negatieve gedachten waardoor je de dag als verloren beschouwt. Deze zijn het resultaat van een spanning die je zelf hebt opgebouwd.

Lees meer


een foto van een slak

Afl. #77: Waarom het niet opschiet

Je wilt niets liever dan afvallen en een einde maken aan je strijd met eten.Je bent er de hele dag mee bezig en denkt er veel over na. Dus waarom schiet het nou niet op? Waar ligt dat aan? Ik geef je het antwoord dat je kan helpen om een blinde vlek te ontdekken. Ik bespreek de betekenis van rumineren over je probleem en wat je hiervan mag verwachten.

Lees meer


vrouw uit de jaren 20 die een taart eet die ze niet wilt eten.

Afl. #76: Intens naar eten verlangen. De oplossing

De grootste pijn in mijn strijd met eten was mijn intense verlangen naar eten. Ik kreeg dat maar niet onder controle. Hoe harder ik daartegen in verzet ging des te sterker het werd. Afvallen was toch een kwestie van wilskracht? Waarom lukte het mij dan niet? Als jij jezelf deze vragen ook hebt gesteld vind je in deze aflevering de antwoorden.

Lees meer


Grappig afbeelding van een vrouw met een roze fietshelm op

Afl. #75: Angst voor succes

Je wilt niets liever dan afvallen en voorgoed uit je strijd met eten komen. Maar zodra je dit ook daadwerkelijk lijkt te lukken maak je een terugtrekkende beweging. Het fanatisme dat je voelde neemt af en je aandacht verslapt. Wat gebeurt hier? Waar gaat deze zelfsabotage over?

Lees meer


een bak yoghurt met bananenstukjes en gouden glitters erom heen

Afl. #74: Zo wordt het toch weer een dieet

In Etenslessen leer je hoe je een geweldige relatie met eten creëert en afvalt zonder dieet. Een van de tools die ik je hiervoor geef is de Hongerbalans. Hiermee leer je naar je lichaam luisteren en volg je de signalen van honger en verzadiging die het je geeft, waardoor je afvalt zonder dieet. Maar als je last hebt van een dieetmentaliteit kan je deze tool gemakkelijk als dieetregel hanteren.

Lees meer


Hele blije jonge vrouw die haar armen in de lucht heeft en lacht.

Afl. #73: Zo werkt afvallen zonder dieet

Overgewicht ontstaat door overeten. Dit betekent dat je meer eet dan je lichaam aan brandstof nodig heeft. Door je bewust te worden van de redenen waarom je dit doet kan je dit gedragspatroon bij de oorzaak aanpakken en oplossen. Met kennis over gezonde voeding heeft dit weinig te maken en het is voor velen dan ook het ontbrekende stuk van de puzzel op weg naar blijvend gewichtsverlies. 

Lees meer


Een vrouw met veel honger die een hamburger heet

Afl. #72: Honger toelaten

Veel van mijn cliënten hebben last van weerstand tegen het voelen van honger. Ze blijven deze het liefst altijd een paar stappen voor. Maar als je wilt afvallen zal je honger moeten toelaten. Als klein kind vond je het voelen van honger waarschijnlijk geen enkel probleem. Wat is daarin veranderd en hoe kan je deze natuurlijke sensatie opnieuw verwelkomen in je lichaam?

Lees meer


Vrouw die geconcentreerd naar boven kijkt. Ze is duidelijk in gedachten

Afl. #71: De waarde van coaching

Wat is coaching en hoe werkt het? Alle resultaten in je leven (zoals je gewicht en relatie met eten) komen voort uit jouw eigen systeem van functioneren. Een goede coach helpt je bewust worden van dit systeem en geeft je de tools waarmee je het kan veranderen.

Lees meer


Vrouw in zwarte broek. Ze kijkt in de camera. Ze staat voor een muur met schilderijen

Afl. #70: De curator van je gedachten

Ik wil een goede curator van mijn gedachten zijn. Zoals de curator in een museum de collectie kunstwerken beheert en exposities samenstelt. Als je erbij stilstaat kan je zien dat de gedachten die je denkt en de dingen die je gelooft, ook ooit door jouzelf zijn samengesteld. Het is jouw collectie van ideeën.

Lees meer


Plaatje van diverse types suiker

Afl. #69: Wel of geen suiker? Ik help je beslissen

Als je moeite hebt met het eten van een enkel koekje is deze aflevering voor jou. Door je een beter begrip te geven van de impact van suiker op je brein, help ik je om hier je weg in te vinden. Het kan een opluchting zijn om je te realiseren dat niet iedereen even gevoelig reageert op suiker. Genotzucht kent gradaties. Laten we onderzoeken hoe dit eruit ziet en wat je opties zijn.

Lees meer


Kind verkleed als superheld. Ze heeft een rode cape om

Afl. #68: Zelfvertrouwen creëren

Het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen verrijkt je leven. Je voelt meer vrijheid om risico te nemen en dingen te doen waarvan de uitkomst onzeker is. Het riskeren van je dromen en uitleven van verlangens vraagt om zelfvertrouwen, maar hoe creëer je dit? Ik pak dit onderwerp voor je uit.

Lees meer


Abstract plaatje waarbij er hersenen worden geprojecteerd als een ijsje

Afl. #67: Emotie-eten ontrafeld

Ik heb zo’n opwindend boek gelezen! Het boek gaf tot mijn verrassing de wetenschappelijke onderbouwing voor een aantal ontdekkingen die ik eerder in mijn werk had gedaan. Je zal deze aflevering geweldig vinden als je nieuwsgierig bent naar je eigen (ogenschijnlijk) onverklaarbare gedrag rond eten.

Lees meer


Vrouw die vooruit kijkt, geconcentreerd en op haar hoede.

Afl. #66: Hoop, vrees en vechtlust

Gevoel is de brandstof van je gedrag. De katalysator. Het zet je aan tot actie of juist niet.

Gevoel kan je verlammen of boven jezelf doen uitstijgen. Vanuit opwinding, leergierigheid of nieuwsgierigheid kom je in beweging. Deze drie behoren tot mijn favoriete gevoelens. Ze verrijken mijn leven voortdurend.

Lees meer


Blonde zelfverzekerde vrouw met een kroontje op haar hoofd.

Afl. #65: Dubbele gevoelens opgelost

Als je overeet maar hier een oordeel over hebt, is er sprake van ambivalentie. Je doet iets wat je aan de ene kant wel wilt, maar aan de andere kant ook niet. De frictie tussen deze dubbele gevoelens doet pijn en kost je energie. Dus laten we onderzoeken hoe je dit kan oplossen.

Lees meer


1920 vrouw die een pijl in de roos heeft geschoten

Afl. #64: De jacht op afvallen

Wil je graag afvallen maar heb je de neiging om daarin door te slaan? Doorslaan voelt alsof je het afvallen najaagt. Dit kan je aanvankelijk een kick geven, maar door te jagen creëer je ook spanning. Een spanning die op den duur omslaat in een verlangen naar eten.

Lees meer


Vrouw met vuurwerk sterretjes, lachend

Afl. #63: Drie principes voor gedragsverandering

Wat mag je verwachten van een goed voornemen? Een goed voornemen betekent niets anders dan dat je iets goeds wilt gaan doen. Dat is mooi, maar het is niet meer dan het besef van een wens of verlangen. Hoe je van plan bent om daar navolging aan te geven is minstens zo belangrijk.

Lees meer


Heel veel sneeuw met kerstbomen en op de achtergrond de eifeltoren

Bonus: Eenzaamheid, gemis en overeten

Ervaar je een gevoel van eenzaamheid of gemis? Dan is deze Bonus aflevering voor jou. Eenzaamheid kan een pijnlijk gevoel zijn en als je niet weet hoe je jezelf daarin opvangt een aanleiding voor overeten.

Lees meer


Blije vrouw in de sneeuw en kijkt in de camera. Ze gooit sneeuw omhoog

Afl. #62: Verwaarlozing loslaten

Verwaarlozing loslaten en de zorg voor jezelf belangrijker maken betekent meestal ook vaker nee zeggen tegen je omgeving. Maar doe je de mensen om je heen daarmee niet te kort? Ik geloof van niet. Door te zorgen dat het goed gaat met jou, kan je een lichtend voorbeeld zijn voor anderen en geef je ze toestemming om hetzelfde te mogen doen.

Lees meer


Jonge vrouw die geïrriteerd is en haar handen voor haar oren heeft en schreeuwt

Afl. #61: Familiebezoek en spanning

Familiebezoek kan spanning geven en daarmee een aanleiding zijn voor overeten. Om dit te voorkomen ga je dit bezoek misschien liever uit de weg. Maar hoe zou het voor je zijn als je familie ook niet hoeft te veranderen om jouw relatie met hun toch anders te kunnen ervaren?

Lees meer


Jonge vrouw die lacht in de camera. Ze is een jonge modeontwerper

Afl. #60: Maatwerk

Slank worden kan op wilskracht. Slank blijven niet. Dat zal je alleen lukken als je een relatie met eten creëert waar je blij mee bent en die prefect bij je past.

Dit roept vragen op. Hoe ziet die relatie er dan uit? Wanneer ben je blij met die relatie? En hoe creëer je deze?

Lees meer


Mooi ingepakte cadeautjes met rode linten. Op een van de cadeau's is ook een rode kerstmuts te zien

Afl. #59: Geschenken voor de feestdagen

In deze aflevering bespreek ik de feestdagen en een drietal onderwerpen, die je kan zien als geschenken die je tijdens deze dagen aan jezelf kan geven. Ze zullen je veel overeten besparen en helpen bij het ontwikkelen van jouw relatie met eten en de relatie met jezelf.

Lees meer


Jonge zelfverzekerder vrouw in een gele jurk die omhoog kijkt en glimlacht

Afl. #58: Zelfleiderschap

Ik heb dit jaar een enorme groei doorgemaakt. Ik ben de volgende versie van mijzelf geworden en heb daarin veel overwonnen. Ik ben ongelofelijk trots dat ik bereid was om door groeipijn te gaan en op alles wat ik heb geleerd. Het was het allemaal waard.

Lees meer


Vrouw die een chocolaatje eet en in de camera kijkt.

Afl. #57: Verzadiging. Stoppen met eten

Eten is fijn om te doen, je daarvan los kunnen maken omwille van wie je wilt zijn en wat je voor jezelf wilt creëren getuigt van zelfleiderschap. Als je kan stoppen met eten zodra je verzadigd raakt, verlies je niet alleen gewicht maar ben je ook in staat om je te verbinden met iets dat van grotere waarde voor je is dan blijven eten voor de smaak: de relatie die je met jezelf en je lichaam wilt hebben

Lees meer


Jonge vrouw die lacht in de camera terwijl ze haar gebreide muts vasthoud

Afl. #56: Zelfliefde

Niets is zo waardevol als onvoorwaardelijk van jezelf houden. Het maakt je onafhankelijk, vrij en haalt het beste in je naar boven. Maar hoe werkt het? Hoe ziet zelfliefde er in de praktijk uit? In deze aflevering geef ik je de tool die ik hiervoor heb ontwikkeld.

Lees meer


Vrouw met haar handen op haar ogen

Afl. #55: Zorgen voor je energie

Vermoeidheid en overeten gaan vaak samen. Preventie is hier je sterkste troef. Maar waarom is het zo lastig om vermoeidheid te voorkomen? Door onderscheid te maken tussen verschillende vormen van vermoeidheid wordt het gemakkelijker om te herkennen wat je nodig hebt voor je energieherstel.

Lees meer


Vrouw met bril die niet blij is. Ze doet twee duimen naar beneden

Afl. #54: Kritiek verwerken zonder overeten

Hoe verwerk je kritiek zonder overeten? Als je hier iets in te leren hebt is deze les voor jou. Ik geef je de tool die ik hiervoor heb ontwikkeld en demonstreer deze aan de hand van mijn eigen persoonlijke ervaring. Ik las onlangs een kritische review over de podcast en neem je stap voor stap mee in de manier waarop ik daarmee omging zonder overeten.

Lees meer


Jonge vrouw met lang rood haar die door een vergrootglas kijkt

Afl. #53: Patroonherkenning

Wat kan je doen als je er hard voor moet werken om niet te overeten? Je ervaart een gevecht dat zich dagelijks herhaalt en waar nauwelijks progressie in zit. Mogelijk kijk je hier teveel naar het overeten zelf en te weinig naar het patroon waar dit een onderdeel van uitmaakt.

Lees meer


Vrouw op die zit met haar knieen tegen haar aan en haar handen in haar gezicht. Ze is verdrietig

Afl. #52: Stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen kunnen aanleiding zijn voor overeten. Je begrijpt je eigen somberheid niet en verwijt jezelf de pijn die je voelt. Waarom kan je nou niet gewoon van je leven genieten?

Lees meer


Aflevering 50: een vrouw die voor de ingang van een doolhof staat

Afl. #51: De valkuil van doodlopende verklaringen

Je brein zoekt altijd graag naar verklaringen en logische en verbanden. Als je de samenhang tussen je waarnemingen kan verklaren voelt het alsof je greep hebt op de wereld om je heen. Dit geeft een veilig gevoel en richting. Je weet wat je kan doen om vooruit te komen.

Lees meer


Een staande vrouw, kijken in de camera heel zelfverzekerd.

Afl. #104: Het bewaken van je grenzen

Als je niet goed kan voelen waar je grenzen liggen of deze niet goed bewaakt is de kans groot dat je dit compenseert met overeten. In deze les help ik je onderzoeken hoe je hier verandering in kan brengen en wat het van je vraagt om voor jezelf op te komen. Door je uit te spreken zal de relatie met jezelf altijd groeien. Dat alleen is al reden genoeg om hier een ontwikkeling in door te maken.

Lees meer


Vermoeide vrouw in bed met haar gezicht onder de dekens en alleen haar haar zichtbaar

Afl. #103: Comfort versus bevrijding

In deze les laat ik zien waarom je niet in comfort kan blijven als je jezelf gelukkig wilt maken. In comfort ben je niet vrij. Een leven dat voldoening geeft zal je altijd uitdagen om expressie te geven aan wie je bedoeld bent te zijn en daarin ga je regelmatig door groeipijn. Maar aan de andere kant daarvan wacht een triomf op je die beter voelt dan overeten.

Lees meer


Marjena zitten in een roze trainingskleding op een spinning-fiets

Afl. #102: Bewegen en afvallen

Om af te vallen is bewegen niet noodzakelijk. Maar het kan wel op meerdere manieren een positieve bijdrage leveren aan het creëren van een geweldige relatie met eten. Daarom pak ik in deze les het hoofdstuk bewegen voor je uit. Ik weet uit eigen ervaring hoe bewegen een negatieve bijsmaak krijgt als je het gebruikt om het vet op je lichaam de oorlog te verklaren.

Lees meer


Marjena in een witte blouse, serieus kijkend zittend opzij.

Afl. #101: Jezelf coachen

Jezelf goed leren coachen, is de beste investering die je kan doen. Al je resultaten vinden immers hun oorsprong in de gedachten die je kiest. Je hebt deze gebundeld tot ideeën en als het ware aan jezelf ‘verkocht’.Je huidige gewicht en strijd met eten, zijn daarmee het resultaat van je eigen verkooppraat.

Lees meer


Roze aluminium ballonnen gevuld met helium die het getal 100 weergeven

Afl. #100: Etenslessen van Eva, Barbara en Walda

Dit is de 100e aflevering van de podcast en ik heb er een feest van gemaakt! Ik heb drie deelnemers van Etenslessen voor je uitgenodigd en ze honderduit gevraagd. Luister naar de ervaringen, waardevolle ontdekkingen, wijsheid en humor van Eva, Barbara en Walda. Je gaat genieten en veel van ze leren. Welkom op het feest van aflevering 100!

Lees meer


Vrouw op het strand aan het mediteren.

Afl. #99: Als het niet gaat zoals je wilt

Als het veranderen van je relatie met eten helemaal gaat zoals je wilt en je ook nog snel afvalt is het gemakkelijk om hier plezier in te hebben en trots te zijn. Het tegenovergestelde herken je waarschijnlijk ook: als je geen gewicht verliest en dit proces nog helemaal niet gaat zoals je wilt is het gemakkelijk om te balen en teleurgesteld te zijn.

Lees meer


Marjena kijkend in de camera, zitten op een houten bank. Ze kijkt liefdevol en zelfverzekerd

Afl. #98: Waarom je eet als je geen honger hebt

Waarom eet je als je geen honger hebt? Het heeft jaren geduurd voordat ik mijzelf deze vraag zonder verwijt kon stellen. Ik was zo teleurgesteld in mijn gedrag rond eten, dat ik niet doorhad hoe negatief de relatie met mijzelf op dit vlak was geworden. Als je dit herkent is deze aflevering voor jou belangrijk.

Lees meer


Regenboog folie baloon van het getal 18

Afl. #97: 18 kilo. Gesprek met Inge

In deze speciale aflevering van de podcast luister je naar een gesprek tussen mij en Inge. Zij volgde Etenslessen en verloor 18 kilo. Dit is veel gewicht, maar dat is niet de reden waarom ik blij voor haar ben. Ik ben blij voor haar omdat ik weet dat dit gewicht er ook niet meer aankomt.

Lees meer


Vraagteken gemaakt van een meetlint op een groene bord met mes en vork ernaast

Afl. #96: Wat je moet eten

Wat moet je eten om af te vallen? Als je het antwoord op deze vraag al heel vaak hebt gekregen maar nog steeds op zoek blijft naar meer kennis is de interessante vraag waarom?Misschien omdat je de meest waardevolle bron van informatie nog niet hebt ontdekt: de wijsheid van je eigen lichaam. Je lichaam vertelt je precies welk eten bij je past en hoe je afvalt.

Lees meer


Jonge vrouw die een elektrische gitaar bespeelt

Afl. #95: Eten minder interessant maken

Als eten je enige of grootste plezier is, komt daar natuurlijk niets tussen. Je kijkt ernaar uit en eet meestal meer dan je lichaam nodig heeft. Dit verander je niet op wilskracht. Wat veel beter werkt is de kwaliteit van je dagelijks leven vergroten. Zodra je dit lukt wordt eten minder interessant. Door zelf het middelpunt van je dag te zijn verdwijnt eten naar de achtergrond.

Lees meer


Twee vrouwen in de auto rijden naar een ondergaande zon. Ze zijn vrolijk en blij

Afl. #94: De vijf pijlers van een geweldige relatie met eten

Hoe creëer je nu een geweldige relatie met eten? Na dat laatste dieet weet je duidelijk wat je niet meer wilt en wat niet voor je werkt. Maar wat dan wel? Wat is het alternatief voor dat gevecht op wilskracht? Ik geef je de vijf pijlers waarmee je een geweldige relatie met eten creëert en zo slank wordt als je wilt.

Lees meer


Marjena zitten op een trap, lachend en kijkend in de camera

Afl. #93: Groeipijn

In deze aflevering bespreek ik een aantal inzichten die ik opdoe in de groeipijn waar ik op dit moment doorheen ga.Ik ben aan het veranderen en het is niet gemakkelijk. Zo opwindend als het is, zo pijnlijk is het vaak ook. Het is de prijs die ik betaal voor het realiseren van mijn dromen en de enige manier om de volgende versie van mijzelf te kunnen worden.

Lees meer


Mooie vrouw in bikini die ligt te zonnen op haar ligbed

Afl. #92: Spanning verwerken zonder eten

Kan je goed omgaan met spanning in je lichaam? Ik vind het zelf niet gemakkelijk. In het verleden was het altijd direct een aanleiding om te gaan eten. Eten ontspant. Opvallend is dat we slank zijn vaak associëren met je heerlijk voelen, maar in de praktijk zal het regelmatig het tegenovergestelde voor je betekenen. Je laat lastige gevoelens toe zonder jezelf af te leiden met eten.

Lees meer


Hele blije jonge vrouw die blij is omdat ze de oplossing heeft gevonden

Afl. #91: Als je alles al hebt geprobeerd

Als het om afvallen gaat, denk je misschien dat je alles al hebt geprobeerd. En hoewel je weet dat dit feitelijk niet zo is, kan deze gedachte zich wel aan je opdringen en ontmoedigen. Laat mij je horizon daarom voor je verbreden zodat je ziet dat er nog zoveel meer voor je mogelijk is. Ik geef je vier toets vragen die dit duidelijk maken.

Lees meer


vier vrouwen die confetti omhoog gooien en lachen en heel blij zijn

Afl. #90: Groepscoaching verandert jou en je relatie met eten

Als je niet direct warmloopt bij het idee van groepscoaching, heb je duidelijk nog niet ervaren wat hier de waarde van is. De weerstand die je voelt wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een van de vijf blokkades die ik in deze aflevering voor je bespreek.

Lees meer


4 vrouwen van verschillende rassen en verschillende lichaamsbouw kijkend in de camera, lachend en zelververzekerd

Afl. #89: Body Positivity

Je hoeft het vet op je lichaam niet mooi te vinden. Ik heb dat in het verleden geprobeerd te doen en merkte dat ik mijzelf voor de gek hield. De waarheid was dat ik mijn lichaam slanker mooier vond. Maar ik ontdekte ook dat mijn lichaam voortdurend afkeuren en bekritiseren niet werkte. Het was respectloos en hield mij in mijn strijd met eten gevangen.

Lees meer


Jonge vrouw met een kop koffie en een wekker in haar handen en haar kapsel is met krullers

Afl. #88: Afvallen met een deadline

Hoe werkt afvallen met een deadline? Is het mogelijk om zonder gevecht op wilskracht voor een bepaalde datum een zeker gewicht te verliezen?

Lees meer


Een vrouwenhand die een meetlint laat zien

Afl. #87: Streefgewicht

Weet je hoeveel je wilt wegen?  En zo niet weet je ook waarom? Ik zeg niet dat je een streefgewicht moet hebben. Ik zeg ook niet dat je jezelf moet wegen om af te kunnen vallen. Maar als je bang bent om een streefgewicht te kiezen is deze les voor jou.

Lees meer


Jonge vrouw die een appel eet en in de camera kijkt met haar mond vol.

Afl. #86: Proberen en streven

Probeer je gewicht te verliezen of heb je besloten om dit te doen? Streef je naar een geweldige relatie met eten of ben je hieraan gecommitteerd? Misschien voel je direct spanning als ik deze vragen stel. Alsof ik je onder druk zet. Prestatiedruk. In dat geval is deze les precies wat je nodig hebt, want door die spanning loop je weg voor je eigen succes.

Lees meer


Hele blije vrouw die op het strand is, ze lacht uitgebreid.

Afl. #85: Door je plateau

Je probeert al weken, maanden of jaren onder een bepaald gewicht te komen en het lukt steeds maar niet. Je blijft steken en komt er niet aan voorbij. Wat kan je doen? Ik help je, maar niet op de manier die je misschien verwacht. In deze aflevering bied ik je een verrassend perspectief op afvallen.

Lees meer


Een zelfverzekerde vrouw met zwart haar die de overhemd van haar vriend aan heeft

Afl. #84: Overeten is niet erg

Overeten is niet erg. Niet als het binnen jouw fijne relatie met eten past en je verlangens niet in de weg staat.
Maar wat is overeten? Ik geef je twee definities. Deze aflevering helpt je bewust worden van de relatie die je met eten wilt creëren. Het is belangrijk om goed te weten waar je op koerst. Daarbij wil je kunnen zien of je dit doet vanuit angst of vertrouwen.

Lees meer


Jonge vrouw die heel blij verrast is. Ze heeft blond haar en een roze jurk

Afl. #83: Eten wanneer je wilt

Word je opstandig zodra je niet de vrijheid voelt om te eten wanneer je maar wilt? Dan is deze aflevering voor jou De vraag is hoe je de vrijheid om te eten wanneer je maar wilt kan rijmen met afvallen. Ik onderzoek het in deze aflevering en laat je zien waar deze twee goed samengaan en wanneer dit niet kan werken. Deze les laat je echt de kracht van coaching zien. Zo opwindend!

Lees meer


Vrouw met zwart haar en blauwe trui die heel blij en enthousiast is.

Afl. #82: Voorkomen dat je opgeeft

Je wilt je lichter voelen, afvallen en beter voor jezelf zorgen. Het lijkt je zo fijn als je dat nu eindelijk lukt. Maar hoe graag je dit ook wilt, er komt telkens een punt waarop je opgeeft. Wat gebeurt daar precies en wat kan je daarvan leren? Als iets niet lukt wil je dat misschien het liefst zo snel mogelijk vergeten, maar door er juist naar te kijken, kom je verder.

Lees meer


Jonge vrouw die blij is en met haar beide vingers de camera aanwijst

Afl. #81: Maak het woest aantrekkelijk

Als je wilt afvallen zal je gedrag moeten veranderen. De vraag is of je die verandering goed aan jezelf weet te verkopen. Als je dit niet goed kan, is de kans groot dat je die verandering uitstelt. Je hebt alleen maar oog voor alles wat je ervoor moet inleveren en ziet onvoldoende wat je ervoor terugkrijgt.

Lees meer


Een jonge vrouw met beide handen open. Ze heeft tot tien geteld

Afl. #79: Tien tips voor afvallen zonder dieet

In deze aflevering geef ik je tien tips waarmee je afvalt zonder dieet. De tips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring en hielpen mij stuk voor stuk bij het oplossen van mijn strijd met eten.

Lees meer


Drama queen. Vrouw die veel drama maakt

Afl. #78: Afvallen zonder drama

Als er iets is wat je relatie met eten verder in ontwikkeling brengt, is dat het loslaten van je drama rond overeten. Zoals die negatieve gedachten waardoor je de dag als verloren beschouwt. Deze zijn het resultaat van een spanning die je zelf hebt opgebouwd.

Lees meer


een foto van een slak

Afl. #77: Waarom het niet opschiet

Je wilt niets liever dan afvallen en een einde maken aan je strijd met eten.Je bent er de hele dag mee bezig en denkt er veel over na. Dus waarom schiet het nou niet op? Waar ligt dat aan? Ik geef je het antwoord dat je kan helpen om een blinde vlek te ontdekken. Ik bespreek de betekenis van rumineren over je probleem en wat je hiervan mag verwachten.

Lees meer


vrouw uit de jaren 20 die een taart eet die ze niet wilt eten.

Afl. #76: Intens naar eten verlangen. De oplossing

De grootste pijn in mijn strijd met eten was mijn intense verlangen naar eten. Ik kreeg dat maar niet onder controle. Hoe harder ik daartegen in verzet ging des te sterker het werd. Afvallen was toch een kwestie van wilskracht? Waarom lukte het mij dan niet? Als jij jezelf deze vragen ook hebt gesteld vind je in deze aflevering de antwoorden.

Lees meer


Grappig afbeelding van een vrouw met een roze fietshelm op

Afl. #75: Angst voor succes

Je wilt niets liever dan afvallen en voorgoed uit je strijd met eten komen. Maar zodra je dit ook daadwerkelijk lijkt te lukken maak je een terugtrekkende beweging. Het fanatisme dat je voelde neemt af en je aandacht verslapt. Wat gebeurt hier? Waar gaat deze zelfsabotage over?

Lees meer


een bak yoghurt met bananenstukjes en gouden glitters erom heen

Afl. #74: Zo wordt het toch weer een dieet

In Etenslessen leer je hoe je een geweldige relatie met eten creëert en afvalt zonder dieet. Een van de tools die ik je hiervoor geef is de Hongerbalans. Hiermee leer je naar je lichaam luisteren en volg je de signalen van honger en verzadiging die het je geeft, waardoor je afvalt zonder dieet. Maar als je last hebt van een dieetmentaliteit kan je deze tool gemakkelijk als dieetregel hanteren. Dit geeft alleen maar spanning en werkt averechts. Het is een valkuil die je wilt kunnen herkennen en vermijden.

Lees meer


Hele blije jonge vrouw die haar armen in de lucht heeft en lacht.

Afl. #73: Zo werkt afvallen zonder dieet

Overgewicht ontstaat door overeten. Dit betekent dat je meer eet dan je lichaam aan brandstof nodig heeft. Door je bewust te worden van de redenen waarom je dit doet kan je dit gedragspatroon bij de oorzaak aanpakken en oplossen. Met kennis over gezonde voeding heeft dit weinig te maken en het is voor velen dan ook het ontbrekende stuk van de puzzel op weg naar blijvend gewichtsverlies. 

Lees meer


Een vrouw met veel honger die een hamburger heet

Afl. #72: Honger toelaten

Veel van mijn cliënten hebben last van weerstand tegen het voelen van honger. Ze blijven deze het liefst altijd een paar stappen voor. Maar als je wilt afvallen zal je honger moeten toelaten. Als klein kind vond je het voelen van honger waarschijnlijk geen enkel probleem. Wat is daarin veranderd en hoe kan je deze natuurlijke sensatie opnieuw verwelkomen in je lichaam?

Lees meer


Vrouw die geconcentreerd naar boven kijkt. Ze is duidelijk in gedachten

Afl. #71: De waarde van coaching

Wat is coaching en hoe werkt het? Alle resultaten in je leven (zoals je gewicht en relatie met eten) komen voort uit jouw eigen systeem van functioneren. Een goede coach helpt je bewust worden van dit systeem en geeft je de tools waarmee je het kan veranderen.

Lees meer


Vrouw in zwarte broek. Ze kijkt in de camera. Ze staat voor een muur met schilderijen

Afl. #70: De curator van je gedachten

Ik wil een goede curator van mijn gedachten zijn. Zoals de curator in een museum de collectie kunstwerken beheert en exposities samenstelt. Als je erbij stilstaat kan je zien dat de gedachten die je denkt en de dingen die je gelooft, ook ooit door jouzelf zijn samengesteld. Het is jouw collectie van ideeën.

Lees meer


Plaatje van diverse types suiker

Afl. #69: Wel of geen suiker? Ik help je beslissen

Als je moeite hebt met het eten van een enkel koekje is deze aflevering voor jou. Door je een beter begrip te geven van de impact van suiker op je brein, help ik je om hier je weg in te vinden. Het kan een opluchting zijn om je te realiseren dat niet iedereen even gevoelig reageert op suiker. Genotzucht kent gradaties. Laten we onderzoeken hoe dit eruit ziet en wat je opties zijn.

Lees meer


Kind verkleed als superheld. Ze heeft een rode cape om

Afl. #68: Zelfvertrouwen creëren

Het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen verrijkt je leven. Je voelt meer vrijheid om risico te nemen en dingen te doen waarvan de uitkomst onzeker is. Het riskeren van je dromen en uitleven van verlangens vraagt om zelfvertrouwen, maar hoe creëer je dit? Ik pak dit onderwerp voor je uit.

Lees meer


Abstract plaatje waarbij er hersenen worden geprojecteerd als een ijsje

Afl. #67: Emotie-eten ontrafeld

Ik heb zo’n opwindend boek gelezen! Het boek gaf tot mijn verrassing de wetenschappelijke onderbouwing voor een aantal ontdekkingen die ik eerder in mijn werk had gedaan. Je zal deze aflevering geweldig vinden als je nieuwsgierig bent naar je eigen (ogenschijnlijk) onverklaarbare gedrag rond eten.

Lees meer


Vrouw die vooruit kijkt, geconcentreerd en op haar hoede.

Afl. #66: Hoop, vrees en vechtlust

Gevoel is de brandstof van je gedrag. De katalysator. Het zet je aan tot actie of juist niet. Gevoel kan je verlammen of boven jezelf doen uitstijgen. Vanuit opwinding, leergierigheid of nieuwsgierigheid kom je in beweging. Deze drie behoren tot mijn favoriete gevoelens. Ze verrijken mijn leven voortdurend.

Lees meer


Blonde zelfverzekerde vrouw met een kroontje op haar hoofd.

Afl. #65: Dubbele gevoelens opgelost

Als je overeet maar hier een oordeel over hebt, is er sprake van ambivalentie. Je doet iets wat je aan de ene kant wel wilt, maar aan de andere kant ook niet. De frictie tussen deze dubbele gevoelens doet pijn en kost je energie. Dus laten we onderzoeken hoe je dit kan oplossen.

Lees meer


1920 vrouw die een pijl in de roos heeft geschoten

Afl. #64: De jacht op afvallen

Wil je graag afvallen maar heb je de neiging om daarin door te slaan? Doorslaan voelt alsof je het afvallen najaagt. Dit kan je aanvankelijk een kick geven, maar door te jagen creëer je ook spanning. Een spanning die op den duur omslaat in een verlangen naar eten.

Lees meer


Vrouw met vuurwerk sterretjes, lachend

Afl. #63: Drie principes voor gedragsverandering

Wat mag je verwachten van een goed voornemen? Een goed voornemen betekent niets anders dan dat je iets goeds wilt gaan doen. Dat is mooi, maar het is niet meer dan het besef van een wens of verlangen. Hoe je van plan bent om daar navolging aan te geven is minstens zo belangrijk.

Lees meer


Heel veel sneeuw met kerstbomen en op de achtergrond de eifeltoren

Bonus: Eenzaamheid, gemis en overeten

Ervaar je een gevoel van eenzaamheid of gemis? Dan is deze Bonus aflevering voor jou. Eenzaamheid kan een pijnlijk gevoel zijn en als je niet weet hoe je jezelf daarin opvangt een aanleiding voor overeten.

Lees meer


Blije vrouw in de sneeuw en kijkt in de camera. Ze gooit sneeuw omhoog

Afl. #62: Verwaarlozing loslaten

Verwaarlozing loslaten en de zorg voor jezelf belangrijker maken betekent meestal ook vaker nee zeggen tegen je omgeving. Maar doe je de mensen om je heen daarmee niet te kort? Ik geloof van niet. Door te zorgen dat het goed gaat met jou, kan je een lichtend voorbeeld zijn voor anderen en geef je ze toestemming om hetzelfde te mogen doen.

Lees meer


Jonge vrouw die geïrriteerd is en haar handen voor haar oren heeft en schreeuwt

Afl. #60: Familiebezoek en spanning

Familiebezoek kan spanning geven en daarmee een aanleiding zijn voor overeten. Om dit te voorkomen ga je dit bezoek misschien liever uit de weg. Maar hoe zou het voor je zijn als je familie ook niet hoeft te veranderen om jouw relatie met hun toch anders te kunnen ervaren?

Lees meer


Jonge vrouw die lacht in de camera. Ze is een jonge modeontwerper

Afl. #60: Maatwerk

Slank worden kan op wilskracht. Slank blijven niet. Dat zal je alleen lukken als je een relatie met eten creëert waar je blij mee bent en die prefect bij je past. Dit roept vragen op. Hoe ziet die relatie er dan uit? Wanneer ben je blij met die relatie? En hoe creëer je deze?

Lees meer


Mooi ingepakte cadeautjes met rode linten. Op een van de cadeau's is ook een rode kerstmuts te zien

Afl. #59: Geschenken voor de feestdagen

In deze aflevering bespreek ik de feestdagen en een drietal onderwerpen, die je kan zien als geschenken die je tijdens deze dagen aan jezelf kan geven. Ze zullen je veel overeten besparen en helpen bij het ontwikkelen van jouw relatie met eten en de relatie met jezelf.

Lees meer


Jonge zelfverzekerder vrouw in een gele jurk die omhoog kijkt en glimlacht

Afl. #58: Zelfleiderschap

Ik heb dit jaar een enorme groei doorgemaakt. Ik ben de volgende versie van mijzelf geworden en heb daarin veel overwonnen. Ik ben ongelofelijk trots dat ik bereid was om door groeipijn te gaan en op alles wat ik heb geleerd. Het was het allemaal waard.

Lees meer


Vrouw die een chocolaatje eet en in de camera kijkt.

Afl. #57: Verzadiging. Stoppen met eten

Eten is fijn om te doen, je daarvan los kunnen maken omwille van wie je wilt zijn en wat je voor jezelf wilt creëren getuigt van zelfleiderschap. Als je kan stoppen met eten zodra je verzadigd raakt, verlies je niet alleen gewicht maar ben je ook in staat om je te verbinden met iets dat van grotere waarde voor je is dan blijven eten voor de smaak: de relatie die je met jezelf en je lichaam wilt hebben.

Lees meer


Jonge vrouw die lacht in de camera terwijl ze haar gebreide muts vasthoud

Afl. #56: Zelfliefde

Niets is zo waardevol als onvoorwaardelijk van jezelf houden. Het maakt je onafhankelijk, vrij en haalt het beste in je naar boven. Maar hoe werkt het? Hoe ziet zelfliefde er in de praktijk uit? In deze aflevering geef ik je de tool die ik hiervoor heb ontwikkeld.

Lees meer


Vrouw met haar handen op haar ogen

Afl. #55: Zorgen voor je energie

Vermoeidheid en overeten gaan vaak samen. Preventie is hier je sterkste troef. Maar waarom is het zo lastig om vermoeidheid te voorkomen? Door onderscheid te maken tussen verschillende vormen van vermoeidheid wordt het gemakkelijker om te herkennen wat je nodig hebt voor je energieherstel.

Lees meer


Vrouw met bril die niet blij is. Ze doet twee duimen naar beneden

Afl. #54: Kritiek verwerken zonder overeten

Hoe verwerk je kritiek zonder overeten? Als je hier iets in te leren hebt is deze les voor jou. Ik geef je de tool die ik hiervoor heb ontwikkeld en demonstreer deze aan de hand van mijn eigen persoonlijke ervaring. Ik las onlangs een kritische review over de podcast en neem je stap voor stap mee in de manier waarop ik daarmee omging zonder overeten.

Lees meer


Jonge vrouw met lang rood haar die door een vergrootglas kijkt

Afl. #53: Patroonherkenning

Wat kan je doen als je er hard voor moet werken om niet te overeten? Je ervaart een gevecht dat zich dagelijks herhaalt en waar nauwelijks progressie in zit. Mogelijk kijk je hier teveel naar het overeten zelf en te weinig naar het patroon waar dit een onderdeel van uitmaakt.

Lees meer


Vrouw op die zit met haar knieen tegen haar aan en haar handen in haar gezicht. Ze is verdrietig

Afl. #52: Stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen kunnen aanleiding zijn voor overeten. Je begrijpt je eigen somberheid niet en verwijt jezelf de pijn die je voelt. Waarom kan je nou niet gewoon van je leven genieten?

Lees meer


Aflevering 50: een vrouw die voor de ingang van een doolhof staat

Afl. #51: De valkuil van doodlopende verklaringen

Je brein zoekt altijd graag naar verklaringen en logische en verbanden. Als je de samenhang tussen je waarnemingen kan verklaren voelt het alsof je greep hebt op de wereld om je heen. Dit geeft een veilig gevoel en richting. Je weet wat je kan doen om vooruit te komen.

Lees meer


Wil je voorgoed uit je strijd met eten en slank zijn voor het leven? Maak dan gebruik van de inzichten uit mijn gratis ebook.

Meld je aan en ontvang ook mijn wekelijkse kennis en inspiratie, speciaal voor vrouwen voor wie een dieet niet meer werkt. Ik leer je afvallen zonder dieet.

Uiteraard behandel ik jouw gegevens vertrouwelijk. Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy en Cookieverklaring.

Wil je slank zijn en voorgoed uit je strijd met eten? Maak dan gebruik van de inzichten uit mijn gratis ebook.

Meld je aan en ontvang ook mijn wekelijkse kennis en inspiratie, speciaal voor vrouwen voor wie een dieet niet meer werkt. Ik leer je afvallen zonder dieet.

Uiteraard behandel ik jouw gegevens vertrouwelijk. Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy en Cookieverklaring.