Afl. #78: Afvallen zonder drama
Als er iets is wat je relatie met eten verder in ontwikkeling brengt, is dat het loslaten van je drama rond overeten. Zoals die negatieve gedachten waardoor je de dag als verloren beschouwt. Deze zijn het resultaat van een spanning die je zelf hebt opgebouwd.
Afl. #77: Waarom het niet opschiet
Je wilt niets liever dan afvallen en een einde maken aan je strijd met eten.Je bent er de hele dag mee bezig en denkt er veel over na. Dus waarom schiet het nou niet op? Waar ligt dat aan? Ik geef je het antwoord dat je kan helpen om een blinde vlek te ontdekken. Ik bespreek de betekenis van rumineren over je probleem en wat je hiervan mag verwachten.
Afl. #76: Intens naar eten verlangen. De oplossing
De grootste pijn in mijn strijd met eten was mijn intense verlangen naar eten. Ik kreeg dat maar niet onder controle. Hoe harder ik daartegen in verzet ging des te sterker het werd. Afvallen was toch een kwestie van wilskracht? Waarom lukte het mij dan niet? Als jij jezelf deze vragen ook hebt gesteld vind je in deze aflevering de antwoorden.
Je wilt niets liever dan afvallen en voorgoed uit je strijd met eten komen. Maar zodra je dit ook daadwerkelijk lijkt te lukken maak je een terugtrekkende beweging. Het fanatisme dat je voelde neemt af en je aandacht verslapt. Wat gebeurt hier? Waar gaat deze zelfsabotage over?
Afl. #74: Zo wordt het toch weer een dieet
In Etenslessen leer je hoe je een geweldige relatie met eten creëert en afvalt zonder dieet. Een van de tools die ik je hiervoor geef is de Hongerbalans. Hiermee leer je naar je lichaam luisteren en volg je de signalen van honger en verzadiging die het je geeft, waardoor je afvalt zonder dieet. Maar als je last hebt van een dieetmentaliteit kan je deze tool gemakkelijk als dieetregel hanteren.
Afl. #73: Zo werkt afvallen zonder dieet
Overgewicht ontstaat door overeten. Dit betekent dat je meer eet dan je lichaam aan brandstof nodig heeft. Door je bewust te worden van de redenen waarom je dit doet kan je dit gedragspatroon bij de oorzaak aanpakken en oplossen. Met kennis over gezonde voeding heeft dit weinig te maken en het is voor velen dan ook het ontbrekende stuk van de puzzel op weg naar blijvend gewichtsverlies.
Veel van mijn cliënten hebben last van weerstand tegen het voelen van honger. Ze blijven deze het liefst altijd een paar stappen voor. Maar als je wilt afvallen zal je honger moeten toelaten. Als klein kind vond je het voelen van honger waarschijnlijk geen enkel probleem. Wat is daarin veranderd en hoe kan je deze natuurlijke sensatie opnieuw verwelkomen in je lichaam?
Afl. #71: De waarde van coaching
Wat is coaching en hoe werkt het? Alle resultaten in je leven (zoals je gewicht en relatie met eten) komen voort uit jouw eigen systeem van functioneren. Een goede coach helpt je bewust worden van dit systeem en geeft je de tools waarmee je het kan veranderen.
Afl. #70: De curator van je gedachten
Ik wil een goede curator van mijn gedachten zijn. Zoals de curator in een museum de collectie kunstwerken beheert en exposities samenstelt. Als je erbij stilstaat kan je zien dat de gedachten die je denkt en de dingen die je gelooft, ook ooit door jouzelf zijn samengesteld. Het is jouw collectie van ideeën.
Afl. #69: Wel of geen suiker? Ik help je beslissen
Als je moeite hebt met het eten van een enkel koekje is deze aflevering voor jou. Door je een beter begrip te geven van de impact van suiker op je brein, help ik je om hier je weg in te vinden. Het kan een opluchting zijn om je te realiseren dat niet iedereen even gevoelig reageert op suiker. Genotzucht kent gradaties. Laten we onderzoeken hoe dit eruit ziet en wat je opties zijn.
Afl. #68: Zelfvertrouwen creëren
Het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen verrijkt je leven. Je voelt meer vrijheid om risico te nemen en dingen te doen waarvan de uitkomst onzeker is. Het riskeren van je dromen en uitleven van verlangens vraagt om zelfvertrouwen, maar hoe creëer je dit? Ik pak dit onderwerp voor je uit.
Afl. #67: Emotie-eten ontrafeld
Ik heb zo’n opwindend boek gelezen! Het boek gaf tot mijn verrassing de wetenschappelijke onderbouwing voor een aantal ontdekkingen die ik eerder in mijn werk had gedaan. Je zal deze aflevering geweldig vinden als je nieuwsgierig bent naar je eigen (ogenschijnlijk) onverklaarbare gedrag rond eten.
Afl. #66: Hoop, vrees en vechtlust
Gevoel is de brandstof van je gedrag. De katalysator. Het zet je aan tot actie of juist niet.
Gevoel kan je verlammen of boven jezelf doen uitstijgen. Vanuit opwinding, leergierigheid of nieuwsgierigheid kom je in beweging. Deze drie behoren tot mijn favoriete gevoelens. Ze verrijken mijn leven voortdurend.
Afl. #65: Dubbele gevoelens opgelost
Als je overeet maar hier een oordeel over hebt, is er sprake van ambivalentie. Je doet iets wat je aan de ene kant wel wilt, maar aan de andere kant ook niet. De frictie tussen deze dubbele gevoelens doet pijn en kost je energie. Dus laten we onderzoeken hoe je dit kan oplossen.
Afl. #64: De jacht op afvallen
Wil je graag afvallen maar heb je de neiging om daarin door te slaan? Doorslaan voelt alsof je het afvallen najaagt. Dit kan je aanvankelijk een kick geven, maar door te jagen creëer je ook spanning. Een spanning die op den duur omslaat in een verlangen naar eten.
Afl. #63: Drie principes voor gedragsverandering
Wat mag je verwachten van een goed voornemen? Een goed voornemen betekent niets anders dan dat je iets goeds wilt gaan doen. Dat is mooi, maar het is niet meer dan het besef van een wens of verlangen. Hoe je van plan bent om daar navolging aan te geven is minstens zo belangrijk.
Bonus: Eenzaamheid, gemis en overeten
Ervaar je een gevoel van eenzaamheid of gemis? Dan is deze Bonus aflevering voor jou. Eenzaamheid kan een pijnlijk gevoel zijn en als je niet weet hoe je jezelf daarin opvangt een aanleiding voor overeten.
Afl. #62: Verwaarlozing loslaten
Verwaarlozing loslaten en de zorg voor jezelf belangrijker maken betekent meestal ook vaker nee zeggen tegen je omgeving. Maar doe je de mensen om je heen daarmee niet te kort? Ik geloof van niet. Door te zorgen dat het goed gaat met jou, kan je een lichtend voorbeeld zijn voor anderen en geef je ze toestemming om hetzelfde te mogen doen.
Afl. #61: Familiebezoek en spanning
Familiebezoek kan spanning geven en daarmee een aanleiding zijn voor overeten. Om dit te voorkomen ga je dit bezoek misschien liever uit de weg. Maar hoe zou het voor je zijn als je familie ook niet hoeft te veranderen om jouw relatie met hun toch anders te kunnen ervaren?
Slank worden kan op wilskracht. Slank blijven niet. Dat zal je alleen lukken als je een relatie met eten creëert waar je blij mee bent en die prefect bij je past.
Dit roept vragen op. Hoe ziet die relatie er dan uit? Wanneer ben je blij met die relatie? En hoe creëer je deze?
Afl. #59: Geschenken voor de feestdagen
In deze aflevering bespreek ik de feestdagen en een drietal onderwerpen, die je kan zien als geschenken die je tijdens deze dagen aan jezelf kan geven. Ze zullen je veel overeten besparen en helpen bij het ontwikkelen van jouw relatie met eten en de relatie met jezelf.
Ik heb dit jaar een enorme groei doorgemaakt. Ik ben de volgende versie van mijzelf geworden en heb daarin veel overwonnen. Ik ben ongelofelijk trots dat ik bereid was om door groeipijn te gaan en op alles wat ik heb geleerd. Het was het allemaal waard.
Afl. #57: Verzadiging. Stoppen met eten
Eten is fijn om te doen, je daarvan los kunnen maken omwille van wie je wilt zijn en wat je voor jezelf wilt creëren getuigt van zelfleiderschap. Als je kan stoppen met eten zodra je verzadigd raakt, verlies je niet alleen gewicht maar ben je ook in staat om je te verbinden met iets dat van grotere waarde voor je is dan blijven eten voor de smaak: de relatie die je met jezelf en je lichaam wilt hebben
Niets is zo waardevol als onvoorwaardelijk van jezelf houden. Het maakt je onafhankelijk, vrij en haalt het beste in je naar boven. Maar hoe werkt het? Hoe ziet zelfliefde er in de praktijk uit? In deze aflevering geef ik je de tool die ik hiervoor heb ontwikkeld.
Afl. #55: Zorgen voor je energie
Vermoeidheid en overeten gaan vaak samen. Preventie is hier je sterkste troef. Maar waarom is het zo lastig om vermoeidheid te voorkomen? Door onderscheid te maken tussen verschillende vormen van vermoeidheid wordt het gemakkelijker om te herkennen wat je nodig hebt voor je energieherstel.
Afl. #54: Kritiek verwerken zonder overeten
Hoe verwerk je kritiek zonder overeten? Als je hier iets in te leren hebt is deze les voor jou. Ik geef je de tool die ik hiervoor heb ontwikkeld en demonstreer deze aan de hand van mijn eigen persoonlijke ervaring. Ik las onlangs een kritische review over de podcast en neem je stap voor stap mee in de manier waarop ik daarmee omging zonder overeten.
Wat kan je doen als je er hard voor moet werken om niet te overeten? Je ervaart een gevecht dat zich dagelijks herhaalt en waar nauwelijks progressie in zit. Mogelijk kijk je hier teveel naar het overeten zelf en te weinig naar het patroon waar dit een onderdeel van uitmaakt.
Afl. #52: Stemmingswisselingen
Stemmingswisselingen kunnen aanleiding zijn voor overeten. Je begrijpt je eigen somberheid niet en verwijt jezelf de pijn die je voelt. Waarom kan je nou niet gewoon van je leven genieten?
Afl. #51: De valkuil van doodlopende verklaringen
Je brein zoekt altijd graag naar verklaringen en logische en verbanden. Als je de samenhang tussen je waarnemingen kan verklaren voelt het alsof je greep hebt op de wereld om je heen. Dit geeft een veilig gevoel en richting. Je weet wat je kan doen om vooruit te komen.
Afl. #78: Afvallen zonder drama
Als er iets is wat je relatie met eten verder in ontwikkeling brengt, is dat het loslaten van je drama rond overeten. Zoals die negatieve gedachten waardoor je de dag als verloren beschouwt. Deze zijn het resultaat van een spanning die je zelf hebt opgebouwd.
Afl. #77: Waarom het niet opschiet
Je wilt niets liever dan afvallen en een einde maken aan je strijd met eten.Je bent er de hele dag mee bezig en denkt er veel over na. Dus waarom schiet het nou niet op? Waar ligt dat aan? Ik geef je het antwoord dat je kan helpen om een blinde vlek te ontdekken. Ik bespreek de betekenis van rumineren over je probleem en wat je hiervan mag verwachten.
Afl. #76: Intens naar eten verlangen. De oplossing
De grootste pijn in mijn strijd met eten was mijn intense verlangen naar eten. Ik kreeg dat maar niet onder controle. Hoe harder ik daartegen in verzet ging des te sterker het werd. Afvallen was toch een kwestie van wilskracht? Waarom lukte het mij dan niet? Als jij jezelf deze vragen ook hebt gesteld vind je in deze aflevering de antwoorden.
Je wilt niets liever dan afvallen en voorgoed uit je strijd met eten komen. Maar zodra je dit ook daadwerkelijk lijkt te lukken maak je een terugtrekkende beweging. Het fanatisme dat je voelde neemt af en je aandacht verslapt. Wat gebeurt hier? Waar gaat deze zelfsabotage over?
Afl. #74: Zo wordt het toch weer een dieet
In Etenslessen leer je hoe je een geweldige relatie met eten creëert en afvalt zonder dieet. Een van de tools die ik je hiervoor geef is de Hongerbalans. Hiermee leer je naar je lichaam luisteren en volg je de signalen van honger en verzadiging die het je geeft, waardoor je afvalt zonder dieet. Maar als je last hebt van een dieetmentaliteit kan je deze tool gemakkelijk als dieetregel hanteren. Dit geeft alleen maar spanning en werkt averechts. Het is een valkuil die je wilt kunnen herkennen en vermijden.
Afl. #73: Zo werkt afvallen zonder dieet
Overgewicht ontstaat door overeten. Dit betekent dat je meer eet dan je lichaam aan brandstof nodig heeft. Door je bewust te worden van de redenen waarom je dit doet kan je dit gedragspatroon bij de oorzaak aanpakken en oplossen. Met kennis over gezonde voeding heeft dit weinig te maken en het is voor velen dan ook het ontbrekende stuk van de puzzel op weg naar blijvend gewichtsverlies.
Veel van mijn cliënten hebben last van weerstand tegen het voelen van honger. Ze blijven deze het liefst altijd een paar stappen voor. Maar als je wilt afvallen zal je honger moeten toelaten. Als klein kind vond je het voelen van honger waarschijnlijk geen enkel probleem. Wat is daarin veranderd en hoe kan je deze natuurlijke sensatie opnieuw verwelkomen in je lichaam?
Afl. #71: De waarde van coaching
Wat is coaching en hoe werkt het? Alle resultaten in je leven (zoals je gewicht en relatie met eten) komen voort uit jouw eigen systeem van functioneren. Een goede coach helpt je bewust worden van dit systeem en geeft je de tools waarmee je het kan veranderen.
Afl. #70: De curator van je gedachten
Ik wil een goede curator van mijn gedachten zijn. Zoals de curator in een museum de collectie kunstwerken beheert en exposities samenstelt. Als je erbij stilstaat kan je zien dat de gedachten die je denkt en de dingen die je gelooft, ook ooit door jouzelf zijn samengesteld. Het is jouw collectie van ideeën.
Afl. #69: Wel of geen suiker? Ik help je beslissen
Als je moeite hebt met het eten van een enkel koekje is deze aflevering voor jou. Door je een beter begrip te geven van de impact van suiker op je brein, help ik je om hier je weg in te vinden. Het kan een opluchting zijn om je te realiseren dat niet iedereen even gevoelig reageert op suiker. Genotzucht kent gradaties. Laten we onderzoeken hoe dit eruit ziet en wat je opties zijn.
Afl. #68: Zelfvertrouwen creëren
Het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen verrijkt je leven. Je voelt meer vrijheid om risico te nemen en dingen te doen waarvan de uitkomst onzeker is. Het riskeren van je dromen en uitleven van verlangens vraagt om zelfvertrouwen, maar hoe creëer je dit? Ik pak dit onderwerp voor je uit.
Afl. #67: Emotie-eten ontrafeld
Ik heb zo’n opwindend boek gelezen! Het boek gaf tot mijn verrassing de wetenschappelijke onderbouwing voor een aantal ontdekkingen die ik eerder in mijn werk had gedaan. Je zal deze aflevering geweldig vinden als je nieuwsgierig bent naar je eigen (ogenschijnlijk) onverklaarbare gedrag rond eten.
Afl. #66: Hoop, vrees en vechtlust
Gevoel is de brandstof van je gedrag. De katalysator. Het zet je aan tot actie of juist niet. Gevoel kan je verlammen of boven jezelf doen uitstijgen. Vanuit opwinding, leergierigheid of nieuwsgierigheid kom je in beweging. Deze drie behoren tot mijn favoriete gevoelens. Ze verrijken mijn leven voortdurend.
Afl. #65: Dubbele gevoelens opgelost
Als je overeet maar hier een oordeel over hebt, is er sprake van ambivalentie. Je doet iets wat je aan de ene kant wel wilt, maar aan de andere kant ook niet. De frictie tussen deze dubbele gevoelens doet pijn en kost je energie. Dus laten we onderzoeken hoe je dit kan oplossen.
Afl. #64: De jacht op afvallen
Wil je graag afvallen maar heb je de neiging om daarin door te slaan? Doorslaan voelt alsof je het afvallen najaagt. Dit kan je aanvankelijk een kick geven, maar door te jagen creëer je ook spanning. Een spanning die op den duur omslaat in een verlangen naar eten.
Afl. #63: Drie principes voor gedragsverandering
Wat mag je verwachten van een goed voornemen? Een goed voornemen betekent niets anders dan dat je iets goeds wilt gaan doen. Dat is mooi, maar het is niet meer dan het besef van een wens of verlangen. Hoe je van plan bent om daar navolging aan te geven is minstens zo belangrijk.
Bonus: Eenzaamheid, gemis en overeten
Ervaar je een gevoel van eenzaamheid of gemis? Dan is deze Bonus aflevering voor jou. Eenzaamheid kan een pijnlijk gevoel zijn en als je niet weet hoe je jezelf daarin opvangt een aanleiding voor overeten.
Afl. #62: Verwaarlozing loslaten
Verwaarlozing loslaten en de zorg voor jezelf belangrijker maken betekent meestal ook vaker nee zeggen tegen je omgeving. Maar doe je de mensen om je heen daarmee niet te kort? Ik geloof van niet. Door te zorgen dat het goed gaat met jou, kan je een lichtend voorbeeld zijn voor anderen en geef je ze toestemming om hetzelfde te mogen doen.
Afl. #60: Familiebezoek en spanning
Familiebezoek kan spanning geven en daarmee een aanleiding zijn voor overeten. Om dit te voorkomen ga je dit bezoek misschien liever uit de weg. Maar hoe zou het voor je zijn als je familie ook niet hoeft te veranderen om jouw relatie met hun toch anders te kunnen ervaren?
Slank worden kan op wilskracht. Slank blijven niet. Dat zal je alleen lukken als je een relatie met eten creëert waar je blij mee bent en die prefect bij je past. Dit roept vragen op. Hoe ziet die relatie er dan uit? Wanneer ben je blij met die relatie? En hoe creëer je deze?
Afl. #59: Geschenken voor de feestdagen
In deze aflevering bespreek ik de feestdagen en een drietal onderwerpen, die je kan zien als geschenken die je tijdens deze dagen aan jezelf kan geven. Ze zullen je veel overeten besparen en helpen bij het ontwikkelen van jouw relatie met eten en de relatie met jezelf.
Ik heb dit jaar een enorme groei doorgemaakt. Ik ben de volgende versie van mijzelf geworden en heb daarin veel overwonnen. Ik ben ongelofelijk trots dat ik bereid was om door groeipijn te gaan en op alles wat ik heb geleerd. Het was het allemaal waard.
Afl. #57: Verzadiging. Stoppen met eten
Eten is fijn om te doen, je daarvan los kunnen maken omwille van wie je wilt zijn en wat je voor jezelf wilt creëren getuigt van zelfleiderschap. Als je kan stoppen met eten zodra je verzadigd raakt, verlies je niet alleen gewicht maar ben je ook in staat om je te verbinden met iets dat van grotere waarde voor je is dan blijven eten voor de smaak: de relatie die je met jezelf en je lichaam wilt hebben.
Niets is zo waardevol als onvoorwaardelijk van jezelf houden. Het maakt je onafhankelijk, vrij en haalt het beste in je naar boven. Maar hoe werkt het? Hoe ziet zelfliefde er in de praktijk uit? In deze aflevering geef ik je de tool die ik hiervoor heb ontwikkeld.
Afl. #55: Zorgen voor je energie
Vermoeidheid en overeten gaan vaak samen. Preventie is hier je sterkste troef. Maar waarom is het zo lastig om vermoeidheid te voorkomen? Door onderscheid te maken tussen verschillende vormen van vermoeidheid wordt het gemakkelijker om te herkennen wat je nodig hebt voor je energieherstel.
Afl. #54: Kritiek verwerken zonder overeten
Hoe verwerk je kritiek zonder overeten? Als je hier iets in te leren hebt is deze les voor jou. Ik geef je de tool die ik hiervoor heb ontwikkeld en demonstreer deze aan de hand van mijn eigen persoonlijke ervaring. Ik las onlangs een kritische review over de podcast en neem je stap voor stap mee in de manier waarop ik daarmee omging zonder overeten.
Wat kan je doen als je er hard voor moet werken om niet te overeten? Je ervaart een gevecht dat zich dagelijks herhaalt en waar nauwelijks progressie in zit. Mogelijk kijk je hier teveel naar het overeten zelf en te weinig naar het patroon waar dit een onderdeel van uitmaakt.
Afl. #52: Stemmingswisselingen
Stemmingswisselingen kunnen aanleiding zijn voor overeten. Je begrijpt je eigen somberheid niet en verwijt jezelf de pijn die je voelt. Waarom kan je nou niet gewoon van je leven genieten?
Afl. #51: De valkuil van doodlopende verklaringen
Je brein zoekt altijd graag naar verklaringen en logische en verbanden. Als je de samenhang tussen je waarnemingen kan verklaren voelt het alsof je greep hebt op de wereld om je heen. Dit geeft een veilig gevoel en richting. Je weet wat je kan doen om vooruit te komen.
Meld je aan en ontvang ook mijn wekelijkse kennis en inspiratie, speciaal voor vrouwen voor wie een dieet niet meer werkt. Ik leer je afvallen zonder dieet.
Uiteraard behandel ik jouw gegevens vertrouwelijk. Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy en Cookieverklaring.
Meld je aan en ontvang ook mijn wekelijkse kennis en inspiratie, speciaal voor vrouwen voor wie een dieet niet meer werkt. Ik leer je afvallen zonder dieet.
Uiteraard behandel ik jouw gegevens vertrouwelijk. Ik verwijs je hiervoor naar de Privacy en Cookieverklaring.