Verborgen emotie-eten

Bij emotie-eten denk je misschien aan het beeld van Bridget Jones die met een grote bak ijs voor de televisie haar liefdesverdriet weg eet. 

Maar dit is lang niet altijd hoe emotie-eten eruitziet. Meestal blijft het verborgen en heb je niet in de gaten dat je eet om een gevoel te onderdrukken.  

Als je bijvoorbeeld maar vaak genoeg eet uit verveling, wordt dit een automatisme en koppelt het primitieve deel van je brein, de gemoedstoestand van verveling aan de verwachting van een beloning (in de vorm van eten).  

Zodra je nu verveelt raakt krijg je zin om te eten en verlang je naar iets lekkers. Op den duur overstemt dit verlangen naar eten je bewustzijn van verveling. Je hebt niet door dat je verveelt raakt en het enige wat je nog waarneemt is je verlangen naar iets lekkers.  

Hierdoor lijkt dit verlangen op zichzelf te staan. Het overvalt je zonder dat je weet waar het vandaan komt, maar het begon bij een emotie.  

Om slank te kunnen worden en blijven heb je onderzoek nodig naar alle koppelingen die je hebt gemaakt tussen je gevoelsleven en eten. Je wilt deze uit elkaar halen en gevoelens opnieuw (of alsnog) zonder eten leren verwerken.  

In het begin voelt dit super ongemakkelijk. Je interne beloningssysteem wil het eten dat bij de emotie hoort opeisen en gooit alles in de strijd om je tot eten aan te sporen.  

Hier kom je op wilskracht niet doorheen. Dat maakt je verlangen naar eten alleen maar groter. Door het verlangen juist toe te laten, zonder verzet, drama of afleiding kom je aan de andere kant.  

Ga op zoek naar de connectie tussen eten en verborgen gevoelens en haal ze uit elkaar. Zorg dat je dit goed voorbereid en een positief gevoel over hebt. Je gaat immers door een ontwenning.  

Xo Marjena  

P.S. Als je wilt stoppen met emotie-eten is Etenslessen de perfecte plek. Binnenkort open ik een groepsabonnement waarin ik je precies leer hoe je emoties en eten uit elkaar haalt. Hou je inbox in de gaten!

Wil je weten hoe je een geweldige relatie met eten creëert?

Sluit je aan bij het groeiend aantal vrouwen die ontdekken dat je lichaam volgt als je het gevecht met eten loslaat in mijn gratis ebook Etenslessen. Download dit meteen hieronder.

GRATIS EBOOK ETENSLESSEN