Mijn voor en na foto's

Er is een reden waarom ik tot nu toe mijn voor en na foto’s niet heb laten zien. Toen ik diep in mijn strijd met eten zat was ik duidelijk te zwaar. Met alle pijn die dat met zich meebracht. Ik kreeg opmerkingen van vreemden over mijn lichaam en over het eten dat ik koos.  

"Als je zou afvallen zou ik wel op je kunnen vallen." "Je weet hoeveel calorieën daarin zitten hè?" "Weet je zeker dat je dat wilt eten?" "Zonde dat je zo zwaar bent, want je hebt best een mooi gezicht."  

Maar tijdens mijn gevecht met eten heb ik ook slanke periodes gekend. Niemand die toen aan mij kon zien in welke pijn ik gevangen zat. Als ik daar iets over prijsgaf kreeg ik verbaasde reacties.  

Jij, een eetprobleem? Doe niet zo raar, je ziet er hartstikke goed uit! Joh, iedereen eet weleens iets teveel, maak je geen zorgen, je bent gewoon slank.  

Nou, als jij een eetprobleem hebt, heeft iedereen die, je ziet er toch goed uit?  

De waarheid is dat je zowel met als zonder overgewicht een pijnlijke strijd met eten kan voeren. Je kan een prachtig strak lijf hebben, maar achter de schermen gek worden van een obsessie met eten en je gewicht. Ik kan je daarom wel een foto laten zien van mijn slanke lichaam, maar wat zegt dat over de kwaliteit van mijn relatie met eten? Voor mij is dat tot nu toe reden geweest om geen voor en na foto’s te laten zien. Ik wil je focus niet op mijn uiterlijk, maar op mijn innerlijk resultaat richten. Juist omdat ik weet dat je door innerlijk werk vanzelf afvalt en dat uiterlijk niet zoveel zegt.  

Dus waarom laat ik die foto’s nu dan toch zien? Omdat ik soms te horen krijg dat ik waarschijnlijk nooit zwaar ben geweest en het voor mij dus makkelijk praten is over innerlijk werk.  

Maar alles wat ik heb gedaan om slank te worden en blijven deed ik op mijn zwaarst. Het is belangrijk dat je dit weet. Ik moest dat begin maken op mijn zwaarst. Stoppen met diëten op mijn zwaarst. Mijn zelfhaat loslaten op mijn zwaarst. Mijn relatie met eten veranderen, op mijn zwaarst.  

Dat voelde als een sprong in het diepe. Ik wilde in die tijd voortdurend eten en het enige moment waarop ik dat niet wilde, was als ik zo vol zat dat ik verdoofd was. Het loslaten van diëten voelde als een enorm risico. Ik was bang dat mijn probleem (en mijn lichaam) alleen maar groter zouden worden.  

Alleen als je weet hoe het voelt om zo uit controle te zijn, kun je begrijpen hoe groot de sprong van vertrouwen was, die ik toen nam. Jij bent nu misschien op datzelfde punt. Op je zwaarst en daar wanhopig over. Misschien zie je op tegen de zomer en pas je niets meer van vorig jaar. En hoewel je de uitkomst kan voorspellen denk je dat een dieet je enige kans is. Voor jou laat ik nu deze foto’s zien. Zodat je weet dat je een alternatief hebt. Je hoeft niet op dieet om slank te worden. Je kan besluiten om je relatie met eten te veranderen. Ik kan je daarbij helpen.  

Een andere reden waarom ik niet eerder voor en na foto’s heb laten zien is omdat zo’n slanke foto een illusie van geluk lijkt te wekken. Ik ben slank en dat voelt héérlijk! Als je het geluk hebt een mooi en vol leven te leiden, heb je angsten te overwinnen, teleurstellingen te verwerken, uitdagingen waar je tegenop ziet en een hart dat niet onbreekbaar is. In mijn geval mag je daar stemmingswisselingen bij optellen en een zelfbeeld dat soms wankelt.  

Als eten en je gewicht nu nog een groot probleem voor je zijn, kan ik je dit beloven: het oplossen van dit probleem is een uitdaging. Je komt jezelf tegen. Je gaat jezelf leren kennen op momenten dat je normaal gesproken in eten of obsessie zou vluchten. Dit voelt nieuw en ongemakkelijk. Dit ongemak ga je aan nog voordat je bent afgevallen. Intussen wil een deel van je brein het liefst alles bij het oude laten. Het spartelt en stribbelt tegen, terwijl jij hierop leert sturen.  

Tegen de tijd dat je dit onder de knie hebt, is slank zijn niet meer dan een bonus. Je hebt leren voelen wat er te voelen valt zonder te vluchten. Dit heeft je rijper en rijker gemaakt. Je hebt geleerd om jezelf echte liefde te geven. Om zonder oordeel, altijd geïnteresseerd te zijn in wat je denkt en voelt. Daar was moed voor nodig. Je had het nooit verwacht maar slank zijn is voor jou nu niet meer dan de kers op de taart van je werk.  

En nu? Je had overgewicht. Hoera voor even. Als een chronische pijn die voorbij is, blijf je daar niet eindeloos blij over. Maar wat wel blijft is die liefde die je nu voor jezelf hebt opgebouwd. Die blijft voelbaar en het vertrouwen ook. Je hebt geleerd hoe je in je eigen armen valt zonder te eten. Je kan daarop vertrouwen. Je kan je rot voelen of intens onzeker alsof er geen huid op je lichaam zit, maar jezelf daar liefdevol in opvangen. Dat voelt beter dan die yogabroek. Waarvan getuige.

Wil je weten hoe je een geweldige relatie met eten creëert?

Sluit je aan bij het groeiend aantal vrouwen die ontdekken dat je lichaam volgt als je het gevecht met eten loslaat in mijn gratis ebook Etenslessen. Download dit meteen hieronder.

GRATIS EBOOK ETENSLESSEN