Zelfverzekerde jonge vrouw die glimlacht

Afl. 129 Als je droomgewicht taboe voelt

Bewust je eigen toekomst creëren is opwindend en een vaardigheid die je steeds verder kan ontwikkelen. Het geeft niet alleen vertrouwen maar ook grote voldoening om de resultaten waar je op stuurt ook daadwerkelijk te bereiken. Je durft steeds groter te dromen en blijkt tot veel meer in staat dan je ooit had gedacht.

Als je droomgewicht nu nog taboe voelt is deze les voor jou.

Ik vertel hoe het creëren van je toekomst werkt en waarom je dit nu nog vermijdt. Luister naar deze onmisbare les als je wilt stoppen met overeten en je dromen realiseren.


Wat je ontdekt:

  • Hoe je bewust je toekomst creëert.

  • Waarom je het creëren van je toekomst liever vermijdt.


 

Transcript Afl. 129

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll en dit is aflevering 129. Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Mijn naam is Marjena Moll. Ik ben je coach en ik introduceer je graag in mijn Etenslessen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een fantastische relatie met eten creëert. Laten we beginnen.

 Hallo, hoe is het met je? Hoe gaat het? Ik ben zo blij, zo aan het genieten. Zo trots op wat er in Etenslessen gebeurt. Ik stroom over, ik barst uit me voegen, ik stroom over als lava. Ik ben zo zo blij met wat ik zie, wat ik mijn leerlingen zie doen en het succes wat ik zie, wat mijn roadmap voor onvermijdelijk succes, de kracht van dat boek wat ik daar heb neergelegd is fenomenaal. Het is echt fantastisch. En toen ik het schreef wist ik dat ik de lat hoog legde en wist ik dat ik dat ik m'n eigen kunnen oprekte in het toegankelijk maken van die essentie van: oké, hoe los je een strijd met eten op? Hoe zet je die om in het creëren van een fantastische relatie met eten en het gewicht waar je blij mee bent? En het is.Me gelukt met dat boek. En t is zo opwindend om te zien hoe het resoneert bij iedereen die dat boek nu gebruikt. Het is fantastisch. Dus ik ben blij, blij, blij.Heel erg blij voor mijn leerlingen.

 En hier in deze les wilt ik het met je hebben over..haha..Ik heb volgens mij het woord leiderschap nog nooit zo vaak gebruikt als in 2022. Maar ik denk dat dat ook is omdat ik in mijn coaching, in mijn ontwikkeling als coach, in mijn ontwikkeling als leraar en in mijn ontwikkeling als creator van het steeds verder aanscherpen van Etenslessen, ik steeds beter door begin te krijgen hoe ik jouw zelfleiderschap ontwikkel. En dat is natuurlijk de krachtbron waarmee ik jou, iemand laat woorden die alles kan wat ze wilt of wat jij / hij wilt, wat jij voor jezelf wilt bouwen en creëren en hoe beter ik dat kan, hoe sneller juist succes hebt in alle doelen die je voor jezelf stelt. En er is als coach niets zo opwindend als daar getuige van zijn.

 Coaching gaat uit van het idee dat jij uitstekend in staat bent om je eigen oplossingen te vinden. Coaching gaat uit van het idee dat alle antwoorden al in jou zitten en dat jij, jouw brein aan het werk kan zetten om die antwoorden op te diepen, zolang je daar de juiste vragen en tools voor krijgt aangereikt. Dat is het idee van coaching.

 En als je een coach hebt die een formule aanbiedt zoals ik dat doe, dan zeggen we: hey, ik heb een resultaat voor jou. Ik weet hoe jij een resultaat kan creëren, wat jouw doel is, wat jouw wens is. En we combineren mijn formule om dat resultaat te kunnen bereiken, met coaching. Dus ik reik jou de tools aan. Ik stel jou de juiste vragen op het juiste moment en ik geef je de technieken waarmee jij jouw brein kan laten bouwen wat jij voor jezelf wilt creëren? En je komt daarin opdagen terwijl je mijn formule volgt en dan kom je op je bestemming. Dat is onvermijdelijk.

 Nou, die roadmap die ik daarvoor heb geschreven, die maakt dat mijn leerlingen nu zelf heel goed boven dat proces kunnen hangen en kunnen zien: dit is wat ik in Etenslessen kom doen. Dit is hoe ik het ga doen en waarom ik daar doe wat ik daar doe. En waar dat in resulteert. En daar zo goed boven kunnen hangen, maakt het zoveel gemakkelijker voor je om je eigen succes te creëren. Dus ik, ik ben helemaal in vuur en vlam. En zo blij voor iedereen die nu in het programma zit.

 En wat ik voor jou wil in deze les is het met je hebben over het creëren van je toekomst.

 In coaching, met het stellen van die vraag en het vinden van je eigen antwoorden help ik je om je zelfleiderschap te ontwikkelen. En je zet dat in om bijvoorbeeld te kijken naar je verleden en je onderzoekt welke interpretatie je hebt gegeven aan jouw jeugd en alles wat er in t verleden is gebeurd. En of die interpretatie jou dient om te kunnen creëren waar je naar verlangt. Zitten daar verhalen tussen die je niet helpen en die je op dit moment nog niet herkent als verhaal en als optionele interpretatie? Dit is al iets heel erg krachtig.

 Wat er in je verleden is gebeurd, daar zitten natuurlijk allemaal feiten in. Die feiten staan vast, maar de betekenis die je ze hebt gegeven, die is optioneel en daar kan je alle kanten mee op. Het heden benut je ook in coaching en zeker in de zelfcoaching zoals ik je die in Etenslessen leer, waarbij je jouw leven van alledag de kwaliteit geeft die jou niet alleen de resultaten brengt die je wilt. Het leven wat je voor jezelf wilt creëeren, maar ook iemand wordt die acteert in plaats van reageert, die niet geleid wordt door de waan van de dag, maar die zelf besluit hoe je wilt komen opdagen. En jezelf daar in aan leren zetten en die gps in je brein leren instellen. Dit is wat ik wil dat je voor mij creëert. Dit is wat ik wil geloven. Dit is wat ik wil filteren als, relevant en irrelevant.

 Wow. Fantastisch. De kwaliteit van je leven neemt gigantisch toe zodra je dit werk gaat doen. En als derde stap, dus je hebt verleden, je hebt heden, heb je ook je toekomst. En binnen mijn formule, binnen Etenslessen leer je jouw eigen toekomst creëren. En ik wil in deze les twee vragen voor je beantwoorden.

 De eerste vraag: hoe doe je dat dan? En de tweede vraag: waarom doen we dit zo weinig?

 Laten we bij die eerste vraag beginnen. Hoe werkt het creëren van je eigen toekomst? Het creëeren van je eigen toekomst begint bij het stellen van die wondervraag. Als je het nou helemaal kan krijgen zoals je te hebben wilt, de droomvraag en binnen een droom zijn er geen restricties. Dus binnen een droom heb je alle vrijheid om tegen jezelf te mogen zeggen:  wat zou je willen? Wat zou je willen hebben? En wat zou je willen meemaken? Vroeger gaf ik mijn kinderen altijd een taakjeskalender toen ze nog kleuters waren en op de basisschool zaten. En als ze die taakjeskalender helemaal vol hadden gemaakt, dan mochten ze altijd kiezen: wil je een heb-cadeau of wil je een doe-cadeau? En meestal kozen ze een doe-cadeau. Dat vonden ze het leukst.

 Hier voor jou binnen die wondervraag. Stel je diezelfde vraag: wat zou je willen hebben? Wat zou je willen creëeren in jouw toekomst? Tastbaar. En wat zou je willen meemaken? Wie wil je zijn in jouw toekomst? Wat wil je bijdragen aan de wereld? Wat wil je creëren voor jezelf? Wat voor relaties wil je hebben? Wat voor relatie wil je met jezelf hebben? Al die wondervragen, die droomvragen, die nodigen je uit om jezelf te kietelen, zeg maar, doe. Verlang. Verlang vrijuit. Ongelimiteerd. Wat zou je dan willen? En zodra je dat doet én die vrijheid stapt, komen er die ideeën in je op. Wensen die je hebt, waarna je brein op zoek gaat naar de haalbaarheid daarvan en dan vooral de focus legt automatisch op de beperkingen daarin.

 Dit is wat ik zou willen maar...Omdat. Kan het niet. Dit is wat ik het liefst, maar dan..Dat.

 En in coaching doe je daar heel bewust iets mee, omdat je weet dat dit komt.

 Dit is namelijk het ding. Jouw brein en wat het kan en wat het begrijpt kan alleen je huidige resultaten voor je creëeren. En als we het dan weer even terugbrengen naar eten en je gewicht, dan kan je huidige brein alleen je huidige resultaten creëeren. Dus je huidige gewicht en de relatie met eten die je nu hebt. Met de obsessie die daar inzit of het aldoor zoeken naar: wat moet ik nou eten of wat mag ik nou eten? Wat is nou t beste voor mij? De beperkingen die je daarin ervaart of de verwaarlozing waar je in zit? Je huidige resultaat? Het gewicht wat je nu hebt. Dat is wat je brein op dit moment voor je kan creëren. In die droomvraag heb je iets voor elkaar gekregen wat er nu nog niet is. En dat betekent dat in die droomvragen, als je dan kijkt weer naar je relatie met eten, als je die fantastische relatie met eten hebt en het gewicht wat je hebben wilt, dan heeft jouw brein daar iets voor jou gecreëerd wat het nu nog niet kan.

 Het heeft daar in de toekomst antwoorden gevonden die het nu nog niet heeft. Er zit een kloof tussen beiden. En in het hoe, van het creëren van je toekomst ga je daarmee werken. Je onderzoekt wat jouw brein op dit moment allemaal nog gelooft. Over afvallen, over eten, over jouw lichaam, over jouw relatie met eten en over jou. En je onderzoekt wat je daardoor voelt, want al je resultaten komen bij je gedachte vandaan. Daar beginnen ze. Jouw overtuigingen. Jouw gedachten. En wat je gelooft, activeert gevoelens. In mijn relatie met eten was dat altijd wanhoop, hopeloosheid en spanning, de spanning van obsessie, angst, angst dat het mis ging. Angst voor overeten, dat was wat mijn overtuigingen voortdurend voor me creëerden. En vanuit die hopeloosheid, vanuit die angst, vanuit die spanning fixeerde ik, obserdeerde ik en overat ik.

 Dus waar ik ooit was, het punt waar ik ooit was, was op de plek waar ik dat resultaat creëerde. Overgewicht, spanning, obsessie en drama.

 In mijn droom, als ik helemaal kon krijgen wat ik hebben wilde, kon ik zien dat dat allemaal was opgelost. Als ik die droomvraag voor mezelf beantwoorde, zag ik dat ik niet alleen het gewicht had wat ik hebben wilde, maar ook dat ik dat moeiteloos had. Dat eten geen issue meer voor mij was, dat ik alle geestelijke ruimte weer terug had die ik nu verloor aan piekeren over mijn eetprobleem, obsederen over wat ik al gegeten had, noch ging eten, niet had moeten eten. Wat ik woog of ik aan het aankomen was of ik aan het afvallen was. Al die ruis, al die mentale belasting, die was ik kwijt. En ik genoot van een oase aan rust in mijn relatie met eten. Daar zat geen spanning meer, daar zaten geen vraagstukken meer in. Ik zat in een fijne flow. En dat gewicht waar ik blij mee was, dat was mijn nieuwe normaal. Ik hoefde dat niet vol te houden of vast te houden. Er zat geen kramp meer in.

 Dus die mentale rust, die oase van geestelijke rust en dat lichaam waar ik zo blij mee was. Dat onbelaste lichaam wat helder voelde en licht en soepel en alert, ging samen op met een onbelaste geest. En ik genoot van de samenwerking met mijn lichaam. Ik at als ik honger had. Ik stopte als ik verzadigd was. Ik hoefde daar niet over te piekeren.

 Tussen de plek waar ik was. Die obsessie, het analyseren, het rumineren op dat eetprobleem, de angst voor dat continue verlangen naar eten wat ik voelde, wat ik er de hele tijd moest onderdrukken en het hebben van die fijne flow, die oase van rust en dat lijf waar ik zo blij mee was. Die kloof, daarvan wist mijn brein nog niet hoe die overbrugd moest worden. En wat ik heel vroeger deed in de jaren negentig, toen ik alleen het werk kende van Louise Hay, affirmeerde ik. En wat ik daarin deed was de hele tijd bevestigen: dit is wat ik heb. Dit is wat ik heb. Dit is hoe ik eruit zie. Dit is hoe het voelt. Dit is wat ik heb.

 Wat ik daarin niet leerde, niet tot m'n beschikking had, was dat ik de tools niet had van: ja, het is fijn dat ik die droom kan oproepen, die wens kan oproepen. Maar wat nog ontbreekt is: hoe zet ik mijn brein nu aan het werk om mij te vertellen hoe ik dat creëer? Hoe ik dat bouw? Want daar vindt natuurlijk het dichten van die kloof plaats tussen waar ik nu ben, wat mijn brein nu voor mij creëert en wat het daar voor mij heeft gecreëerd. En dat is precies de stappen die jij in mijn programma zet. Ik laat je die kloof dichten. Jouw toekomstige zelf gelooft hele andere dingen over eten en je lichaam en afvallen en je relatie met eten en jouzelf. En hoe is dat geloof gecreëerd. En als dat geloof er eenmaal is, voel je iets heel anders.

 Waar ik in mijn huidige zelf, wanhoop voelde en obsessie en drama, voelde ik daar geduld en vertrouwen. En vanuit geduld en vertrouwen creëerde ik een totaal ander resultaat. Was er tolerantie voor overeten. Want ik had geen last meer van die betekenis van: zie je wel, ik kom hier nooit uit. Zie je wel, ik kan dit niet. Zie je wel, er is voor mij veel mogelijk in dit leven, maar slank zijn, dat kan ik niet hebben. Dat is blijkbaar voor mij niet weggelegd in dit leven. Gaat me niet lukken. En daar had mijn huidige zelf allemaal onderbouwingen voor. Mijn toekomstige zelf had zich daarvan bevrijd. Was daar los van.

 In coaching laat je je brein het werk doen waar je de tools voor aangereikt krijgt van je coach. Om die groei te maken, om die groei door te maken, die mentale groei door te maken waarmee je in dat geloof kan stappen. De ruimte voor dat geloof wordt voor je vastgehouden. Het proces wordt voor je aangereikt om het geloof te creëren. De tools waarmee je dat geloof creëert waarmee je anders gaat voelen en van daaruit een ander resultaat kan creëren, met behulp van die formule die je volgt.

 Dus dat is in het kort het hoe ervan. Je dichte kloof tussen wat je brein nu voor je kan creëeren en wat jouw toekomstige zelf voor je heeft gecreëerd. En het gat daartussen wordt gedicht met het geloof dat je bouwt en de gevoelens die dat in je activeert van waaruit je ander gedrag laat zien.

 En waarom doen we dit nou zo weinig?

 Het heeft me twee dingen te maken. De eerste is dat het niet in onze cultuur zit. Het wordt ons niet geleerd, zeg maar vanuit het patriarchaat, zeg maar het patriarchale systeem van, nou, ik denk dat het dateert vanuit de industriële revolutie waarin je eigenlijk alleen maar werd gekneed om een volger te zijn en niet een leider, wordt je vooral gestimuleerd binnen het schoolsysteem om te kopiëren wat een ander je voordoet. Ik laat je zien hoe je deze som maakt. Jij kopieert dit en laat zien dat je het snapt. Maar jou een vraag geven waar je het antwoord niet op hebt en je belonen en waarderen in het niet weten. Dat wordt niet gestimuleerd. En ik hoop dat dat steeds meer gaat veranderen. En misschien is dat al aan t veranderen. Ik ben natuurlijk al heel lang klaar met school. Maar ik zie daar prachtige kansen, zeker voor deze nieuwe tijd. Dit digitale tijdperk waarin je altijd iedereen zal kunnen bereiken in dat wat jij te bieden hebt en dus je brein zo veel mogelijk benutten in wat het voor je kan creëren. Wie je kan worden is goud in je handen. Gecombineerd met de natuurlijke talenten en gave die je hebt. Maar goed, dat is een zijsprong. Waarom doen we het zo weinig? Ik denk dat dat deels hiermee samenhangt.

 Maar ook. En nu komt ie: omdat je d'r veel ongemak bij voelt.

 Zodra ik aan mijn leerlingen vraag: welk gewicht zou je willen hebben? En niet het gewicht waarvan je denkt, dan speel ik het op safe. Dit durf ik wel te geloven. Hier durf ik op in te zetten. Dan voel ik al vlinders, maar denk ik: oké, maar ik denk dat dit haalbaar is. Nee, dat ene gewicht, dat ene gewicht wat nu nog direct op een muur stuit van kansloos. Dat, maar wat je wel zou willen hebben. En die relatie met eten waarvan je nu nog voelt. Ah ja, kom op, dat klinkt te mooi om waar te zijn. Die! Die relatie.

 Zodra je dat voor jezelf toestaat, om het te mogen verlangen, om die droom te mogen hebben, kun je de droom dus ook riskeren. Je kunt die droom verliezen als je daadwerkelijk het werk gaat doen om het te realiseren. Dat is in elk geval wat je oerbrein je er direct over zal vertellen. Niet veilig, niet haalbaar, niet doen. En waar je de emotionele draagkracht voor zal moeten ontwikkelen, is dat je de vlinders daarvan, het ongemak daarvan, van je verlangen stimuleren, jezelf helemaal aanzetten in dat verlangen, dat zal je moeten kunnen dragen in combinatie met de angst om: ja maar als ik daar werkelijk voor ga. Als ik mezelf zo blij ga willen maken, dan riskeer ik ook dat me dat misschien niet gaat lukken. En dat idee vind ik zo pijnlijk dat ik het liever niet probeer. Dat. Daar. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom je het niet doet. Waarom je niet aan het roer gaat staan.

 Een andere belangrijke reden is dat dat dichten van die kloof tussen wie je nu bent, wat je brein voor je kent, wat het als veilig herkend, het blijven herhalen van je strijd met eten en dat resultaat wat je voor jezelf wilt creëren. Het dichten van die kloof betekent dat je brein het niet weten tegenkomt. Het ongemak van het niet te hebben van antwoorden. En als er ergens veel om wordt overeten, dan is het om het niet hebben van antwoorden omdat het onrustig voelt. Het is een sluimerend gevoel van onveiligheid wat daar hormonaal in je lichaam wordt aangezet, wat voelt als onrustig, wat voelt als een lichte vorm van stress. En het is een van de vaardigheden, dat kunnen dragen in jezelf, is een van de vaardigheden die je nodig hebt in zelfleiderschap, in het kunnen creëren waar je naar verlangt. Het realiseren van die droom betekent dat je jouw brein zal moeten laten groeien en het kan alleen groeien als het op zoek moet naar antwoorden die het nu nog niet heeft. En daar in jezelf kunnen dragen. Daarvoor opkomen dagen. Dat is een van de redenen waarom je t niet doet. En tel daar de waan van de dag bij op. Ik Heb zoveel te doen..haha..Mijn agenda is al zo vol. Moet ik nou gaan creëren? In ongemak zijn en m'n droom realiseren vanuit zelfleiderschap? Ik heb er de tijd niet voor.

 Dat is zo'n makkelijke vlucht. Ik doe het vanavond wel. En vanavond ben je moe. Herhaling van zetten. Toch?

 En in de container die je jezelf geeft als je voor coaching kiest, claim je hier ruimte voor en wordt je gestimuleerd en geholpen in het dichten van die kloof. Het ontwikkelen van dat draagvlak van leiderschap waarin je bent met het niet weten van je brein, het verduren kan dat je brein de antwoorden nog niet heeft terwijl jij daarvoor komt opdagen en je stappen zet.

 En t is het beste gevoel uiteindelijk!

 Want aan de andere kant daarvan voel je dat je iemand aan het worden bent die niet te stoppen is. Niet te stoppen. Want erger dan die vlinders van het niet weten wordt het niet. Erger dan die vlinders in je buik van het niet weten wordt het niet. Dat kunnen verduren in jezelf terwijl je gericht je brein in ongemak zet van: kom eens met wat anders dan wat je nu steeds voor me creëert. ik wil een ander verhaal. Niet meer dit verhaal waarmee ik steeds hetzelfde voel en hetzelfde doe.

 Als je denkt wat je altijd dacht, voel je wat je altijd voelde en zal je doen wat je altijd deed.

En het resultaat is het gewicht wat je nu hebt in de relatie met eten die je nu hebt. En om die kloof te kunnen dichten naar waar je naar toe wilt. Jouw toekomst bewust creëren zal jezelf de ruimte moeten geven om in overgave te durven dromen. Eerst te bedenken: wat zou ik dan willen? Als alles mogelijk is, wat zou ik dan willen? En dan vervolgens daarop wedden. Daar op inzetten en zeg: oké, ik kom opdagen en het ongemak tussen waar ik nu ben en waar ik wil zijn, dat ga ik leren dragen en begeleiden.

 En dat zelfleiderschap, dat is het beste gevoel als je dat eenmaal hebt staan.

 Ik ben de afgelopen weken echt enorm door groei gegaan, enorm door ongemak gegaan. En zoals ik vorige week zei, ik heb hele grote gevoelens gevoeld die er niet om logen en enorm met elkaar contrasteerde. Maar hoe ik mezelf daarin heb begeleid, maakt me zo dankbaar. Zo dankbaar omdat ik merk dat alles wat nu weer komt weer zoveel gemakkelijker voor me is. En dat vind ik zo opwindend dat je altijd iemand kan zijn die onder de indruk, steeds opnieuw onder de indruk kan zijn van zichzelf. Omdat je je brein dwingt. Groei. Groei voor me. Ik doe je opnieuw in ongemak. Groei voor mij. Ik wil die volgende versie van mezelf worden. Deze eigenschap wil ik oplossen. Dit idee over mezelf wil ik veranderen. Dit is waar ik bewijs voor wil vinden. Dit is wat ik wil bouwen. En daarin is the sky the limit. En ik stroom zo over omdat ik het keer op keer op keer bij mezelf zie gebeuren, wat voor mij mijn mooiste leven creëert. Ik kan mijn leven niet mooier invullen dan ik nu doe. En het gebeurd allemaal in die grijze massa.

 Gebeurt allemaal in dat hoofd van me. En jij hebt zo'n zelfde prachtige grijze massa. Jij hebt diezelfde potentie, jouw brein kan voor jou groeien. Het kan jou helpen om die volgende versie van jezelf te worden en jij mag gaan wrijven over die wonderlamp van Alladin en te zeggen: wat zou ik dan willen? Wat zou ik dan willen kiezen? En dan vervolgens leren hoe je in het ongemak leeft. Vandaar komen je antwoorden. Er is niks mooiers.

 Er bestaat niks mooiers en het is voor je mogelijk. En ik bied het je hier aan voor jouw relatie met eten en je gewicht en je onvoorwaardelijke zelfliefde en je zelfleiderschap.

 Ok, je hebt nu het hoe. Je hebt het waarom je het niet doet en waar je het kan komen halen om het te leren. En ik wens je een prachtige dag en een mooie week en ik ben er volgende week weer. En als je nu helemaal aanstaat op basis van wat je hebt gehoord, kom op mijn wachtlijst. Ik laat binnenkort weten wanneer Etenslessen weer opengaat en dan hou ik je op de hoogte daarvan en nodig ik je uit voor alles daaromheen, zodat je precies weet wat je te wachten staat en waar je voor kiest. En hoe fantastisch dat wordt. Tot gauw.

 

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>