Marjena, zittend aan het bureau, kijken en lachend naar de camera met een rode blouse aan

Afl. 18 De beste manier om voor jezelf te zorgen

Waar denk je aan bij het woord zelfzorg? Denk je aan het boeken van een massage of een middagje naar de sauna? Dit zijn heerlijke dingen, maar meestal niet dagelijks haalbaar.  

Zelfzorg gaat bovendien dieper en is breder dan het doen van leuke dingen waar je van oplaadt of ontspant. Het is de aandacht die je dagelijks besteedt aan jouw welbevinden.  

In deze aflevering geef ik je mijn definitie van zelfzorg en schijn ik het licht op de verschillende aspecten daarvan.  

Goede zelfzorg maakt overeten overbodig, maar dat is lang niet het enige voordeel dat je ervan hebt.  

Luister en ontdek hoe je zelfzorg vormgeeft en steeds verder ontwikkelt.


Luister naar de podcast

Wat je ontdekt:

  • Wat mijn definitie is van zelfzorg.
  • Welke zelfzorg je dagelijks nodig hebt.
  • Waarom zelfzorg overeten overbodig maakt.

 

Transcript Afl. 18

 

 

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll en dit is aflevering 18.  

Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Mijn naam is Marjena Moll, ik ben je coach en ik doe niets liever dan al mijn Etenslessen met je delen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een vrouw wordt met een fantastische relatie met eten. Laten we beginnen.  

INTRODUCTIE & ORANJE BRIL & (SLECHT) SLAPEN

Hallo, hallo, hoe is het met je? Met mij gaat het heel erg goed. Ik heb vannacht geslapen als een baby.  

Het was echt verrukkelijk! Ik heb sinds ik mijn kinderen heb gekregen, nu twintig jaar geleden, nooit meer echt goed geslapen. Gewoon niet. Ik heb ze heel lang borstvoeding gegeven en had dus daarmee nachtdienst. En ik ben ook altijd diegene gebleven met de nachtdienst.  

En het lijkt wel alsof ik daar na een soort van. Ik vergelijk het met met Luckie Luke. Zoals je het als kind zei: Luckie Luke. Die man heet natuurlijk Lucky Luke, maar je noemt de naam Luckie Luke. Misschien kan je die stripjes nog van die cowboy. En wat me altijd zo fascineerde aan Lucky Luke was dat hij altijd met één oog open sliep. En dan had hij zo'n strooitje in zijn mond en zijn cowboyhoed een beetje zo half over zijn neus. Maar één oog bleef altijd half open, zodat hij de boeven aan kon zien komen lopen.  

Nou, dat is de kwaliteit van mijn slaap geworden, het moederschap. Ik ben een hele lichte slaper geworden en zeker nu mijn kinderen wat ouder zijn en soms ook gaan stappen en later opblijven dan ik. Ik word van alles wakker en vaak gaat mijn hoofd dan gewoon helemaal aan en alvast aan het werk. Gaat gewoon beginnen met de taken van de dag en ik ben dan echt klaar en klaarwakker. En omdat ik er alles aan doen om goed voor mezelf te zorgen, is het voor mij ook een on going project om uit te vinden hoe ik die slaap van voordat ik moeder werd, die prachtige kwaliteit van slaap weer terug kan krijgen.

En één van de interventies waar ik op dit moment mee experimenteer. En dat experiment is gisteren begonnen. Ik heb een bril gekocht en dat is zo'n bril die specifiek is voor mensen die nachtdiensten draaien, die blauw licht voor je filtert. En ik heb er één besteld die groot genoeg is, die speciaal bedoeld is om over je eigen leesbril heen te kunnen dragen. En wat heb ik nou gisteravond gedaan. Ik ben eerst heerlijk naar een yoga les gegaan, daar lekker in ontspanning gekomen. Mijn lichaam ingespannen en ontspannen. En toen ik thuiskwam ben ik in bad gegaan met die bril op over mijn leesbril en ben ik een prachtig verhaal gaan lezen bij kaarslicht in het bad.  

Het mooie was van die bril, die kleurtje wereld zo diep oranje dat je brein, althans, zo heb ik het ervaren, erop reageert alsof het schemert. Maar dan het soort schemer als de zon op haar allermooiste is, vlak voordat je die bijvoorbeeld aan het strand in de zee ziet zakken. En die hele wereld explodeert in schakeringen van rood en roze. En wat geel daardoor. Echt schitterend. En nou, die bril die doet dat voor me. Althans dat was gisteravond zo. Die deed dat voor me. En het was alsof ik bij een prachtige zonsondergang in bad zat met mijn mooie verhaal en een kaars. Lichtje aan en wauw. Dat was echt heerlijk en ik heb geslapen als een baby.  

Nou zegt dat nog niks voor dit experiment, want de nacht daarvoor had ik weer heel slecht geslapen. En meestal slaap ik dan de nacht daarop even heel erg goed, omdat ik gewoon echt heel erg moe ben van die slechte nacht ervoor. Dus als ik nou de komende nachten, terwijl ik dus vannacht wel goed heb geslapen, als het me dan lukt om vannacht weer zo goed te slapen als een baby, wauw, dan ben ik de koning te rijk, want dan heb ik de formule gevonden.

En dit is een interventie die niet op zichzelf staat. Als je hiernaar luistert en jij bent zelf ook een hele lichte slaper. Jij slaapt ook als Lucky Luke. Dan kan ik je deze bril enorm aanraden en iets anders. Een interventie die ik ook toepas. Ik ga in bad met magnesiumzout, want magnesium is een mineraal, geloof ik, waar we vaak een tekort aan hebben en wat ook samenhangt met slecht slapen. Dus als je slecht slaapt, dan heb je heb je behoefte aan een goede melatonine-aanmaak. Dat is je slaaphormoon en je wilt voldoende suppletie hebben in je magnesium. En ik heb een magnesiumspray gekocht. Dat is puur natuurlijk, gewoon een puur supplement. En dat spray ik lekker onder mijn voetzolen en dat spray ik op mijn onderbenen. En dus nu heb ik dus ook die bril die ik een paar uur voor het slapengaan opzet, zodat ik ook bijvoorbeeld als iemand naast mij op z'n telefoon zit, met dat blauwe licht, ik daar geen last van heb. Dus ik zet mijn slaaphormoon, die voorbereiding op die melatonine, die zette ik al een paar uur voordat ik ga slapen, zet ik die op en met deze bril....gisteravond moest iedereen lachen hier bij mij in huis. Ze kennen mij al, als de insomniac. En nu ziet de Insomniac er ook nog uit aldus Bono.  

De grote oranje bril. Erg grappig. Ik zie er enorm de humor van in. Lachen jullie maar. Maar als mama goed geslapen heeft, profiteert iedereen ervan.  

Dus dat, kleine uitsprong. Mocht je nieuwsgierig zijn, je kan het googlen. Uhm, deze bril. Ik word hier niet voor betaald. Deze bril heet Somnoblue en is dus echt speciaal gemaakt om dat blauwe licht te filteren. Het is niet zomaar een bril met oranje glazen. Somnoblue is dat merk en mijn magnesiumspray heb ik hier toevallig ook staan. Essentiële magnesiumolie van het merk Himalaya. Nou google het maar, kijk maar of het jou ook wat lijkt. Ik kan hier nog niks garanderen, want ik zit nog volop in het experiment.  

DE LES: ZELFZORG IN RELATIE TOT AFVALLEN

Dit persoonlijke verhaal is wel een hele mooie opmaat voor het onderwerp wat ik vandaag met je wil bespreken. En dat is zelfzorg in relatie tot afvallen.  

Ik dacht vroeger altijd dat zelfzorg ging over massages, boeken, wandelen met een vriendin aan zee of een mooie boswandeling maken met je hond. Of een massage boeken.

Leuk. Heel fijn. Alleen, je hebt als het gaat om zelfzorg, niet alleen de zelfzorg nodig zoals deze, maar natuurlijk ook zelfzorg van alledag. En daarom leg ik even de vraag bij je neer:  

Waar denk jij aan als je denkt aan zelfzorg?  

Wat komt er dan in je op?  

En misschien denk jij dan inderdaad ook aan een massage boeken of wandelen aan zee, een middagje sauna. Allemaal heerlijke dingen, maar dat is niet van alledag.  

En zelfzorg is natuurlijk wel iets van alledag.  

Dus als het iets is van alledag. Wat is het dan eigenlijk?  

Ik denk dat het de aandacht is die jij hebt voor jouw welbevinden. Alles wat je nodig hebt om te zorgen dat het goed gaat met jouw.  

Dat is mijn definitie van zelfzorg, alles wat je nodig hebt om te zorgen dat het goed gaat met jou en de aandacht die je daarvoor hebt. De investering die je daarin doet.  

En die aandacht heb je natuurlijk elke dag nodig en je kunt niet elke dag naar de sauna en met een vriendin wandelen aan zee en je laten masseren. Als jij dat wel kan, mag je niet meer naar deze podcast luisteren en heb je straf..hahaha  

Nee hoor, dan ben ik ontzettend blij voor je, dan denk ik 'Wauw, wat heb jij je leven heerlijk ingericht.' Verrukkelijk.

Maar dan nog zal je zien dat het plaatje nog niet compleet is.  

Met naar de sauna gaan en lekker wandelen en je laten masseren is het plaatje nog niet compleet, want om te zorgen dat het goed gaat met jou, heb je niet alleen aandacht nodig voor dit soort heerlijke dingen die jou ontspannen en die je lichaam verrukkelijk vind en die zorgen dat je lekker buiten komt en je lichaam beweegt en je cellen zich goed kunnen vernieuwen.  

DE DRIE ESSENTIELE GEBIEDEN VAN ZELFZORG

Nee, de aandacht die je nodig hebt om te zorgen dat het goed met je gaat, gaat over meerdere gebieden. En ik noem hier drie die essentieel zijn om te zorgen dat het goed gaat met jou.  

1. KWALITEIT VAN VOEDING

In de eerste plaats denk ik aan de kwaliteit van voeding. De zorg die jij wilt besteden aan de energie die je nodig hebt. De brandstof die in je tank gaat en wat ik vaak zie.  

Als je bijvoorbeeld aan het aanrecht staat met je jas nog aan, een halve pot Nutella heb leeggegeten....dat je dan eigenlijk die dag al wil afschrijven en dan tegen jezelf zegt: 'je hebt het nu toch al verpest. Morgen weer een dag. Ik heb het verknald.'  

En dan glij je af in verwaarlozing en doe je helemaal je best niet meer voor jezelf.  

Om te zorgen dat het goed met jou gaat. Op het punt in je leven waarin je nu bent. Waarin het misschien nu nog voorkomt dat je soms een halve pot Nutella leeg eet, wil je daarnaast jezelf niet in verwaarlozing af laten glijden, maar daarnaast zeggen:'lieverd maakt niet uit, je hebt die halve pot Nutella gegeten en ik ga nu nog steeds zorgen dat je ook wat fruit en groenten binnenkrijgt. Ik ga nog steeds in jou investeren en aandacht aan je besteden. Aandacht besteden aan de kwaliteit van de brandstof in jouw tankje. En om jou nu te bestraffen en te zeggen: ik doe geen moeite meer voor jou, want je hebt iets ongezond gegeten. Dat verdien je niet.'.  

Ja, dus aandacht de zorg voor de kwaliteit van jouw voeding, de aandacht die je daaraan besteedt van alledag. Je wilt ervoor zorgen dat je dagelijks jezelf gaat voeden met eten, wat je niet alleen heel erg lekker vindt, maar wat jou ook laat bruisen en stralen als een plantje wat Pokon krijgt. En het is jouw taak om te onderzoeken welk eten dat voor jou doet.  

Als ik je coach dan begeleid ik je daarbij en dan zorg ik dat we helemaal gaan intunen op jouw lichaam en er achterkomen welk eten ideaal voor jou is, wat je EN lekker vindt EN wat in dit seizoen en in de levensfase waarin je bent, helemaal bij jou past. En we luisteren daarvoor naar wat jouw lichaam je daarover vertelt.  

Dus in die kwaliteit van alledag, in jouw welbevinden, speelt eten een belangrijke rol.  

2. KWALITEIT VAN JE GEDACHTEN

Een ander aspect is de aandacht die je wilt hebben voor de kwaliteit van jouw gedachten. Je gedachten zijn essentieel, een essentieel onderdeel van zelfzorg, want zoals ik in eerdere afleveringen heb uitgelegd, denk je voortdurend van alles op de automatische piloot waar je nauwelijks bewust van bent.  

En die gedachten, die zitten ergens vlak onder dat dunne ijs van je bewustzijn. En die beïnvloeden daar jouw gevoelsleven en ze beïnvloeden je gedrag. En met gedrag denk ik aan de uitdagingen die je misschien niet aangaat, omdat je bang bent voor afwijzing en denkt dat je misschien afgewezen gaat worden. De pijn die je probeert te vermijden als je misschien een leuke relatie wilt en het liefst wilt gaan daten, maar dat niet aandurft.Misschien wijs jezelf al eerder iemand anders af omdat je bang bent om afgewezen te worden.  

Wat het ook is, er zijn zo veel gedachten die op de automatische piloot staan en die jou kwaliteit van leven dus ook beïnvloeden. Nou, je wilt je bewust worden in jouw zelfzorg. In de zelfzorg van alledag. Van de gedachten die je denkt. En wat is daarvan de kwaliteit? Hoeveel procent van de tijd heb je gedachten van een lage kwaliteit waarin je een beetje denkt langs de strekking van: het was niks, het is niks en het wordt ook nooit wat.  

Die kwaliteit van een hele lage kwaliteit. Daarin bestempel je het verleden als negatief, het heden als negatief. En je doet een negatieve voorspelling over de toekomst.  

En als je hier veel last van hebt, dan heb je aandacht te besteden, een ontwikkeling door te maken in de kwaliteit van de gedachten die je kiest.  

En daar heb je gelukkig keuzevrijheid in.  

Ja, er staan ongelooflijk veel gedachten op de automatische piloot, maar als je die naar je bewustzijn haalt en gedachtenwerk gaat doen en gaat kijken naar de kwaliteit en onderzoekt welke gedachten je OOK kunt geloven, maar die net van een wat betere kwaliteit zijn, dan verbeter je de kwaliteit van je gedachten in het algemeen. En daarmee til je gevoelsleven naar een hoger plan en ook je gedrag.  

Ja, dus kwaliteit van voeding en kwaliteit van gedachte zijn twee belangrijke aspecten van zelfzorg. En dan is er nog een derde.

3. AANDACHT VOOR JE EMOTIONELE LEVEN

En dat is de zelfzorg voor je emotionele leven. De aandacht die je hebt voor je emotionele leven. Heel veel van mijn klanten hebben als kind niet goed geleerd hoe je emoties voelt en doorvoelt...zonder te vluchten. Zonder te proberen die emoties te rationaliseren, ze zo snel mogelijk weg te duwen, ze te vermijden of te onderdrukken.  

En een leven waarin je hard moet werken om bepaalde emoties te vermijden of ze te onderdrukken of te rationaliseren, kost je heel veel energie. En het is alsof je daarmee boven op een emotie die er toch al is, je ook nog energie verliest, aan dat sleutelen aan die emotie, weg ermee, niet toelaten, proberen te vermijden. En dat drukt ook weer op de kwaliteit van je dag. Je verliest er veel energie aan en het helpt je niet in het rijpen van je emotionele leven.  

Nou, ik ben 52, dus ik loop nu een halve eeuw rond. Ik weet inmiddels een ding of twee over een ding of twee en wat ik bij mezelf heb gezien en wat ik bij al mijn klanten zie, en bij de mensen om me heen die geen klant van mij zijn, is dat we allemaal emotionele, onvolwassen stukken in ons leven hebben.  

En de ene schiet in emotionele onvolwassenheid zodra het over geld gaat. Oei, daar ga ik niet goed mee om. Dat vind ik spannend. Ik ben altijd bang voor schaarste. Ik ben altijd bang dat ik tekort kom.  

Voor een ander zit het hem in het zelfbeeld of in hoe je jezelf ziet in je moederschap. Het kunnen allerlei mogelijke onderwerpen zijn, maar ik ken vrijwel niemand die niet een paar thema's in zijn leven heeft waarvan ze zeggen: oh oh, daar ben ik emotioneel nog niet zo rijp in.  

En dat is oké. Dat geeft helemaal niet. Je wilt het alleen bij jezelf in beeld brengen en de groei, jouw emotionele rijping daarin gaan faciliteren.  

Dus met de volwassene in jezelf gaan zorgen voordat onvolwassen stuk. En dat betekent dat je wilt gaan ontdekken hoe je die emoties, die voor jou vaak een trigger zijn om te gaan eten, hoe je die kunt opvangen in jezelf en kunt dragen. Jezelf dus een zachte plek geven om te vallen daarin en die emotie te door voelen.  

Zonder hem weg te duwen, zonder te rationaliseren, zonder te proberen te vermijden.  

En dan kan die energie door je lichaam heen gaan, die hormonen die dat hebben getriggerd, die kunnen hun werk doen en afvloeien. En jij kan dan ontdekken hoe je dat op een gezonde manier doet.  

Een leuk voorbeeld daarvan ontdekte ik een paar dagen geleden nog bij mezelf, waarvan ik me er niet zo heel erg bewust van was. Vroeger, als ik getriggerd was in stress en bezorgdheid, ging ik altijd eten. En in de loop der jaren werd dat eten van een steeds betere kwaliteit. Maar ik at nog steeds. Dus waren het vroeger misschien inderdaad een pot Nutella was, werd het op een gegeven moment een handje ongebrande noten. Prima, heel gezond. Maar dat was nog steeds niet wat ik wilde. Ik wilde mijn emotie, die stress, die bezorgdheid kunnen voelen en doorvoelen zonder dat ik daar eten bij nodig had. Ook al was het gezond eten. En wat me laatst opviel , omdat er toevallig een paar keer achter elkaar gebeurde, is dat één van de eigenschappen die ik mezelf nu heb eigengemaakt, in mijn rijping, in mijn emotionele rijping hierin, is dat als ik daarin nu getriggerd word, ik mijn werk even laat liggen en fysiek werk gaat doen. Dus dan zit ik niet meer achter mijn bureau, maar dan doe ik wat klusjes in huis en ga ik wat lopen opruimen en schoonmaken. En ik heb ontdekt dat mijn lichaam daarmee de stress die ik voel laat afvloeien en verwerkt.  

Dus mijn lichaam heeft behoefte om die agitatie, ik kan me dat ook heel goed voorstellen als het weer even vertaalt naar de oertijd, als je stress voelde dan was er dus ook gevaar. En ik ben fysiek helemaal niet in gevaar. Maar dat weet mijn lichaam niet. Dus mijn lichaam maakt stresshormonen aan en het wil die stresshormoon het liefst laten afvloeien door te bewegen. Dus ik ga de hond uitlaten. Ik poets mijn aanrecht. Ik ga wat stofzuigen, opruimen, maakt niet uit wat voor klusje het is. En in dat bewegen, in dat doen, doen doen, verwerkt mijn lichaam die hormonen. En ondertussen, terwijl ik dat doe, begeleid ik mezelf emotioneel en cognitief.  

Dus ik onderzoek: welke gedachte triggerde mij hier zo? Wat maakt me van slag? Wat geloof ik op dit moment? Waar ben ik bang voor, wat denk ik dat er kan gaan gebeuren? Hè, dus wat..welke voorspelling doet mijn brein nu over de toekomst? En hoe? Hoe reflecteert het op de situatie? En ik heb daarin ook niet meer zo'n haast om meteen een antwoord te vinden, omdat het gevoel wat ik voel niet langer weg hoeft. En dat brengt natuurlijk heel veel rust met zich mee, dus mijn lichaam is geagiteerd en wil die stress verwerken. Maar mijn hoofd heeft niet meer zo'n haast. Ik hoef een probleem niet direct op te lossen. Ik kan er naar kijken. En waarom kan ik er in alle rust naar kijken? Omda ik geen vluchtbehoefte meer heb bij de emotie zelf. Maakt niet uit wat het is.  

Bezorgdheid. Angst. Afwijzing. Teleurstelling. Onvervuld verlangen.  

Van radeloosheid tot twijfel, noem maar op. En dat is die derde poot, dus ik heb het nu met je over zelfzorg zorgen. Ik pak hem weer even voor je terug.  

Zelfzorg is de aandacht die je hebt voor jouw welbevinden. Alles wat je nodig hebt om te zorgen dat het goed gaat met jou. 

En om te zorgen dat het goed gaat met jou wil je dagelijks aandacht besteden aan de kwaliteit van je voeding, aan de kwaliteit van je gedachten en aan je emotionele leven. 

En een vierde die ik daar nog aan toe vroeg voor je is de zorg die je wilt besteden aan je energiehuishouding.  

Wij leven in dit deel van de wereld, in een wereld waarin er continu prikkels zijn. Je hebt appjes op je telefoon. Iedereen kan je met een klik van een muis een e-mail sturen en aandacht aan je vragen. Je wordt benaderd via WhatsApp. Er wordt bij je aangebeld met pakjes die bij de buren bezorgd moeten worden, maar die niet thuis zijn. Er zijn continu prikkel. En de consumptiemaatschappij wilt je continu verleiden om iets te willen kopen, iets te willen hebben, iets te moeten regelen  

En in de complexiteit daarvan krijg je heel veel prikkels en voel je voor heel veel dingen ook verantwoordelijk. En dat maakt dat je, je best natuurlijk doet om die verantwoordelijkheid te dragen, om overal op te reageren, om iedereen antwoord te geven. En je wilt daarvoor kunnen zorgen. Je wilt voor je brein kunnen zorgen.  

Er moeten momenten zijn op de dag waarop jij ingecheckt bent. Ingeplugd bent en energie geeft, maar ook momenten waarop je uitcheckt, zonder eten, waarbij je weer energie opdoet.  

Dus in jouw zorg van alledag, zorgen dat het goed gaat met jou is het zorgen voor je energie ook absoluut een van die pijlers die daar tussen hoort die daarbij hoort.  

Aandacht voor je voeding, aandacht voor de kwaliteit van je gedachten. Aandacht voor je emotionele leven en aandacht voor je energie in het algemeen.  

En dat alles bij elkaar is natuurlijk best wel een ding. Alles bij elkaar is dit hele pakket echt een pakket van zelfzorg en je kan je voorstellen dat als je eigenlijk gewoon alleen maar doordendert, niet in contact bent met je gedachten, niet in contact ben met je emotionele leven. Voeding iets is wat wat er een beetje achteraan komt hobbelen, omdat je alles en iedereen om je heen voorrang geeft in je leven. Dan redt je het nooit met die ene middag naar de sauna met je goeie vriendin. 

Daar creëer je die kwaliteit van zelfzorg niet op. En je zult daar dus prioriteit aan moeten gaan geven in je leven. Het is een levensvaardigheid.  

Een levensvaardigheid waar je absoluut het beste mee in jezelf naar boven haalt, omdat je er niet alleen door zorgt dat het goed gaat met jou, maar het brengt natuurlijk ook ontwikkeling met zich mee. Want het continu verbeteren en kijken naar de kwaliteit van je gedachten. En niet als een soort van hard projecten, het is niet de bedoeling dat je boos op jezelf wordt als je gedachten van lage kwaliteit zijn. Het is niet een streven waarin je dan aldoor voelt dat je nog tekortschiet. Zo bedoel ik dat helemaal niet. Het is een continu proces van evolutie en die wil je voeden vanuit zelfliefde. Kijken zonder oordeel. En elke dag opnieuw slijpen als aan een diamant, aan die levensvaardigheid van zelfzorg. Dat is het. Het is een continuüm, een steeds terugkerend iets. En als je daarvoor blijft opdagen, dan kom je daarin ook steeds verder en wordt de kwaliteit waarmee je dat doet steeds beter.  

Zoals ik nu bijvoorbeeld zo aan het genieten ben van het verbeteren van mijn slaapkwaliteit en jaren jaren jaren geleden, toen ik nog echt babies had en merkte dat slapen...het lukt gewoon niet meer. Toen heb ik echt fases gehad van intense frustratie omdat ik wist: joh, ik ben zo'n zombie als ik slecht geslapen heb.  

En omdat ik persoonlijke ontwikkeling interessant vind en omdat ik graag goed voor mezelf wil zorgen, las ik natuurlijk ook artikelen over slaap en slaaphygiëne en slecht slapen.En dat ligt er allemaal niet om als je leest wat dat met je doet. Als je slecht slaapt, het is echt heel ongezond. Maar ja, hoe meer je daarover frustreert. Weer niet goed geslapen. En het is zo ongezond, hoe slechter je natuurlijk slaapt haha.  

Maar hoe meer het ook gewoon alleen maar een pijnpunt in je leven wordt. Waardoor je niet alleen 's nachts, zoals ik laatst iemand heel leuk hoorde zeggen: plafonddienst hebt. Je ligt dat plafond te staren, je plafonddienst. Hilarisch. Je hebt dus niet alleen 's nachts plafonddienst, maar dan bovendien ook nog eens overdag, een stressbron in je leven die je zelf creëert omdat je je zo stoort aan je slaapgebrek en je daar zorgen om maakt.  

Dus dat is absoluut niet hoe je dat wilt aanvliegen. Het is iets..milds, waar je naar kijkt en waar je het liefst met humor en zachtheid en nieuwsgierigheid en ontwikkeling in wil doormaken. En zo kun je dus een klein beetje als perfectionist, een klein beetje meer achterover leunen en vooral heel vaak tegen jezelf zeggen:'oh lieverd, daar ga je weer, kijk jou nou, wat hou ik toch van je.'.  

En vanuit die houding is het zoveel leuker en daarmee ook meer uitnodigend om je hiervoor in te blijven zetten en om elke dag opnieuw te slijpen aan die prachtige diamant van jouw zelfzorg.  

Oké. Dit was wat ik hierover met je wilde delen. En als je een onderwerp hebt waarvan je denkt: hé Marjena, ik zou het fijn vinden als je dit is bespreekt. Over afvallen zonder dieet of specifiek over jouw relatie met eten, dan kun je dat aan mij vragen in mijn Facebook Live. Ik geef elke woensdagochtend om 9 uur een Facebook Live. Dan kun je mij ook zien. Dan kun je mij vragen stellen in de chatfunctie.  

En als je geen tijd hebt om bij die live te blijven, dan kun je ook achteraf de video bekijken op mijn tijdlijn. Op mijn wall in mijn Facebookpagina staan alle opnames van die videos, van die Facebook Lives op de woensdagochtend.  

Ja, dus maak daar gebruik van. Als je een keer iets wilt inbrengen of als je het fijn zou vinden om Live met mij in zo'n les te zitten. Ik kijk naar je uit, ik verheug me daar op en ik wens je voor nu een prachtige week  

Tot volgende week. Bye. 

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>