Marjena in een rode bloes, lachend en kijken in de camera

Afl. 34 De consequentie valkuil

In je fantasie kan je het heerlijk vinden om slank te zijn. Je ziet jezelf vol zelfvertrouwen genieten van de dingen die je doet. Misschien draag je hele andere kleding en geef je ook een andere invulling aan je leven.

Nu is controle het grootste verschil tussen fantasie en realiteit. Over een fantasie heb je volledige controle. Jij bepaalt wat er gebeurt en hoe je dit ervaart. Maar zodra je fantasie werkelijkheid wordt verlies je deze controle. Het is belangrijk om je dit te realiseren. Het kan je er namelijk onbewust van weerhouden om daadwerkelijk slank te worden. Hoe graag je ook denkt dat je dit wilt.

Als ik een cliënt zie schrikken van haar eigen succes speelt dit fenomeen vaak een rol. Ik noem dit de consequentie valkuil en bespreek deze hier in de aflevering. Ik geef je de vragen waarmee je deze valkuil kan herkennen en vermijden.

Luister naar de aflevering en laat je niet blokkeren door je eigen succes.


Luister naar de podcast

Wat je ontdekt:

  • De betekenis van de consequentie valkuil
  • Waarom het belangrijk is om deze valkuil te herkennen en vermijden.

 

Transcript Afl. 34

  

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll en dit is aflevering 34.

Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Mijn naam is Marjena Moll. Ik ben je coach en ik doe niets liever dan al mijn Etenslessen met je delen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een vrouw wordt met een fantastische relatie met eten. Laten we beginnen.

INTRODUCTIE

De consequentie valkuil. Daar ga ik het over hebben met je in deze les. De consequentie valkuil, zo noem ik hem. Deze les kan enorm van waarde voor je zijn, omdat die een valkuil laat zien waar jij je misschien helemaal niet bewust van bent. Dus laten we die gaan onderzoeken en zorgen dat jij op je netvlies krijgt, kan herkennen en omzeilen.

Hoe is het met je? Ik hoop dat het heel erg goed met je gaat en dat je goed voor je gedachten zorgt. Met mij gaat het heel erg goed. Ik kom net terug van een verrukkelijke wandeling met de hond en ik was diep, diep, diep aan het nadenken over alles wat ik aan het creëren ben op dit moment. En ik voel me zo vervuld door al het moois wat er nu is, wat zich laat zien en wat er nog komen gaat. En ik wil jullie bedanken voor alle prachtige reviews die ik ontvang. Het zijn er zo veel. Er is zoveel respons op deze podcast en dat betekent zoveel voor mij. Dank je wel dank je wel, dank je wel daarvoor. Iedereen die al die moeite neemt om helemaal uit te zoeken hoe je een review achterlaat. Ik vind dat echt fantastisch.

DE LES

Terug naar jou. Terug naar deze les. De consequentie valkuil. Wat ik soms zie bij een cliënt is dat ze afvalt en het gaat hartstikke goed. En dan ineens begint er iets te verschuiven. Ze past de tools niet meer toe en ze lijkt te schrikken van haar eigen succes. Wat ze echt werkelijk nooit had verwacht, gebeurt nu en ze schrikt gewoon van zichzelf. En wat hier onder zit? Als ik dat bij haar onderzoek, blijkt dan meestal de consequentie valkuil te zijn. En die wil ik hier met je bespreken.

Jij hebt waarschijnlijk net als zij een droom over wie je bent en hoe je leeft als je slank bent, als je bent afgevallen of als je nu al slank bent, hoe het voor je is als jouw issue met eten gewoon echt is opgelost. Geen probleem meer. Je verliest er geen energie meer aan. Het hoofdstuk is gesloten, je hebt gewoon een fijne relatie met eten en je kan door met je leven. Er is ruimte voor andere dingen. En hoe zie je jij dan voor je dat je leeft? Wat zie jij jezelf daarin doen? Wat zijn je fantasieën?

Als ik het aan mijn cliënten vraagt, dan vertellen ze me soms: 'Ja, als ik slank ben, dan ga ik daten. Ga ik me anders kleden, dan ga ik solliciteren op die andere functie. Dan voel ik me zeker genoeg over mezelf om een gezin te beginnen en zwanger te worden.’ En op het moment dat ze merken dat deze fantasie dichterbij komt speelt er ineens een blokkade op en bewegen ze daar weer vandaan. En dit is zo belangrijk om je bewust van te zijn.

Er is namelijk een heel wezenlijk verschil tussen jezelf iets zien doen in je fantasie en de werkelijkheid.

In een droom heb je namelijk complete controle over de ervaring van die fantasie. In je droom, in je fantasie bepaal jij hoe je die nieuwe realiteit ervaart en wat er in die nieuwe realiteit gebeurt. Dus als jij een fantasie hebt over het hebben van een andere functie, een andere baan, misschien een leidinggevende rol in die fantasie, zie je jezelf dan glimlachen en plezier hebben in je werk. En je ziet jezelf er misschien ook in excelleren. Je hebt alles voor elkaar. Alles loopt helemaal zoals je wilt. Maar zodra die fantasie dichterbij komt, dringt de realiteit zich aan je op en daarmee ook de controle die je niet hebt over die realiteit. En vanaf dat moment begint er diep van binnen iets te borrelen. En de naam daarvan is angst.

Zodra je uit je comfortzone komt, speelt angst een rol. En dat is gewoon een feit. Dat is echt een gegeven. Het primitieve brein slaat altijd alarm.

Je fantaseert over een nieuwe woning, een ander huis. Maar zodra dichterbij komt: oei, is dit wel de fijne woonplek waar ik over heb gefantaseerd? Ga ik het daar wel fijn hebben? En hetzelfde geldt voor al die fantasieën die je hebt over die volgende versie van jezelf, waarin jij die slanke vrouw bent. Laten we bijvoorbeeld het voorbeeld gebruiken van andere kleding. Heel veel vrouwen hebben een idee over de andere kleding die ze gaan dragen als ze eenmaal hun streefgewicht hebben en niet tijdelijk hebben maar weten: Oké, dit is mijn nieuwe normaal. Dit is de nieuwe maat die bij mij hoort en ik weet dat het niet meer gaat veranderen. En dus hoort daar die andere garderobe bij die ik in gedachten had. En als je dit gaat onderzoeken en je gaat naar die angst toe die daar zit, die vlinders die daar ergens in je middenrif ineens actief worden. En je gaat jezelf bevragen en kijken welke vragen dit in je oproept.

Als dit jouw nieuwe normaal is, waar maak je dan zorgen om? En vanuit deze vraag zie je misschien dat er vragen in je opkomen, zoals: wil ik eigenlijk wel gezien worden? Die nieuwe kleding, die is veel prikkelender, modieuzer, sprankelender dan wat ik nu draag. Wil ik die aandacht eigenlijk wel? Wie denk ik dat ik dan moet zijn?

En het is heel irrationeel, maar in die fantasie zie jij jezelf misschien altijd alleen maar als vrolijk en zelfverzekerd. En diep van binnen roept dat de vraag op: mag ik dan nog wel somber zijn? Mag ik dan nog wel teruggetrokken zijn? Mag ik dan nog wel niet mee willen doen? De antwoorden niet hebben. Niet gezien willen worden. Moet ik dan aldoor aanstaan, extravert zijn? Vrolijk, opgewekt. En als dat zo is: kan ik daar wel aan voldoen en wil ik daar eigenlijk wel aan voldoen?

En dit zijn de vragen die mijn cliënt zichzelf nog niet heeft gesteld en nu haar droombeeld realiteit dreigt te worden. En ik zeg heel bewust dreigt, ervaart ze dus als een dreiging. Want deze vraag had ze nog niet voor zichzelf beantwoord. Sterker nog, ze was zich niet eens bewust dat ze deze vragen heeft. Dit is zo fascinerend.

Het laat zo duidelijk zien wat het verschil is tussen fantasie en realiteit. En dat op het moment dat fantasie realiteit dreigt te worden er vragen zijn die een antwoord voor je nodig hebben, omdat ze anders hun eigen waarheid aannemen. En die waarheid is hier, als we hem onderzoeken in de sessie: ik denk dat ik dan dus altijd aan moet staan, extravert moet zijn, zelfverzekerd moet zijn. Vrolijk moet zijn. En daar kan ik denk ik helemaal niet aan voldoen. En misschien wil ik ook helemaal niet aan voldoen. De fantasie is heerlijk. Maar is dit ook een realiteit die ik wil creëren?

En neem bijvoorbeeld het voorbeeld van solliciteren op die andere functie. In je fantasie zie je jezelf heel succesvol de vergadering leiden, beleid maken, je visie neer leggen. En je ziet jezelf daarin stralen en plezier hebben. Je ziet jezelf misschien aan dat mooie bureau zitten met dat mooie uitzicht. En in die functie genieten. Maar dan, als het realiteit dreigt te worden en jij die stoere stap zou moeten gaan zetten, dan voel je de dreiging van het onbekende en de verwachting die je bij jezelf neerlegt.

Wil ik eigenlijk wel die positie innemen waarin ik misschien iets anders wil dan mijn team? En als ik daar dan alleen in komt te staan, want dat brengt leiderschap soms met zich mee, dat je aanvankelijk alleen staat en je team nog mee moet zien te krijgen. Of mensen tot keuzes moeten dwingen. Daarin op jezelf teruggeworpen worden, dat zie je niet in die fantasie. In die fantasie zie je alleen jezelf en genieten van die positie, van het gevoel van die positie, maar je hebt daar de controle over de ervaring van die positie. Jij, geniet van wat je doet, je hebt mooie ideeën, je hebt mooie plannen. Mensen waarderen je om wat je doet. En in die in die controle fantasie heb je de wind mee. Voelt het allemaal lekker.

En dan komt de dreiging van de realiteit dichterbij en voel je ineens wat die realiteit mogelijk van je gaat vragen. En daar heb je je antwoorden nog niet op. Is dit wel iets wat ik wil ervaren, zo op mezelf teruggeworpen worden, terwijl mijn team het me niet in dank afneemt wat ik heb neergelegd? En hoe ga ik dat dragen in mezelf? Hoe verhoud ik mij tot die verbinding die ik op dat moment mis? Want ik vind het zo belangrijk om mij verbonden te voelen. En in de positie die ik nu inneemt in het team zie ik wel heel veel dingen waarvan ik denk: oh, dit kan zoveel beter. Maar ik hoef niet op die eenzame plek te staan waar ik zeg: we gaan deze kant op en dit is wat ik nu heb besloten. Zie je dat verschil?

Dus de controle die je hebt over de fantasie, die verlies je op het moment dat het realiteit wordt.

En dat roept vragen op. En die vragen, daar heb je je antwoorden nog niet op gevonden. En als ik mijn cliënt ga bevragen, wordt ze zich ineens bewust van: 'oh, wacht even. Hallo. Er liggen hier allerlei vragen waarvan ik niet eens wist dat ik ze had, waarvan ik nooit had verwacht dat ze realiteit zouden kunnen worden. En nu het zover is ervaar ik een dreiging. En ik heb hier dus allerlei werk in te doen. En het overvalt me nu.'

En dat is de reden waarom ze stagneert. Dat is de reden waarom ze de tools niet meer toepast en zich lijkt terug te trekken uit haar eigen succes. En vanaf het moment dat we dat in beeld hebben, kan ik haar helpen om deze consequentie valkuil te zien.

Dat je afvalt verplicht je tot niets. Je hoeft niemand anders te woorden in de manier waarop je je leven inricht.

En het is belangrijk dat je nu eerst gaat afbakenen. Dat je wilt leren hoe je afvalt zonder dieet, dat je wilt leren hoe je een fijne relatie met eten creëert en het succes daarvan verplicht je tot niets. Het heeft geen consequentie voor je. Het is zo belangrijk om jezelf dat te vertellen. Je hoeft er niets mee te doen. Je mag nog steeds de kleding blijven dragen die je nu ook draagt. Je hoeft geen aandacht op je te vestigen met nieuwe kleding. In je fantasie draag je die kleding en dat is heerlijk. Geniet daarvan, maar het wil niet zeggen dat je straks, over zoveel kilo die kleding ook daadwerkelijk hoeft te gaan dragen. Pas tegen die tijd kan je voor jezelf gaan onderzoeken: 'he, wil ik die aandacht eigenlijk wel? Wie denk ik dat ik dan moet zijn? Mag ik me dan nog somber voelen? Mag ik me dan nog teruggetrokken voelen? Misschien hou ik helemaal niet van kettinkjes en mooie riemen.'

Dus je wilt dit echt het, je wilt hier echt een knip maken voor jezelf en deze consequentie valkuil gaan herkennen en zeggen: 'nee, wacht even, dit is het één en dat is het ander. Ik ben nu bezig om te leren hoe ik afvallen zonder dieet en een fijne relatie met eten creëer. En that's it! En in het aanmoedigen van mezelf, in dit proces, heb ik soms prachtige fantasieën over wie ik denk dat ik dan ben. Als ik daar ben. Maar de daadwerkelijke beloning, de daadwerkelijke vruchten van het werk die ik nu pluk, gaan over de lessen die ik leer in dit proces en niet over dat eindpunt en de fantasieën die ik over dat eindpunt heb. Over dat nieuwe normaal, over de vrouw die ik denk dat ik dan ben.'.

Ja? Dus maak voor jezelf een onderscheid en gaat dit onderzoeken. Zo belangrijk om te doen. Onderzoek je fantasieën. Onderzoek wie jij dan denkt dat je dan bent? En zeg tegen jezelf, spreek met jezelf af: 'dat zie ik dan wel. Dat bekijk ik dan wel. Ik onderzoek dan wel of ik inderdaad in een bikini langs de vloedlijn wil lopen. Ik onderzoek dan wel of ik daadwerkelijk misschien die boudoir fotoshoot wil doen. Ik onderzoek dan wel of ik dat hele grote feest wil geven, in die jurk. En de fantasie is leuk. De fantasie is fijn. En die mag er prima zijn. Maar ik realiseer me ook dat het daadwerkelijke geschenk van het werk wat ik nu aan het doen ben, is het werk zelf. Alles wat ik aan het leren ben over het dragen van mijn gevoelens. Het managen van mijn gedachten. Het onderzoeken van welk eten bij mij past. Het leren claimen van de ruimte die er voor nodig is om een prachtige relatie met eten te bouwen. Dat. Dat brengt mij de geschenken van dat werk. En fantasie is fantasie.'

En zodra je merkt dat je je successen aan het creëren bent en merkt dat je geremd raakt, onderzoek dan of je je verplicht voelt om iets anders te gaan doen zodra je dat streefgewicht hebt. Zodra je dat nieuwe normaal hebt gecreëerd.

Oké. Dit is wat ik met je wilde delen, het is een korte les, maar ik denk een hele waardevolle les om bij jezelf zo goed bij jezelf te rade te gaan. Oké, wat zijn mijn fantasieën? En voel ik mij verplicht om die fantasie uit te leven zodra ik daar ben? Want dat hoeft dus niet. En het is heel fijn om je dat te realiseren. Je mag nog helemaal zijn wie je nu bent en alles wat daarbij hoort blijft nog steeds van jou. Oké.

Ik wens je een prachtige dag of een heerlijke avond en ik spreek je volgende week weer. Tot dan. Bye.

 

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>