Vrouw in een rode jas die het vrede signaal geeft en glimlacht

Afl. 165 De knop omkrijgen

 

 

Als je in een fijne flow met eten zit waarin afvallen vrijwel vanzelf gaat, voelt het alsof er een knop om is. De dagen en weken gaan voorbij terwijl je kleding ongemerkt steeds losser zit. Afvallen kost geen inspanning en je bent er niet zoveel mee bezig. Deze ervaring wil je het liefst zelf kunnen creëren, je weet alleen niet hoe.

In deze aflevering bespreek ik wat die knop nu eigenlijk is en natuurlijk ook hoe je die om krijgt. Dit gaat je helpen om een beter begrip te krijgen van je eigen gedrag, de invloed die je daarop hebt en wat je kan doen om die invloed te vergroten.

 


Wat je ontdekt: 

  • Welke knop is omgegaan als afvallen vanzelf gaat.

  • Wat die knop nu precies is.

  • Hoe je die knop zelf omkrijgt.


 

Transcript Afl. 165

 

Hallo, Hoe is het? Hoe gaat het? Ik ben zo dankbaar. Dit weekend word ik 55 en ik heb zoveel om te vieren. Het gaat zo goed met Etenslessen. Ik heb zoveel succesvolle klanten. Als je als coach het meest moet coachen op help, het gaat zo goed, Ik vertrouw het bijna niet. Hoe mooi is dat? Hoe leuk is dat? En ik weet dat de klanten die nog niet op die plek zijn van help, het gaat zo goed. Ik durf er bijna niet op te vertrouwen. Ik word er onrustig van. Ik weet dat m'n klanten die nog niet op die plek zijn, op die plek komen. Het is het mooiste wat er is. Daarom ben ik dit werk gaan doen, omdat ik dat paradigma op afvallen wil veranderen. En het lukt. Dat is iets waar ik ongelooflijk dankbaar voor ben en trots op ben. En ik ben zo blij voor hen. Ik geniet altijd zo mee omdat ik nog zo goed kan terughalen hoe het voelde om gevangen te zitten in een strijd met eten en gewoon niet te weten hoe je daar uitkomt.

En om dan nu voor mijn klanten de weg naar het oplossen van die strijd voor ze uit te kunnen rollen met mijn programma. Met mijn formule. En ze te begeleiden in het volgen van die formule met m'n coaching. Terwijl zij elkaar ook observeren en van elkaar leren en het van elkaar meekrijgen hoe het werkt. Dat creëert bij elkaar een stapeling van positieve energie die zo fantastisch voelt voor hen. Ze voelen zich zo gedragen door dat grotere geheel van die formule, van die lesmodules, van de coaching met mij, van het coacharchief waarin ze zo veel ze willen kunnen horen, steeds opnieuw wanneer zij daar behoefte aan hebben. O ja, hoe zit het? Wat is mijn volgende stap? Wat is het ook alweer de kern van dit principe of dit idee of het toepassen van deze tool? Alles staat daar voor ze klaar. Het is een gespreid bedje. En de community, waarin ze ook weer zien hoe ik daar coach, hoe die schriftelijke coaching eruit ziet. Het is fenomenaal en voor hun zo'n fijne ervaring. Ik beloof altijd onvermijdelijk succes en ze zien hoe het wordt gecreëerd. Ze zien bij elkaar hoe dat wordt gecreëerd. Het is fantastisch. Het is fantastisch, voor mij zo'n voorrecht om daar getuige van te mogen zijn, omdat steeds opnieuw te zien gebeuren. En daarmee maakt Etenslessen helemaal waar wat het belooft.

Maak ik de droom waar die ik voor me zag, waarvan ik wist dit werkt zo goed, dit werkt zo goed. Als ik dit goed uitgelegd krijg en iemand hierop kan coachen, dan is het succes wat je hiermee creëert onvermijdelijk. Ik ga zo aan van dat idee. En ik zie hoe mijn klanten daarvan aangaan. En vanmorgen coachte ik ook weer iemand op 'help, ik heb zoveel succes! Ik durf er bijna niet op te vertrouwen, want ik heb altijd zo geleerd dat je moet ploeteren en dat het zwaar moet zijn en moeilijk moet zijn. En nu is het niet meer moeilijk. Dat ontregelt me.' Ja, da's prachtig. Dat is prachtig, dus ik heb ongelooflijk veel om te vieren dit weekend. En ik ga d'r een heerlijke tijd van maken. Mijn verjaardag is tegelijk met die van m'n man, wat ik ontzettend leuk vind. We zijn altijd tegelijk jarig en heel toevallig, mijn ouders waren ook altijd op dezelfde dag jarig, dus ik ben opgegroeid met ouders die op dezelfde dag jarig zijn. En nu ben ik zelf een ouder die op dezelfde dag jarig is. Het is gezellig, t is leuk en ja, ik verheug me erop.

Wat ik voor je wil doen in deze les is kijken naar het omkrijgen van de knop. Soms heb je de ervaring dat je de knop omkrijgt of de knop om hebt gekregen.

En omdat je die ervaring ooit hebt gehad en die ervaring ook weer kwijt bent geraakt, denk je 'als ik nou maar weer die knop om krijg, als me dat nou maar weer eenmaal lukt, want ik kan me nog herinneren dat toen ik die knop om had, dat het vrijwel vanzelf ging. Het leek moeiteloos te gaan. Ik zat in een fijne flow met eten en ik hoef daar niet zoveel inspanning voor te leveren. En als het nou maar weer lukt om die knop om te krijgen en weer terug te komen op die plek. Ah, dat wil ik zo graag, dat wil ik zo graag.'

En hier in deze les wil ik je helpen om te zien waar heb je het eigenlijk over als je praat over die knop, wat is dat nou eigenlijk? En door je te laten zien hoe het eruit ziet als je het ontleedt, die knop omkrijgen. En wat die knop nou eigenlijk inhoudt. Dan wordt het gemakkelijker voor je om hem opnieuw om te krijgen voor jezelf en te zien wat ie nou eigenlijk ook betekent. Want hé, het is niet daadwerkelijk een knop..haha..Zoals je weet. Anders hadden we m allemaal gekocht, waren we allemaal naar de winkel gehold, toch? Ik wil die knop. Ik weet niet wat ie kost, maar ik wil die knop van je hebben. Want als ik die heb, leg ik m op mijn nachtkastje 's ochtends als ik opsta, draai ik die knop om en dan zit ik goed voor de rest van de dag..haha..

Maar maar maar. Maar lieverd, je hebt die knop. Hij zit alleen in je hoofd en door je te laten zien hoe die eruitziet, waar die uit bestaat en hoe je hem omkrijgt, hoef je m dus niet aan te schaffen in de winkel. Je krijgt zelf invloed op die knop.

Waar hebben we het dan dus over? Wat is die ervaring van het lijkt nu gewoon vanzelf te gaan. Er is zo'n fijne klik. Ik heb de klik gemaakt en nu hoef ik niet zoveel moeite meer te doen. In werkelijkheid, als je het van dichtbij bekijkt onder een vergrootglas, waar je in zit is in een opgelijnd model. En wat bedoel ik daarmee?

Gedachten beïnvloeden wat je voelt en wat je voelt beïnvloedt je gedrag. En op het moment dat je gevoed wordt door positieve gedachten, je jezelf positieve gedachten geeft die je ook gelooft, dan krijg je daar een boost van en voel je je goed. Positieve gedachten genereren positieve gevoelens. Gevoelens zijn de katalysator voor gedrag. Je gevoelens sturen je gedrag aan, drijven je gedrag. En dus als je positieve gevoelens in jezelf geactiveerd hebt, laat je positief gedrag zien. En zodra je positief gedrag laat zien, creëer je een positief resultaat. En dat vanaf dat moment dat je dat allemaal op lijn hebt, je positieve gedachte die je gelooft. De positieve gevoelens die die gedachten veroorzaken. Het positieve gedrag dat gedreven is door die positieve gevoelens. Dan creëer je als vanzelf het resultaat waarvan je zegt 'ik zit in zo'n fijne flow. Dit wil ik vasthouden.' Wat hier vaak het issue mee is, is dat je het niet door hebt. Je weet niet dat je dit hebt gedaan. Je weet niet dat dit gaande is voor jezelf en dus voelt het alsof het je overkomt. Ik dacht vroeger vaak 'oh, niet hardop uitspreken, want dan jinx ik het misschien en dan gaat het weg. Niet hardop uitspreken, maar voorzichtig afkloppen en hopen dat het zo blijft. Want zodra ik te graag wil dat het zo blijft, ontstaat er weer een spanning. En dan aha, wil ik ineens weer eten terwijl ik geen honger heb.' Dus als het goed ging was het bijna alsof ik op m'n tenen ging lopen van niet hardop zeggen. Voorzichtig, voorzichtig. En met goed gaan bedoel ik niet overeten. Ja, die dagen waarin je niet overeet. Eigenlijk ook niet zo aan eten denkt, er niet zo mee bezig bent en misschien na verloop van tijd merkt dat je kleding losser zit en je denkt 'ah, dit is fijn zeg, hier wil ik blijven op deze plek.'

Een model wat niet is opgelijnd, een tegenstrijdig model, bestaat uit negatieve gedachten. En negatieve gedachten veroorzaken negatieve gevoelens. En vanuit die negatieve gevoelens probeer je iets positiefs te doen. Dus je bent in frustratie. Je bent in ongeloof. Je gelooft helemaal niet in de relatie met eten. Dat je een fijne relatie met eten kan creëren. Je bent misschien gestrest, negatief, boos op jezelf. En wat je daar tegenover probeert te zetten is niet overeten. En de enige manier waarop je dat voor elkaar krijgt is door dat op wilskracht te doen. 'Oh, ik wil zo graag eten, maar ik doe het niet. Ik doe het niet, ik doe het niet. Ja, maar ik wil het zo graag. Maar ik doe het niet. Ik doe het niet. Hou vol, hou vol.' En we weten allebei hoelang dat goed blijft gaan, toch? Vroeg of laat barst die bom en denk je 'ah, ik wou dat ik die knop weer om kreeg. Als ik die knop nou maar weer om kreeg.' En zoals ik het nu omschrijf als een bom die barst, is er dat volhouden, volhouden tot het niet meer lukt, maar die knop niet omkrijgen kan er ook uitzien als een beetje eten hier, een beetje eten daar, die die verdwaalde pepernoten die ineens in je mond zitten, ja zeggen tegen iets wat je wordt aangeboden terwijl je weet dat je helemaal geen honger hebt. En al met al eet je de hele dag door. Beetjes hier en beetjes daar. Je luistert niet naar de behoefte van je lichaam. Je voelt je eigenlijk aldoor misschien niet zo vol als na een eetbui, maar je weet dat je je lichaam aan het overvoeren bent en dat je daarvan aankomt en dat je lichaam het ook niet waardeert, daar niet blij mee is. Er is aldoor een soort van 'ja, ik blijf maar eten, maar het gaat eigenlijk nergens over. Er is geen vraag en aanbod. Er is geen samenwerking tussen mij en mijn lichaam. Krijg ik nou de knop maar weer om dat ik niet aan eten dacht en er niet mee bezig was in plaats van wat ik nu doe.' Steeds weer wat pakken, het allemaal maar laten gebeuren. Niet gemotiveerd zijn om iets anders te doen waarmee je een continue onvrede voelt. En die onvrede, daar probeer je dan weer positief gedrag tegenover te zetten en jezelf te vertellen 'hou daar nou eens mee op.' Ok, vandaag frisse start. Vandaag doe ik dat niet en toch pak je weer iets bij de thee en dan komt er hier weer wat voorbij en dan eet je nog weer wat bij het aanrecht terwijl je aan het koken bent of de lunch klaarmaakt voor je kinderen. Ik verzin maar wat.

En zo zit je in een negatieve spiraal. En die knop om wat je ooit hebt meegemaakt, daarin speelde dat allemaal geen rol. Je ging gewoon lekker, maar je weet niet hoe je het hebt gecreëerd en je weet niet hoe je terugkomt op die plek. En wat ik hier met je wil delen, aan je wil laten zien, is dat op het moment dat je je realiseert 'oh, die knop om is niets anders dan het resultaat van gedachten, de juiste gedachten die de juiste gevoelens activeren. En die gevoelens drijven het gedrag wat resulteert in die fijne flow. Dat is alles wat het is. Alleen het is je nooit geleerd om met je eigen gedachten te werken. Het is je nooit geleerd om resultaten niet alleen maar te benaderen vanuit 'ok, dus wat moet ik dan anders doen', maar om resultaten te benaderen vanuit 'wat moet ik dan anders denken?' En zodra je daar naar toe gaat, naar die plek van wat moet ik dan anders denken? Dan creëer je die flow. Dan kan je die dat opgeleide model creëren.

Als je niet weet hoe je met je gedachten werkt, is dat die flow je kan overkomen omdat je, zonder dat je precies wist hoe je dat deed, positief gedrag hebt laten zien. Dus misschien een paar dagen waarin je niet hebt overeten. Ik weet niet of het een werkwoord is, maar je weet wat ik bedoel. Je hebt een paar dagen niet overeten en je denkt ineens 'hey, oh wat fijn!' waarmee er een soort van beginnetje is van positief gedrag. En dat beginnetje van positief gedrag. Dat gebruik je om jezelf te vertellen 'het gaat goed. Het gaat goed.' En op het moment dat je denkt het gaat goed, krijg je daar een boost van. Een positieve prikkel. Het gaat goed en tel daarbij op dat er misschien ook nog net iets toevallig lekker gaat op je werk of in je relatie. En je hebt misschien je huis gezellig gemaakt en ineens zit je in een opwaartse spiraal. Er is een stapeling van positieve dingen gaande en jij hebt die gedachten dat het goed gaat met eten en je kijkt om je heen en je ziet die andere positieve dingen en het tilt je zo op. Dat daar meer van ontstaat. Het drijft het positieve gedrag. Dus je blijft goed voor jezelf zorgen, goed voor je huis zorgen. Je blijft je werk die positieve impuls geven. Zeker als je gelooft dat het goed gaat, lekker gaat en gaat zoals je wilt, krijg je dingen altijd veel gemakkelijker en sneller af. En als er even iets niet lukt veer je daar veel gemakkelijker van terug. Kortom, je bent stress bestendiger en daar is die fijne flow. En zo ga je vrolijk slapen. Moe maar vrolijk omdat je denkt 'hè, wat zit ik er lekker in, wat gaat het goed.' En de volgende dag word je daardoor automatisch opnieuw wakker met de gedachte het gaat goed. En dan kom je binnen in je beneden 's ochtends in je opgeruimde kamer. En zo blijft die spiraal in beweging.

Maar dit positieve model is geïnformeerd door iets wat je niet bewust hebt gecreëerd. Er waren daar ineens die dagen dat je niet over at en vanaf dat moment heb je jezelf toestemming gegeven om te denken 'het gaat goed.'

Dit model verdraagt alleen geen tegenslag.

En dat is precies wat ik net eerder omschreef als dat willen afkloppen en niet hardop willen zeggen dat het goed gaat, omdat je niet weet hoe je dit bewust voor jezelf creëert, ontstaat er direct een barstje in het vertrouwen wat je voelt van die fijne flow en die knop die om is. Zodra je iets doet wat jij omschrijft als het gaat niet goed. En in een imperfecte relatie met eten komt dat moment voorbij.

Dus als daar ineens iets gebeurt. Je eet meer, meer dan je lichaam eigenlijk van je wilde. En ineens voel je 'ik heb spanning op m'n maag, ik zit eigenlijk vol of ik zit te vol.' Die gedachte kan voor een relatie met eten waarin veel frustratie zit en een verleden van veel overeten of een verleden met daarin een geloof dat jij altijd te zwaar zal blijven, dat je nooit je streefgewicht bereikt en als je het bereikt dat je het niet vast kan houden en dat er iets mis met je is en dat afvallen en slank blijven een hoop is maar niet iets waar je echt rotsvast in gelooft. Dan is dat het moment wat de trigger kan zijn voor je om te denken ' en nu ben ik het dus kwijt. Dus nu heb ik het verpest.'

Alleen al door die gedachte dat die ervaring van vol zitten. Of ik zit te vol. Of je was van plan om naar die verjaardag of die brunch te gaan en alleen bepaalde dingen wel te eten en andere dingen niet te eten. Want je weet die zijn daar altijd. En je had van tevoren bedacht ik doe dat niet en nu was je daar en je veranderde van gedachten en deed het toch. En dan, als je naar huis gaat, denk je 'ah, verpest. Waarom deed ik dat nou? Dit was niet de afspraak. Zie je, ik hou me nooit aan mijn eigen afspraken.' En weg is die flow. Die knop die om was, die is teruggeschoten naar de ik ben eruit stand. Ik ben uit die fijne flow.

En dit wat ik je nu laat zien gaat allemaal over de gedachte die je kiest. Maar omdat het geen bewust werk is wat je doet, ben je zo afhankelijk van je omstandigheden. Dus overeet je niet, heb je positieve gedachten. Overeet je wel heb je direct negatieve gedachten. En dat maakt jouw flow zo kwetsbaar. Er is geen tolerantie voor iets wat jou niet langer kan informeren dat het goed gaat. Omdat je dat helemaal ophangt aan dat wat er gebeurt. Overeet ik niet gaat het goed. Overeet ik wel, dan gaat het dus niet goed. Overeet ik niet, dan heb ik hoop en misschien zelfs een beetje vertrouwen dat ik mijn succes kan creëren. Overeet ik wel, ben ik dat meteen kwijt. Daar is geen bodem voor, geen fundament. Geen vertrouwen in die fantastische relatie met eten en het gewicht wat ik mooi vind, fijn vindt dat ik dat kan hebben en behouden. Zie je wat ik bedoel?

En wat is hier dus de oplossing? Het besef dat vertrouwen niet afhankelijk is van wat je jezelf met eten ziet doen, niet afhankelijk is van wel of niet overeten. Vertrouwen is afhankelijk van de gedachten die je kiest. Daar komen al je gevoelens vandaan. Elk gevoel wat je hebt is in je gedachten gecreëerd. De omstandigheden die daaraan vooraf zijn gegaan hebben er niets mee te maken. Maar zolang je afhankelijk bent van je omstandigheden om gedachten van vertrouwen te kunnen kiezen, ja, dan ben je kwetsbaar. Dan ben je kwetsbaar en zal je alleen perfect gedrag moeten kunnen laten zien om vertrouwen te hebben in je relatie met eten. Om vertrouwen te hebben in afvallen. Om vertrouwen te hebben in het creëren van onvermijdelijk succes.

Valt het kwartje? Ja. Dit is het. Dus de knop omkrijgen betekent niets anders, laat ik het zo zeggen de knop omkrijgen kan twee dingen betekenen. Of dat je bij toeval niet hebt overeten waardoor je jezelf toestemming geeft om te denken het gaat goed. Wordt dat gestapeld met nog een aantal andere positieve ervaringen in je dag en dagen, dan zit je ineens in een flow en voel je vertrouwen en laat je nog meer positief gedrag zien en creëer je positieve resultaten en zit je kleding misschien wat losser of verzacht je obsessie wat. Je bent minder aan het piekeren over eten, minder aan het jagen op afvallen. Er is een ontspanning. Of ben je uit je verwaarlozing. Je zelfzorg zit in een fijne flow. Je maakt die salades voor jezelf klaar. Je maakt die lunch voor jezelf klaar. Je maakt keuzes waarvan je denkt 'o ja, tot hier blijft het leuk. Als ik dat ook nog ga eten, of die alcohol daar ook nog bij komt, dan weet ik waar het naartoe gaat en dat wil ik niet.' Dat. Dat en je daar goed over voelen. Dat je die keuze maakt van tot daar blijft het leuk, tot daar vind ik het leuk. En dus laat ik het daarbij. En niet op wilskracht, maar gewoon echt omdat dat is wat je wilt.

En als dat allemaal afhankelijk is van het feit dat het toevallig goed gaat, dan blijf je kwetsbaar. Dan blijf je kwetsbaar en daarmee zal je merken dat zich keer op keer weer drama in je relatie met eten laat zien. Want er is geen tolerantie voor imperfectie. Je zakt direct door de bodem. Je zakt direct van het gaat goed, naar het gaat niet goed. En vanuit de gedachte dat het niet goed gaat activeer je negatieve gevoelens en vanuit negatieve gevoelens negatief gedrag. Je overeet meer. Je doet geen moeite voor jezelf. Op dat punt tot waar het leuk zou blijven ga je door met eten. Ga je door met drinken. Wat je weer informeert 'zie je wel, ik kan dit ook niet. Zie je wel, het was niks. Het is niks en het wordt ook nooit wat. Dat. Die negatieve spiraal. Je zakt direct door dat ijs.

En wat ik je in Etenslessen leer en waarom dit de beste investering is voor de rest van je leven, is hoe jij zelf vertrouwen bouwt, wat niet afhankelijk is van je omstandigheden, wat niet afhankelijk is van hoe je gisteren of vandaag hebt gegeten. En niet afhankelijk is van of het lekker gaat op je werk, of je kinderen lekker in hun vel zitten, of je huis gezellig en opgeruimd is. Of je financiën eruit zien zoals je wilt. Of je gezondheid gaat zoals je wilt. Kijk! Dat! als je dat voor jezelf leert creëren, vertrouwen, positieve spiralen, opwaartse spiralen van hoe je denkt, hoe je je vervolgens voelt, het gedrag wat je vanuit die gevoelens laat zien en de resultaten die je daarmee creëert. Die vaardigheid, die leer je in Etenslessen.

En als je die eenmaal beheerst, dan ben je voor de rest van je leven daar meester in en pluk je daar de vruchten van. En er is geen betere investering in je mentale en lichamelijke gezondheid dan het leren van deze vaardigheid. Want je omstandigheden zullen nooit, nooit, nooit perfect zijn. En als ze perfect zijn. Als al die lichten in je leven op groen staan, is dat tijdelijk. Dat weet je. Dat weet je, die ervaring heb je. En ik wil niet voor jou dat je in een leven zit waarin je moet afkloppen als het goed gaat, het niet hardop durft te zeggen als het goed gaat. Omdat je daarmee aan jezelf laat zien dat je dus zo afhankelijk bent van je omstandigheden en geen idee hebt hoe je een opwaartse mentale, emotionele en gedragsspiraal voor jezelf creëert. Het is je ook niet geleerd. Sterker nog, voor de vrouwen van mijn generatie en mannen van mijn generatie, onze ouders hadden vaak niet eens emotioneel vocabulair. Laat staan dat ze je konden helpen met het doorvoelen van emoties, het duiden van emoties, het je helpen zien welke overtuigingen er in je leven, welke gedachte je kiest en dat dat keuzes zijn. Zij zijn ook alleen maar opgevoed met leuzen die ze te horen kregen...haha..Geld groeit me niet op de rug. je moet er wel wat voor doen. Achter de wolken schijnt de zon.

Dat was de mindset. Bagage waarmee mijn generatie in ieder geval is opgevoed. Een aantal uitspraken. Hard werk wordt beloond. Wat je zaait zal je oogsten en dat wat meer diepgang had, mindset werkt niet. Voor de meesten van ons niet. En als ze dan ook dat emotionele vocabulair ontbreekt, dan ontwikkel je al snel andere manieren om emoties te managen. En dat is meestal door ze te verdoven en weg te duwen of jezelf af te leiden met leuke dingen. En zodat je niet bewust bij jezelf blijft. En dit kan helemaal voor je veranderen. Volledig. Je kan iemand worden die onafhankelijk van omstandigheden de gedachte kan kiezen die gevoelens in je activeren waarmee je gedrag laat zien wat resulteert in alles wat je in je leven wilt creëren. In je financiën, in de relatie met je kinderen, de band met je kinderen, het vertrouwen in hen en wat zij voor zichzelf kunnen creëren. En wat onze kinderen doen en laten kan echt je achilleshiel zijn, je zwakke plek. En gaan zij niet lekker, heb jij het meteen moeilijk. Dat is heel menselijk. Hoe fijn is het voor je als je het gereedschap hebt om opgeleide modellen voor jezelf te creëren die je gelooft en die je bekrachtigen en die je stressbestendig maken en veerkrachtig maken. Een van de mooiste geschenken die ik aan mijn kinderen kan doorgeven is deze vaardigheid.

Als je dit kan laten landen dit concept, je kan een knop omkrijgen zonder dat je het weet, doordat je alleen jezelf toestaat om positief te denken als je omstandigheden je positief informeren. Maar je kan dus ook leren hoe je jezelf bekwaamt om ongeacht je omstandigheden, die knop om te krijgen voor jezelf, waarmee jij komt opdagen in je leven zoals jij wilt en waarmee jij het beste in jezelf naar boven haalt. En de enige reden dat ik zo slank ben als ik nu ben. Zo slank als ik nu ben al meer, wat is het, inmiddels meer dan vijftien jaar. Ik tel de jaren niet meer omdat het zo gewoon is. Het is mijn nieuwe normaal. Hartstikke slank zijn is normaal, terwijl ik een brein heb wat heel gemakkelijk aangaat van voedsel en snelle suikers. En toch ben ik moeiteloos slank. Dat mijn mentale gezondheid nu van zo'n hoog niveau is, terwijl ik ooit zo'n laag zelfbeeld had en last had van stemmingswisselingen en niet van mijn ouders had meegekregen hoe ik emoties toeliet en ze verwerkte en voor mijn eigen mentale gezondheid kon zorgen. Niets van dat alles had ik en nu functioneer ik op zo'n hoog niveau. Dat mijn omstandigheden kunnen wankelen. Het kan niet goed gaan met mijn kinderen of niet goed gaan met mijn ouders of niet goed gaan met de economie. Er kan een pandemie zijn. Ik kom opdagen zoals ik dat wil. En ik ben daarmee heel succesvol in het bouwen van Etenslessen. Ik ben een ongelooflijk succesvolle ondernemer geworden, terwijl niets in mij ooit zei 'je hebt echt daarvoor in huis wat nodig is.' Niets, Echt helemaal niets. En hier ben ik.

En het feit dat ik mijn klanten zo goed kan coachen. Dat ik op het hoogste niveau in mijn programma, ze help om hun onvermijdelijke succes te creëren, ongeacht waarmee zij binnenkomen met levens waarin zich ook van alles afspeelt. Komt allemaal hierdoor. Komt allemaal hierdoor. Doordat ik met mijn gedachten werk. Steeds kijk naar wat ik geloof. En welk effect ik daarmee creëer voor mezelf. En daarbij wil ik zeggen dit is werk wat je een leven lang blijft doen, precies zoal fit willen zijn en een goeie spiertonus wilt hebben en niet wil dat je botten te veel ontkalken, ja dan zal je moeten sporten. Je zal moeten trainen. Je zal je lichaam onder druk moeten zetten en je spieren onder spanning moeten zetten en je longen en je hart moeten laten pompen. En je kan niet zeggen 'ik heb dat vorig jaar even heel intensief gedaan, een periode en nu moet het vanzelf zo blijven.'

Nee. Wat je niet gebruikt atrofieert. Je verliest die spierkracht, want het wordt niet gebruikt. En hetzelfde geldt voor het managen van je gedachten.

Je kan niet, omdat je een periode bent komen opdagen voor zorgen voor je gedachtenwereld, ervan uitgaan dat als je daar verder geen inspanning meer voor levert, dat het gewoon zo blijft. Er zijn dingen die van mij geen aandacht meer vragen. Er zijn negatieve overtuigingen die ik heb opgeruimd waar mijn geest niet meer mee komt aanzetten. Ongelofelijk fijn is dat. Heeft heel veel ruimte voor me gecreëerd. Maar als ik wil blijven groeien als mens, als ik wil blijven bouwen en mijn mentale gezondheid steeds verder wil zien toenemen en mijn emotionele draagkracht en draagvlak en vermogen om andere mensen te helpen op het hoogste niveau wil blijven laten groeien, als ik dat wil ondersteunen, dan is dit mijn werk. En omdat het mijn kwaliteit van leven fenomenaal maakt, wil ik niet anders, wil ik niet anders. Het is voor mij vanzelfsprekend dat ik dit werk doe.

En waarom blijft het ook nodig? Omdat we deels dierlijk zijn. Platgeslagen, ik ben een organisme en het primitiefste deel van mijn brein is altijd op zoek naar zorgen en problemen, is altijd op zoek naar gevaar, waarbij het brein zo efficiënt mogelijk alles wat je eerder al hebt gedacht en geloofd wil blijven herhalen. Het wil zo min mogelijk energie kwijtraken, dus zo efficiënt mogelijk functioneren. En wat is het meest efficiënt voor het brein? Doen wat je altijd al deed, voelde wat je voelen, wat je altijd al voelde en denken wat je altijd al dacht.

Je brein heeft er geen enkel belang bij dat jij verandert en je strijd met eten opruimt en je zelfbeeld verbetert en je functioneren verbetert. En je gedrag verandert. Je relatie met eten verandert. Die volgende versie van jezelf? Niet interessant.

En dus om die volgende versie te kunnen worden, ga je deels in tegen dat wat je brein altijd als weerstand in je zal activeren en zeggen 'komt straks wel. Nee, geen zin in. Nee, niet nu, maar ik weet het niet. Lukt niet. Komt later wel. Kan het niet.' Hierin investeren is het grootste geschenk denkbaar. En ik denk dat als je voluit wil wilt leven en in dit leven wil hebben meegemaakt wie jij kan worden. Hoe fantastisch jouw relatie met eten eruit kan zien. Hoe stralend en sprankelend en energiek jouw lichaam kan zijn, ongeacht je leeftijd. Hoe fijn het kan zijn om een relatie met jou te hebben. Dan is dit het werk wat voor je ligt. Is dit je kans, je mooiste kans, je mooiste kans om het allemaal te benutten en naar je toe te halen. En die knop omkrijgen is niets anders dan deze vaardigheid gaan beheersen en vanaf dat moment is die van jou. Is die van jou. Het overkomt je niet. Jij bent hier eigenaar van. Zo fantastisch. Voor mij is het een no-brainer.

Je mag dit werk niet laten liggen als je deze ervaring wilt meemaken in je leven. Van voluit leven en ontdekken wie je daar in kan worden. En in Etenslessen is je relatie met eten en het overeten of je strijd met eten de verwaarlozing, de obsessie is de ingang. Daar begint het met het opruimen van je probleem, maar dat is dan ook nog maar net het begin. Wat daarna komt, overstijgt dat in een veelvoud dat je niet eens kan bevatten als je aan dit pad begint. Je hebt geen idee, geen idee. En ik denk dat als je mij had gekend voordat ik dit werk had gedaan en ik heb een paar vriendinnen in mijn leven die mij ook al zo lang kennen, die weten waar ik vandaan kom, die weten wat ik voor mijzelf heb veranderd. En wat een verschil van dag en nacht dat is. En het overkomt me niet. Ik heb het zelf gecreëerd en ik raak het nooit meer kwijt.

En da's voor jou ook mogelijk. Het is voor jou ook mogelijk.

23 december geef ik een workshop op vrijdagochtend. Als je op mijn lijst staat, nodig ik je daarvoor uit. Ik ga je helpen om een aantal stappen te zetten en een kennis te maken met dit proces. Ik ga je ook coachen en als je dat leuk vindt. Als je daarvoor openstaat. Als je het aandurft, als je ervan wil proeven.

Dat gaat je iets geven wat je niet meer kwijtraakt daarna en wat waarschijnlijk ook naar meer gaat smaken. Dus kom erbij, meld je aan voor die workshop mijn Winter Wonder Weight Loss Magic workshop en je kan dat doen in Instagram. Als je naar mijn bio gaat dan zie je als, je op mijn link klikt zie je daar die workshop. Kan je daarvoor aanmelden. Je kan je ook aanmelden via etenslessen.com. Als je naar mijn website gaat dan zie je in de menubalk ook een kopje workshop. Ik heb het wat makkelijker voor je gemaakt en dan ontvang je de uitnodiging daarvoor en ik verheug me daar enorm op. We gaan een fantastische ochtend met elkaar hebben en genieten van de proeven die ik je hiervan geeft en het practicum waar we samen in stappen. De concepten die ik je daarin laat zien en het wordt leuk. Je gaat ervan genieten. Ik verheug me erop en ik zie je daar en ik ben er volgende week weer. Tot dan. Bye.

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>