Een vrouw met lang bruin haar die nadenkt en schuin omhoog kijkt

Afl. 46 De kracht van je gedachten

De dag waarop ik leerde dat ik mijn gedachten kon kiezen en aansturen, voelde als het winnen van de loterij! Er ging een nieuwe wereld voor mij open. Ik kon mijn strijd met eten eindelijk achter mij laten, verloor al mijn overgewicht en kwam daarna ook niet meer aan.

Waar kwam dat door?

Afvallen bestaat uit twee delen: lichamelijk en mentaal. De dieetindustrie beperkt zich alleen tot het lichamelijke deel. Je leert wat je moet eten, wanneer en hoeveel om slank en gezond te worden.

Dit is waardevolle informatie maar je hebt er niets aan als je niet weet hoe je jezelf met het mentale deel begeleidt. Je hebt dan de kennis wel, maar het gaat mis bij de toepassing.

Het is alsof je een fiets koopt zonder stuur. Je kan gemotiveerd zijn en hard trappen, maar komt niet waar je wilt zijn.

In deze aflevering leg ik uit hoe groot de invloed van je gedachten is op het veranderen van je relatie met eten en afvallen. Ik bespreek een praktijkvoorbeeld van een van mijn cliënten en wat er tijdens onze sessie gebeurde toen zij zich bewust werd van gedachten die ze in de supermarkt heeft.

In Etenslessen leer je werken met je gedachten in combinatie met kennis over afvallen.

Het is een gouden formule die het succes van mijn cliënten verklaart: ze worden niet alleen slank, maar blijven dit ook omdat ze zowel lichamelijk als mentaal veranderen.

Coaching maakt daarin het grote verschil, omdat ik het direct kan zien als mijn cliënt gedachten kiest die haar niet helpen, waar zij dit zelf niet in de gaten heeft. Zij ervaart haar gedachten zelf alleen als realiteit of waarheid. Door hier het licht op te schijnen gaat ook voor haar die wereld open waarmee ze haar strijd met eten oplost en voorgoed haar overgewicht verliest.

Etenslessen is daarmee het grootste geschenk dat je aan jezelf kan geven als je dit probleem voorgoed uit je leven wilt hebben.


Luister naar de podcast

Wat je ontdekt:

  • Hoe je gedachten afvallen ondersteunen of belemmeren.
  • Wat het betekent om je te laten coachen in dit proces.

 

Transcript Afl. 46

 

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll en dit is aflevering 46.

Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Mijn naam is Marjena Moll, ik ben je coach en ik doe niets liever dan al mijn Etenslessen met je delen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een vrouw wordt met een fantastische relatie met eten. Laten we beginnen.

Waarom is coaching het beste idee?

Hallo lieverd, hoe gaat het? Wat fijn dat je hier weer bent en luister. Luister! Ik heb een geweldige les voor je. In deze Etensles wil ik voor je duidelijk maken wat de kracht is van je gedachten in het proces van afvallen en waarom coaching hier in het beste idee is, de beste keuze die je kan maken. Ik ga het je uitleggen.

Afvallen kun je eigenlijk opsplitsen in twee delen.

Het ene deel van afvallen is het rekenkundige gedeelte. Dat gaat over wat jouw lichaam nodig heeft om hartstikke slank te zijn en gezond te zijn. Ik denk dat je die twee dingen het liefste wilt.

Het andere gedeelte gaat over het mentale en emotionele aspect daarvan. Alle ideeën, gedachten en overtuigingen die je in je hoofd hebt zitten over dit proces.

Herken je dat? Het ene gedeelte gaat over voedsel, voeding en hoe zich dat verhoudt tot je lichaam en wat je nodig hebt om af te vallen. En het andere gedeelte is de rest. Alle drama. De mentale processen en de emoties die je erbij voelt.

De dieetindustrie heeft ons altijd alleen maar geholpen met dat rekenkundige stuk en wat je moet eten, wanneer en hoeveel om af te vallen. Dat andere gedeelte daarvan is altijd verondersteld dat dat gewoon een kwestie is van wilskracht. Als je het maar graag genoeg wilt, dan kost je dat verder geen moeite. Die motivatie moet je hebben, maar als je het hebt zit die ook gewoon in de pocket en dan is het enige wat je verder nog nodig hebt is dit goeie menu plan. En omdat jij en ik dolgraag wilden afvallen dachten wij: nou, dan zit dat wel goed. Daar heb ik verder geen hulp bij nodig, want ik wil het graag genoeg.

En toch blijkt dit helemaal niet te kloppen. Het graag genoeg willen betekent nog niet dat je jezelf daarin mentaal ook goed kan managen. En één van de redenen dat we een strijd met eten ervaren, is nu juist omdat we voedsel vaak gebruiken om onze gedachten en gevoelens mee te managen.Dus als er ergens iets is waar we hulp bij nodig hebben, is het juist dit deel van afvallen.

Dat rekenkundige stuk, dat hebben de meeste van mijn cliënten al voor het merendeel op orde. Ze hebben vaak al jarenlang met eten gevochten en in die jaren genoeg boeken gelezen over gezonde voeding. En ook nu zijn ze vaak nog helemaal op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de voedingsleer en de nieuwste kennis rondom afvallen. Dus dat gedeelte heeft vaak helemaal niet zo veel aandacht nodig. Het merendeel van de aandacht gaat uit in het werk dat we doen, naar dat mentale en emotionele stuk.

En dat brengt ons bij de vraag: wat geloof jij nu nog allemaal hierover? Wat geloof jij over jezelf in relatie tot afvallen? Misschien geloof je wel: hé, dat afvallen, dat lukt me altijd wel. Alleen ik kom daarna altijd weer aan. Kan je je voorstellen wat het met je doet als je dit gelooft? Welke waarheid je hiermee creëert? Zodra jij bent afgevallen en een keer iets eten wat je niet met jezelf had afgesproken. En je doet dat misschien daarna nog een keer en je staat op de weegschaal. Denk jij al bij jezelf: zie je wel, daar gaan we alweer. Hij kruipt alweer omhoog, met als gevolg dat je je terneergeslagen voelt. Teleurgesteld voelt, misschien wel paniekerig voelt. En wat doe je als je je teleurgesteld voelt of terneergeslagen? Is de kans dan groter of kleiner dat je denkt: laat maar en meer gaat eten. En als dan ook nog je vriendinnen zeggen: hé, doe je gezellig mee? Je neemt toch wel ook wat? Ik heb dit speciaal voor jou gemaakt. Wat denk je dat er dan gebeurt?

Wat je denkt, bepaalt hoe je voelt en hoe je voelt, bepaalt wat je doet.

En dit is één van de allerbelangrijkste pijlers in mijn programma. In Etenslessen werken we voortdurend met je gedachten.

Dat getal wat jij weegt op de weegschaal is volledig neutraal. Of daar nou staat 50 kilo 60, 70, 80, 90, 100 of meer betekent alleen wat jij daarbij denkt, de betekenis die jij dat geeft. En als je vandaag meer weegt dan gisteren, is dat alleen een drama of iets pijnlijk als jij het een pijnlijke betekenis geeft.

En in dat proces van een fijne relatie met eten creëren en afvallen en een slanke vrouw worden, gaan er natuurlijk momenten voorbijkomen waarop het niet gaat zoals je wilt. En als je je dan onvoldoende bewust bent van de kracht van je gedachte en onvoldoende bewust bent van wat je eigenlijk denkt op dat moment, want onze gedachten gaan vaak razendsnel en enigszins aan je voorbij, omdat ze vlak vaak onder dat dunne laagje ijs van je bewustzijn zitten en daar in een sneltreinvaart voorbij komen. Als je die gedachte niet weet te vangen, beïnvloeden ze je gevoel zonder dat jij dat eigenlijk in de gaten hebt.

Je kan boodschappen gaan doen en bij de ingang van de supermarkt jezelf in een flits even in de reflectie zien van de supermarkt van de etalageruit en bijna onbewust even denken: oh dikke nek of oh opgeblazen gezicht. En binnen in de supermarkt gooi je ineens een rol koek in je mandje en je hebt geen idee waar het vandaan komt. Het enige wat je weet is dat je die koekjes wil eten. En later, als je ze hebt gegeten, denk je bij jezelf: waarom deed ik dat nou? En wat je op dat moment niet in de gaten hebt gehad is dat je die gedachte had, bij het zien van je eigen gezicht, opgeblazen gezicht. En je bent je niet bewust van de gedachten die daarop volgde, omdat je werkgeheugen bezig was met de boodschappen die je ging halen. Zo snel kunnen die gedachteprocessen gaan en misschien dacht je in navolging op die constatering van: oh opgeblazen gezicht. Het gaat ook helemaal niet goed met eten. Ik verpest het altijd weer. Wat haalde ik me in mijn hoofd vanmorgen, toen ik dacht dat eigenlijk best wel goed ging. Ik zal altijd te zwaar blijven. Ik ben een hopeloos geval. Die gedachte kunnen er achteraan zijn gerold maar zonder dat jij ze in de gaten had. En vanuit dat hopeloze geval gevoel, 'het maakt nu toch niks meer uit', heb je die rol met koekjes gekocht.

Om te veranderen, om iemand anders te worden, heb je veel gedachtenwerk te doen. Je wilt je bewust worden van alles wat je gelooft over afvallen, over je lichaam, over eten, over jouw relatie met eten, over je sociale leven. Over je vermogen om je gevoelens te voelen zonder dat je daar eten bij nodig hebt. Je wilt het allemaal gaan uitwerken voor jezelf. En het lastige hierin is, is dat we zo vaak gedachten hebben en vooral ook denkkaders, uitgangspunten die wij alleen nog maar ervaren als een constatering van de waarheid, maar waarbij je al lang niet meer in de gaten hebt dat het nog steeds een gedachte is die je hebt gekozen, zoals bijvoorbeeld die gedachte: afvallen lukt me altijd wel. Ik kom alleen daarna altijd weer aan. Dat klinkt alsof je mij alleen maar laat weten wat de waarheid is. Dit is hoe het ervoor staat. Dit is hoe het altijd gaat.

Ik ben iemand die...ik ben iemand die altijd wel goed kan afvallen. Ik kom alleen daarna altijd weer aan. En hoewel het klinkt als een constatering van de waarheid, is het nog steeds een gedachte. En het is een gedachte waar je in de loop der tijd veel bewijs voor hebt verzameld. Maar dat betekent niet dat deze gedachte jouw toekomst kan voorspellen. En dat is wel de kracht die je het geeft. En daarom is dit werk zo belangrijk.

Je omstandigheden zijn neutraal, wat jij vandaag weegt betekent verder helemaal niets. Maar het zijn jouw gedachten daarover die jouw gevoelens beïnvloeden. Zie je wel. Ik kan dit niet. Is een gedachte die je kan hebben als je ziet dat je meer weegt dan gisteren. En als je dan toch al eenmaal gelooft: ik kan dit niet, dan kun je dus net zo goed opgeven. Dus welk gedrag laat je dan zien? Is de kans dat je dan gaat overeten groter of kleiner geworden? Is de kans dat als iemand dan tegen je zegt: je doet toch wel gezellig mee, groter of kleiner geworden?

Het barst van de overtuigingen in je relatie met eten en je wilt ze allemaal naar je bewustzijn krijgen, zodat je ermee kan werken.

Ik geef je een voorbeeld van een gedachtemodel waar ik met een client aan werkte en die ging over pepernoten. En misschien herken jij hem. Ze vertelde me dat pepernoten voor haar meestal een aanleiding zijn om gedachteloos te eten en te overeten. En toen we gingen onderzoeken welke gedachte ze daarover heeft, kwamen tot een aantal interessante inzichten. Haar gedachten hierover waren: oh jee, ze liggen er weer in de winkel. Daar gaan we weer. Ze liggen er weer. Ik vind ze zo lekker en dus belanden ze heel vaak in mijn mandje. En een andere gedachte die zich er over had was: ik kan het gangpad waar ze liggen niet ontwijken, want de supermarkt is zo ingericht dat als zij daar binnenkomt, ze langs die pepernoten moet lopen. En deze gedachte, 'ik kan het pad niet ontwijken', dat was voor haar de trigger om zich machteloos te voelen en hulpeloos te voelen. En daar was ze zich niet bewust van, maar vanuit dat gevoel van machteloosheid en hulpeloosheid kocht zij die pepernoten en eet ze deze.

En op het moment dat ze ze heeft gegeten wordt die negatieve overtuiging natuurlijk versterkt. De negatieve overtuiging van: ja, ik kan niet met pepernoten omgaan. Ik kan het pad niet ontwijken en zie je daardoor eet ik ze, daardoor gebeurt me dit steeds.

En toen we dit uitwerkten in dit gedachtenwerk en gingen kijken naar deze gedachte: ik kan het pad niet ontwijken, kon ik als haar coach haar even helpen om een breder perspectief te creëren. Oké, dus haar idee was: omdat ze hier liggen en ik er wel langs moet lopen kan ik er niet vanaf blijven. Dus als ze ergens anders lagen dan was dat geen probleem geweest. Maar nu moet ik er wel langslopen. En dan heb ik onvoldoende weerstand. Dan belanden ze gewoon in mijn mandje. En toen zei ik tegen haar: maar als hier heroïne had gelegen, was die dan ook in je mandje beland? En daar moest ze natuurlijk om lachen, want dat was niet zo.

Nou zei ik: ga hierin even me. Gratis heroïne van een hele pure kwaliteit, met meerdere opties. Je krijgt de spuit erbij, je kan het spuiten. Je kan het snuiven of je kan het roken. We hebben aan alles gedacht...haha...van alle opties is gedacht. Je krijgt de folie erbij, de lepel, het vuur, alles.

En natuurlijk belandt het dan niet in haar mandje. Ik zei: maar dat is dus niet omdat die heroïne hier in dat gangpad ligt. Het gaat om de gedachten die je bij die heroïne hebt. Het gaat om jouw associaties bij heroïne. Want wat associeer je met heroïne? En toen rakelde we dat even, ja, waar denk je dan aan? Aan ziek worden, verslaafd raken, daar nooit meer uit kunnen komen. Uhm, alles verliezen wat je dierbaar is, je eigen familie bestelen om aan geld te kunnen komen om je heroïne te kunnen scoren. Nou dat zijn zulke schrikbeelden zulke negatieve associaties, al ligt het bij de ingang, al ligt het op een dienblad bij de uitgang, je neemt het niet mee.

Dus wat is dan het verschil? Zit hem in het feit dat die pepernoten in dit gangpad liggen? Of zit het misschien in jouw gedachten over die pepernoten? Dat ze hier in het gangpad liggen, dat zijn de omstandigheden. Maar het zijn jouw gedachten over de pepernoten die maken dat ze in je mandje belanden. En dat is onder andere de gedachte: ik kan er niet aan ontsnappen. Ze liggen hier. Ik vind ze zo lekker en daar gaan we weer.

En daar gaan we weer voorspelt dat je doet wat je al die jaren al deed, namelijk erop overeten.

En ik ben met haar gaan kijken naar wat zijn jouw meest positieve associaties bij pepernoten? En dan komen we natuurlijk uit bij onze kindertijd. Oh, die hoger gespannen verwachting. De intocht van Sinterklaas, de verrassing, de cadeautjes, de gezelligheid, verwend worden. Samen samenzijn. Die opwinding van verrassing, aankomende verrassing. Dat is wat we ooit zijn gaan associëren bij pepernoten. Dit zijn dus niet deze associaties heb je beslist die heroïne. Daarbij heb je dat schrikbeeld op zitten en bij die pepernoten heb je deze positieve, kinderlijke, vrolijke, opgewonden associaties.

En toen heb ik haar gevraagd: en wat is jouw huidige ervaring met pepernoten? Wanneer heb je pepernoten daadwerkelijk ervaren zoals je hier nu net hebt omschreven? En dat is op pakjesavond, op Sinterklaasavond. Als die surprises er zijn, als die gedichtjes er zijn. Al die cadeautjes er zijn en je er inderdaad met elkaar samen bent. Maar hoe zit het met de rest van het jaar? Wat is dan de ervaring met pepernoten? En toen kwamen al haar negatieve ervaringen en dus ook haar negatieve associaties over gedachteloos eten er geen plezier aan beleven? Uiteindelijk een vol en wat misselijk gevoel hebben. Er niet blij mee zijn. En dus vanaf dat moment, door er op deze manier naar te kijken, veranderde haar associatie bij pepernoten. Het beeld veranderde, het kinderlijke beeld van verwachting en cadeautjes en verrassingen en samenzijn maakte plaats voor een ervaring die misschien iets meer in de buurt komt van de negativiteit die je associeert bij heroïne. En dit was natuurlijk het interessante werk wat we deden.

Dus de nieuwe gedachte die ze koppelde aan pepernoten waren de volgende: het klopt dat ik pepernoten niet kan ontwijken. Ik moet er langslopen, maar ik realiseer me ook dat als mijn associatie of gedachte erbij negatief is, ik ze gemakkelijk kan laten liggen. De waarheid, mijn waarheid is dat pepernoten alleen op een pakjesavond leuk zijn. En daar wil ik ze voor gebruiken. En anders niet. En het gevoel wat ze bij deze gedachte had, bij die eerste gedachte van, 'ik kan het pad niet ontwijken' en 'ik vind ze lekker en daar gaan we weer', was een gevoel van machteloosheid en hulpeloosheid.

Maar haar gevoel bij deze nieuwe gedachte was een gevoel van onafhankelijkheid.

En vrij zijn. Vrijheid.

En ik vroeg aan haar: hoe gedraag je je als je je machteloos voelt en hulpeloos voelt rondom pepernoten? Ja, dan belanden ze in mijn mandje. Dan koop ik ze. Maar hoe gedraag je je als je je vrij voelt en onafhankelijk tegenover pepernoten? Ja, dan laat ik ze moeiteloos liggen. Dus de situatie hier blijft precies hetzelfde. Die pepernoten liggen in het gangpad waar jij langs loopt. Elke dag dat je je boodschappen komt doen. Maar in het ene geval heb je er gedachten bij, kies je er gedachten bij die jou een gevoel van hulpeloosheid en machteloosheid geven waardoor je ze koopt. En dan een 'zie je wel ervaring hebt', 'zie je wel, ik kan er niet mee omgaan. Zie je wel, het gaat weer hetzelfde als de afgelopen jaren. En in het andere geval heb je er gedachten bij die jou een gevoel van vrijheid geven en onafhankelijkheid en koop je ze niet. En heb je die 'zie je wel' ervaring niet. En dus is er op dat moment iets aan het veranderen in jouw relatie met in dit geval de pepernoten.

Zie je dus hoe groot de invloed is van je gedachten en hoe ongelooflijk belangrijk het is dat je hier aandacht aan besteed?

Het rekenkundige gedeelte van afvallen zegt gewoon: eet geen pepernoten. Er zitten heel veel calorieën in, het is heel suikerrijk. Je bloedsuikerspiegel gaat sky high. Er komt er heel veel insuline in je bloed duurt. Het duurt lang voordat de insuline weg is. Je kan onmogelijk afvallen als je veel pepernoten eet. Niet doen. Maar daarmee heb je dat mentale, emotionele stuk nog niet opgeruimd. En als je dus gelooft dat je hulpeloos bent in de nabijheid van pepernoten, als je er wel langs moet lopen dat je ze dan koopt en eet. Dan kan er niets veranderen, dan heb je niets aan die kennis over insuline en suiker in relatie tot afvallen.

Dus dat rekenkundige gedeelte is belangrijk, zeker, maar als je die kennis eenmaal hebt, heb je dat andere deel nog steeds nodig, dat mentale emotionele stuk. En daar heeft de dieetindustrie ons nooit mee geholpen.

En coaching laat je versteld staan van jezelf hierin. Omdat een coach langs de zijlijn kan staan en jou de vragen stellen die al jouw overtuigingen naar de oppervlakte brengen en jou precies laten zien waar jouw blinde vlek zit, waar je jezelf ondermijnt of saboteert, waar je jezelf gevangen houdt in je strijd met eten. En vanaf dat moment is het alsof de luiken ineens wagenwijd opengegooid worden en je relatie met eten in een stroomversnelling komt.

Ineens zie je zelf stappen zetten en vallen er puzzelstukken op een plaats waar je helemaal geen wilskracht bij nodig hebt gehad. Gewoon omdat je ineens iets anders denkt, iets anders ziet en daardoor iets anders ervaart en dus ook iets anders doet.

Coaching heeft hiermee mijn leven veranderd. Het is alsof ik de loterij had gewonnen. Echt een verschil van dag en nacht. Als ik kijk naar mijn geschiedenis met eten en mijn strijd met eten, dan is er alles wat ik probeerde te doen voordat ik mezelf liet coachen en gedachtenwerk deed, en wat er gebeurde nadat ik had ontdekt en mij liet coachen en wel gedachtenwerk deed. Alles wat ik daarvoor had geleerd, kon mij maar tot zo ver helpen.

En vanaf het moment dat ik leerde werken met mijn eigen gedachte, viel het ineens allemaal op z'n plaats. Ik werd slank en ik kwam nooit meer aan. En als jij nu bij te horen van wat ik nu net heb uitgelegd over die pepernoten, voel dat er dingen bij beginnen te klikken, weet dan dat je jezelf zo beperkt als je dit stuk niet onderdeel uitmaakt van het grotere geheel.

Van het creëren van die fijne relatie met eten en van dat afvallen.

Je maakt het jezelf zo moeilijk door alleen op dat rekenkundige stuk te blijven zitten. Het is alsof je wil fietsen zonder stuur. Want wat je uiteindelijk doet, wordt bepaald door hoe je je voelt en hoe je je voelt, wordt bepaald door wat je denkt.

En kennis over gezonde voeding schiet daarin tekort. Het helpt je daar niet mee. Het helpt je niet met het managen van je gedachten. Het helpt je niet bewust worden van je gedachten. En als je dit eenmaal gaat zien en toepassen, is het ineens een open deur en denk je: waarom ben ik dit niet jaren eerder gaan doen? Ik wou dat ik jaren eerder had geweten. Man, wat heb ik het mezelf moeilijk gemaakt. Wat was het lastig. Geen wonder dat ik de bal niet kreeg waar ik hem hebben wilde. Geen wonder dat ik niet verder kwam. Geen wonder dat ik bleef struggelen met eten.

Omdat ik niet wist hoe ik mijn eigen gedachten naar mijn bewustzijn kon halen en hoe ik ermee kon werken. En het mooie van een coach is dat het voor een coach zoveel gemakkelijker is om te zien waar jouw overtuigingen, die voor jou op dat moment gewoon voelen als een constatering van de waarheid. Gewoon als een als een feit. Een coach kan jou laten zien: hé, wat jij hier gewoon ziet als de waarheid en als een feit is in werkelijkheid een gedachte die je kiest en helpt deze gedachte je verder? Is de gedachte: ik kan dit pad niet ontwijken en hier in dit schap liggen die pepernoten. Is dat een gedachte die je helpt? De betekenis die je dit geeft? Jij geeft het de betekenis: omdat het hier ligt, kan ik er niet omheen. En als ik er dan toch niet omheen kan, heb ik er geen weerstand tegen. Wil je dat blijven geloven? Helpt dit je? En als je het dan uitwerkt, dan zie je welk effect het op je heeft.

Ik laat mij nog steeds coachen. Ik denk dat het ook de rest van mijn leven blijft doen omdat het mijn kwaliteit van leven naar zo'n hoog niveau helpt. Op alle niveaus. In mijn moederschap, in mijn werk, in mijn business, in mijn relaties. Hoe ik kijk naar mijn jeugd. Naar mijn verleden. Hoe ik kijk naar de toekomst. Mijn eigen identiteit. Mijn zelfbeeld. Alles wordt er in naar een hoger niveau getild. En het is zo fijn om dat samen met iemand te doen die zo eruit kan pikken waar jouw blinde vlekken zitten en jou de vragen kan stellen die je zelf niet kan zien. Het is toch een beetje alsof je dat paard van de schillenboer bent, met die oogkleppen op. Je kan soms je eigen denkkaders niet eens zien. Zelfs als coach, in het coachen wat je met jezelf doet, ik coach mezelf dagelijks. Ik doe dagelijks schrijfwerk om te zien wat ik denk en wat ik geloof. En dan nog kan mijn coach mij vragen stellen waardoor ik denk: oh ja, oh natuurlijk. Ja, zo had ik er nog niet naar gekeken. Hier was ik me niet bewust van! Wat een eyeopeners. En het is voor mij zo leuk om het dagelijks met mijn cliënten te doen. En ze die eyeopeners te geven en ze die vragen te stellen waardoor ze denken: wat. Oh ja, nu zie ik het. Zo kan ik je natuurlijk ook naar kijken. Maar dan voelt het ineens heel anders. Ja, dan doe ik ineens iets heel anders. Ja, dan creëer ik natuurlijk ook een ander resultaat.

Echt, ik geloof dat binnen afzienbare aantal jaren gedachtenwerk een verplicht vak zal worden op school. Ik hoop het. Ik hoop dat we daar niet nog veel generaties overheen hoeven laten gaan, want dat scheelt zo in de kwaliteit van leven, in de keuzes die je maakt. Er moet gewoon een leeftijd zijn waarop iemand je op gegeven moment aan de kant trekt en zegt: wacht even, wacht even. Wacht even. Dit is de realiteit die jij ervaart. Maar zie je dat je die zelf creëert met de gedachten die je kiest? Zullen we daar eens naar kijken? Wat geloof jij eigenlijk over jezelf en over wie jij bent en wat jij denkt dat je kan of nooit zal kunnen? Of waarom dit jou nooit zal lukken of niet voor jou is weggelegd? Waar baseer je dat eigenlijk op? En is dat een waarheid of een gedachte? Dat je er al heel veel bewijs voor hebt verzameld, voorspelt nog niet de toekomst. Dat. Daarin kunnen we zoveel betekenen voor de generaties die nog komen.

Maar dus nu ook hier voor jou in jouw relatie met eten. Je laten coachen, je laten helpen. Zodat je kan zien wat je nu nog niet kan zien en je vragen kan gaan beantwoorden die ineens voor jou de luiken openen, waardoor je de dingen die jou nu nog blokkeren in je relatie met eten anders gaat ervaren en anders gaat zien. Dat is echt mind blowing. Je staat ervan versteld en het is zonde als je het laat liggen. Het is het lot uit de loterij. Het winnende lot uit de loterij. Wat je aan jezelf kan geven

En daarmee lieverds, sluit ik deze les af en nodig ik je uit om een gratis sessie bij mij te boeken als je de denkt: potjandorie, dit wil ik ook. Ik wil ook die eyeopeners hebben en mijn relatie met eten in een stroomversnelling krijgen en slank worden. Ben er helemaal klaar mee. Ik wil over een aantal maanden kunnen zeggen: oké, kijk, nu sta ik eens echt ergens anders. Daar is echt definitief iets in mij veranderd en voor mij verandert. En die kilo's. Die smelten nu. Mijn lichaam smelt voor mij en ik weet nu ook: ik kom niet meer aan, want ik heb een ander kader gecreëerd voor mezelf.

Dat. Kom dat halen. Boek die gratis sessie met mij. En dan help ik je graag. En ik maak heel graag kennis met je.

Oké. Ga daarvoor naar Etenslessen.com. Daar vind je een contactformulier. Vul dat in. Boek die gratis sessie bij mij, dan zien we elkaar in Skype of in Zoom, maar net wat je wil, wat je fijn vindt. En dan gaan we kijken wat ik voor je kan doen. En dan gaan we deze mooie relatie met eten creëren en zorgen dat je Afvalt zonder dieet. Tot gauw. Bye

 

 

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>