Hele blije vrouw die op het strand is, ze lacht uitgebreid.

Afl. 85 Door je plateau

Je probeert al weken, maanden of jaren onder een bepaald gewicht te komen maar het lukt steeds maar niet. Je blijft steken en komt er niet aan voorbij.

Wat kan je doen?

Ik help je, maar niet op de manier die je misschien verwacht. Sleutelen aan wat en hoe je eet is niet wat je nu nodig hebt. In deze aflevering bied ik je een verrassend perspectief op afvallen.

Luister voor een geweldig drop the mic moment. De aha erlebnis waarmee je voorbijkomt aan je plateau, een stap dichter bij het realiseren van je fysieke doel en jouw gedroomde relatie met eten.


Luister naar de podcast

Wat je ontdekt:

  • Wat een plateau is in relatie tot afvallen.
  • Waarom je niet verder afvalt en blijft steken.
  • Hoe je hier doorheen beweegt en dichter bij jouw gedroomde relatie met eten.

 

Transcript Afl. 85

 

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll. En dit is aflevering 85. Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Mijn naam is Marjena Moll. Ik ben je coach en introduceert je graag in mijn Etenslessen, waardoor je ontdekt hoe je afvallen zonder dieet en een fantastische relatie met eten creëert. Laten we beginnen.

Hallo hallo hoe is het met jou? Gaat het goed? Zorg je goed voor je gedachten? Heb je je prik al gehad of zeg je: over mijn lijk...haha... Ik heb die van mij gisteren gehad en ik vond het een hele leuke ervaring. Ik was in de Heineken Music Hall in Amsterdam Zuidoost en daar hangen denk ik standaard discolampen en die stonden nu ook aan, waardoor er een hele zachte, vrolijke, uitnodigende sfeer hing. En het personeel wat daar werkte en je de weg wees was ook allemaal heel vrolijk en behulpzaam. En als je een conspiracy denker bent, dan zal dat juist olie op het vuur voor je zijn. Maar ik vond het een aangename ervaring en ik had een leuk moment tijdens het zetten van de prik. Op het moment dat ze zei, die verpleegkundige daar komt tie, verbeeldde ik me even in een flits dat ik mijn cellen opende voor het vaccin. Mijn huid, mijn pees, mijn spieren.

Ik zei: welkom, kom in mijn lichaam, kom je mooie werk daar doen. En ik verbeeld me dat dat openen van mijn lichaam, het meebewegen met die prik die ik ging voelen, verband houdt met het feit dat ik geen stijf arm heb. Ik heb echt helemaal nul bijwerkingen, geen hoofdpijn, geen vermoeidheid. Ik voel me zoals elke andere dag en ik verbeeld me dat dat daarmee samenhangt. Althans, ik entertain de gedachte dat het daarmee samenhangt.

Het was echt zo'n moment dat ik me ineens realiseerde: oh ja, ik wil me niet schrap zetten voor die preek van oei, nu komt er even een pijntje. Nee, ik wil juist zeggen: welkom, kom in mijn lichaam. Dit is helemaal goed. Je bent uitgenodigd. En dat deed me daarna ook denken aan de bevallingen die ik heb gehad. Bij mijn allereerste bevalling was ik zo onder de indruk van de kracht die vrijkwam in mijn romp. Ik bedoel, je zou denken dat een wee zich afspeelt alleen bij je bekkenbodemspieren, maar dat is niet zo. Echt alles van onder je borst af werkt mee en daar kom je aan kracht bij vrij. Je zou bijna gewelddadig kunnen noemen. Een oerkracht, niet normaal. Ik was daar bij mijn eerste bevalling zo van onder de indruk dat ik de gedachte kreeg: deze pijn wordt te erg, erger dan dit kan ik niet dragen. Erger dan dit mag het niet worden. Wat natuurlijk niet behulpzaam was..haha..

En bij mijn tweede bevalling. Ja, toen wist ik wat me te wachten stond en koos ik voor een hele andere houding. Toen was ik me ervan bewust dat bevallen niet iets is wat je doet, waar je jezelf voor kiest, maar wat je laat gebeuren. Is een heel andere houding, heel ander uitgangspunt en dus koos ik ervoor bij mijn tweede bevalling om mijn lichaam de leiding te geven. En ook daarin alleen maar mee te bewegen. Dus ik maakte ruimte voor die weeën. Ik verwelkomde die weeën en zei alleen maar tegen mezelf: ik laat dit gebeuren. Het is welkom dat dit gebeurt en ik concentreer me alleen op mijn ademhaling om een lijn te hebben, een doorgaande mooie lijn om mezelf hier doorheen te bewegen. En dat maakte van die tweede bevalling zo'n mooie ervaring. Er was geen enkele sprake van stress of paniek. Of wat overkomt me nu. Het was echt een schouwspel van mijn lichaam dat prachtige werk zien doen van een baby uitdrijven. Fenomenaal. Dus hoewel dit maar een heel klein prikje in mijn arm was, dacht ik er wel aan omdat ik in mijn omgeving had gehoord van familieleden die het hadden over een stijve arm en over hoofdpijn. En ik dacht: oh nee, wacht even. En in een flits. Net toen ze zei ik ga nu de prik zetten, dacht ik daar aan. O ja, open. Open je cellen, open je lichaam. Laat dat vaccin zijn prachtige werk doen en stel je open. Super.

Verder ben ik super enthousiast en sta te trappelen om een geweldige masterclass te geven in mijn Meesterschap programma over de biologie van afvallen. Ik ben hier helemaal ingedoken en heb prachtige kennis opgedaan over de werking van ons vetorgaan en hoe je het heel goed kan ondersteunen in dat wat het liefste wil doen.

En dit is echt kennis zoals je die nergens anders tegenkomt. En dat dan ook natuurlijk weer vanzelfsprekend vanuit het perspectief van afvallen zonder gevecht op wilskracht.

Ja, want weten hoe je afvalt is één ding, maar je mindset zal altijd domineren. En als afvallen als het ware een kaartspel was, dan is je gedachtenwerk, je mindset over afvallen is de aas en waar je van afvalt en hoe je afvalt is de boer.

Die boer, die heeft geen schijn van kans. als die aas niet eerst op tafel ligt en daar ben ik me altijd heel bewust van voor mijn deelnemers. En dus is ook deze masterclass echt weer zo'n prachtige synergie tussen hoe werkt het nou en hoe zorg je dat het ook succesvol voor je kan zijn en geen gevecht wordt. Geen strijd wordt. Ik verheug me enorm op het geven van die masterclass. In mijn meesterschap programma.

En dan nu voor jou. In deze les ga ik het met je hebben over je plateau. En hoe je daaraan voorbijkomt.

En laat ik dan beginnen bij de vraag wat een plateau is? Als we binnen de context van afvallen praten over je plateau of een plateau, dan hebben we het over het gewicht waar je tegen je zin in op blijft steken. Dus je wilt afvallen en dat lukt ten dele. En op een gegeven moment blijf je hangen op een bepaald gewicht en je komt er maar niet aan voorbij. En dan noemen ze dat een plateau.

Mijn oude idee over een plateau was altijd dat je dan moet sleutelen aan wat je eet. Beter je best doen, beter opletten, je nog strikter aan je plan houden. Onderzoeken wat je kan opgeven om nog meer af te vallen. Hoe werkt het nou? Wat heb je nodig? En gewoon beter je best doen.

Maar nu deed ik hier laatst gedachtenwerk over. En ik kreeg een inzicht waarvan mijn hoofd explodeerde. Dit was echt zo'n drop the mic moment. Zo'n aha erlebnis, zo'n eureka moment dat ik dacht: dat ik dit niet eerder heb bedacht, dat ik dit niet eerder zo heb gezien.

En dat vind ik ook altijd zo inspirerend aan gedachtenwerk. Je weet jezelf telkens weer te verrassen. Je kan telkens opnieuw versteld staan van de inzichten die jezelf geeft, waarmee je leven ook direct verandert. Hallo, hoe geweldig is dat! Hoe inspirerend is dat!

Dit was wat ik ontdekte, wat ik zag.

Al je resultaten komen voort uit je gedrag. Dat zal je met me eens zijn. Een resultaat komt voort uit je gedrag. En waar komt je gedrag nou vandaan? Gedrag wordt gedreven door je gevoel. En hoe creëer je een gevoel voor jezelf? Door de gedachten die je kiest.

Met andere woorden: al je resultaten beginnen in oorsprong bij de gedachte die je hebt. Volg je me?

Dus resultaten komen voort uit je gedrag. Je gedrag vloeit voort uit je gevoel. En je gevoel wordt gecreëerd door de gedachten die je kiest en daarmee beginnen al je resultaten ergens in oorsprong bij je gedachten.

En wat zegt dit dan in relatie tot een plateau in je gewicht? Ineens zag ik het. Helder als glas.

Als je op een plateau zit in je gewicht, zit je ook op een plateau in je denken.

Wat!? Als je op een plateau zit in je gewicht, zit je op een plateau in je denken.

En toen ik me dit realiseerde, zag ik zo duidelijk dat sleutelen aan je gedrag zonder je gedachten te veranderen, je terugbrengt bij dat gevecht op wilskracht.

Dus als je op een plateau zit en je merkt dat je er niet aan voorbijkomt, sleutel dan niet aan je gedrag maar sleutel aan je gedachten. Kijk naar wat je denkt. Als je hier bij stilstaat en kijkt ook naar de gedachten die je hebt over je plateau, dan zie je misschien ineens dat je denkt: het lukt me niet. Ik kom steeds maar niet onder de x kilo. Altijd, zodra ik bij x kilo kom, kom ik weer aan. Ik ben sinds 19 achtenzeventig, niet meer onder kilo x gekomen.

Ik kan dit niet. Of je voelt weerstand. Ja, jeeh, als ik hier dus onder wil komen, dan moet ik nog meer opgeven. Dan mag ik dus echt niks meer. Of: zo vind ik er dus echt niks meer aan. Als het zo moet, als ik nog meer moet inleveren.

En deze gedachten hebben natuurlijk je aandacht nodig. Hier wil je van bewust zijn, want hier begint je resultaat mee, met deze gedachte. Dus als je daarnaar kijkt naar de gedachte het lukt niet. Ik kom nooit onder die x kilo. Ik ben sinds 19 zoveel niet meer onder dit gewicht geweest, wat voel je daarbij?  Ja, moedeloosheid of teleurstelling of gelatenheid.

En wat creëer je vanuit moedeloosheid. Wat doe je dan? Dan neem je je voor dat je beter je best moet doen, maar daar blijft het bij steken. Het blijft steken bij een voornemen: Ja, ik moet beter mijn best doen. Maar ja, ik ben al nooit onder zo'n kilo gekomen sinds dat in dat jaar is me nooit meer gelukt. En daar blijft het bij.

En voor gedragsverandering heb je echt meer vlees aan het bot nodig. Je hebt veel meer input nodig die het gevoel in je activeert van waaruit je precies gaat doen wat nodig is om dat plateau op te lossen en daaraan voorbij te komen. Zie je dat?

Dus he begint met je bewust worden van het plateau in je gedachten. Wat is het plateau in jouw huidige gedachtepatroon? Waar ben je in je gedachten blijven steken? Kijk niet naar waar je op de weegschaal bent blijven steken. Kijk naar waar je in je gedachten bent blijven steken.

En van daaruit blijf je dus ergens in je gevoel steken. En van daaruit in je gedrag. BAM!

Zo goed om te beseffen. Zo'n krachtig inzicht. Dus om dit te kunnen veranderen wil je eerst die gedachte veranderen. De gedachte, het idee dat je een bepaald jaartal hangt aan een gewicht en dan van daaruit voorspelt en waarom doe je dat, dat doe je eigenlijk om er gewicht aan te geven. Ja, als het me sinds mijn achttiende niet meer is gelukt of sinds mijn twaalfde of sinds mijn, noem maar op. Na mijn bevallingen. Wat zegt dat? Dat heeft alleen maar de betekenis die jij er aan geeft en ik denk dat we heel vaak geneigd zijn om van zoiets als mijn bevallingen, een verhaal te maken in ons hoofd. Of van je puberteit of je adolescentie een verhaal te maken in je hoofd. Ja, toen was ik jong en daarom kon ik dat. Ja, nu ben ik niet meer jong, nu met ik middelbaar. Of nu heb ik een zittend beroep. Nu heb ik de tijd niet meer om zoveel energie te besteden aan een zelfzorg. Of mijn lichaam wil dit niet meer. Mijn lichaam kan dit gewoon niet meer. Het beweegt niet mee. Het lukt me gewoon niet.

Dat verhaal in je hoofd, dat triggert je gevoel en vandaaruit je gedrag.

En als je dus op dit plateau zit in je denken, kan je nooit het resultaat creëren waar je naar verlangt. Dan heb je niet meer dan een voornemen om het nog beter te doen. Maar de motivatie, de sprankeling, het vertrouwen, dat ontbreekt allemaal. En dus sjouw je dat plateau met je mee vanuit een: daar lukt het niet. Dit stuk van mijn leven, het lukt niet.

En wat je natuurlijk in jezelf wilt aanzetten is vertrouwen, is levenslust, is avontuur, is experiment. Is het vertrouwen dat je je jouw oplossing kan vinden en je lichaam kan begeleiden in wat je voor jezelf wilt creëren, mentaal, emotioneel en fysiek.

Daar zit het. Daar begint het. En vanuit dat besef kan je dan voor andere gedachten kiezen. Ik wil erop vertrouwen dat ik...Ik kiezen voor om te geloven dat mijn gewicht, mijn leeftijd, mijn huidige leeftijd niets te maken heeft met wat mijn lichaam voor mij kan creëren. Helemaal niets. En ik ga mijn lichaam helpen om de ballast die het nu nog met zich meedraagt los te kunnen laten en ontdekken hoe ik er beter mee kan samenwerken vanuit plezier. Vanuit plezier, kameraadschap, onderzoek. Zo mooi.

En dan, als je die gedachte hebt gevonden, dan voel je natuurlijk die inspiratie of motivatie om de bronnen te raadplegen die je daarvoor nodig hebt, de hulp in te schakelen die je nodig hebt. En je gelooft gewoon dat het kan. Je kiest ervoor om te geloven dat het kan. Dat is altijd zo'n verschil van dag en nacht.

En het mooie vind ik ook van dit gedachtenwerk is dat je het meeneemt in alle gebieden van je leven. Alles waar je geen controle over hebt of denkt geen controle over te hebben, wat een gegeven is wat je als een feit adopteert. Daar zitten vaak nog zoveel mogelijkheden in. Maar je herkent ze bijna niet. Je ziet ze bijna niet omdat je vastzit in het verhaal in je hoofd.

Neem alleen al het voorbeeld van een kind met bepaalde leerproblematiek. Of sociale problematiek, het is zo gemakkelijk om het verhaal in je hoofd te geloven wat je daarbij denkt, over de beperkingen of de mogelijkheden van dat kind. En zodra je dat kunt herkennen als een verhaal, kun je kiezen voor een ander uitgangspunt en dan ook een uitgangspunt kiezen wat niet.

Nou, ik zou willen zeggen waarin je niet gaat voor: we redden het wel, we komen er wel, maar waarin je ervoor kiest om juist te geloven dat dit perfect is. Precies zoals dat kind perfect is om een fantastisch leven voor zichzelf te kunnen creëren, waarin het al zijn of haar potentieel kan uitleven en waarin het alles wat het nu tegenkomt in de uitdagingen die het heeft precies is, was wat nodig is om de man of vrouw te worden die ze bedoeld zijn om te zijn, bedoeld zijn om te woorden en waarin jij precies die steun en connectie kan maken. Die geestelijke intimiteit juist op dit issue met dat kind kan beleven wat jullie band zo versterkt zo mooi maakt. Wat zoveel leiderschap in dat kind investeert en laat ontspringen en laat bloeien. Staat allemaal tot je beschikking om er zo naar te kijken.

Je kunt kiezen voor probleem denken, kiezen voor obstakels en dan zal je brein continu willen rumineren in de problematiek van dat waar je, waarvan je het gevoel hebt dat je er geen invloed op hebt, totdat je kiest voor dat compleet andere uitgangspunt: waar is dit perfect. Hoe is dit perfect? Hoe kan dit exact het beste in mijn kind naar boven halen en het beste in onze relatie naar boven halen? En het beste in mij naar boven halen?

Als ik er voor kiest om te geloven dat deze belemmering op geen enkele manier de gedroomde toekomst van dit kind in de weg staat, dan is er dus ook geen reden voor zorg. En dat is dan ook wat je uitstraalt. En kinderen voelen natuurlijk altijd hoe je hun omstandigheden interpreteert. En ze nemen het onbewust van je over. Dus als je uitstraalt dat het erg is, ook al benoem je het niet, voelen ze dat.

En daarmee vind ik gedachtenwerk, en nu heb ik het dan toevallig over de positie van ouderschap. Maar het zit hem natuurlijk in alles, In ondernemerschap, in je relatie, in je liefdesrelatie, in het verlangen naar een liefdesrelatie en wat je daar allemaal op projecteert, in je financiën, in je gezondheid, in dat vaccin. Zo mooi, zo mooi om te zien wat je hier allemaal mee kan.

Dus een plateau in je gewicht begint bij een plateau in je denken.

En door daar de focus op te leggen wordt door dat plateau heen bewegen geen gevecht op wilskracht, maar gewoon jouw next level in je denken en daarmee je next level in je voelen. Je next level in je gedrag en je lichaam beweegt moeiteloos mee. Want je vindt precies wat je nodig hebt om verder te komen.

Zo goed...zulk waanzinnig mooi materiaal, zo'n fijn perspectief. Echt, the sky is the limit voor je. Altijd! Altijd.

Nou, als dit nou naar meer smaakt weet dan dat ik op 12 juni mijn groep start waarmee jij super fijn de zomer in kan gaan en je strijd met eten oplossen. Dat is op 23 juni, 23 juni gaat die groep van start en op 12 juni geef ik mijn workshop en dit is een hele mooie introductie op mijn methodiek van afvallen zonder dieet. Hoe blijf je uit dat gevecht? Hoe leer je samenwerken met je lichaam op een manier die niet als volhouden voelt. En kun je helemaal creëren waar je naar verlangt. En los je de strijd met eten in je hoofd helemaal op.

En ik weet dat als je dat wil, hé. je verlangt naar rust in je hoofd en kunnen afvallen zonder gevecht, dan is die workshop op 12 juni een perfecte introductie en heel waardevol. Ik stel mooie coachvragen en maak je bewust van je huidige relatie met eten en maak je thuis in mijn methodiek.

Dus je kan je daarvoor aanmelden voor de workshop via mijn website, via etenslessen.com en ik ben er volgende week weer. Wens je prachtige dag. Tot dan.

 

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>