Jonge vrouw die haar gezicht wast

Afl. 116 Een frisse start

Hoe maak je een frisse start in je relatie met eten? Ik geef je een antwoord dat niets te maken heeft met kennis over gezonde voeding. Interessanter is het inzicht hoe je een herhaling van het afgelopen jaar kan voorkomen en creëren waar je naar verlangt: een relatie met eten die het beste in je naar boven haalt en het gewicht waar je blij mee bent. 

Ik geef je een aantal frisse ideeën die dit voor je mogelijk maken en ze beginnen allemaal bij hetzelfde essentiële uitgangspunt: er kan pas iets voor je veranderen als je duidelijk richting geeft aan wie je wilt worden en wat dit voor je betekent. 

Luister naar de aflevering zodat je begrijpt wat ik hiermee bedoel en die frisse start vandaag nog kan maken.


Wat je ontdekt:

  • Hoe je een frisse start maakt in je relatie met eten

  • Hoe je een herhaling van zetten voorkomt.

  • Frisse ideeën over wie je wilt worden en wat dit voor je betekent.


 

Transcript Afl. 116

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll en dit is aflevering 116. Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten, maar naam is Marjena Moll. Ik ben je coach en ik introduceer je graag in mijn Etenslessen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een fantastische relatie met eten creëert. Laten we beginnen.

2022! Het is hier! Gelukkig nieuwjaar. Ik wens je een magisch jaar waarin je helemaal kan creëren waar je naar verlangt. De relatie met eten waar je naar verlangt en het gewicht waar je blij mee bent. En als je hier nieuw bent welkom in deze podcast. Je bent hier helemaal op de goede plek als je erachter wilt komen hoe je afvalt zonder dieet. Jouw strijd met eten oplost en van daaruit een geweldige relatie met eten creëert.

Voor deze eerste les van het nieuwe jaar heb ik nagedacht over het idee van een frisse start. Ik denk dat we allemaal houden van het idee van een frisse start. Dat knisperende, fonkelnieuwe kalenderjaar waarin alles voor je mogelijk is en waarin je jezelf opnieuw kan uitvinden.

Dus hoe maak je dit jaar een frisse start met afvallen en jouw relatie met eten?

Het antwoord daarop is door je te realiseren dat weten waar je vanaf wilt weinig voor je doet. Omdat het je niet creatief maakt en daarmee kan er dus ook geen frisse start gemaakt worden. Het is alsof je in de auto stapt, je gordel omdoet, de sleutel in het slot steekt om vervolgens in je gps in te voeren dat je niet naar Keulen wil...haha...

Je merkt het al. Die auto gaat niet rijden, er verandert dus helemaal niets. Weten waar je vanaf wilt helpt je niet. En voor jou is niet naar Keulen willen dat overgewicht waar je vanaf wilt. Of die obsessie met eten waar je vanaf wilt. Het overeten wat je doet. De eetbuien die je misschien hebt of jouw suikerverslaving. Of die ene kleine, hardnekkige gewoonte waardoor je gewoon niet afvalt. Het maakt niet uit of je strijdt met eten groot is of klein. Alleen maar de focus leggen op weten waar je vanaf wilt, brengt jouw auto niet in beweging. En die auto hier? Die GPS in jouw auto, dat is je brein. Dat is je geest. En de prachtige kracht, het vermogen van jouw geest, d ie wordt niet benut als je alleen maar jezelf vertelt waar je vanaf wilt. Die frisse start. Die verandering waar je naar verlangt, die breng je in beweging, door te weten wat je WEL wilt.

Weten wat je wel wilt, wat je wilt creëren, opent de weg naar ontwikkeling. En een goeie vraag die je daarbij op weg helpt, is de vraag wie je wilt zijn. Wie je wilt zijn dit jaar, in jouw relatie met eten, geeft richting en gerichte intentie. Je creëert een beeld voor jezelf waar je in kan groeien en ertoe bewegen. 

Stel dat bijvoorbeeld het overeten wat jij het afgelopen jaar hebt gedaan altijd samenhangt met gezelligheid en samenzijn met anderen. Dan wil jij in dit jaar, in jouw frisse start, iemand zijn die gezelschap van vrienden en familie als compleet kan beleven, zonder dat je daar eten of alcohol bij nodig hebt. Dit is dat beeld waar je in wilt groeien, dit is die intentie die je voor jezelf wilt creëren, die je wil neerzetten voor jezelf. Dit beeld. Iemand zijn die gezelschap van vrienden en familie als compleet kan beleven zonder dat je daar alcohol of eten bij nodig hebt. Nu heb je die gps geactiveerd.

Wat ook heel waardevol is, is om te kunnen herkennen dat wat jou het afgelopen jaar in dat oude gedrag steeds heeft gesaboteerd en geremd is dat je het door wilt hebben als je jezelf iets overeten of afvallen vertelt wat je niet dient. Bijvoorbeeld het idee dat een kopje thee zonder iets lekkers erbij saai is. Je vertelt jezelf alsof het gewoon de waarheid is, maar dat is het helemaal niet. Want als het een waarheid was, de waarheid was, zou iedereen dit hetzelfde ervaren. En dat is niet zo. Het is iets wat jij jezelf bent gaan vertellen en bent gaan geloven, waardoor je ook iedere keer als er niks lekkers bij je ligt, bij jouw koffie of thee het saai vindt, wat weer bevestigt wat je gelooft. Je zit daarmee in een loopje met jezelf en ik denk dat jouw frisse start, jouw fonkelnieuwe, knisperende, frisse start, het idee is dat jij iemand wil zijn die het doorheeft als je zelf iets vertelt over eten en afvallen wat je niet helpt.

Wat wil je dus geloven? Wat wil je leren herkennen in de dingen die je tegen jezelf zegt? En als je herkent dat voor jou overeten meestal samenhangt met ontsnappen, ontsnappen aan emoties, ontsnappen aan gevoelens waar je moeite mee hebt, dan wil jij iemand zijn die gevoelens puur kan beleven zonder dat je afleiding zoekt in eten.

Roept dit idee voor jezelf op. Kijk naar dit beeld. Iemand willen zijn die emoties puur kan beleven en verwerken zonder dat je afleiding zoekt in eten.

Wat aan emoties verwant is, maar niet echt met emoties te maken heeft, is vermoeidheid. Veel van mijn klanten hebben hier een ontwikkeling in nodig. De meeste van mijn klanten hebben prachtige, mooie, volle levens waar ze ontzettend blij mee zijn. Ze hebben heel veel voor zichzelf gecreëerd en dat betekent vaak dat ze zowel een gezin hebben als werken. En wat ze daarin tegenkomen is dat ze het lastig vinden om te sturen op hun energie. En als ze maar moe genoeg zijn, dan eten ze ter compensatie om zichzelf als het ware staande te houden. En toevallig sprak ik deze week een klant van mij die klaar is, afscheid heeft genomen van Etenslessen. En zij heeft dit stuk helemaal voor haarzelf kunnen veranderen. Ze is nu twee kledingmaten afgevallen waar ze waanzinnig blij mee is en zij werkt in de luchtvaart. En voor haar is het tijdreizen, reizen door verschillende tijdzones en daarmee tegen je bioritme in wakker blijven als je lichaam zou willen slapen en rusten een van de dingen die haar het meest saboteerden in haar relatie met eten. En het is haar gelukt om haar patroon van zichzelf op kunnen vangen in vermoeidheid helemaal zonder eten voor elkaar te krijgen.

Zij is hier natuurlijk niet alleen in. Ik heb ik heb meerdere klanten die bijvoorbeeld te maken hebben met nachtdiensten. En als het om overeten gaat, is het voorkomen van vermoeidheid altijd de makkelijkste route. Dus als je jezelf structureel overvraagt, maar het is niet nodig, dan is preventie echt je beste strategie. Leren om jezelf niet te overvragen zodat je niet structureel oververmoeid raakt en overprikkelt raakt. Maar als je bij voorbeeld zoals deze klant een beroepen hebt waarbij preventie geen optie is, maar je regelmatig echt moe bent, dan wil je dus leren hoe je jezelf daarin opvangt zonder dat je daar eten bij nodig hebt. En het is haar gelukt. En het is waanzinnig knap, want in dat tijdreizen en dat bioritme waar je tegen ingaat, raken ook je hormonen in de war. En dat kan voelen als honger terwijl je geen honger hebt. Je lichaam heeft slaap nodig, geen eten en zij heeft rituelen voor zichzelf gecreëerd waarin ze zichzelf daarin begeleidt en opvangt zonder dat ze daar eten bij nodig heeft. Dus ze is iemand geworden die zichzelf kan opvangen in vermoeidheid zonder dat ze daar eten bij nodig heeft.

Een ander voorbeeld is dat je iemand wilt zijn die ongewenste gedragspatronen niet tegen jezelf gebruikt, maar ziet als een natuurlijke vergissing van je brein in plaats van een persoonlijk falen. Dit is een hele belangrijke.

Als je het afgelopen jaar veel pijn hebt gehad in de relatie met jezelf, omdat je iedere keer opnieuw boos wordt op jezelf als je jezelf dingen ziet doen waarvan je weet eigenlijk wil ik dit helemaal niet, dan is mijn frisse idee voor jou, voor jou frisse start, is dat je iemand wordt die ongewenste gedragspatronen niet meer tegen zichzelf gebruikt en ziet als persoonlijk falen maar als een natuurlijke vergissing van het brein.

Ik heb hier eerder een podcast over gemaakt waarin ik dit idee aan je aanreik. Vat dat soort patronen niet persoonlijk op. Het gaat niet over jou, het is niet jouw tekortkoming. Het is een vergissing van je brein en het heeft jouw hulp nodig om in het juiste spoor te komen. Dus dit is iets waar ik voor jou een enorme kans in zie voor een frisse start.

Een ander mooi, fris idee is dat je gewenste routines niet als beperkend ziet maar als vrijheid. Dus gewenste routines niet als beperkend ziet, maar als vrijheid. In het loslaten van overeten, zal dat deel van je brein wat genotzuchtig is je altijd vertellen: ja maar, zo vind ik het niet leuk meer. Zo is het weer opnieuw een dieet of lijkt het op een dieet. Zo is alle spontaniteit eruit...haha...Realiseer je het volgende. Eenmaal geautomatiseerd kostte dit soort routines geen wilskracht meer. Er is geen onderhandeling meer. Zal ik het wel doen? Zal ik het niet doen? Zal ik er een nemen? Zal ik er twee nemen of zal ik het hele pak meenemen? Of doe ik het gewoon niet? Die onderhandeling is eruit en ik beloof je, dat is de intentie die ik voor je neerzet. Ik beloof je dat dat zo opruimt. Het creëert zoveel vrijheid voor je. Dus je wilt iemand worden die in gewenste routines vrijheid ziet en ruimte ziet in plaats van beperking, beperking van spontaniteit.

En de laatste die ik voor je heb is dat je iemand wilt zijn die gedragsverandering als een kans ziet. Een prachtig geschenk. Een kans voor het ontwikkelen van zelfleiderschap en onvoorwaardelijke liefde voor jou. Waarmee je niet alleen meer aan jezelf kan geven, maar ook aan de wereld. Mmm en wanneer is deze voor jou heel erg van toepassing als al jouw associaties bij verandering, gedragsverandering, negatief zijn en het idee oproepen van: oh, nog meer waar ik aan moet voldoen. Nog meer wat ik aan mezelf moet verbeteren. Nog een taak erbij, nog iets waarin ik tekort schiet, waarin ik aan mezelf moet werken. Je moet helemaal niets. Je wilt iemand zijn die gedragsverandering ziet als een kans. Als een verrijking. Iets wat alleen maar bedoeld is voor jou en niet tegen jou. Iets wat jou gaat helpen om een prachtig geschenk van onvoorwaardelijke liefde aan jezelf te kunnen geven. En een enorme verrijking van jouw zelfleiderschap waarmee alles, alles wat je in je leven wilt creëren en wat jij aan de wereld te geven hebt, wordt verrijkt. Er wordt je niks opgelegd, er wordt alleen maar iets aan je gegeven.

En dat is het frisse idee wat ik hier voor je wil aanreiken. Ik hoop dat je het voelt. Ik hoop dat het voor je begint te sprankelen en als je jezelf hierin hebt herkend en wilt gaan leren hoe je dit voor jezelf creëert nodig ik je uit om deel te nemen aan Etenslessen. We gaan deze fantastische reis samen maken. Ik ga je daar alle tools voor geven. Ik ga je sokken van je voeten coachen! Het wordt een fantastische ervaring, dus je bent bij deze uitgenodigd. Ik ben er volgende week weer en ik wens je een mooie dag. Tot dan.

 

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>