Mooi ingepakte cadeautjes met rode linten. Op een van de cadeau's is ook een rode kerstmuts te zien

Afl. 59 Geschenken voor de feestdagen

De feestdagen zien er door Covid mogelijk heel anders voor je uit dan je gewend bent. Je wordt geconfronteerd met omstandigheden waar je geen controle over hebt.

Maar de magie van coaching is dat we altijd de ruimte kunnen creëren waar we wel invloed hebben en het ons volledig vrijstaat om eigen beslissingen te nemen.

Deze ruimte vinden we altijd in onze eigen gedachten en de betekenis die we geven aan situaties en omstandigheden waar we geen controle over hebben.

In deze aflevering bespreek ik drie onderwerpen die je deze feestdagen als geschenken aan jezelf kan geven ongeacht je huidige situatie.

Luister en ontdek hoe je deze dagen veel overeten kan voorkomen en zowel jouw relatie met eten, als de relatie met jezelf verder tot ontwikkeling brengen.

Ik denk aan je.


Luister naar de podcast

Wat je ontdekt:

  • Het verschil tussen je omstandigheden en de betekenis die je deze geeft.
  • Het geschenk van keuzevrijheid zowel in wat je denkt als wat je eet.
  • Hoe liefde en gezelligheid naast pijn kunnen bestaan en niets met eten te maken hebben.

 

Transcript Afl. 59

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll. En dit is aflevering negenenvijftig.

Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Mijn naam is Marjena Moll. Ik ben je coach en ik doe niets liever dan al mijn Etenslessen met je delen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een vrouw wordt met een fantastische relatie met eten. Laten we beginnen.

Hallo? Hoe gaat het? Mij gaat het goed. Ik heb echt zo'n verrukkelijk weekend achter de rug. Ik was echt het hele weekend de werkweek aan het vieren. Ik liep heerlijk te zwerven door Amsterdam en ik realiseerde me: ik vier mijn weekend niet. Ik vier mijn werkweek. Ik was zo aan het nagenieten van alle mooie doorbraken die ik bij mijn cliënten had gezien. En dat punt waarop mijn groepen zich nu bevinden, waarin ze na een aantal weken van het volgen van mijn programma beginnen te ontdekken hoe het werkt en dat het werkt en dat ze aan het veranderen zijn.

En je moet je voorstellen dat iedereen die bij binnenkomt met een soort van hoop en vrees en alleen maar herinneringen aan alles wat er tot nu toe nog niet is gelukt. En dat betekent dat ze ook vaak die laatste 'nu kan het nog eetbui' hebben gehad omdat ze toch ergens nog een beetje verwachtte dat er een punt gaat komen waarop ze ineens van alles ze niet meer mogen hebben. En in het anticiperen daarop komt er ineens nog een soort van laatste overeten de hoek om kijken voordat ze aan het programma beginnen.

En dan, na een aantal weken, verandert de energie. Verandert de energie van die hoop en vrees naar een aanstaan in de ontdekking dat ze invloed beginnen te krijgen. En dat geeft ze zo'n energie. Dat maakt ze zo leergierig. Dat smaakt zo naar meer dat ze ineens veranderen van houding, meer rechtop zitten en beginnen te leren, enorm beginnen te leren, samen, met elkaar, van elkaar. Ze denken met elkaar mee in het toepassen van de tools en de technieken. Ze posten hun gedachtewerk, laten hun gedachtewerk aan elkaar lezen en helpen elkaar daarmee. En ze zien dat ze echt die volgende versie van zichzelf beginnen te worden. En ze zien dat in elkaar gebeuren, bij elkaar en in zichzelf. En dat maakt ze ontzettend gedreven en vrolijk en enthousiast. En het bruist, het bruist in mijn groepen. En dat is zo'n feest om te zien. En het is voor mij zo leuk om daar getuige van te zijn, zo inspirerend. Dus daar heb ik het hele weekend van genoten en fijn om op terug te kunnen kijken.

In deze aflevering wil ik het met je hebben over de feestdagen en een drietal onderwerpen voor je bespreken die je kan zien als geschenken die je tijdens de feestdagen aan jezelf kan geven.

De drie geschenken voor de feestdagen

En dat is het geschenk van bewustzijn, keuzevrijheid en de bereidheid om te voelen wat je voelt. Deze drie geschenken kunnen je deze feestdagen heel veel overeten besparen en je helpen bij het ontwikkelen van jouw relatie met eten en relatie met jezelf. Dus ik ga ze één voor één voor je bespreken.

Het eerste geschenk is dat van bewustzijn, bewustzijn van je omstandigheden en de betekenis die je deze omstandigheden geeft. Want door Covid zien jouw feestdagen er dit jaar mogelijk heel anders uit dan normaal. En dat betekent dat je misschien niet bij de mensen kan zijn die je dierbaar zijn of de plek niet kan bezoeken waar je het liefst ieder jaar naartoe gaat. Of misschien heb je dit jaar te maken met hele ernstige situaties, zoals ziekte of grote financiële onzekerheid.

En wat het voor jou ook is. Bewustzijn helpt je onderzoeken welke betekenis je deze omstandigheden geeft. Want het is belangrijk om je te beseffen dat de betekenis die je deze omstandigheden geeft, bepaalt hoe jij je hierover voelt. Het zijn niet de omstandigheden zelf die dat bepalen, maar de betekenis die je aan deze omstandigheden geeft. En ik zeg dit met alle respect voor jou of de mensen die jij kent die echt voor hele grote uitdagingen staan. Ik zeg daarmee helemaal niet dat jij of die ander zich vrolijk zou moeten voelen. Of zou moeten genieten. Absoluut niet. Ik zeg alleen dat je niet onbewust wilt besluiten dat jouw omstandigheden bepalen hoe jij je deze feestdagen voelt.

En om je daarbij te helpen zal ik je een aantal vragen geven die dat bewustzijn bij je aanzetten en die je helpen om dat verschil te zien tussen je omstandigheden en de betekenis die je hieraan geeft.

Stel jezelf eens de volgende vragen: wat geloof ik over mijn huidige omstandigheden in relatie tot de feestdagen? Wat geloof ik over mijn huidige omstandigheden in relatie tot de feestdagen?

En hoe voel ik mij als ik dit geloof. Hoe voel ik mij als ik dit geloof? En als ik mij zo voel, hoe gedraag ik me dan? Hoe gedraag ik me als ik dit geloof en mij zo voel? Wat doe ik ermee? En is dat wat ik voor mijzelf wil creëren? Als ik geloof dat het dit jaar niet gezellig kan worden, hoe voel ik mij dan? En wat doe ik vanuit dat gevoel?

Want daar zit jouw sfeer van invloed. Je hebt geen controle over Covid. Je hebt geen controle over of je misschien volgend jaar nog een baan hebt. Dat weet je niet. Er is heel veel wat buiten je controle ligt, maar jouw sfeer van invloed zit op de betekenis die je dit geeft. En het idee, de gedachte dat het dit jaar niet gezellig kan worden, dat is een keuze die je maakt. En hoe voel jij je als je die keuze maakt en is dat het gevoel wat je wilt voelen? En wat doe je vanuit dat gevoel? En creëer je daarmee het resultaat wat je wilt?

Dus als je ziet dat wat je daarmee doet, vanuit dat gevoel dat het niet gezellig kan worden, als je ziet dat je daarmee iets creëert zoals bijvoorbeeld overeten, weet dan dat dat niks te maken heeft met Covid of met je financiën. Of met die omstandigheden, maar met de betekenis die je dit geeft. En daarin kun je een aanpassing maken. Daarin ligt jouw keuzevrijheid en kun jij jezelf een geschenk geven in de vorm van een andere betekenis die je eraan geeft.

En wat geloof je over de feestdagen in relatie tot eten en je gewicht? Ook een hele waardevolle vraag om jezelf te stellen. En hoe voel jij je door die gedachte? Hoe voel jij je doordat wat je gelooft over eten en je gewicht met betrekking tot de feestdagen? En hoe gedraag jij je vervolgens als je gelooft dat je altijd aankomt tijdens de feestdagen, wat doe je dan? Hoe voel jij je daar dan over? Als je gelooft dat het ieder jaar opnieuw misgaat, tussen aanhalingstekens, hoe voel jij je dan? En wat doe je dan?

De feestdagen op zich betekenen namelijk helemaal niets. Die staan volkomen neutraal. Ze staan in je kalender en ze zijn een cultureel en religieus erfgoed. Dus ze staan automatisch al in je kalender geprint, maar jij koppelt daar zelf een verhaal aan vast, gekleurd door al jouw ervaringen en boodschappen uit het verleden. En die betekenis, die kan je herzien. Zo goed om je dat te realiseren. Dus hier zit jouw sfeer van invloed. Je hebt je omstandigheden waar je geen controle over hebt. En dan heb je de betekenis die je daaraan geeft.

En dan zijn er nogal die oude overtuigingen over de feestdagen in relatie tot eten en je gewicht. En is dat wat dat in jou oproept wat je daarover voelt, is dat wat je wilt blijven kiezen? Wat je wil blijven geloven? Is dat wat je wil blijven voelen en vandaar uit je gedrag door wilt laten sturen en beïnvloeden? Denkt daar over na. Het is een heel groot geschenk. Het is een van de dingen waar we onszelf altijd op blijven coachen, het verschil blijven zien tussen de omstandigheden en de betekenis die omstandigheden geeft, dus dat is het eerste geschenk.

Het tweede geschenk is dat van keuzevrijheid. Besluit hoe je tijdens de feestdagen voor jezelf wilt zorgen en welke keuzes je hierin wilt maken. En wees daar eerlijk over. Voel je niet verplicht om iets te willen wat je eigenlijk helemaal niet wil.

Gezond of ongezond. Als je wil overeten, dan mag dat en neem verantwoordelijkheid voor die keuze door te zorgen dat deze keuze heel erg goed voelt. Weet wat je wil en waarom je dit wil. Je mag gedachteloos eten. Je hoeft niet gezond te leven als je dat niet wilt. En ik weet dat deze keuzevrijheid je heel veel overeten scheelt.

Iets doen, maar daar tegelijkertijd een oordeel over hebben, maakt dat je een ervaring blijft najagen die gewoon niet komt omdat je ontevredenheid over de keuze die je maakt je in de weg zit. En dus eet je meer om die oordelen die je hebt te verdoven. Of je eet meer omdat je dat echte genieten blijft najagen wat gewoon maar niet komt. Door eerlijk tegen jezelf te zijn over de keuzes die je maakt en over wat je wilt, kun je altijd een stap voorwaarts maken. Dan voelt het altijd als een stap voorwaarts.

En als je bang bent dat je die keuzevrijheid niet aankan, onderzoek dit dan wat verder voor jezelf. Want als je bang bent dat je gaat overeten als je echt mag eten wat je wilt eten, dan is mijn ervaring dat je meestal vanuit die angst juist meer gaat eten van wat je niet wilt, omdat je uiteindelijk vaak alsnog gaat eten wat je eigenlijk had willen eten, maar dan met je jas aan in de auto bijvoorbeeld, of staand bij het aanrecht, stiekem, van de restjes in de keuken als iedereen al naar bed is. En dat is zo pijnlijk, want dan denk je bij jezelf: waar ben ik nou mee bezig? Waarom doe ik dit? Ik begon zo goed. En als je de film terugspoelt en onderzoekt hoe jij zo goed begon, dan zul je zien dat je iets aan het doen was wat eigenlijk niet bij je paste. Je verwachtte iets van jezelf waar je eigenlijk nog niet aan kon voldoen, maar je vond dat je eraan moest voldoen terwijl wat je eigenlijk wilde was eten wat je iedereen om je heen de hele avond hebt zien eten. En wat jij nu alleen bij het aanrecht staan, stiekem staat te eten terwijl iedereen al naar bed is en je denkt bij jezelf: waar ben ik mee bezig? Zie je wel. Ik spoor niet rond eten. Zie je wel, er is echt iets mis met mij.

En ik zeg nu tegen je: er is helemaal niets mis met je. Absoluut niet.

Het enige waar het je aan ontbrak is dat je niet bereid was om jezelf te ontmoeten waar je nu bent in je relatie met eten. En dat betekent dat je op dit moment mogelijk mentaal nog meer gehecht bent aan dat feesteten dan je voor jezelf wilt onderkennen en daardoor doe je wat je nu doet. Dus je moet van het van jezelf het één, maar je wil eigenlijk het ander. En dat is waar je nu bent. En dat is een lastige plek om te zijn, maar betekent niet dat er iets mis is met je.

Dus geef dat alsjeblieft geen angstige betekenis, maar ze support zelf hier in. Ik kan je leren om het verlangen naar dit soort eten te verkleinen. Maar zolang je daar nu nog niet bent, wil je dat niet in jezelf ontkennen en iets van jezelf verwachten waar je nog niet aan kan voldoen.

Dus het tweede geschenk is hier het geschenk van keuzevrijheid. Wees eerlijk over wat je werkelijk wilt. En neem daar verantwoordelijkheid voor, zodat je dit soort scènes in jezelf of dit soort cijfers kan voorkomen die zo pijnlijk zijn, dat stiekeme eten. Of dat eten zo recht uit het pakje of het zakje terwijl andere mensen het niet zien. Denk hier over na. Waar sta je nu in je relatie met eten? En misschien is dat nog niet de plek waar je wilt zijn, maar ontmoet jezelf dan daar waar je bent. En legitimeert dat wat je toch al weet dat je werkelijk wilt. Je hebt er veel meer aan om te besluiten jezelf te gaan helpen met het oplossen van jouw verlangen naar het soort eten waar je eigenlijk liever niet van wil eten of veel minder van wilt eten, in plaats van dat verlangen alleen maar zien te onderdrukken. Dat is zo'n belangrijk verschil.

Verlangen onderdrukken terwijl je eigenlijk iets wilt hebben, maar het van jezelf niet hebben mag of zorgen dat dat verlangen minder wordt. En zolang dat verlangen nog niet minder is, zolang je nog niet weet hoe je dat verlangen kleiner maakt, kun je beter legitimeren wat je nu toch al wilt, want dan ga je niet stiekem eten.

Het derde geschenk is de bereidheid om te voelen wat je voelt. Er kan vaak zoveel druk liggen op het idee van gezelligheid en blijdschap. Het idee van een leuke tijd of speciale tijd tijdens de feestdagen. En soms willen we daarmee iets afdwingen in ons gevoel wat er op dat moment gewoon niet is. En bij het ontbreken van dat gevoel zoek je het vervolgens in eten. Maar hoe leuk dat eten ook op je salontafel staat. In die leuke, gezellige bakjes of kommetjes.

Gevoelens laten zich niet met eten manipuleren. Je kan ze er alleen tijdelijk mee verdoven. Jezelf afleiden. En het probleem daarmee is dat je daar achteraf natuurlijk niet blij mee bent, omdat je nooit genoeg kan eten van iets wat je via eten niet krijgen kan.

Dus opnieuw zoek je hier naar iets wat eten niet voor je kan fixen. Dat warme, verbonden gevoel waar je naar verlangt. En dit is echt een valkuil waar ik zelf jarenlang in blijf tuimelen. Ik zocht wat ik wilde voelen in eten en ik zocht het in mijn omgeving. En misschien als ik maar genoeg kaarsjes aanstak en lekkere dingen in huis haalde, misschien ging ik dan voelen wat ik zocht en vanaf het moment dat ik deze verwachting losliet en accepteerde dat mijn gevoelsleven zich helemaal niets aantrekt van feestdagen, werd ik vrij om eten en mijn emoties uit elkaar te kunnen halen.

Gezelligheid kan nooit uit een verpakking komen.

Ik hoor nu een quote...hahaha...gezelligheid kan nooit uit een verpakking komen.

Gezelligheid is een gevoel en gevoelens komen altijd bij je gedachte vandaan, niet uit een verpakking. Je kan helemaal alleen zijn. Ik kan helemaal alleen zijn zonder eten om mij heen en gezelligheid ervaren. Gezelligheid gaat meestal over verbondenheid als je dat woord voor jezelf eens onderzoekt en aan jezelf vraag: goh, wat betekent gezelligheid voor mij? Dat gaat dan over verbondenheid. Nou, die verbondenheid kan je ook voelen met jezelf. Ik kan hem voelen met mezelf. Ik kan hem voelen met mijn huisdieren. Ik kan hem voelen via de gedachten. Gedachten aan de mensen van wie ik hou. En dat is zo'n groot geschenk. Ik heb daar geen eten bij nodig en dat maakt me vrij. En dat kan jou ook vrijmaken.

En daarmee wil ik voor jou de opening bieden naar het besef, dat je niet afhankelijk bent van je omstandigheden om liefde en verbondenheid te voelen tijdens de feestdagen. Maar je kan die liefde en verbondenheid ook niet uit een verpakking halen. Alles wat je voelt staat in verbinding met wat je denkt, daar komt het vandaan.

Dus als je liefde en verbondenheid wilt voelen, dan zal je liefde, liefdevolle gedachten en gedachten van verbondenheid moeten oproepen in jezelf.

En als je daar niet bent, als je niet op die plek kan zijn mentaal, is dat ook oké. En ik weet dat er dan een contrast is tussen wat je op de televisie ziet en de muziek die je hoort in alle winkels waar je komt of in het online shoppen. Hoe de digitale omgeving is ingericht rond de feestdagen. Dat contrast kan groot zijn.

Maar als je bereid bent om te voelen wat je voelt en je realiseert dat die gevoelens bij je gedachte vandaan komen en dat als het je nu niet lukt om gedachten te kiezen die in jou de gevoelens oproepen waar je naar verlangt, dan is het dat waar je nu bent.

En als je jezelf zo kan liefhebben daarin, dat je het niet probeert te fixen door het uit een pakje te halen, uit een verpakking te trekken, dat scheelt je dat heel veel overeten en beloof ik je dat je de volgende ochtend wakker wordt en waarschijnlijk alsnog dat gevoel voelt. Want dan voel je die liefde voor jezelf. En dan ben je zo blij en zo trots. Dan heb je zo'n mooi intiem moment met jezelf. Omdat de meeste mensen het waarschijnlijk niet zullen begrijpen wat het voor jou betekent dat je die avond niet hebt overeten.

Maar ik weet het. Ik ben hier en ik weet het. Ik weet wat het voor jou betekent en jij weet het.

En het is een fantastisch gevoel. Dus je gevoelsleven heeft geen boodschap aan de feestdagen. Al die mooie verpakkingen en versiersels en mooie muziek, die kan dat gevoel niet in je oproepen. Dat kunnen alleen jouw gedachten. En dat is een geschenk wat je aan jezelf kan geven om die gedachte te kiezen. En zolang je die gedachte niet kunt kiezen, bereid te zijn om te voelen wat er te voelen valt.

Dit zijn mijn drie geschenken voor jou voor de feestdagen. Bewustzijn, keuzevrijheid en de bereidheid om te voelen wat je voelt. En deze drie zullen je heel veel overeten schelen. En dat is goed nieuws.

Als laatste geef ik je nog als herinnering aan de workshop die ik op 12 december geef, mijn workshop over afvallen zonder dieet. Je kan je hiervoor aanmelden via etenslessen.com. Het wordt een fantastische middag. Ik ga je precies vertellen hoe afvallen zonder dieet werkt, hoe het oplossen van je strijd met eten werkt en hoe je vandaar uit een vrouw wordt met een fantastische relatie met eten die niet alleen slank wordt, maar dat ook de rest van haar leven blijft.

Want voor minder doen we het niet. Ik zie je graag 12 december. Meld je aan via etenslessen.com en voor nu wens ik je een prachtige week. Tot gauw. Bye.

 

 

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>