Blije jonge vrouw die hard moet lachen

Afl. 142 Hoe je als perfectionist met overeten stopt

 

 

Perfectionisme is niet behulpzaam als je wilt stoppen met overeten. Maar hoe laat je dit los als je nu zwaarder bent dan je wilt? Ik geef het antwoord in deze les.

Ik laat zien hoe je ruimte creëert. Ruimte voor je menselijkheid en een ontspannen relatie met eten. Want daar zit je blinde vlek. Je weet nu nog niet hoe dit werkt terwijl je daar juist naar verlangt.

Het beste nieuws? Je wordt nog steeds zo slank als je wilt en hoeft daar niets op in te leveren. Het enige wat je inlevert is de spanning waar je last van hebt en dat is alleen maar fijn.

Luister naar de les en ontdek hoe je slank wordt en blijft vanuit een ontspannen relatie met eten.


Wat je ontdekt:

  • Waarom je overeten nodig hebt om te kunnen stoppen met overeten.

  • Hoe je afvalt vanuit een ontspannen relatie met eten.

  • De vaardigheden waarmee je een geweldige relatie met eten creëert.


 

Transcript Afl. 142

Kan perfectionisme je in de weg zitten? Ok, laten we daar wat aan doen. Hoe is t met jou? Ik heb een les voor je gemaakt waarbij ik perfectionisme in de context plaats van stoppen met overeten. Perfectionisme is een heel rijk thema waar je heel veel mee kan, wat je vanuit verschillende hoeken kan benaderen en in meerdere contexten kan plaatsen. Maar hier in deze les hou ik het super simpel voor je en ga ik je helpen met een heel mooi inzicht waarmee je de brug kan bouwen tussen waar je nu bent in je relatie met eten en wat je wilt creëren. Voordat ik dat doe wil ik je er aan helpen herinneren of wil ik voor je aanstippen dat perfectionisme een label is wat je jezelf gemakkelijk kan geven alsof het je identiteit is? Ik ben een perfectionist. En zodra je dat tegen je zelfs zegt, gaat je brein daar voortdurend bewijs voor zoeken en het iedere keer aandragen voor je en aanreiken zodra je perfectionistisch gedrag hebt laten zien. En het lastige daarvan is, de valkuil daarvan is dat er misschien genoeg momenten zijn waarop je helemaal geen perfectionistisch gedrag laat zien, maar dat wordt er voor je uitgefilterd. Dat wordt niet aangereikt, waardoor je een heel eenzijdig beeld van jezelf hebt en houdt en je blijft identificeren met dit label. En dat is zonde, dat houd je klein. En mijn aanbeveling is dan ook dat je jezelf dit niet als label op plakt, maar alleen tegen jezelf zegt: soms kan mij dat in de weg zitten. Het kan gedrag zijn wat ik laat zien en dat gaat je helpen om open te blijven voor de waarneming van al die momenten waarop je helemaal geen perfectionistisch gedrag laat zien.

Jouw perfectionisme gaat in werkelijkheid over een intolerantie voor falen. En daar zitten overtuigingen onder omdat je denkt dat jij anders misschien tekortschiet als mens. Dat je geen waardering verdient of dat je dan niet kan krijgen wat je hebben wilt. Dat is iets wat je in gedachtenwerk kan uitzoeken en niet waar deze les over gaat. Waar ik het hier in deze les specifiek met je over wil hebben is de kracht van meestal. En ik ga je vertellen wat ik daarmee bedoel.

Het uitgangspunt van Etenslessen is dat het overeten wat je doet van waarde is. Om te kunnen stoppen met overeten wil je de oorzaak van het overeten kunnen oplossen. Als je de oorzaak niet oplost, blijft alles wat je doet een exercitie op wilskracht. Je blijft proberen om niet te overeten en de ene keer lukt je dat beter dan de andere keer. Maar de redenen waarom je overeet, die worden niet opgeruimd. En dus is het niet-overeten, iets wat je alleen maar op wilskracht kan doen.

En in Etenslessen zeggen we. Laten we de oorzaak van dat overeten opruimen, want zodra je niet meer wilt overeten, ben je niks aan het volhouden. En dan wordt dat slank zijn je nieuwe normaal. Dat is wat ik voor mezelf heb gecreëerd en wat mijn leerlingen in Etenslessen voor zichzelf creëren. Tijdelijk gewichtsverlies is waardeloos. Slank zijn op wilskracht en volhouden is waardeloos. Ja, beiden zijn echt waardeloos..haha..

In Etenslessen creëer je een geweldige relatie met eten en wordt slank zijn je nieuwe normaal. Je nieuwe gewicht word je nieuwe normaal. En hoe krijg je dat voor elkaar? Omdat je de redenen waarom je overeet hebt opgeruimd. En dus is die fijne relatie met eten die je in dat proces creëert voor het leven. Het voelt fijn wat je doet en niet als volhouden. Je zelfzorg voelt normaal. En er zit een fijn ritme in en er zit geen spanning op. Een fijne relatie met eten is een zorgeloze relatie met eten, dus je wilt en-en. Slank zijn, het gewicht hebben waar je blij mee bent en een zorgeloze relatie met eten. Dat betekent dat om die oorzaak van het overeten op te kunnen ruimen, je het overeten wat je nu nog doet gebruikt, benut op waarde schat. En daarmee zeg ik om te kunnen stoppen met overeten, heb je overeten nodig. Om te kunnen stoppen met overeten heb je overeten nodig. En dan heb ik het over het overeten wat je nu nog doet. Dus je gaat het niet bewust opzoeken...haha..Je gaat geen eetbui activeren om te kunnen zeggen: nou, hiermee help ik mezelf stoppen met overeten.

Het is dat eten wat je nu nog doet, waar je achteraf steeds spijt van hebt. Daar! Daar zitten jouw Etenslessen in zoals ik ze noem. De redenen waarom je overeet. Hier voor openstaan en tolerant mee om kunnen gaan is moeilijk als je last hebt van perfectionisme en intolerant bent voor dat wat jij nu nog als falen herkent. De momenten waarop je eet waar je achteraf spijt van hebt, dat zijn de momenten waarvan jij zegt: daar ging het mis. Het is gisteravond misgegaan. Of het ging drie dagen goed en toen ging het mis.

Dat.

Als je iets doet wat je nou juist niet wilt. En het is iets waardoor je meer weegt dan je wilt en je blijft dit doen, dan word je bezorgd op z'n minst en angstig op z'n ergst. Want waar eindigt dit dan? Dat is vaak waar we zo bang voor zijn. Dat is wat mij het meest beangstigde in de relatie met eten die ik vroeger had. Ik deed iets wat ik niet wilde. Daardoor woog ik meer dan ik wilde. Het was uit mijn controle, mijn gewicht was uit mijn controle en ik had het gevoel dat ik dus ook helemaal geen zeggenschap had over waar dit ging stoppen. Hoe zwaar ging ik dan worden?

En als je nu al moeite hebt met je lichaam omdat je het vet op je lichaam lelijk vindt, dan is dit natuurlijk een schrikbeeld. Een beangstigend vooruitzicht wat je spanning geeft. Want waar houdt dit op?

Daarbovenop voel je de angst voor het oordeel van anderen, het oordeel dat anderen kunnen hebben over jouw lichaam. Ook dat voelt beangstigend omdat het jouw eigen oordeel is. Het is nu nog jouw eigen oordeel. Met andere woorden: je bent het met het oordeel van die ander eens als andere mensen jouw lichaam afstotelijk vinden. En jij bent het daarmee eens, dan voel je je hier heel kwetsbaar in. Dan voelt je lichaam onveilig. Het laten zien van je lichaam voelt onveilig, want als je daar op dat niveau op wordt afgewezen van 'afstotelijk, lelijk'. Of er worden ideeën aan gekoppeld van slap zijn. Uit controle zijn, geen wilskracht hebben. Dan gaat het heel erg over je aard, over je karakter. Beide doen heel erg zeer. Het idee dat jouw lichaam afstotelijk zou zijn, walgelijk zou zijn. Of dat mensen jouw karakter afwijzen en denken dat jij geen wilskracht hebt of lui bent. Dat zijn hele pijnlijke gedachten, doet ontzettend zeer en het is beangstigend en het voelt onveilig. En als jij het eens bent met dit oordeel, dan wil je niets liever dan dit kunnen stoppen. Je wilt dat dit stopt en iedere dag dat je wakker wordt en geconfronteerd wordt met deze oordelen, met het zien van een lichaam waar je niet blij mee bent. Met overgewicht, wat je niet te hebben wilt en overeten wat je niet tegen kan houden, dan voel je je enorm uit controle en onveilig in je eigen leven. Het voelt niet veilig om jou te zijn.

En als dit je ervaring is, dan is het natuurlijk heel lastig om ja te zeggen tegen dat overeten en de positie te kunnen pakken van een leerling en te zeggen: hey, om te kunnen stoppen met overeten heb ik het overeten wat ik nu nog doe nodig. Zie je dat contrast? En ik vergroot het nu wat uit. Ik hoop voor je dat de pijn of de onveiligheid zoals ik die nu net heb beschreven niet die van jou is. Niet in deze mate, maar geef hem voor jezelf eens een cijfer. Het overeten wat je nu nog doet en zoals de beleving van jouw lichaam, het lichaam wat je nu hebt met het overgewicht wat je nu hebt of zoals jij jouw lichaam nu ziet. Als je dat een cijfer geeft en het oordeel wat je hebt over het overeten wat je doet en de angst die je hebt over het oordeel van anderen, dat ze al op dezelfde lijn liggen.

Welk cijfer krijgt dat van je? Een 1 is: ik heb daar helemaal geen moeite mee. Dan luister je waarschijnlijk ook niet naar deze podcast..haha..En een 10 is het is ondraaglijk groot, de pijn daarover en de angst daarover. De angst van steeds zwaarder worden en niet weten waar dat stopt. Dat gevoel vanuit controle zijn zit echt op een 10. Waar zit jij op die lijn tussen een 1 en een 10? Als je beseft dat het cijfer wat je jezelf daar voor geeft zich moet zien te verhouden tot het kunnen kijken naar het overeten wat je doet en daar de Etenslessen uit halen. Daar, wat dat van je vraagt om daar een leerling van te kunnen zijn, van die Etenslessen die zich laten zien, dat vraagt van jou dat je een ruimte weet te creëren van tolerantie voor deze oordelen die je nu nog hebt, voor die onveiligheid die je nu nog ervaart. Voor dat gebrek aan controle wat je nu nog voelt. Want daar zit natuurlijk een contrast tussen. Die plek waar je nu bent en hoe jij je wilt kunnen positioneren om het overeten op te kunnen ruimen. Om een leerling te kunnen zijn van jouw Etenslessen.

Voel je dat? Je hebt dus een brug nodig tussen beiden. Waar jij nu bent, jouw ervaring van je lichaam, jouw ervaring van het overeten en de oordelen die je daarover hebt. En je zo gaan positioneren vanuit zelfleiderschap dat je dat overeten kunt gaan opruimen. In het één voel je paniek, onveiligheid en een gebrek aan controle. In het ander kies je voor zelfleiderschap. Positioneer je als iemand die gaat leren en ontwikkelen.

En wat ga je dan leren en ontwikkelen?

In mijn programma leer ik je drie vaardigheden. Als ik het samenvat tot drie vaardigheden, dan leer je verlangen verkleinen. Het verlangen naar overeten wat je voelt, leer je kleiner maken. En daar waar het zich laat zien, begeleiden. Verlangen verkleinen. Emoties verwerken, toelaten en verwerken zonder dat je daar eten bij nodig hebt. In Etenslessen halen we emoties en eten uit elkaar en word je emotioneel flexibel. Je laat elke emotie toe die zich aandient en je verwerkt die zonder eten. En de derde vaardigheid die je leert is afvallen zonder restrictie. Daar waar je nu misschien nog tegen jezelf zegt: ik mag het niet hebben maak je in mijn programma de switch naar ik mag het wel hebben, maar ik wil het niet hebben. Heel belangrijk verschil. Zodra je dit beheerst, deze vaardigheid beheerst, kan er altijd eten om je heen zijn. Je weet dat je altijd alles mag eten, alleen je wil het niet meer. En omdat je alles mag eten, ervaart je primitieve brein geen schaarste, geen restrictie en ontstaat er geen spanning tussen jou en eten. Er is ruimte. Alles mag, alleen je wil het niet meer.

Deze drie vaardigheden: verlangen verkleinen, emoties verwerken en afvallen zonder restrictie zijn geen kennis kwesties. Het is niet iets waarvan ik zeg: hé, dit is de les over verlangen verkleinen. Dit is de theorie over emoties verwerken en dit is de theorie over afvallen zonder restrictie. Over een uur kan je hier een vinkje achter zetten en heb je het in de pocket. Nee, nee, het is een ontwikkeling die je hierin doormaakt in deze drie vaardigheden waarin dat overeten wat je nu nog doet zich steeds minder vaak laat zien.

Dat is hoe het werkt. Een strijd met eten ruim je op. Stoppen met overeten is een ontwikkeling. En om die ontwikkeling door te kunnen maken, heb je ruimte nodig. Je wilt een leerling kunnen zijn van dat proces. Een leerling van die vaardigheden. En daarin kom je nu nog geregeld dat stuk tegen wat voor jou uit controle voelt. Waar jouw oordelen zitten, waar jij moeite hebt met het zien van het vet op je lichaam. En met de tools die je van mij krijgt in Etenslessen kan je jezelf daar op coachen en later coachen en zal dit cijfer wat je t nu nog geeft naar beneden gaan. Maar het is aanvankelijk je vertrekpunt. Dus die ruimte die je voor jezelf wilt vasthouden waarin jij je kunt gaan positioneren als leerling, vraagt van je dat je dit kan dragen voor jezelf. Dat overeten wat zich nog laat zien, daar tolerant voor zijn. En juist als je last hebt van perfectionisme dan ben je hier niet tolerant in. Vind je dit zo moeilijk en heb je in al die diëten die je ooit hebt gevolgd altijd direct drama gemaakt als je na een aantal dagen je dieet keurig tot op de letter volgen ineens iets bent gaan eten wat niet in je protocol stond en daar heb je een issue mee, dat neem je jezelf enorm kwalijk. Ik heb het verpest.

En het idee daaronder is: als ik het niet perfect doe, kan ik niet krijgen wat ik hebben wil! Ik wil toch zo graag afvallen. Ik wil toch zo graag stoppen met overeten. Waarom heb ik dit dan gegeten? Waarom heb ik het nou verpest? Waarom heb ik dit in huis gehaald? Waarom legde ik dat in mijn mandje in de supermarkt? Kom op nou!

En je kan zo boos worden op jezelf hierom. Zo getriggerd raken door die angst dat je niet kan krijgen wat je hebben wilt en je intolerantie voor falen. Je mag van jezelf niet feilbaar zijn. Omdat je gelooft dat je dan waardeloos bent, niet kan krijgen wat je hebben wilt. Jij als mens tekortschiet. Dat is dat stuk waarvan ik zei daar leer je in mijn programma jezelf op coachen. En dat met je gedachtenwerk oplossen. Maar, nu laat zich dat nog zien. En dit is wat ik bedoel met de kracht van 'meestal'. En waarmee ik je wil helpen in deze les om te laten zien wat er voor je mogelijk is.

Het gewicht waar jij straks blij mee bent en voor de rest van je leven slank mee kan zijn, vraagt niet om een perfecte relatie met eten. Je zal uitkomen op meestal. Ik zeg het nog een keer: het gewicht waar jij straks hartstikke blij mee bent en slank mee kan zijn voor de rest van je leven heeft geen perfecte relatie met eten nodig. Je zal uitkomen op meestal. En nu deel ik de vaardigheden die je meestal laat zien en waarmee je dit creëert. Slank voor het leven. Het gewicht waar je blij mee bent. Fijne relatie met eten. Wat betekent meestal binnen die context?

Als je meestal je gevoelens toelaat, meestal je ontwerp volgt, meestal je Hongerbalans volgt en meestal schrijft en je gedachten aanstuurt ben jij slank en heb je een fijne relatie met eten die ruimte laat voor je menselijkheid. Wat? Ja, hoe fijn is dat? Hoe fijn is dat? Wat een opluchting. Geen perfectie voor nodig. Er is ruimte voor je menselijkheid als je meestal je gevoelens toelaat. Meestal je ontwerp volgt, meestal je Hongerbalans volgt, meestal schrijft en je gedachten aanstuurt, ben jij slank en heb je een fijne relatie met eten die ruimte laat voor je menselijkheid. Wat een opluchting.

Dit is mijn waarheid, mijn ontdekking. Ik heb zelf geen perfecte relatie met eten en ik heb hem gelukkig ook niet nodig, want het zou me niet kunnen lukken. Ik heb het jarenlang geprobeerd. Ik ging voor perfectie omdat ik dacht dat dat was wat er voor nodig was. Dat was hoe ik het, met alle diëten die ik had gevolgd had geleerd. Dit is wat ik moet doen. Dit is wat ik mag eten, wanneer ik het mag eten en hoeveel ik ervan mag eten. En als ik dat niet had gedaan, dan was ik daar heel zwart-wit in. Nou heb ik het verpest. Checken op de weegschaal: ben ik aangekomen? En een fijne relatie met eten, zoals ik aan het begin van de les zei is een zorgeloze relatie met eten. Om een zorgeloze relatie met eten te kunnen creëren heb je ruimte nodig voor je menselijkheid, want je bent een mens...haha...Spoiler alert! We weten het van je.

Je bent een mens en hoe fijn is het om te weten dat een fijne relatie met eten en dat fantastische gewicht waar jij zo blij mee bent, hier ruimte voor heeft. Er is ruimte voor. Je kan een mens zijn van vlees en bloed, geen robot. Je hoeft jezelf niet als een robot aan te kunnen sturen. Je hoeft niet perfect te zijn. Het is niet nodig, mag je loslaten. En dit idee helpt om een brug te kunnen bouwen tussen die angst die je voelt van: dat overeten wat ik nog doe, waar gaat dat eindigen? Waar stopt dit? Hoe zwaar ga ik worden? En ik vind dat vet op m'n lichaam zou pijnlijk om te zien omdat het een verwijzing is naar die momenten waarop ik geen controle heb over mijn gedrag. Of waarop ik op dat moment nog denk: ja maar, dit heb ik nu gewoon even nodig of dit heb ik nu gewoon verdiend. Nu weet ik zeker dat ik dit wil eten om er achteraf dan weer spijt van te hebben. Dit stuk. Dit stuk kunnen oplossen en die vaardigheden kunnen ontwikkelen van verlangen verkleinen, emoties verwerken en afvallen zonder restrictie vraagt om een brug tussen beiden zodat jij je kan positioneren als een leerling van jouw relatie met eten.

En het kan je zo geruststellen als je de kracht van meestal gaat gebruiken. Dit inzicht van: het is oké, een fijne relatie met eten, die zorgeloze relatie met eten waar ik zo naar verlang, dat gewicht waar ik straks echt blij mee ben en wat dan ook mijn nieuwe normaal wordt, wat ik creëer en de rest van mijn leven ook niet meer kwijt raak, is gebouwd op een fundament van meestal. Als ik meestal mijn gevoelens toelaat. Het hoeft niet perfect. Als ik meestal mijn ontwerp volg en dat ontwerp, dat maak je in mijn programma, wat dan helemaal ook maatwerk is wat helemaal bij jou past. Als ik meestal mijn Hongerbalans volg en eet als ik honger heb en stop als ik verzadigd ben. Als ik meestal schrijf, mijn gedachten aanstuur.

Niets van wat ik doe lukt mij perfect. Al deze dingen die ik hier nu heb omschreven voor je zijn allemaal practices. Het zijn vaardigheden waar je dagelijks op stuurt. Maar je hoeft ze niet perfect te beheersen en perfect uit te voeren. En zodra je openstaat voor dit idee en dit gelooft, gaat je brein hier ook bewijs voor vinden. Dat is weer zo mooi. Het filtert altijd je overtuigingen naar je terug. Dus als jij gelooft en van mij aanneemt: hé, ik heb voor die zorgeloze relatie met eten en slank zijn voor het leven geen perfectie nodig. Die relatie, die leunt op meestal, op mijn menselijkheid. En dat gaat je brein dan ook voor je aanwijzen. Kijk eens hier. Zie je? Jouw menselijkheid. En zie je, je bent nog steeds aan het afvallen. Zie je? Je ervaart steeds vaker zorgeloosheid in je relatie met eten. Het werkt! Zo goed, zo fijn. En dat betekent dat je steeds meer gaat ontspannen in je relatie met eten. Wat je mij vaker hoort zeggen: een kalme geest is een open geest. Dus zodra je je laat geruststellen door de kracht van meestal, wat ik je nu vertel. Zodra je je daardoor gerust laat stellen en dit idee adopteert en je eigen maakt en gelooft, ga je daar bewijs voor vinden en ontspannen in je relatie met eten. En daarmee heb je dan die brug gebouwd. Nu kun je sturen op deze vaardigheden, dagelijks op komen dagen voor het ontwikkelen van deze vaardigheden en het hoeft niet perfect. Zo fijn.

Laat dit bezinken. Stel je hier voor open. Het is niet wat de dieetindustrie je heeft geleerd. Maar je hebt dat dus ook niet nodig. Meestal is genoeg. Dit is de kracht van meestal. Gebruik het. Laat het landen en het gaat voor je werken. Je gaat dat bewijs vinden.

Voordat we afscheid nemen, heb ik een verzoek. Als je blij bent met de lessen die ik hier met je deel, wil je dan alsjeblieft voor mij de moeite nemen vandaag en mij een review geven op de podcast? Dat zou echt fantastisch zijn. Ik heb al heel lang niet meer gekeken, maar er zijn zo'n veertigduizend mensen die hier maandelijks naar luisteren. En als jij jouw stem uitbrengt en bijdraagt en in het geven van een review, dan helpt dat enorm met de zichtbaarheid van mijn lessen. En hoef ik je niet te vervelen met reclame, want dat wil ik niet..haha..En hiermee wordt het wel voor je mogelijk gemaakt om je voordeel te kunnen doen met deze lessen. Dus als je er blij mee bent, als je ze waardevol vindt, als je er wat aan hebt, laat dan alsjeblieft vandaag een review voor mij achter en geeft de podcast vijf sterren. Dat kan in Google Play. Dat kan in de app van Apple podcasts of Apple Music geloof ik. Zoek even op wat jouw provider is en waar je die review achter kan laten. En anders kan dat ook altijd in Google. Dank je wel alvast bij voorbaat. Ik ben er heel erg blij mee en het helpt om de podcast zichtbaar te maken en makkelijker gevonden te kunnen worden omdat de relevantie door de provider wordt herkend voor de mensen die hier mee geholpen zijn. Dank je wel voor je moeite en inspanning en ik wens je een hele mooie dag. Tot volgende week.

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>