Marjena in een witte blouse, serieus kijkend zittend opzij.

Afl. 101 Jezelf coachen

Jezelf goed leren coachen, is de beste investering die je kan doen. Al je resultaten vinden immers hun oorsprong in de gedachten die je kiest. Je hebt deze gebundeld tot ideeën en als het ware aan jezelf ‘verkocht’.

Je huidige gewicht en strijd met eten, zijn daarmee het resultaat van je eigen verkooppraat. Door jezelf betere ideeën te verkopen wordt de relatie met eten waar je naar verlangt, inclusief je gedroomde gewicht, niet alleen haalbaar, maar zelfs voorspelbaar.

Jezelf goed leren coachen is dan ook een vaardigheid waar je de rest van je leven plezier van hebt. Het geeft je de kans om een exceptioneel leven te creëren, waarin je het beste in jezelf naar boven haalt.


Wat je ontdekt:

  • De parallel tussen verkopen en jezelf coachen
  • De ideeën die je aan jezelf hebt verkocht.

 

Transcript Afl. 101

 

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll en dit is aflevering 101. Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Mijn naam is Marjena Moll. Ik ben je coach en ik introduceer je graag in mijn Etenslessen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een fantastische relatie met eten creëert. Laten we beginnen.

Hallo, hallo, hoe is het? Aflevering 101. Is het niet geweldig?

Ik heb echt zo'n fijne zondag gehad. Ik was gaan wandelen met m'n zoon op zijn initiatief en uitnodiging. Mijn dochter woont nog thuis. Dus die spreek ik veel, die zie ik veel. En daar heb ik genoeg momentjes mee dat we lekker tegenover elkaar zitten en bijkletsen. Maar mijn zoon woont inmiddels een tijd al op zichzelf, zit volop in het studentenleven. En zeker nu ook de lock down voorbij is, heeft die altijd van alles te doen. Dus ik voelde me vereerd toen ie mij belde en zei: hé mam, zullen we samen iets gaan doen? Ik dacht: wow! Wat? Leuk! Dus ik had hem gevraagd. Wil je de stad in? Of wil je juist de natuur in en hij koos de natuur en we zijn afgelopen Zondag heerlijk met z'n tweeën de hei opgewandeld met de kleinste hond met Ramon en het was zo gezellig. We hadden echt prachtig weer, maar het was vooral zo leuk om eindeloos met hem, die hei op en neer over te dwalen en te luisteren naar z'n verhalen, te luisteren naar hoe hij naar de wereld kijkt, wat ie meemaakt, wat hij overal van vindt. En het was gewoon echt alleen maar genieten. Alleen maar bij hem zijn was één en al genieten en na afloop waren we ergens gaan zitten om te lunchen. Zaten we op een gezellig terras en lekker samen aan het bestellen. En ik keek zo naar die grote kerel tegenover me. En ik was sowieso zo in katzwijm van die gast. Weet je wel, het is zo leuk om te zien. Kijk naar wat een man die aan het worden is en ja, prachtig, prachtig. Vond het een groot feest om die middag met hem samen te hebben.

En nu, hier, voor jou. Ik heb een interessante gedachte voor je. Ik kreeg een e-mail van iemand die mij vroeg of ik haar een lijst kon geven met alles wat je krijgt in mijn programma. Alles wat er in Etenslessen zit. Want, zei ze, dan kan ik daarmee op pad. En dat vergelijken met andere programma's en zo tot de beste keuze voor mij komen. En ik dacht hierover na en ik dacht: ik kan daar natuurlijk wel een lijst sturen. Maar is ze daar eigenlijk wel mee geholpen? En ik liet dat even marineren in mijn geest en ik kwam tot het volgende inzicht. Als je een auto gaat kopen, bedacht ik, en je staat bij de dealer en je vraagt of die autohandelaar jou een lijst wil geven met alle functionaliteiten van de auto waar je oog op is gevallen. Om daarna misschien nog naar een paar andere auto's te lopen en ook opnieuw te vragen om een lijst met functionaliteiten. De kans dat je dan gaat vinden wat je zoekt vrij klein is, tenzij, bedacht ik, je precies weet wat je zoekt. Dus als je precies weet dat je alleen maar op zoek bent naar stoelverwarming, ik noem maar wat. Dan kan je geholpen zijn met zo'n lijst aan functionaliteiten. Maar een goede autoverkoper die weet dat als een consument om een lijst met functionaliteiten vraagt en dat meerdere keren herhaalt, die klant eigenlijk nog niet goed weet waar die naar op zoek is. Want anders vraag je wel specifiek om stoelverwarming. En een goede autohandelaar zal dan dus ook meer bezig zijn met willen helpen dan alleen maar direct ingaan op die ene vraag. Een goede autoverkoper bedacht ik zal vragen of zal zeggen: nou, ik kan u een lijst geven met alle functionaliteiten. Maar vindt u het goed dat ik er eerst wat vragen over stel? Wat vindt u bijvoorbeeld belangrijk in een auto en hoe wilt u de auto gaan gebruiken? Zat ik allemaal te bedenken dit...haha...En, bedacht ik, nou, dan geef je misschien wel als antwoord: ik woon alleen, ik hoef niemand te halen en te brengen. Ik heb alleen een kleine hond. Ik woon in de stad. Daar is parkeer schaarste, dus voor mij is het belangrijk dat ik die auto makkelijk kwijt kan. En dus en ook die kleinere parkeerplaatsen dan voor mij handig, en die kan ik dan gebruiken. En ik vind het milieu belangrijk en dus overweeg ik de aanschaf van een elektrische auto.

Gaandeweg en door die open vragen: wat vindt u belangrijk in een auto en hoe wilt u de auto gaan gebruiken, wordt die consument, wordt die klant zich bewust van: hé, o ja, dit is eigenlijk wat ik zoek. En wat ik nodig heb. En de autohandelaar, de verkoper, die helpt. Die ondersteunt dit proces. En die zorgt dan dus ook dat hij veel makkelijker voor een match kan zoeken met de juiste auto.

Dus mijn conclusie was: tenzij je precies weet wat je zoekt, namelijk stoelverwarming, is het stellen van de vraag: geef mij een lijst met alle functionaliteiten, niet de beste vraag.

Ik heb dit beknopt allemaal geantwoord in een e-mail terug en daarna heb ik de schrijfster van dit bericht gesproken en heb ik haar kunnen helpen en zei ik ook tegen haar: als het gaat om het oplossen van een strijd met eten, weet je vaak helemaal niet zo goed hoe die strijd in elkaar steekt. Voor de meeste van mijn klanten zit dat echt nog in de mist. Waarom het nou steeds maar niet wil lukken met dat gewicht en waarom het steeds maar niet wil lukken met eten of alleen maar tijdelijk wil lukken. Je weet het antwoord niet op die vraag en dus weet je ook niet zo precies wat je nodig hebt om eruit te komen. En wat heb je dan dus aan een lijst met wat krijg ik allemaal? Wat schiet je daar mee op?

En dat had ik allemaal in die e-mail aan haar gezet en toen we elkaar spraken en ik haar kon helpen met zicht krijgen op haar strijd met eten en waar ze nu eigenlijk naar op zoek was. Toen wist ze dat mijn programma uiteraard daar de beste keuze voor was, maar dat was voor haar ook echt de logische match die ze zag. En ik heb dat idee niet aan haar verkocht. Ik heb er alleen maar geholpen met het stellen van de juiste vragen. Door het stellen van de juiste vraag, de juiste vragen werd voor haar duidelijk wat ze nu eigenlijk zocht en wat ze nodig had. En die hele lijst met wat zit u nu precies in mijn programma, daar hebben we het helemaal niet over gehad. Die was helemaal niet relevant voor haar.

In navolging op dit gesprek en deze e-mail en dat nadenken over die autohandelaar zag ik ineens een parallel en dit is wat ik voor jou interessant vind, zag ik ineens een parallel met coaching en het coachen van jezelf.

Wat ik namelijk zie, is dat verkopen, en coaching, een parallel hebben met elkaar. Jouw huidige relatie met eten, het resultaat wat jij op dit moment hebt in die relatie is het resultaat van jouw gedrag. En dat gedrag is het verlengde van ideeën die je hebt. Je hebt jezelf een aantal ideeën verkocht. Je bent van een aantal ideeën overtuigd geraakt. En die ideeën die jij hebt geadopteerd, die je aan jezelf hebt verkocht, geven je huidige resultaat. Dus het gewicht wat je hebt, het jojo-en wat je doet. De strijd die je ervaart of de obsessie of de verwaarlozing. Het is allemaal het resultaat van de ideeën die jij aan jezelf hebt verkocht.

Is een interessant idee, vind je niet? Interessante gedachten. En wat betekent dat voor je? Dat je jezelf ook iets anders kunt gaan verkopen. Jezelf coachen betekent dus jezelf de juiste vragen gaan stellen. Onderzoeken welke ideeën je op dit moment aan jezelf hebt verkocht, waardoor je nu nog doet wat je doet. En om het concreet te maken, als je bijvoorbeeld jezelf het idee hebt verkocht dat een kopje thee zonder iets lekkers erbij niet gezellig is, dan eet je dus altijd een traktatie bij je kopje thee. En daarmee beïnvloed je jouw huidige gewicht. En op het moment dat je die traktatie weg laat bij je thee, vind je het niet gezellig om thee te drinken. Dit is een idee. Je hebt dit aan jezelf verkocht, je hebt dit geaccepteerd en als ik nu tegen je zeg, en daarom werd ik enthousiast over dit hele verhaal en wilde ik het met je delen.

Als ik nu tegen je zeg: er zitten een aantal negatieve overtuigingen in jouw relatie met eten en ga die is opruimen. Dan klinkt dat misschien wat abstract. Oké! Ik ga op zoek naar m'n negatieve overtuigingen. Euh...waar begin ik?

Maar op het moment dat ik tegen je zeg: kijk eens naar jouw relatie met eten. Kijk eens naar je huidige resultaten. Wat bevalt je daar allemaal niet aan? En ga is op zoek naar de ideeën die je aan jezelf hebt verkocht, waardoor jij nu nog doet wat je doet.
En dan, wat zo mooi is. Is dat je dan, net zoals bij die dat verschil tussen alleen maar een lijst krijgen met functionaliteiten of een aantal mooie vragen voorgeschoteld krijgen die jou helpen zien waar je nou eigenlijk naar verlangt en wat je wilt. Zo werkt dat ook met coaching. Op het moment dat je jezelf goed leert coachen door te gaan kijken naar de ideeën die je aan jezelf hebt verkocht en kan gaan zien dat je ook andere ideeën kan gaan adopteren. Als je ze maar goed genoeg aan jezelf weet te verkopen. Dan creëer je een ander resultaat en dan is de sky ook the limit. Dan kun je creëren wat je maar wil.

En dit is de kern van het succes van mijn programma. Dit is waarom mijn klanten succesvol zijn op het moment dat ze die zelfcoaching, de tools die ik ze daarvoor geven, goed gaan inzetten. En deze ruimte voor zichzelf openen en zien: ah, wacht even. Ik heb alle invloed. Eten is niet sterker dan ik en alles wat ik nu nog doe heb ik ooit aan mezelf verkocht. En misschien geloof ik nu nog dat het niet anders kan, maar ik ben degene geweest die het aan mezelf heeft verkocht en ik kan dus ook iets anders aan mezelf verkopen. En ik kan mezelf heel goed dingen leren verkopen.

En dat is waar mijn kracht weer om de hoek komt kijken. Door jou te helpen je zo goed te leren hoe je jezelf coacht en je zo goed te leren hoe je iets aan jezelf verkoopt, wordt het steeds makkelijker voor je om jezelf te verbinden met alle ideeën die een compleet nieuw resultaat voor je creëren. Dat is het. Het geheime recept van afvallen zonder dieet, dat is het geheime recept van je volgende versie van jezelf worden. En daarmee kan je dus ook heel duidelijk zien. Als je een idee eenmaal goed aan jezelf hebt verkocht, hoef je het nooit meer te doen. Is het klaar. Klaar. Als je eenmaal aan jezelf hebt verkocht dat een kopje thee zonder iets lekkers erbij ongezellig is, zal je altijd automatisch voor dat lekkers kiezen. Je hoeft daar niet meer je best voor te doen. Het gaat vanzelf. Je bent ervan overtuigd geraakt. Maar zo kun je dus ook andere ideeën aan jezelf gaan verkopen. En als je een goede verkoper daarin wordt, wordt het zo makkelijk voor je. Dan ben je zo blij, zo ingekocht in de nieuwe keuzes die je maakt dat je het niet op volhouden doet. Je bent daadwerkelijk van gedachten veranderd en dus creëer je ook een ander resultaat voor jezelf en ben je zo slank als je wilt en voel je daar heerlijk bij. Voel je heerlijk bij de keuzes die je maakt. Voel je je heerlijk bij de investering die je steeds opnieuw in jezelf doet om de moeite te doen om het eten klaar te maken wat je echt heel erg lekker vindt en wat goed bij je lichaam past. En wat het resultaat voor jou creëert, waar je blij mee bent.

En alle ballast, alle beperkende ideeën die je ooit had over gebrek aan tijd, dat je anders anderen tekortdoet. Dat het voor anderen niet gezellig is, dat het niet leuk gaat zijn, nou verzin het maar. Haal het maar naar jezelf toe. Dat laat je allemaal los. Je gelooft het niet meer. En als je het eenmaal niet meer gelooft, is het zo makkelijk, zo makkelijk. En dus praten we hier in de kern over het ontwikkelen van vaardigheden, de vaardigheid van het stellen van de juiste vragen en de vaardigheid van het verkopen aan jezelf, wat je wilt creëren.

Vanmorgen gaf ik een masterclass in mijn Meesterschap programma en eigenlijk zat hier ook weer de overlap in. Zorgen dat je dat resultaat wat je voor jezelf wilt creëren zo goed aan jezelf verkocht krijgt dat het moeiteloos wordt.

Oké, dit wilde ik met je delen. En ga hiernaar op zoek. Denk erover na. Wat heb ik aan mezelf verkocht op dit moment in mijn relatie met eten. Kan ik die stappen terugtellen van mijn huidige resultaten naar de ideeën van waaruit ik ze heb gecreëerd? En zijn dit de ideeën die ik wil blijven kopen van mezelf? Of wil ik nieuwe adopteren? Mooie gedachte, mooie vragen. Ik ben er volgende week weer en ik verheug me op de volgende les. Tot dan. Bye.

 

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>