Jonge vrouw die blij is en met haar beide vingers de camera aanwijst

Afl. 81 Maak het woest aantrekkelijk

Als je wilt afvallen zal je gedrag moeten veranderen. De vraag is of je die verandering ook goed aan jezelf weet te verkopen.

Als je dit niet goed kan, is de kans groot dat je die verandering uitstelt of al snel opgeeft zodra het even niet gaat zoals je wilt. Je hebt alleen maar oog voor alles wat je ervoor moet inleveren en ziet onvoldoende wat je ervoor terugkrijgt.

Kortom je krijgt het niet goed aan jezelf verkocht.

In deze waardevolle aflevering bespreek ik het idee van verkopen en de drie cruciale momenten waarop je een goede verkoper voor jezelf moet zijn om te kunnen creëren waar je naar verlangt.

Deze les laat duidelijk zien dat het creëren van een geweldige relatie met eten samengaat met het creëren van een geweldige relatie met jezelf. Het een kan niet zonder het ander.

Het goede nieuws is dat de winst daarmee dubbelop is en al je inspanning waard.


Luister naar de podcast

Wat je ontdekt:

  • Wat ik bedoel met verkopen aan jezelf.
  • Op welke drie cruciale momenten je deze vaardigheid nodig hebt en waarom.

 

Transcript Afl. 81

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll. En dit is aflevering 81.

Je luistert naar Etenslessen. De podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Mijn naam is Marjena Moll. Ik ben je coach en ik introduceert je graag in mijn Etenslessen, waardoor je ontdekt hoe je afvallen zonder dieet en een fantastische relatie met eten creëert. Laten we beginnen.


Hallo, hoe is het met je? Ik neem deze podcast op in een hotelkamer. Ik heb mijn man Bob verrast met een nachtje weg en we zitten in het prachtige hotel Kerckebosch in de buurt van Zeist. En we hebben hier schitterend uitzicht. Een mooie balkon kamer met uitzicht over de hoteltuin. En die heeft een groot grasveld met daaromheen mooie hoge bomen. Zo prachtig omzoomt. En vanmorgen was het toch niet zulke lekker weer. Het was grijs en regenachtig, maar vanmiddag brak er echt een prachtige namiddag zon door en ze hadden de tafel hier heel mooi opgemaakt op de kamer, want je kan alleen op de kamer eten. Maar ze hadden er tafellinnen overheen gelegd en alles mooi gedekt en fijn aangekleed. En er echt alles aan gedaan om je toch het gevoel te geven dat je uiteten bent. Ook al is het op je eigen hotelkamer. Echt superleuk. En het voelde heel erg als, als uit zijn. Echt fijn een nachtje weg.


En nu ben ik hier met jou. Welkom op de hotelkamer waar ik het met je over wil hebben in deze les is een mooi onderwerp en dat gaat over het idee, het concept dat je een goede verkoper moet zijn voor jezelf op een aantal cruciale momenten om je strijd met eten op te lossen.


En ik kwam op het idee om dit met je te bespreken, omdat een van mijn deelnemers aan mijn programma er iets over had gepost in mijn Facebookgroep. En ze zei dat ik het regelmatig heb over het verkopen van iets aan jezelf en dat zij daar zelf wat moeite mee had omdat ze dat zo associeert met jezelf iets aansmeren of je iets laten aansmeren. En we raakten met elkaar in gesprek daarover en ik legde haar uit dat als een verkoper helemaal niet bezig is met jouw verlangen en wat je nodig hebt, maar alleen maar spullen aan je wil slijten en niet integer is, dan is dat natuurlijk een hele negatieve ervaring. Maar waar ik het over heb in mijn programma is absoluut over een match die er is tussen jouw verlangen, jouw verlangen om je strijd met eten op te lossen en die fijne relatie met eten te creëren, en ervoor te zorgen dat je dat heel goed ook aan jezelf weet te verkopen.
Je hebt het namelijk nodig.


En toen ik het aan haar uitlegde landde dat ook en begreep ze het ook beter en toevallig in diezelfde week kwam het onderwerp nog een aantal keer ter sprake en dat bracht me op het idee om het hier met jou te delen, omdat ik zeker weet dat je er ook veel aan zal hebben.


Dus ik wil aan je gaan uitleggen wat ik eronder versta, hoe ik het inzet in mijn programma en een ervaring met je delen die een goed voorbeeld hiervan is.


Ik ben een keer met Bob samen, ik denk dat we toen een jaar of vijf bij elkaar waren, een dagje naar Utrecht geweest en we waren gewoon lekker aan het boemelen. We slenterde door de stad en slenterend wandelden we spontaan een kookwinkel binnen en we raakten daar met een verkoper aan de praat die zo enthousiast met ons een gesprek aanging over de broodbakmachines die hij verkocht, dat wij niet veel later die winkel zijn uitgelopen. Helemaal enthousiast. Helemaal blij met een broodbakmachine...haha...


Je kan je voorstellen dat dat dagje uit in Utrecht vrij abrupt werd afgebroken. Want ja, hoe ver ga je nog wandelen en slenteren met een broodbakmachines op zak...haha...Dus. Maar wij waren helemaal blij. Dus je kan je voorstellen dat daar iets moet zijn gebeurd in die winkel wat er niet om loog. Wij waren helemaal niet bezig met brood. We waren al helemaal niet bezig met het idee om zelf brood te kunnen bakken. En toch waren we helemaal blij en we konden ook verder niet meer wandelen door de stad. We moesten gewoon terug naar Amsterdam, want hé, een broodbakmachine. Wat ga je doen!


Er is dus daar is iets gebeurd. En in het voorbereiden van deze podcast dacht ik daaraan terug.
En wij weten allebei nog steeds hoe leuk die jongen was, die die broodbakmachine aan ons verkocht en wat ie aan ons verkocht was niet zozeer dat apparaat maar het idee van wat dat vers gebakken brood in ons leven ging doen, wat toen heel erg bij ons paste. En nu niet meer. Maar toen wel. En wij waren helemaal enthousiast over wat een toegevoegde waarde het had in onze levensstijl om 's avonds alle ingrediënten te verzamelen en de timer te zetten en dan 's ochtends wakker te worden bij de geur van vers gebakken brood in de keuken. En ik kon dan biologisch meel halen en zorgen dat het een heel puur en onbewerkt brood zou worden voor ons. En zonder rotzooi erin. Enfin, wij zagen het helemaal zitten en het voelde voor ons als een enorme verrijking, als een grote toegevoegde waarde in de kwaliteit van ons leven en onze levensstijl. En daarvoor waren we er helemaal niet mee bezig.
Dus het was echt heel erg goed aan ons verkocht en er was een match.

In het oplossen van je strijd met eten zijn er drie cruciale momenten waarop jij ook een hele goeie verkoper voor jezelf moet kunnen zijn.


Het eerste moment daarin is het moment waarop je besluit dat je wilt geloven dat het mogelijk is. Dat je jouw strijd met eten helemaal kon oplossen, dat je hier echt helemaal uit kan komen. Dat is het eerste moment wat je goed aan jezelf moet kunnen verkopen en je moet dan een goeie verkoper zijn want na al die mislukte diëten, en ik weet niet hoeveel jaar je al met eten aan het vechten bent, maar je hebt heel veel bewijs van onvermogen verzameld.


En dus is er een hele goeie verkoper voor nodig die jou kan inspireren en aanzetten als lichtjes in een kerstboom zodat je jij voelt: ja, dit is wat ik ga doen. En ik heb misschien nog heel weinig vertrouwen. Maar als ik dan nu nog heel weinig vertrouwen heb, dan wil ik er op inzetten dat ik me laat helpen en goed laat helpen in dat wat ik nu nog niet voor mekaar heb. Maar ik kies ervoor om te geloven dat het voor mij mogelijk is.


Dit is iets wat ik ook indertijd aan mijzelf heb moeten verkopen.
Ik had een hele rits mislukte diëten achter de rug en ik was eigenlijk al vanaf, nou mijn veertiende aan het lijnen dus al heel wat jaren onderweg om bewijs van onvermogen te verzamelen.
En toch, en ik ben zo blij dat ik het heb gedaan, verkocht ik het idee aan mezelf dat het toch ook voor mij mogelijk moest zijn om hier uit te kunnen komen. En dat besloot ik. Dat idee verkocht ik aan mijzelf. Ik kies ervoor om dit te geloven en ik ga de onderste steen boven krijgen om erachter te komen hoe ook ik dit voor elkaar krijg.
Ik weiger te accepteren dat ik oud moet worden met een strijd met eten.
Ik weiger te accepteren dat mijn gewicht nou eenmaal altijd zwaarder zal zijn dan ikzelf wil.
En ik heb dat met heel veel overtuigingskracht moeten doen, omdat ik geen bewijs had dat ik het kon. Maar ik besloot om het te vinden. Ik besloot om mezelf hier mee te helpen en ik zou niet loslaten voordat het me was gelukt, dus daar moest ik een idee aan mezelf verkopen.


Een tweede belangrijk moment is het moment waarop je heel goed verkocht moet zien te krijgen waarom je wil stoppen met overeten.


En waarom is dat zo hard nodig? Omdat eten. Het moment dat je zou kunnen eten is ook eigenlijk altijd het moment dat eten heel dichtbij is. Het is tastbaar. Het ligt in je voorraadkast of iemand raakt het je aan of zegt misschien zelfs tegen je: joh, ik heb dit speciaal voor jou in huis gehaald. Je doet toch wel gezellig mee. Dus het eten is heel dichtbij.
Je kan het misschien ook ruiken, je kan het aanraken. Je hoort mensen naast je knisperen en kraken. Het is heel dichtbij en het is tastbaar.
Terwijl het idee van niet eten en wat daar zo geweldig aan is, dat zit alleen maar in je hoofd. Je kan het niet aanraken, je kan het niet voelen. Het is niet tastbaar. En dus zou je bijna kunnen zeggen. Eten heeft een 1-0 voorsprong. Eten is veel laagdrempeliger. Al je zintuigen kunnen ingezogen raken in dat eten.
En dus om het niet te doen, om net zo blij als Bob en ik met die broodbakmachine die de winkel uitliepen om helemaal aan te staan, helemaal dolgelukkig, helemaal vervuld van het idee van waarom je niet wilt overeten. Ja, dat moet opgetuigd worden, dat moet aangekleed worden, dat moet ingevuld worden. Dat moet zo tot leven voor je komen, dat het woest aantrekkelijk is. Dat! Dat heb je nodig.


En ik denk dat dat iets is wat we meestal niet doen. Heel vaak gaat het idee van niet eten of nee zeggen over: oké, maar als ik het niet doe val ik misschien af, als ik het niet doe, ben ik verstandig bezig.


En dat was het andere moment van de week wat voorbijkwam. Ik was iemand aan het coachen die minder alcohol wil drinken. En ik had haar als opdracht gegeven: ga voor jezelf opschrijven wat de winst is? En ik vroeg aan haar: verkoop het aan jezelf. Zorg dat je het aan jezelf verkocht krijgt wat je erbij gaat winnen, waarom het voor jou zo'n fantastisch idee is om minder te drinken.
En ze had het met me gedeeld, ze had het opgeschreven en ik had het gelezen en we zagen elkaar in de sessie. We hebben zo gelachen met z'n tweeën. Ik zei: ja, oké. Ik heb het gelezen. Maar ja.. Ik koop het niet...haha...En ze moest lachen, ze begreep wat ik bedoelde. Ja, zal het iets opgeschreven in de trant van ik wil minder drinken want als ik alleen in het weekend drinkt, dan blijft het speciaal. En als ik elke dag een wijntje neem, dan is het speciale daar af.
En ik zei tegen haar: ja maar ja, maar weet je dit niet al twintig jaar? Heb je dit niet al twintig jaar geleden bedacht. Toen zei ze: ja, dat is ook zo. Er zat niks nieuws in en er zat gewoon veel te weinig vlees aan het bot. Het was niet iets waarvan je helemaal in vuur en vlam stond als je dat las waardoor je dacht van: wow! Ik kan niet wachten om minder te gaan drinken. Dit idee heb ik nu zo aan mezelf weten te verkopen. Ik ben helemaal om. Nee, het was eigenlijk meer van hetzelfde. Een herhaling van zetten en ze ging er zelf ook niet van aan. We hebben samen erg gelachen in de sessie en het haakje gevonden waarmee ze wel die switch maakten en inderdaad wel voelde van: oh ja, inderdaad. Nu begrijp ik wat je bedoelt. Nu voel ik het inderdaad. Nu voel ik: dit is wat ik wil. Dit is wat ik wil.
We hebben het woest aantrekkelijk voor haar gemaakt en dat is wat je ook nodig hebt. En dat is wat je nodig hebt omdat het eten zo dichtbij is of zoals voor haar die wijn ook zo dichtbij was.
Dus waar doe je het voor? Soms schets ik het ook wel eens: het is alsof je eigenlijk alleen maar hier die traktatie hebt en in je andere hand heb je dan niks. En ons brein, ons menselijke brein, is erop ingesteld om schaarste te willen vermijden, dus dan wil ik liever dat eten hebben anders heb ik niks. En dus zal je die andere hand moeten invullen.
En zo moeten invullen dat het woest aantrekkelijk voelt. En die traktatie, dat eten erbij in het niet valt dat je denkt: nah, dat ken ik nou wel. Dat is een herhaling van zetten. Daar zit niks nieuws voor mij. Maar dit! Hier doe ik het voor, hier ga ik van aan.
Dus het eerste moment, het eerste verkoopmoment dat je een goeie verkoper voor jezelf moet zijn, is het idee aan jezelf verkopen dat jij uit je strijd met eten kan komen, dat je slank kan worden als dat is wat je wil. Voor de rest van je leven. Zonder dat je dat op volhouden doet en dat je dat verlangen naar overeten helemaal kan gaan oplossen. Dat is je eerste verkoopmoment. Cruciaal.
Je tweede verkoopmoment is de reden vinden waarom je wilt stoppen met overeten en waarom je op al die momenten dat eten zo dichtbij is, je meer verbonden wil voelen met dat woest aantrekkelijke idee van waarom. Waar je het voordoet.
En ik beloof je, net als voor mijn klanten die zei: ja, want anders blijft het niet speciaal. Dun zijn is niet genoeg.
Dun zijn is geen woest aantrekkelijk idee. Als je het had kunnen doen voor dun zijn, dan was het je allang gelukt. En er zijn ook genoeg mensen die zeggen ik ben dun geweest. En toch kwam ik weer aan. Dus als dat het voor je had kunnen doen, dan was het daarbij gebleven. Dan was je dun gebleven. Denk er heel goed over na.
Dus je hebt redenen nodig die dat veruit overstijgen en veel meer diepgang hebben.
En je derde verkoopmoment. Een heel belangrijk verkoopmoment is het verkopen aan jezelf waarom je liever wilt voelen wat er te voelen valt dan uitchecken met eten? Wat is de grote winst van het toelaten van je emotie? Ook de negatieve die jij als negatief bestempelt, nu nog. De momenten waarop je in besluiteloosheid zit. Gestrest bent. Je verveelt. Je afgewezen voelt. Baalt van je eigen gedrag. Boos bent op jezelf. Last heeft van het idee dat je een slechte moeder bent.
Wat het ook is. Dat wat je daarbij voelt, dat zal je aan jezelf moeten verkopen dat dat voor jou waardevoller is om dat toe te laten, omdat het te doorvoelen, dan te verdoven met eten, uit te checken met eten. Maar als je dat aan jezelf verkocht krijgt, dan is the sky ook the limit. Dan ben je echt vrij. En dit is dus ook echt een cruciaal verkoopmoment. Dit wil je zo goed aan jezelf kunnen verkopen. En hier moet je ook een goeie verkoper voor zijn, want dit is dan je keuze.
Wat wil je nu? Engelse drop? Of je rot voelen over die afwijzing?
Daar heb je natuurlijk een goede verkoper voor nodig, toch? Omdat er door te krijgen bij jezelf.
En dus is het een van de vaardigheden waar ik je in train in mijn programma. Het is een van de dingen die je te leren hebt. Je kunt niet vanuit negativiteit en alleen maar kijken naar wat je inlevert op het moment dat je niet meer overeten, wat je dan niet meer doet? Waar je niet meer voor kiest?
Als je daar naar kijkt en in schaarste gaat zitten en daarbovenop je dan ook nog rot moet voelen over dat wat jou op dat moment pijn doet. Ja, daar loop je voor weg. Dat wil je niet.
Dus je hebt hier een vaardigheid in te ontwikkelen, maar in de eerste plaats door te weten dat dat één van de dingen is die je nodig hebt, het kunnen herkennen en dan ook te leren hoe je dat doet. Ja. Dan win je. Dan kom je hier aan voorbij, dan overwin je al deze obstakels.
Die eerste stap aan jezelf verkopen, dat je wilt geloven dat je dit kan. De tweede verkoop moment: de redenen vinden die het woest aantrekkelijk voor je maken om te stoppen met overeten. En de derde reden het verkoopmoment: De reden vinden waarom al die gevoelens die je als lastig ervaart =, als pijnlijk ervaart, waarom die zo waardevol voor je zijn. Wat die voor je doen. Wat ze je brengen.
Ik heb er voor gekozen om alle pijn groeipijn te noemen. Ik heb het in mijn eigen gedachtenwerk zien ontstaan. Al het gedachtenwerk wat ik deed, liet mij zien: hé, als kind groeit je lichaam zo soms zo hard dat je gewrichten pijn doen. Maar als mens. Als je als volwassene groeit, emotioneel groeit, mentaal groeit, ga je ook door groeipijn.
Want ik kon in mijn gedachtenwerk zien dat alles wat ik in mezelf had overwonnen in mijn leven, al het moois wat ik voor mezelf had gecreëerd, alles wat van waarde was wat ik voor mezelf had gecreëerd, was altijd gepaard gegaan met pijn.
En dus kon ik zien dat het groeipijn was. En toen ik dat eenmaal zag, toen ik mezelf dat inzicht had gegeven, veranderde mijn leven.
Ik zag zo duidelijk de waarde van pijn dat ik dacht: ja, dan wil ik dat niet laten liggen. Dan wil ik dat niet aan me voorbij laten gaan en is voor mij mijn leven, voluit leven betekent voor mij niet dat ik de zeven wereldwonderen heb gezien. Maar dat ik op inkomen dagen voor het voelen van al mijn emoties.
Ik wil mijn complete emotionele palet kunnen belichamen en dan leef ik voluit. Dan kom ik opdagen voor mijn complete menselijke ervaring en dat idee krijg ik aan mezelf verkocht. Ik wil voluit leven. Ik wil compleet zijn. Ik wil niks missen van de rijkdom die groeipijn mij kan brengen. En dat aan is voor mij woest aantrekkelijk. Aantrekkelijker dan de tastbaarheid van dat eten, wat dan zo dichtbij is op sommige momenten.
En daarmee krijg ik het aan mezelf verkocht. En ik weet dat jij hier ook jouw redenen voor zal moeten vinden. En het is één van de dingen die ik je leer in mijn programma. En het mooie is dat je daarmee ook direct een positie pakt die natuurlijk als een olievlek in alle andere gebieden van je leven gaat zitten. Want dat eten is alleen maar de ingang, de ingang naar jouw zelfleiderschap, de ingang naar je zelfliefde, de ingang naar intimiteit met jezelf en het bouwen van een hele krachtige kern. Een hele krachtige relatie met jezelf, een intieme relatie met jezelf.
En dat: hallo! Is dat niet het mooiste geschenk wat je aan jezelf kan geven. De enige persoon in je leven waar je een leven lang mee gaat doen. En die altijd bij je is en van wie je altijd hoort, wat je denkt, wat je voelt, kan voelen wat je voelt. Dat ben jij. Dus een fantastische relatie met jezelf is van onschatbare waarde.
En als je relatie met eten dan de ingang is in dat proces ook al je overgewicht verliest en bevrijd raakt van die strijd met eten in je hoofd. Hallo!!! Hoe mooi kan je het krijgen?
Prachtig, prachtig. Dus dit..dit zijn die verkoopmomenten. Ik denk de belangrijkste verkoopmomenten in het oplossen van je strijd met eten en ik vond het een mooi onderwerp om met je te delen.
En als je hier nu meer over wilt weten en wilt weten hoe dit ook voor jou kan werken en wilt kennismaken met deze benadering, nodig ik je heel erg graag uit voor mijn workshop die ik op 15 mei geef. Zaterdag 15 mei aanstaande. En dan geef ik je mijn formule voor afvallen zonder dieet en het creëren van een fantastische relatie met eten.
En als je hier in geïnteresseerd bent, ga dan naar mijn website etenslessen.com en daar vind je in de menubalk het aanbod van de workshop 15 mei. Ik nodig je uit en wens je voor nu een prachtige dag. En ik ben er volgende week weer. Tot dan. Bye!

 

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>