Vrouw die heel blij is en een hartvormige rode ballon in haar hand heeft

Afl. 126 Onvermijdelijk succes

Wanneer ben je op je best in het creëren van een geweldige relatie met eten?

Het is de vraag die ik mijzelf stelde om je nog beter te kunnen helpen en het antwoord was simpel maar krachtig: je bent op je best als je weet dat je succes onvermijdelijk is.

Luister naar deze les over het creëren van onvermijdelijk succes en hoe ik dit voor je mogelijk maak.

Ik geef je de bouwstenen voor het creëren van een geweldige relatie met eten en het gewicht waar je blij mee bent.


Wat je ontdekt:

  • Hoe je afvallen gemakkelijker maakt.

  • Hoe je succes onvermijdelijk maakt.

  • De bouwstenen voor het creëren van een geweldige relatie met eten.


 

Transcript Afl. 126

 

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll en dit is aflevering honderd zesentwintig. Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Maar naam is Marjena Moll. Ik ben je coach en ik introduceer je graag in mijn Etenslessen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een fantastische relatie met eten creëert. Laten we beginnen.

Hallo, hoe is het? Hoe gaat het met je? Ik heb een interessante les voor je waarin ik je meeneem in het werk wat ik de afgelopen maanden heb gedaan. Want dit is de vraag die ik bij mezelf heb neergelegd. Hoe kan ik mijn programma zo voor jou inrichten dat je zo snel mogelijk succesvol kan zijn? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik alles voor je bij elkaar breng en jij een fantastische relatie met eten creëert, je strijdt met eten opruimt en het gewicht waar je blij mee bent? En ik heb maandenlang gekeken naar die vraag en mijn brein uitgedaagd om met het beste antwoord te komen. Het beste antwoord op dit vraagstuk.

En het is mijn brein gelukt. Ik heb dat antwoord gevonden en het antwoord wat ik vond zat in het volgende idee: als ik mijn programma, mijn werk voor jou, zo kan inrichten dat je succes onvermijdelijk is. En jij dat ook kan voelen en weten. Mijn succes is in Etenslessen onvermijdelijk. Dan gebeurt er iets bijzonders. Dit was het antwoord. Zodra je weet dat je succes onvermijdelijk is, positioneerde je je zodanig dat je optimaal kan leren. Want, als je weet dat je gaat krijgen wat je hebben wilt, ben je ontspannen. Je bent kalm, er is rust en een kalme geest is een open geest en een open geest is een creatieve geest. 

Ja, kan je dat zien? Dus mijn vraagstuk was: hoe kan ik mijn programma zo voor jou inrichten dat je zo snel mogelijk kan creëren waar je naar verlangt? En het antwoord is: als het mij lukt om jouw succes onvermijdelijk te maken. En als jij dat weet dat dat zo is, ben je kalm en open. En kan je het aller gemakkelijkst leren. En om dat voor je te creëren zodra ik dat zag, zodra ik me daar bewust van was, dat is de kern, dat is het antwoord. Jouw succes onvermijdelijk maken ben ik aan het werk gegaan om dat te vertalen en in te vullen. Hoe positioneer ik jou zo in mijn programma dat je succes onvermijdelijk is?

En nadat ik dat had gedaan, heb ik het ook vastgelegd. Ik heb er een roadmap voor geschreven. Een gids, een kompas. Een roadmap voor onvermijdelijk succes waarin ik precies laat zien: hey, dit is je proces. Dit zijn de vaardigheden die je komt leren. En dit is waarom dat onvermijdelijk succes brengt. Waarom je niet aan je succes kan ontsnappen, als je komt opdagen voor dat proces. En niet stopt totdat je bent waar je wilt zijn.

En in deze les wil ik je meenemen en een stukje voorlezen uit die roadmap, zodat je een idee krijgt van waar ik het over heb en de bouwstenen uit dat proces met je doorlopen, zodat je ook daar alvast van kan proeven en kan voelen of je daarmee resoneert. Of dat idee van onvermijdelijk succes bij je kan landen. Dus daar gaan we.

Ik lees nu eerst een stukje uit deze roadmap aan je voor.

Een strijd met eten los je op met de volgende simpele formule: begeleid gevoeligheid voor snelle suikers. Verwerk emoties zonder eten. En verlies gewicht zonder restrictie. Ik leer je de vaardigheden die je voor deze oplossing nodig hebt. Je laat je dieetmentaliteit los, oefent met de hongerbalans en creëert nieuwe overtuigingen over eten en afvallen. Dit is creatief denkwerk waar je brein weerstand bij geeft, omdat het om een geestelijke inspanning vraagt. Daarnaast leer je emoties toelaten en verwerken zonder eten en daarbij ga je je door ongemak. En waarschijnlijk voel je daarbovenop een verlangen naar eten. Het toelaten en verwerken van dat verlangen is een vaardigheid apart. Daar heb ik de Craving Code voor geschreven. Tijdens het ontwikkelen van alle vaardigheden in deze module ga je door groeipijn. Dit is het ongemak dat je voelt in de kloof tussen oud en nieuw gedrag, oude en nieuwe overtuigingen en het toelaten en doorvoelen van emoties waar je eerder bij uit de buurt bleef. Maar het goede nieuws is dat je leert om deze groeipijn aan jezelf te verkopen als het grootst mogelijke geschenk.

Want dat is het. Je ontwikkelt gezond zelfleiderschap en onvoorwaardelijke zelfliefde. En de combinatie van deze twee maakt je beste leven voor je mogelijk. Het maakt je onafhankelijk en vrij. Besef dat de relatie die je met jezelf hebt de enige relatie is waar je non-stop mee in verbinding bent. Stel je voor wat het betekent als de kwaliteit van die relatie gebaseerd is op onvoorwaardelijke zelfliefde en wordt aangestuurd vanuit gezond zelfleiderschap. Niets is zo aantrekkelijk. Niets kan je leven meer verrijken dan dat. Omdat het de basis is van alles wat daarna komt. Elke andere ervaring en elke andere relatie in je leven wordt gefilterd door de relatie met jezelf. En tel bij deze rijkdom het stoppen met overeten op. Slank zijn is fantastisch omdat een onbelast, licht en fraai lichaam heerlijk is om in te wonen. Een slank en vitaal lichaam is helder, soepel, licht, alert en dit beïnvloedt al je ervaringen, zowel fysiek als geestelijk. Want lichaam en geest zijn immers éen. Ze vormen één geheel. Een helder lichaam betekent ook een heldere geest. Je brein functioneert beter en dit merk je aan je concentratievermogen, stressbestendigheid, optimisme, veerkracht en creativiteit. Je kijkt met een frisse wereld, een frisse blik de wereld in en kan gemakkelijker terugvinden van uitdagingen die je raken.

Wat er tussen jou en al deze rijkdom in staat is de groeipijn die je tegenkomt in het veranderen van je gedachten, gevoelens en gedrag.

Maar, als je jezelf hebt verkocht aan de onweerstaanbare reden waar je het voor doet en weet dat je daar de rest van je leven de vruchten van plukt, zeg je: kom maar door met die groeipijn. Ik wil deze kwaliteit van leven aan mezelf geven. Ik wil deze kwaliteit van leven meemaken.

Ontwikkelen heeft niets te maken met volhouden en terugvallen. Je kan niet terugvallen, want alles wat je in Etenslessen leert bestaat uit verworvenheden en die kan je niet meer verliezen. Je kan er hooguit tijdelijk mee uit contact raken en dit betekent alleen dat er op dat moment een Etensles voor je ligt. En je weet straks precies hoe je die oppakt en benut. Gaandeweg verdwijnen eten en je gewicht als probleem uit je leven. Dit zijn de vaardigheden die je hier in ontwikkelt. Het managen van je gedachten. Het managen van je dagelijkse, beperkte energie. Het toelaten en doorvoelen van emoties. Het samenwerken met je lichaam en hongergevoel. Het begeleiden van genotzucht in je brein. Met deze vaardigheden val je af en kom je niet meer aan. Omdat jij veranderd bent. En jouw voorkeuren zijn dat ook.

Dit is een klein stukje uit de roadmap, waarin ik laat zien wat je in mijn programma ontwikkelt en wat nou jouw succes onvermijdelijk maakt. En waarom ik zo blij ben met het werk wat ik hierin heb gedaan, en het schrijven van dit boek, is dat ik weet dat in dat proces van gedragsverandering die combinatie van het begrijpen, heel helder kunnen zien, van de formule die je leer, heel helder kunnen zien van het proces waar ik je in begeleid en waar jij jezelf in begeleidt en de manier waarop we daarin samenwerken, dat is de magie. Dat is de chemie. Dat is de kracht van coaching. En hoe beter ik jou in staat stel om jezelf daarin te kunnen begeleiden en te positioneren en te kunnen zien waar je staat in dat proces. Ja, dan is dat succes onvermijdelijk. En daarmee had ik het antwoord op die vraag.

Wat dat voor jou betekent, en dat is de reden waarom het programma Etenslessen heet, is dat jij daarin jezelf de ruimte geeft om een leerling te zijn. Een leerling van Etenslessen met mij als coach. De roadmap, het proces en de formule van de oplossing in je handen. En dan het opdagen en onderzoeken hoe je het voor jezelf creëert en daarop gecoacht worden. En daarin, en dat is een hele belangrijke, een hele waardevolle, het observeren van de coaching van anderen. Want als observant kan je vaak zoveel gemakkelijker leren. Dus daarin sluit ik als het ware het net om je heen en is er geen ontsnappen aan dat succes mogelijk. Het kan alleen niet werken als jij niet komt opdagen. En daarmee bedoel ik, als je de tools die ik je aanreik, de technieken die je in mijn programma leert, als je die niet toepast en slijpt en oefent. En kijk naar wat er nog niet werkt. Kijk naar wat je nog niet op je op zijn plek kan krijgen.

Maar nogmaals, een kalme geest is een open geest, is een creatieve geest. En dus kan jij het beste van jezelf inzetten in die formule. En als die simpel is, helder en toepasbaar. Ja dan, dan kan het nog maar één kant opgaan. Die ontwikkeling kan maar één kant op. En zoals ik net voorlas kan je niet terugvallen. Bestaat niet. Iets wat je eenmaal hebt ontwikkeld kan je niet meer niet weten. Dus hiermee heb ik precies bij mekaar kunnen brengen waar ik al jaren aan slijp en ook nog jaren aan zal blijven slijpen. Want dat is de taak die ik bij mezelf heb neergelegd om daarin dienstbaar te zijn en mijn bijdrage te leveren aan de wereld. Zoveel als mogelijk is voor iedereen die dit nodig heeft, omdat die psychologie van eten zo diffuus kan zijn, als je de kennis niet hebt, als je de formule niet hebt, als je niet weet wat nou eigenlijk de dynamiek is van die strijd met eten en hoe je daar uitkomt. De bouwstenen van mijn roadmap.

De bouwstenen van Etenslessen bestaan uit positioneren, observeren, ontwikkelen, ontwerpen en creëren. En het mooie is toen ik die bouwstenen helder had en bekeek, is dat ik ook zag het zijn allemaal werkwoorden.

Dat is wat je doet natuurlijk. In coaching, in een proces ga je aan de slag. En ik denk dat dat een van de valkuilen is waar we vaak in tuimelen is dat we denken dat dat alleen een kwestie is van begrijpen op cognitief niveau. Ik snap het en dus moet ik het nu ook kunnen. Ik heb de video's bekijken. Ik heb materiaal gelezen. Oké, waarom is het er dan nu niet? Omdat je vaardigheden aan het ontwikkelen bent. En zodra je helder kan zien hoe beter het mij lukt om helder aan jou te kunnen laten zien welke vaardigheden je dan aan het ontwikkelen bent. Ja, dan is het inderdaad een rode loper die voor je is uitgerold.

En waar hebben we het dan over? In het positioneren neem je de positie in van een leerling van dit proces. Een leerling van mijn formule. De tools die ik je geef, materiaal wat ik je geef. De lessen die je bestudeert en de manier waarop je oefent met het toepassen van alles wat je daar in leert. En steeds die Etenslessen er uithaalt. Dit staat haaks op wat de dieetindustrie je heeft geleerd. De dieetindustrie heeft je geleerd om alleen maar te presteren. En daardoor kan je niet ontwikkelen, maar laat je alleen maar nieuw gedrag zien zonder dat jij zelf veranderd bent. En dan zit er dus een kloof tussen het gedrag wat je als een kunstje vertoont en moet zien vol te houden en waar jij in werkelijkheid nog staat in jouw relatie met eten. 

Dus positioneren is iets heel anders dan wat je tot nu toe altijd hebt gedaan. Een dieet volgen doe je op presteren. In Etenslessen ben je aan het ontwikkelen. Een wereld van verschil. En dat is de positie die inneemt.

Het observeren gaat over het zoeken en zien van verbanden tussen wat je doet, voelt en denkt. Ik noem het ook vaak het spinnenweb, het spinnenweb van jouw relatie met eten waarbinnen alles met elkaar in verbinding staat. En dat zit in mijn formule, is dat meegenomen, waarin ik zorg dat je al die verbanden zichtbaar krijgt. Ik heb daar onderzoekstools voor. En dat is allemaal wat je doet daar binnen die bouwsteen. Je gaat op zoek naar de verbanden die zitten tussen de momenten waarop jij ''s ochtends nog denkt: oké, vandaag ga ik goed voor mezelf zorgen. Dit is wat ik wel wil eten. Dit is wat ik niet wil eten. T Is een nieuwe dag. En vier uur 's middags, als je ineens, hele andere keuzes maakt. En precies die dingen eet waarvan je met jezelf had afgesproken 's ochtend, dat wil ik niet. En het dan toch doet. En wat je natuurlijk nodig hebt is gaan zien wat er is gebeurd tussen dat idee wat je 's ochtends had toen je opstond en 4uur 's middags toen je van gedachten was veranderd. En alles wat daar in gebeurt. Daar zit die Etensles. 

De bouwstenen ontwikkelen gaat over het ontwikkelen van de vaardigheden die je nodig hebt om te kunnen stoppen met overeten. Om jezelf te kunnen begeleiden met die drie vaardigheden die ik benoemde. Kunnen begeleiden van verlangen, het voelen van genotzucht in je brein. Ik noem het vaak als een jackpot die geraakt werd of een kerstboom die oplicht, in reactie op snelle suikers. Dat is echt een vaardigheid, om dat te leren begeleiden. En daar heb ik mijn Craving Code voor. 

Het leren, begeleiden, toelaten en verwerken van emoties zonder eten. Ik gaf vanmorgen nog les en ik vroeg aan mijn groep: wie van jullie kan herkennen dat je vrijwel om alles eet? Dat bijna elke emotie wel een trigger voor je is om te eten, dat was bij mij zeker het geval vroeger. En er gingen heel veel handen de lucht in, wat verwijst naar de vaardigheid die nog ontbreekt van hoe laat ik een emotie in m'n lichaam toe en verwerk ik die? En hoe verkoop ik in de eerste plaats de waarde daarvan aan mezelf? Want als ongemak toelaten geen waarde voor je heeft, waarom zou je het dan doen? Waarom zou je niet liever zo snel mogelijk terug in comfort willen zijn? Want dat is wel iets wat je jezelf automatisch hebt aangeleerd om te doen. Oh, niet willen voelen. Uitchecken. Iets eten. Jezelf helpen ontspannen via eten. Jezelf direct helpen om je lekker te voelen door iets te eten omdat je vindt dat je het verdiend hebt. 

Dus in het ontwikkelen van het doorvoelen en toelaten van emoties haak je hier helemaal eerst op aan. Zorg je dat je dit eerst heel goed aan jezelf verkoopt en daar begeleid ik je bij. En afvallen zonder restrictie, daar ga ik volgende week in m'n training uitgebreid op in. Op 23 maart geef ik deze zowel 's middags als 's avonds. Dus als je overdag werkt, woensdag, dan kan je d'r woensdagavond bij zijn. De vaardigheid van afvallen zonder restrictie is ook echt een specialisme. En daarmee bedoel ik niet dat t heel ingewikkeld en moeilijk is, maar dat je de handvatten nodig hebt van het begeleiden van jezelf daarin zodat je niet een dieetmentaliteit daarin meeneemt. En met dieetmentaliteit bedoel ik denken in restrictieve taal. Dit mag ik hebben, dit mag ik niet hebben. Dit mag ik alleen in het weekend eten of dit heb ik gisteren al gegeten, dus mag het vandaag niet meer. Ik heb het gister zo goed gedaan, dus nu vandaag mag het wel. Die taal is een recept voor spanning in het brein.

Als je alles vergeet wat ik je nu heb verteld, onthoud dan in elk geval dit. Die restrictieve taal, die houd je precies daar gevangen waar je nou net vandaan wil komen.

Dus deze drie vaardigheden: verlangen leren begeleiden. Het doorvoelen en toelaten van emoties en afvallen zonder restrictie. Die drie vaardigheden zitten allemaal in deze bouwsteen van ontwikkelen vervlochten en neem je de aanloop in de bouwstenen daarvoor. Dat positioneren, dat observeren. En dan dat ontwikkelen. En van daaruit, en dan rolt die rode loper nog wat verder voor je uit, ga je ontwerpen en creëren. 

Want je brein zal altijd het liefst alles bij het oude willen laten. Je brein heeft er geen enkel belang bij dat je afvalt en stopt met overeten. Geen enkel belang. Je brein wil gewoon efficiënt zijn en de toekomst kunnen voorspellen. Zeker weten dat je gaat doen wat je altijd deed, blijft voelen wat je altijd voelde en denken wat je altijd dacht. En om daar aan voorbij te kunnen komen, heb je ook technieken nodig. En die zijn niet ingewikkeld. Maar je wilt ze wel inzetten op dagelijkse basis omdat je brein anders als een locomotiefje blijft doen wat het altijd deed. En dus heb je daar jouw eigen prachtige ontwerp voor nodig. Het ontwerp van jouw fijne relatie met eten en de stappen waarmee je die vervolgens, dat ontwerp uitvoert en voor jezelf creëert. 

Ik vertel het nu heel simpel en helder. Want dat is het ook. En dat is zo fijn er aan. Het is niet complex en ingewikkeld. Je positioneert je. Je observeert, je ontwikkelt, ontwerpt en creëert. En waar gaat dat allemaal over? Het leren begeleiden van een verlangen naar eten, emoties verwerken zonder eten, en afvallen zonder restrictie. Simpel. Je kan dit. Je kan dit absoluut. Precies zoals je ook elke andere vaardigheid in je leven hebt ontwikkeld. Omdat je besloot dat je een leerling mocht zijn, omdat je er voor open stond en ik help je om die open geest te creëren. Dat besef van onvermijdelijk succes.

Zo goed! Zo goed! Zo 180 graden de andere kant op dan dat gebroken systeem van volhouden op wilskracht en opnieuw proberen en opnieuw proberen.

Als je nu denkt: oké, ik heb een aantal goudklompjes gehoord. Ik wil dat nog een keer herhalen. Ik wil het beter begrijpen. Kom naar m'n training. 23 maart. Om één uur geef ik die en om half acht 's avonds. Dus je hoeft het niet te missen. En als je nog niet op m'n lijst staat is dit het moment om te zorgen dat je er op komt. Anders mis je die uitnodiging. Ga daarvoor naar Etenslessen.com/wachtlijst. Etenslessen.com/wachtlijst. En als je niet op die wachtlijst wilt, kun je ook aanmelden voor mijn gratis ebook Etenslessen. Die is ook een hele fijne opstap en vanaf het moment dat je dat e-book hebt aangevraagd en gedownload, nodig ik je ook uit voor die training. Dus via beide ingangen krijg je een uitnodiging voor deze les en gaan we jouw onvermijdelijke succes creëren. Die relatie met eten waar je blij mee bent, dat gewicht waar je blij mee bent. En ik verheug me daarop. Wens je een heerlijke dag. En we zien elkaar volgende week. Tot dan.

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>