Selfie van Marjena terwijl ze een eetbare viooltje in haar mond heeft.

Afl. 19 Overeten voorkomen met vrouwelijke energie

Zijn er in het verleden weleens periodes geweest waarin je totaal niet in eten geïnteresseerd was? Voor mij waren dat altijd periodes van verliefdheid. Als ik verliefd was dacht ik niet aan eten. De kilo’s smolten eraf en ook daar was ik op mijn roze wolk dan niet eens zo mee bezig.

Nu gaat verliefdheid voorbij, maar als je in staat bent om je ook zonder verliefdheid zo lekker te voelen dat eten je niet interesseert, is dat natuurlijk een verrukkelijke vrijheid.

In deze aflevering neem ik je mee in het concept van vrouwelijke en mannelijke energie dat je kan hiervoor kan gebruiken en waarmee je overeten kan voorkomen.

Misschien is dit concept nieuw voor je en klinkt het zweverig. Geef het in dat geval toch een kans. Ik maak het praktisch en concreet zodat je weet hoe je het kan toepassen.

Los van de kilo’s die je hierdoor verliest wordt je dagelijks leven er een stuk aangenamer door en maakt het je stressbestendiger. Alles bij elkaar meer dan genoeg reden om open te staan voor de rijkdom van deze Oosterse filosofie.

Omdat er zo’n sterke preventieve werking van uitgaat heb ik voor Etenslessen een compleet bonus werkboek over dit onderwerp geschreven. Goed om te weten als je meer met dit onderwerp wilt doen binnen de context van afvallen zonder dieet.


Luister naar de podcast

Wat je ontdekt:

  • Wat mannelijke en vrouwelijke energie is. 
  • Hoe je deze energie kan inzetten om overeten te voorkomen. 
  • Welke rol sensualiteit speelt bij het aanvullen van vrouwelijke energie.  

 

Transcript Afl. 19

 

 

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll en dit is aflevering 19.  

Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Mijn naam is Marjena Moll, ik ben je coach en ik doe niets liever dan al mijn Etenslessen met je delen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een vrouw wordt met een fantastische relatie met eten. Laten we beginnen.  

INTRODUCTIE

Hallo en welkom bij deze aflevering: Overeten voorkomen. Een van de beste manieren om overeten te voorkomen. En ter introductie op deze les neem ik je even mee naar mijn eigen ervaring. Mijn persoonlijke ervaring. Ik kwam er altijd achter dat als ik verliefd was, ik totaal niet naar eten taalde. En omdat ik in die jaren dat ik vaak verliefd was al diep, diep, diep in mijn strijd met eten zat, viel mij dat ook echt altijd enorm op. Als ik verliefd was, was eten gewoon totaal niet interessant voor me.  

En ik kan me nog het moment herinneren dat ik een keer met mijn vriendje samen op bed lag en dat we heerlijk hadden gevreeën en uitgebreid alles over onszelf aan het vertellen waren, aan elkaar en helemaal in elkaar opgingen. En dat ik een mandarijntjes aan het pellen was waar ik zo heel loom van die draadjes van af trok. En dan voerde ik hem partjes. En ik voerde mezelf partjes. En ondertussen dacht ik bij mezelf: wow, dit is het eerste wat ik eet vandaag. En dan was het misschien al twee uur 's middags of drie uur 's middags. En ik vond het verrukkelijk dat ik in zo'n periode dat ik de hele wereld door een roze bril zag en op wolkjes liep, ook altijd enorm aan het afvallen was. En ja, natuurlijk wilde ik dat het liefst kunnen vasthouden. Net als die verliefdheid, maar zo werkt het niet.  

Maar misschien kan jij wel als ik dit zo met je deelde, persoonlijke deze herinnering met je deel herleiden dat jij dit herkent. Misschien is het jou ook wel eens opgevallen dat in periodes in je leven waarin je echt verrukkelijk voelt omdat je helemaal in iets opgaat wat je boeit. Wat je fascineert. Waar je veel plezier aan beleeft. Of misschien ook als je verliefd bent. Dat eten dan eigenlijk gewoon helemaal geen issue is in je leven en je ongemerkt afvalt omdat je ook daar helemaal niet mee bezig bent.  

DE LES: VROUWELIJKE EN MANNELIJKE ENERGIE

Nou, voor mij was verliefd zijn altijd één van die herkenbare periodes in mijn leven waarin ik afviel en niet met eten bezig was. En wat ik toen niet wist, maar nu wel is dat je dit voor jezelf kunt creëren, ook zonder dat je verliefd bent. Dus je hebt er gelukkig niemand anders voor nodig. En ik ga een concept met je delen wat dit verder duidelijk voor je maakt.En wat mij indertijd enorm heeft geholpen en wat mijn cliënten ook helpt.  

Dit concept heet mannelijke en vrouwelijke energie.  

En het is geen wetenschappelijke materie. Maar het komt oorspronkelijk uit de Oosterse geneeskunst en filosofie en is daarmee ook absoluut natuurlijk waardevol en het bestuderen waard.  

De theorie van mannelijke en vrouwelijke energie gaat uit van het idee dat we deze energieën allebei bezitten en dat vrouwen over het algemeen meer vrouwelijke energie bezitten en mannen over het algemeen meer mannelijke energie.  

Dit concept is niet gender specifiek, dus het is maar net waar jij zelf op dat spectrum zit, op dat gender spectrum zit en wat jouw persoonlijke ervaring hiermee is. Het idee is alleen dat je net als in dat yin en yang symbool ervoor zorgt dat jij kunt spelen met deze energieën en jezelf kunt geven wat jij hierin nodig hebt.  

Mannelijke energie is vooral naar buiten gericht, daadkrachtig, lineair.  

Deze energie beweegt zich in een rechte lijn van A naar B. Het is een strategische energie en heeft één enkele focus. Heel doelgericht. 

Vrouwelijke energie is meer diffuus. Het is een zachte, ontvankelijke en vloeiende energie die het geheel in zich opneemt. Deze energie stroomt heel intuïtief en vanuit het hart en is creatief en scheppend.  

Voel je een beetje het verschil? Dus mannelijke energie is lineair, rechttoe rechtaan, op het doel af, en vrouwelijke energie meer vloeiend en neemt het geheel in zich op.  

Als je mannelijke energie goed ontwikkeld is en je daar heel lekker in voelt, dan ben je sterk in competitie, in lichamelijke kracht meten, in projecten opzetten, wetenschappelijke kennis opdoen en rusten als je werk is gedaan. Wat ik een hele interessante vind.  

Als je goed ontwikkeld bent in je vrouwelijke energie en daar lekker in zit, dan kan je heel goed kunst creëren, voeden en verzorgen. En dat gaat niet alleen over kinderen. Je intuïtie volgen, emoties verwelkomen en holistisch denken. Alles kunnen verbinden, het hele geheel in je op kunnen nemen.  

Nou, we bezitten dus beiden. En wat ik heb ontdekt de afgelopen jaren is dat als je te veel leunt op de ene energie, je soms een gebrek gaat ervaren onbewust in de andere energie. En je hebt vaak beide nodig om een balans te voelen waar jij je heel lekker bij kan voelen. En die maakt dat het goed gaat met jou. Waardoor overeten gewoon niet belangrijk voor je is. Niet interessant voor je is en dat is natuurlijk het allerlekkerst, nietwaar?  

Ik bedoel, als je behoefte voelt aan overeten, maar je moet dat zien te managen, dus zorgen dat je niet gaat eten terwijl je wel een verlangen voelt om te eten. Dat is veel lastiger dan wanneer dat hele verlangen er niet is. Dat is natuurlijk het allermakkelijkst en dat voelt als de ultieme vrijheid.  

Dus hoe kan je er nou voor zorgen dat eten voor jou niet interessant is?  

Nou, in deze les wil ik voor je duidelijk maken dat één van de ingangen waarmee je dat voor jezelf kunt creëren, je zo lekker voelen, dat eten niet interessant voor je is, is door is te gaan spelen met deze twee vormen van energie.  

En wat goed is om je hierbij te realiseren is dat onze omgeving, onze maatschappij voornamelijk een door mannen gedomineerde en gecreëerde structuur spiegelt.  

Zo wordt ons bijvoorbeeld op school al heel vroeg geleerd dat de prestatie het doel belangrijker is dan de activiteit.

En jij kan je waarschijnlijk ook nog herinneren dat je pas een tekening mag gaan maken of iets gaan lezen of muziek maken als je werk af is. In dat patriarchaat waarin we leven, die die mannelijke cultuur, die ooit door mannen, die maatschappij die ooit door mannen is opgebouwd en gestructureerd. Daarin gelden vooral regels die jou stimuleren om in je mannelijke energie te gaan zitten.  

Tik je taken af. Zorg dat je de dingen af krijgt. Streef je doelen na. Haal je targets. Ga in je hoofd zitten.  

En dit kan een heerlijke energie zijn. Ik kan er enorm van genieten. Ik kan er ook heel veel voldoening uit te halen. Ik kan het ook heel fijn vinden om in een competitieve energie te gaan zitten. Maar ik heb ook die andere kant nodig.  

En als ik even generaliseer, jongens en meisjes uit elkaar haal en zeg van: hé, als ik chargeer en generaliseer, wat zien we dan? Dan zien we dat jongetjes iets gaan bouwen, een hut bouwen, een doel hebben en de hut moet af. En dat meisjes spelen met stoffen, vormen, kleuren, lintjes, strikjes, pannetjes, glittertjes, elfen, vleugeltjes en tule.  

En ik verwelkom alles. Ik vind het heerlijk als ik jongens zie met tututjes en pailletjes en meisjes hutten zie bouwen.  

Het gaat erom dat ieder individu beide energieën inzicht draagt en dat het heel fijn voor je kan zijn als je jouw behoefte aan beide energieën kan verzorgen en aandacht aanbesteedt. Daar waar jij die nodig hebt. En in het oplossen van mijn eigen strijd met eten en het begeleiden van die honderden vrouwen die ik heb gesproken over een relatie met eten, heb ik ontdekt dat één van de patronen die we allemaal met elkaar gemeen hebben, is dat we over het algemeen heel veel ruimte geven aan onze mannelijke energie.  

Daar te lang op door kachelen, waardoor we aan het einde van de dag, als het ware een een gemis voelen waarvan we niet meer weten hoe we dat kunnen compenseren.  

En dan gaan we eten.

En wat je hier enorm kan helpen is als je je lichaam helpt om zich te voeden met vrouwelijke energie waarmee je de balans herstelt. En hoe kan je dat doen? De ingang daarvoor is sensualiteit. Alles wat jouw zintuigen kan stimuleren en prikkelen om zich lekker te voelen. Denk daarbij aan alles wat je ruikt, hoort, ziet, voelt en proeft wat voor jou zintuigelijk heel aangenaam is. En denk daarbij aan die vrouwelijke energie die zich zo kan opladen aan schoonheid. Vrouwelijke energie is een holistische energie die het geheel in zich opneemt, dus de hele ruimte in zich opneemt.  

En als jij bijvoorbeeld in de yogaschool naar binnen loopt en het zo fijn vindt om te merken dat daar weinig prikkels zijn, dat het licht zacht is, dat er mooie zachte muziek opstaat. Dat er misschien kaarsen branden. Dat er misschien etherische olie wordt gebrand die je heel erg lekker vindt ruiken.  

Wat jij daar zo aangenaam in vind is dat je vrouwelijke energie wordt gevoed.  

De schoonheid, sensualiteit. Denk bijvoorbeeld ook aan het voelen van zachte stoffen, het zien van mooie kleuren. Dat herstelt de balans tussen jouw mannelijke en je vrouwelijke energie en het maakt dat je je daardoor weer kan opladen en je lekker gaat voelen.  

En dit is iets wat we van het patriarchaat niet aangereikt krijgen. Terwijl bij vrouwen, in je vrouwelijke energie, zodra je je lekker gaat voelen als je door je zintuigen vervuld raakt, dus je hoort mooie muziek, je ruikt heerlijke geuren en je ziet dingen die je mooi vindt, esthetisch mooi vind, dan ga je als het ware van binnen aan. Die vrouwelijke energie gaat aan en je geniet. En in dat genot wat je voelt. De blijdschap, het plezier wat je daarin ervaart, verwijden je bloedvaten zich en maken je vaten wanden stikstofoxide aan. Stikstofoxide is een gas dat een aantal neurotransmitters in werking stelt, onder andere dopamine, serotonine en beta endorfine. En dit zijn allemaal gelukshormonen.  

 [telefoon gaat] Oh jee, nu belt mijn beste vriendin hahaha. Alsof ze het aanvoelt.  

We hebben het over je lekker voelen. Ik voel me altijd heerlijk als ik haar stem hoor en haar spreek, dus...  

Zodra deze gelukshormoon aangaan, voel je je heerlijk en dat niet alleen, het maakt ook stressbestendig. Het maakt je weerbaarder, want de euforie van deze gelukshormoon maakt dat je effectiever om kan gaan met stressoren. Dus je kan je voorstellen dat als jij je gaat bekwamen in het spelen met je mannelijke en vrouwelijke energie en gaat zorgen dat daar waar je veel mannelijke energie hebt gegeven, je jezelf weer aanvult en voedt met vrouwelijke energie. Alles wat jou sensueel aanzet. Alles wat jouw zintuigen streelt. Dan ga je ontzettend lekker voelen. En in dat lekker voelen wordt je ook weer stressbestendig en weerbaarder.  

Ga maar na. Als jij je beste vriendin hebt gesproken, waarbij ook weer, ik geloof dat het oxytocine is wat je dan aanmaakt, wat vrouwen aanmaken als ze met elkaar praten. Dat is ook een knuffelhormoon, gelukshormoon. En je komt daarna thuis en je hebt zo heerlijk met elkaar gekletst. Je bent zo blij dat je elkaar weer hebt gezien en gesproken en je komt thuis en thuis is het een puinhoop. Of er is misschien net een kibbeltje tussen de kinderen of je partner zegt van: 'Jij had toch, zou toch dit of dat hebben gedaan, maar heb je dat niet gedaan?' Dan lach je en zeg je: ' Oh lieverd. Sorry, we gaan het regelen' en het doet je verder niet zoveel. Dat is die weerbaarheid waar ik het over heb.  

Dus dat sturen op deze energie is in deze wereld waarin wij leven met al die prikkels, al die appjes, al die verantwoordelijkheden, een hele fijne manier om te zorgen dat het goed gaat met jou.  

En dat maakt dus ook, dat alles wat jou pleziert en je lekker laat voelen GEEN luxe is, maar een voorwaarde om te zorgen dat het goed gaat met jou. 

Geen luxe is, maar een voorwaarde is om te zorgen dat eten je helemaal niet zo interesseert. Geen luxe is, maar een van de beste manieren om te voorkomen dat jaar overspannen raakt of in een burn out belandt. Geen luxe is maar één van de beste manieren om te zorgen dat jij je weerbaar voelt en diep in contact met je eigen intuïtie.  

Vrouwelijke intuïtie en vrouwelijke kracht wordt het beste gevoed via haar sensualiteit. En dat komt dus ook weer omdat wij zo ontvankelijk zijn voor sensualiteit. Daar waar je vrouwelijke energie domineert. En vanuit het patriarchaat wordt ons geleerd dat gefreubel met pailletten en lintjes en strikjes en kleurtjes dat dat maar gefreubel is. Gemuts is. En dat wil ik hier voor je corrigeren. Ik zie heel vaak dat cliënten van mij, als ik ze help om dit stuk weer in hun leven meer ruimte te geven en het niet te zien als een luxe of iets voor erbij als het werk af is, want hé, wanneer komt het werk ooit af.  

Het werk komt nooit af en dat weet je ook.  

Als je hier ruimte voor gaat creëren, dan ga je zien dat het heel erg goed met je gaat en dat je je ontzettend lekker gaat voelen. Soms vertelt iemand mij, als ik haar help om hier weer mee in contact te komen. Dat ze zegt: 'Oh weet je wat ik heerlijk vind? Kalligrafie. En ik kan het ook goed. En boven op zolder hebben wij een bureautje staan. En als ik daar ga zitten en die letterkunde, die letterkunst toepas met mijn pen en mijn inkt, dan staat de tijd stil. Alle stress verdwijnt uit mijn lijf. Alles waar ik over piekeren. Alles wat ik al zorgen ervaar, verdwijnt uit mijn hoofd. En ik laad me helemaal op. Verrukkelijk kalligrafie, dat is mijn ding.'  

En dan vertelt ze me: 'Ik doe het alleen zo weinig of doe het nooit. Of ik was vergeten dat ik er zo van geniet.' En dat komt omdat we het hebben gelabeld, vanuit dat patriarchaat, vanuit die dominante mannelijke energie, om het te zien als gemuts of getuttel of een frivoliteit. En dat is zonde, want daarmee laten we juist dat wat onze vrouwelijke energie enorm sterkt, liggen. En dat is zonde.  

En het geeft dus ook ruimte voor overeten, daar waar je dat gewoon absoluut niet wil en niet snapt waarom je het doet.  

En wat ik heel vaak zie in dat zoeken naar stoppen met overeten, dat je aan het eind van je werkdag op een stoel belandt en dan tegen jezelf zegt: 'Ja, nu mag ik stoppen. Ik zou nu iets voor mezelf mogen doen. Ik zou alleen niet weten wat ik ben gewoon gaar, ik ben leeg. Ik kan niks verzinnen.' En dan wordt het meestal eten.  

Herken je dat ook? Dat was het voor mij zeker heel vaak, gewoon eten omdat ik niet kon bedenken wat ik dan liever zou willen doen. Ik was onvoldoende gewend omdat bij mezelf te blijven cultiveren, omdat ook ik oordelen had over alles wat mijn zintuigen prikkelde. Dat was alleen luxe.  

Of ik was geneigd om dat er weer bij te halen als ik wist dat er bezoek kwam. Dus dan ging ik bloemen neerzetten. Dan ging ik de kaarsen aansteken, want er kwam bezoek. Terwijl je wilt, als je weet welke kracht er schuilt in het voeden van je eigen zintuigen, in het voeden van je eigen sensualiteit, dan weet je dat het gewoon een voorwaarde is voor jou om overeten te kunnen voorkomen en te zorgen dat het heel erg goed met je gaat en je je lekker voelt.

Op dit moment sta ik zelf in mijn eigen leven voor een aantal uitdagingen die veel mannelijke energie van mij vragen. En dat is één van de redenen waarom ik op dit moment op de sportschool juist even geen HIIT trainingen meer doe, maar alleen maar yogalessen volg. Die HIIT trainingen, die gaan voor mij ook weer heel erg over mijn mannelijke energie. Knallen. Harde muziek erbij en bepaalde oefeningen in een bepaalde tijd met een aantal herhalingen voor elkaar krijgen. En dat is een hele lineaire, daadkrachtige energie. Terwijl ik op dit moment al zoveel mannelijke energie in mezelf cultiveer overdag, dat ik 's avonds in de sportschool heerlijk achter die deur ga werken, waar het licht is gedimd, waar prachtige muziek opstaat en waar mijn yogalerares met een zachte stem mij meeneemt in die vloeiende, kalme energie van al die asana's, het wisselen van houding en diep in contact gaan met het opzoeken van de ruimte en de spanning tussen mij en mijn lichaam en de mat.  

En het is de perfecte balans op dit moment tussen mijn mannelijke en mijn vrouwelijke energie. En ik brand ook meer kaarsen. Ik heb hier op mijn bureau ook een aromabrander staan waarmee ik lekker etherische olie brandt. En dat is ook nog een leuk weetje om met je te delen: etherische olie, als je een verrukkelijke geur ruikt, die komt in je hoofd het eerst binnen bij je limbisch systeem. Zo mooi. Je limbisch systeem is de waakhond. Daar wordt onmiddellijk stress geactiveerd als er als er onraad is en als jij dus een prachtige geur ruikt. Denk aan lavendel of denk aan...ik hou heel erg zelf van wilde sinaasappel. Ik hou van grapefruit, als ik dat euhm ruik, gaat bij mij onmiddellijk die sensualiteit aan en ontspan ik. Ontspan ik diep vanbinnen en dat maakt mij weerbaar en stressbestendig. Dus dit is één van de bronnen die je kunt gaan gebruiken om jezelf heel erg aan te zetten en te zorgen dat er een balans is tussen je mannelijke en je vrouwelijke energie.  

Dan hoef je niet verliefd te zijn en kun je toch voorkomen dat je overeet. En is eten gewoon veel minder interessant voor je.  

En het is waar dat je daarvoor iets meer moeite moet doet hé, hier aan denken, het een plek geven in je leven, vraagt meer aandacht van je dan naar het aanrecht lopen en daar gewoon wat crackers pakken waarvan je achteraf denkt: bleh, waarom ben ik die nou gaan eten. Maar je geniet er zelf veel meer van. Het is ZO de moeite waard om dit uit te gaan werken voor jezelf en je hier in te verdiepen.  

In mijn programma Etenslessen heb ik hier zelfs specifiek een heel bonus werkboek over geschreven. Ik had literatuur bestudeerd die me hiermee hielp, die zo waardevol bleek dat ik dat ik erover ben gaan schrijven en daarin echt iets ben gaan aanbieden waarvan ik tegen mijn cliënten zeg: 'Duik hierin. Gun jezelf de rijkdom van het gaan spelen met deze energieën. Je hier bewust van worden.'.  

Het is echt een verrijking van je leven en dan hoef je niet verliefd te zijn om toch geen interesse te hebben in overeten.  

Oké. Tot zover. Ik vond het heerlijk om deze les met je te delen. Ik ben heel benieuwd naar je ervaring hiermee en als je blij bent met wat ik met je hebt gedeeld, dan ben ik ook nog steeds vind ik het super fijn om een review te lezen in Apple Podcast of via Stitcher, als jij een Android hebt. Dan kan dat geloof ik in de app van Stitcher via Google Play.  

Nou, ik hoop dat je de weg weet te vinden naar de pagina waar je zo'n review kan achterlaten. Ik verheug me erop om je volgende week weer te spreken. En ik wens je een prachtige week.  

Bye.

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>