Jonge vrouw die een appel eet en in de camera kijkt met haar mond vol.

Afl. 86 Proberen en streven

Probeer je gewicht te verliezen of heb je besloten om dit te doen? Streef je naar een geweldige relatie met eten of ben je hieraan gecommitteerd?

Misschien voel je direct spanning als ik deze vragen stel. Alsof ik je onder druk zet. Prestatiedruk.

In dat geval is deze les precies wat je nodig hebt, want door die spanning loop je weg voor je eigen succes.

Laten we praten over het verschil tussen iets proberen of een besluit nemen. Het een houd je bezig en met het ander creëer je resultaat.


Luister naar de podcast

Wat je ontdekt:

  • Wat het verschil is tussen iets proberen of een besluit nemen.
  • De winst van een commitment en de angst die je daarbij voelt.
  • Hoe jouw zelfleiderschap groeit van het nemen van beslissingen.

 

Transcript Afl. 86

 

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll en dit is aflevering zesentachtig.

Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Mijn naam is Marjena Moll. Ik ben je coach en ik introduceer je graag in mijn Etenslessen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een fantastische relatie met eten creëert. Laten we beginnen.

Hallo, hoe is het met je. Hoe gaat het? Hier gaat het super, kan niet anders zeggen. Ik geniet zo van het mooie warme weer.

Eergisteren was mijn zoon Camille, die was hier, die was een avondje bij ons komen eten en had een basketbal bij zich. En we zijn voor het eten even met z'n tweeën naar het basketbalveld gegaan, hier achter bij mij in de speeltuin en hebben gewoon samen een potje gespeeld. Zo leuk! En het was zo lekker om die koele avondlucht op m'n blote armen te voelen en met blote benen en lekker met hem te spelen. En het was zo leuk om te voelen hoe je lichaam een motorisch geheugen heeft. Ik bedoel wanneer heb ik gebasketbald. Op de middelbare school en daarna misschien nog een paar keer met een groepje jongens buiten. Maar dat was het.

En ik ben nu 53, maar mijn lichaam weet blijkbaar nog steeds van: oh ja, dat dribbelen. O ja, proberen die bal in de ring te krijgen met een lay up. Het was echt ontzettend leuk en ook heel erg leuk om de man in hem te zien. De kracht in hem te zien. Het is inmiddels zo groot en breed en vol testosteron natuurlijk. Dus dat lichaam maakt spieren aan als een malle. En hij is zo snel. Heel erg leuk om te zien. We hadden het echt heel erg leuk. Dikke pret en ik vond het ook een groot compliment dat hij het blijkbaar leuk vindt om met z'n moeder een potje te basketballen op een veldje, dus daar heb ik echt enorm van genoten.

Verder ben ik heel enthousiast en blij, omdat sinds deze week Etenslessen zijn eigen online community heeft. En dat betekent dat al mijn groepen weggaan uit Facebook en in mijn online community deelnemen. En dat heeft een aantal hele grote voordelen voor mijn klanten.

In de eerste plaats hoeven ze niet meer langs de valkuilen van Facebook, de rabbit holes, om bij een groep te komen. En iedereen die wel eens met een intentie Facebook inging om tien minuten later te denken; Wat, waar ben ik beland? Wat ben ik nu aan het doen? Dat scrollen op niks af. Dat hebben ze niet meer. Dus die valkuil hebben ze niet meer.

En het tweede grote voordeel is dat ik mijn community helemaal op maat heb kunnen inrichten. En dat betekent dat ik het super efficiënt heb gemaakt voor mijn klanten om met elkaar te kunnen sparren op onderwerpen die voor hun op dat moment relevant zijn. Dus er zijn meerdere manieren om elkaar binnen dat platform heel snel te kunnen vinden. En ik heb het echt op onderwerpen ingericht zodat ze met elkaar kunnen sparren over hun ontwerp of specifiek over afvallen of over hun gedachtenwerk. Dat zit allemaal prachtig ingericht daar op dat platform, waardoor ze elkaar heel snel kunnen vinden op relevante onderwerpen van dat moment. En dat is echt super fijn voor ze. Geen eindeloos scrollen, maar gewoon direct sparren over je onderwerp van keuze.

En voor mij als coach is het ook heel erg prettig werken om ze daarin te ondersteunen en te kunnen vinden. Dus dit is een enorme upgrade binnen Etenslessen waar ik echt heel erg blij mee ben. En het maakt me trots. Ik ben ontzettend trots op mezelf en mijn grote drijfveer, mijn drijfveer in mijn werk is dat ik wil ontdekken hoe groot mijn bijdrage kan zijn, mijn bijdrage aan deze wereld, zonder overeten in mijn leven. Dat is mijn grote drijfveer. Ik wil erachter komen hoe groot mijn bijdrage kan zijn aan deze wereld, zonder overeten in mijn leven. En ik sta versteld van wat me dit brengt en ook van wat het van me vraagt. Want ik vraag veel van mezelf daarin. Kunnen ontdekken waar je toe in staat bent, betekent dat je veel van jezelf vraagt. Maar het mooie is dat de vervulling die ik voel ook recht evenredig is aan de inspanning die ik lever. En ik kan je daarmee oprecht zeggen dat het de trip van mijn leven is.

Ik kan soms bijna niet geloven dat dit mijn leven is, dat ik dit leven voor mezelf heb gecreëerd. Dit niveau van werk. Deze bijdrage. Dit ondernemerschap, deze mate van vrijheid, maar ook deze mate van discipline en het voelt echt fantastisch.

Ik ben mezelf zo dankbaar, want met overeten in mijn leven was me dit nooit gelukt. Kansloos.

Ik had nooit zoveel werk kunnen verzetten als ik nu doe, met zoveel levenslust en zoveel levensplezier. Gewoon niet. Het opruimen van mijn strijd met eten is een geschenk wat ik mezelf heb gegeven, waar ik nog steeds elke dag de vruchten van pluk.

Het is ongelofelijk. Alles wat ik daarin heb moeten leren, al die Etenslessen die ik heb moeten leren. Daar profiteer ik nog steeds van. Ze zijn allemaal nog steeds bruikbaar en inzetbaar in alles wat ik doe.

Neem alleen al in mijn ondernemerschap, ik ben zo goed geworden in falen. Ik kan dat zo goed, zonder drama, zonder daar last van te hebben. Ik gebruik het alleen maar om van te leren en van te groeien. Precies zoals ik dat in mijn relatie met eten moest doen. Alles wat ik daarin heb geleerd, pas ik opnieuw toe in mijn ondernemerschap, in het bouwen van mijn bedrijf. En voor mijn gevoel kom ik nog maar net op gang. Zo mooi, zo fantastisch dit.

Een van de dingen die ik hier ook in heb geleerd is om doelen te durven stellen, doelen te kunnen stellen en daar gaat deze les van vandaag over.

Ik had een gesprek met een cliënt in een sessie en ik hoorde haar meerdere keren zeggen wat ze ging proberen en waar ze naar streefde. En dat klinkt heel onschuldig. Maar voor mij als haar coach is het een rode vlag. Proberen en streven helpen je niet.

Proberen is wat je doet als je op een stoel zit en een paar meter verderop iemand staat en je tegen diegene zegt: ga eens opzij, want diegene die staat voor een vuilnisbak en jij hebt een klokhuis in je hand en je bent te lui om op te staan en even te kijken of je dat klokhuis gewoon als een lolletje vanaf je stoel in die van asbak kan gooien, in die prullenbak kan gooien en je zegt: hé, ga eens opzij. Die ander begint dan te lachen, want die ziet wat je van plan bent en je gaat dus kijken of het je lukt en je gaat proberen om dat klokhuis in de prullenbak te gooien. Dat! Dat is proberen en ik denk ook heel passend. Kijken of je dat klokhuis in de prullenbak kan krijgen, dat ga je gewoon proberen en je streeft ernaar om hem er niet naast te gooien of tegen diegene die daar staat.

Dat is proberen. Daar is dat heel toepasselijk. Het werkwoord proberen is heel toepasselijk als je een klokhuis in een prullenbak wil gooien terwijl je op een stoel zit.

Maar als het gaat om het veranderen van je relatie met eten, dan wil je dat niet doen door het te proberen.

Als je wilt afvallen zonder dieet en de rest van je leven slank zijn, wil je dat niet proberen. Dat wil je doen door een besluit te nemen en je te committeren. En dat is iets heel anders. Dus laten we daarnaar kijken.

Want als jij regelmatig tegen jezelf zegt dat je het aan het proberen bent, probeert om je relatie met eten te veranderen, dan wil ik je bewust maken van wat ik je leer in deze les.

Kijk maar eens naar de energie ervan. Wat voel je als je zegt ik ga proberen, ik ga deze week proberen? Je voelt optimisme. Je denkt: hé, dit klinkt als een goed plan. Je waardeert jezelf om je intentie. Fijn gevoel. Op het moment dat je zegt: ik heb besloten dat ik mijn relatie met eten verander. En ik ben daaraan gecommitteerd. Wat voel je dan? Dat is een hele andere energie. Totaal anders! Wereld van verschil.

Je gaat deze week iets proberen of je gaat deze week iets doen. En je bent eraan gecommitteerd. Je hebt het besloten. Wow! Dan voel je, en dat was ook precies waar ik het met mijn cliënt over had, dan voel je een spanning. En dat is direct al de eerste winst ervan. Want je voelt dat je een risico neemt. Proberen is veilig. Proberen is vrijblijvend.

En als het veilig is, kan je niet groeien.

Dat zeg ik nog een keer: als het veilig is, kan je niet groeien, want dan doe je wat je altijd deed. Proberen is vrijblijvend. Je neemt geen risico.

Beslissen. Dan voel je risico. Commitment. Dan voel je risico. Je bent toegewijd aan een resultaat. Dat is heel andere koek. Toegewijd zijn aan een resultaat ziet er heel anders uit. Als je toegewijd bent aan een resultaat en je wil een klokhuis in een prullenbak krijgen, ga je misschien eerst andere dingen doen. Je gaat misschien dat klokhuis een paar keer met je hand omhoog gooien en met diezelfde hand weer vangen om te voelen wat precies het gewicht is van dat klokhuis. Je gaat misschien eerst ergens oefenen. Je verzint strategieën om te zorgen dat je dat klokhuis erin gaat krijgen, linksom of rechtsom. Het kan mislukken meerdere keren, maar het gaat je uiteindelijk lukken dat klokhuis belandt in die prullenbak, want dat heb je, besloten. Dat is iets heel anders.

Dus toen ik het hier met mijn cliënt over had en aan haar vroeg: wat voel je bij de gedachte dat je een beslissing neemt, dat je dit gaat doen en je daaraan committeert? Ze zie: ja, dan vind ik het spannend. Dan vind ik het eng. Mooi! Want dat betekent dat we naar je bewustzijn kunnen halen waar de beren op de weg zitten voor je. Als je het gaat proberen, was je gewoon hierzo dit gesprek uitgegaan zonder je daar bewust van te zijn. Zonder die beren, je weet niet dat die beren er zijn..haha. En je zoekt ze ook niet. Ze komen niet naar je bewustzijn en over een week kom je bij me terug en zeg je: het is niet gelukt. Ja, jammer, ik ga het volgende week weer proberen. Daar doen we het niet voor. Daar kom je niet voor.

Je wilt veranderen en dus moet je risico nemen. En daarmee ga je winst boeken, want wat voel je nu? Oké, je vindt het spannend. Waar gaat dat over? En toen zag ze bijvoorbeeld, voor jou kunnen ze hele andere dingen zijn. voor haar was het dat ze zei: ja, ik weet niet hoe. Dus hoe kan ik mijn committeren als ik nog niet weet hoe? En dit was direct al een mooie les, want je hoeft niet te weten hoe. Je hoeft niet te weten hoe je dat klokhuis in die prullenbak krijgt. Daar ga je nou juist je werk voor doen, want daar eenmaal aan gecommitteerd ga je daar natuurlijk onderzoek naar doen. Hoe je dat voor elkaar kan krijgen. Dus ze wist niet hoe.

Iets anders waar ze bang voor was, was dat ze zei: ik denk dat ik dan streng voor mezelf moet worden. En daar zie ik tegenop. Ik weet niet of ik dat wel wil. En ik zei tegen haar dat dat een misverstand is, omdat dat een overtuiging is die zij er bij heeft, maar wie zegt dat dat nodig is? Sterker nog, ik ben er geen voorstander van. Waarom zou je streng worden voor jezelf?

En wat dit liet zien was dat ze nog niet de switch had gemaakt van het wel mogen, maar het niet willen.

Zij ging uit van het idee: ik wil het wel, maar dan mag ik het dus niet. En dat is natuurlijk nooit een duurzaam model. De hele tijd iets willen maar van jezelf niet mogen, daar rebelleer je vroeg of laat tegen. Maar iets wél mogen, maar het niet willen is iets anders. En dat vraagt om de vaardigheid om je verlangens op één lijn te krijgen, te zorgen dat waar jij naar verlangt overeenkomt met het gedrag wat je dan laat zien. Dus je mag het wel, maar je wil het niet want je wil iets anders waar je meer bij voelt, waar je blijer van wordt. En dat bracht haar bij haar gedachtenwerk.

Dus het zat in het hoe. Ze wist niet hoe. Er zat een misverstand op die gedragsverandering. Ze dacht dat ze dan streng moest worden. En daar zat nog iets anders voor haar in. Zij was bang dat er spanning in relatie met haarzelf ging komen, want ze zeggen dat je iets gaat doen, wat betekent dat als het je dan niet lukt? En voor haar betekent dat dat ze dan boos wordt op zichzelf. Dat er verwijten komen en, ik denk dat dat helemaal niet de bedoeling is. Sterker nog, het is geen goed leiderschap. Boos worden op jezelf als iets nog niet lukt, is geen goed leiderschap. Je ergens aan committeren en een beslissing nemen betekent niet dat je jezelf afbrandt als je je niet aan je plan houdt.

Wat? Haha..Ja, een besluit nemen en je ergens aan committeren betekent niet dat je jezelf afbrandt als je je plan niet volgt. Je bent aan het leren, maar je bent wel toegewijd aan dat uiteindelijke resultaat. En om daar te komen mag er van alles mislukken. Maar je bent geborgd door je commitment. Je bent geborgd door je besluit. Bij proberen stop je. Ik heb het geprobeerd, is niet gelukt. En je leert daar niks van en je probeert het misschien later nog een keer. En je probeert het nog een keer en iedere keer zeg je dat het niet lukt. En uiteindelijk denk je: dat probeer ik dan maar niet meer. Ik kan dat niet. Het geeft heel veel ruimte voor vooral vrijblijvendheid, niet leren en je geeft op.

Bij commitment heb je besloten dat het gaat gebeuren. Je bent toegewijd aan dat resultaat en dat borgt je. Dat plaatst je in de positie van leerling. En leiderschap betekent dat je jezelf daarin niet afbrandt of afvalt. Je bent je eigen kameraad in dat proces. En dat is ook één van de vaardigheden die je daarin leert, in het nemen van een beslissing.

In het nemen van de beslissing alleen al vraagt om leiderschap van je. In zelfleiderschap neem je een beslissing. Neem je geen leiderschap, dan zeg je: ik probeer het. Voel je dit verschil? Voel je waar ik op doel, waar ik op stuur in jou, wat ik probeer in je aan te zetten dat je dit aandurft met jezelf, een beslissing nemen en je daar een committeren?

En het mooie en dat zie ik ook in mijn programma en ook in mijn Meesterschap programma, daar waar we meetbare doelen durven te stellen, vraagt dat ook meer zelfleiderschap van ons. Het is één van de dingen die ik in mijn ondernemerschap zo goed kan gebruiken. Die Etenslessen die ik daar heb geleerd. Want in ondernemerschap stel je jezelf ook doelen en je stelt omzetdoelen waarvan je ook nog helemaal niet weet hoe je ze gaat behalen. Maar het is ook helemaal niet de bedoeling dat je dat al weet. Want als je dat al zou weten zou je ook al een fase verder zijn in je bedrijf. Dus je leert je te verhouden tot niet weten.

En daarin heb je zelfleiderschap nodig om je te kunnen verhouden tot niet weten en jezelf daarin te begeleiden. Mentaal te managen.

In je relatie met eten leer je dat net zo. Je hebt een grote droom, een doel, iets wat je wilt behalen. Binnen mijn programma zou je prima kunnen zeggen: hé, dit is hoeveel ik wil wegen. Ik wil afvallen, maar ik wil dat resultaat dat gewicht alleen bereiken met behoud van mijn geestelijke gezondheid. Want anders moet je niet bij mij zijn. Als je wilt vechten op wilskracht en obsederen, dan denk ik dat je een ander programma moet volgen. Maar in mijn programma ga me voor het creëren van een fantastische relatie met eten. En dat betekent dat alle doelen die je jezelf stelt, die wil je alleen behalen met behoud van je geestelijke gezondheid.

Sterker nog, in mijn programma begin je vaak aan de voorkant. Eerst ook met het repareren van je relatie met eten. Vaak komen mensen bij mij binnen met een kakelvers dieettrauma. Dus dat heeft aandacht nodig. Dat ruimen we op, zodat je die relatie met eten helemaal opnieuw kan uitvinden en je dieetmentaliteit daarin loslaten. En op een geestelijk gezonde manier en emotioneel gezonde manier, die fijne relatie met eten bouwen en dat resultaat creëren waar je naar verlangt.

En soms zie ik dat we weglopen voor het stellen van concrete doelen omdat we zo bang zijn voor wat er vervolgens met onszelf gaan doen, als we dat doel in de ogen kijken en het niet direct kunnen behalen. Geen perfect gedrag kunnen laten zien. En daarin maak je een ontwikkeling door als ik je coach. En ontwikkel je leiderschap en ben je niet langer bang om een doel te stellen. Hoe groot het ook is. Omdat je je daartoe leert verhouden op een hele geestelijk gezonde manier, op een volwassen manier, vanuit kameraadschap met jezelf en vanuit liefde met jezelf. En dat is wat ik bedoel als ik zeg dat wat je in mijn programma leert op alles in je leven van toepassing is. Je blijft daarvan profiteren. Goed zijn in falen is iets waar je een leven lang plezier van hebt in alles wat je doet. Door hier naar te kijken en hierover na te denken, proberen en streven versus beslissen en je committeren, ga je een andere energie voelen. Dat laat de beren op de weg zien. Die beren op de weg kun je vervolgens onderzoeken uitpakken. En dan word je creatief en kom je met strategieën. En uiteindelijk waar je wilt zijn.

Dus, als je een klokhuis in een prullenbak wil hebben, probeer het. Als je een fantastische relatie met eten wilt creëren en controle krijgen over je gewicht, neem dan een beslissing en committeer je daaraan.

Aanstaande zaterdag geef ik een fantastische workshop, ga ik coachen op afvallen zonder dieet. Ik ga je laten zien hoe het creëren van een fantastische relatie met eten werkt en ik beloof je dat het helemaal waard wordt om achter je webcam te zitten met dit prachtige weer.

Als het zaterdag nog mooi weer is, dan zorg ik dat het helemaal waard is om die uren in die workshop te steken en aan daar met armen vol kennis, inspiratie en waardevolle inzichten vandaan te komen.

Als je bij die workshop wilt zijn en de eerste stappen wilt zetten in jouw commitment en jouw beslissing om een fantastische relatie met eten te creëren en controle te krijgen over je gewicht, als je die beslissing wilt nemen en hebt genomen, dan is mijn workshop een fantastische plek om daar de daad bij het woord te voegen. Meld je daarvoor aan via etenslessen.com. En dan zie je in de menubalk staan workshop en zit je aanstaande zaterdag. Ik wens je prachtige dag. Tot gauw. Bye.

 

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>