Jonge vrouw in een winterlandschap, close up, lachend kijkend in de camera. Ze heeft een rode muts op.

Afl. 112 Succesvol afvallen met één gedachte

Zodra je ziet dat al je resultaten beginnen bij de gedachten die je kiest, heb je een gouden inzicht te pakken. Onderschat dit niet. Het effect van één enkele gedachte, kan al zo groot zijn, dat het oplossen van je strijd met eten direct gemakkelijker wordt. 

Ik geef je hier graag een voorbeeld van, zodat je niet alleen beter begrijpt wat ik bedoel, maar daar ook meteen van profiteert. 

De gedachte die ik gebruik komt uit mijn programma en maakt je dominant over je strijd met eten. Hij is strategisch en waar. Geen speld tussen te krijgen. Mijn leerlingen creëren er hun geweldige relatie met eten mee en het gewicht waar ze blij mee zijn. 

Luister naar de aflevering en ervaar het zelf.


Wat je ontdekt:

  • Een enkele gedachte voor succesvol afvallen


 

Transcript Afl. 112

 

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll en dit is aflevering 112. Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten, maar naam is Marjena Moll. Ik ben je coach en ik introduceer je graag in mijn Etenslessen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een fantastische relatie met eten creëert. Laten we beginnen.

Hallo, hoe is het? Hoe gaat het met je? Ik heb echt een fenomenaal jaar achter de rug. Het is ongelooflijk wat ik dit jaar voor elkaar heb gekregen en vorig jaar voor elkaar heb gekregen. En ik vertel dat je niet om op te scheppen of mezelf op te blazen, maar om je mee te nemen en te inspireren met de manier waarop mij dat gelukt is 

Mijn jaar was fenomenaal. Ik heb m'n bedrijf verdubbeld en vorig jaar heb ik het ook verdubbeld, dus ik heb twee jaar achter elkaar een groei van 100 procent gerealiseerd, in dit jaar meer dan 100 procent. Ik denk 120 procent als ik het uitrekenen. Dat is een gigantische prestatie en ik ben daarvoor enorm door groeipijn gegaan. Niet omdat het veel werk met zich meebracht, maar omdat het veel verandering van mij vroeg. Verandering van mij als mens. Ik heb mezelf als ondernemer opnieuw moeten uitvinden en mezelf een andere identiteit gegeven. Ik heb nieuwe ideeën geadopteerd over mezelf en mijn eigen kunnen. En dat is de reden waarom ik dit met je deel.

Dat verdubbelen van mijn bedrijf, twee jaar achter elkaar en dit jaar meer dan 100 procent groei heb ik gerealiseerd door te beginnen bij mijn eigen brein en wat ik denk. Niet door alleen maar heel hard te werken en heel hard te trekken en te duwen aan zo veel mogelijk produceren. Dat is geen verandering. Dat is jezelf als een pak ezel alleen maar opjagen en proberen meer uit je handen te krijgen maar met wie je nu bent.

Wat ik heb gedaan is anders leren werken waardoor ik op een andere manier mijn resultaten kon creëren vanuit een ander gevoel. En dat gevoel heb ik gecreëerd vanuit andere gedachten. Dus almaar resultaat. Al mijn successen van vorig jaar en van dit jaar zijn allemaal begonnen in mijn gedachten, in het kijken naar wat ik geloofde over mijn eigen kunnen. Wat ik geloofde over mijn beperkingen. Wat ik geloofde over het laten groeien van een bedrijf. Wat is daarvoor nodig en hoe moeilijk is dat? Of hoeveel werk is dat? Of hoelang gaat dat duren? Ik wist dat wat ik daarover zou geloven mijn resultaten creëert.

Als ik geloof dat het zwaar is, lang duurt, moeilijk is, voor mij niet haalbaar is, dan is dat ook waar ik bewijs voor ga vinden.

En omdat het brein altijd zal zoeken naar zorgen en problemen, is het volkomen logisch dat als ik m'n brein zijn gang laat gaan, dat het altijd beren op de weg zal zoeken. Want het zoekt naar veiligheid en je bent nou eenmaal veiliger als je die beren op de weg in de gaten hebt.

Dus waarom kan je dit nooit gaan lukken? Waarom zal je dit niet kunnen? En daar zoekt het dan de beren voor. En als je hier niet alert op bent is het de realiteit die je creëert. En dus heb ik zowel dit jaar als vorig jaar veel geïnvesteerd in het sleutelen, in de eerste plaats in het bewust worden van: wat geloof ik eigenlijk allemaal over mezelf als ondernemer? Wat geloof ik over ondernemerschap? Wat geloof ik over de groei van een bedrijf? En wat geloof ik over het niet weten hoe? Het nog niet hebben van antwoorden? Hoe voel ik me dan als ik dat allemaal geloof? Hoe gedraag ik me dan? En wat doe ik dan? En ik heb mijn brein gedwongen om de beren op de weg, die het al ziet nog voordat je zelf bewust bent van het feit dat die beren zijn opgeroepen, ik heb mijn brein gedwongen om ze ter discussie te stellen. Ik heb mijn brein gedwongen om een nieuw kader te creëren van geloof.

Want dat had ik nog nooit heb gecreëerd, kan ik niet met mijn huidige denken creëren. Als ik het met m'n huidige denken had kunnen creëren, had ik het al gehad.

Dus alles wat ik eervorig jaar nog geloofde over mezelf als ondernemer, over dat waar ik naar verlangde, over dat wat ik wilde creëren, over dat wat er nog niet was en waarom het er nog niet was, deed ik allemaal vanuit de identiteit die ik toen had. En ik wist dat ik om een hele nieuwe realiteit voor mezelf te creëren, nieuwe resultaten voor mezelf te creëren, ik een sprong moest maken om te leren denken vanuit een ander kader, andere ideeën over mezelf. Over mijn bedrijf. En over mijn toekomst. En ook over mijn klanten. En dit is iets waar in het brein zich altijd ongemakkelijk zal voelen, want dat heeft geen houvast. Je gaat uit van een realiteit die nog niet bewezen is en daar waar het nog niet bewezen is, zal het brein altijd zeggen: ho, stop, doe maar niet. Niet naar toe gaan, zal niet gaan werken. Kan niet gaan werken. Want...en dan komt het weer met die beren aanzetten. En dus tussen m'n oude denken en m'n nieuwe denken zat een ongemak van groei. Dat, als je vaker naar deze podcast hebt geluisterd, wat ik altijd als groeipijn bestempelt, want het mooie van groeipijn is dat in de pijn, wat ik in dat woord koppel, in die term koppel, is dat ik daar in zeg: hé, dit doet pijn, maar het betekent dat je aan het groeien bent. Er komt iets goed naar je toe. Je bent iets moois aan t creëren en dat maakt dat die weerstand tegen mijn groeipijn dat ik bereid ben om die te dragen.

Dus een fenomenaal jaar. Een fenomenaal indrukwekkend jaar. Even los van het verdubbelen van mijn bedrijf ben ik nu ook een team aan het bouwen en ik ben daar de beste mensen voor aan boord aan het krijgen. Ik heb de beste mensen uitgekozen. De beste mensen die op alle vlakken matchen met dat wat ik zoek. Met dat wat me blij maakt. Met dat waar ik mijn klik, met dat wat het beste in mij naar boven haalt. En hoe heb ik dat voor elkaar gekregen? Op exact diezelfde manier. Door uit te gaan van het idee dat dat mogelijk is. Terwijl, als ik van de beren op de weg was uitgegaan, dan zou ik denken: oh, goeie mensen zijn zo moeilijk te vinden. Dat duurt heel erg lang. Als je de verkeerde kiest, dan zit je eraan vast en...vul maar in. Toch? Wat je kan denken als je als iets er nog niet is.

Als het nog helemaal blanco is, is dat wat een gezond brein, wat over je veiligheid wil waken, zal willen doen. Zoeken naar waarom het mogelijk niet kan werken, mis zal gaan. En als het dan mis zal gaan, hoe het dan mis zal gaan. 

Dus mooie dingen bouwen, een fenomenaal jaar voor jezelf creëren begint bij je gedachten

In deze les wil ik je laten zien hoe je succes kan creëren met alleen al één gedachte. Eén gedachte die je kunt adopteren over jouw relatie met eten en over jouw vermogen om een fenomenaal jaar voor jezelf te creëren waarin jij jouw fantastische relatie met eten creëert en zo slank wordt als je wilt. Dat je die mogelijkheid voor jezelf kan neerzetten. Dat dat met één gedachte kan beginnen.

Wat ik heb gedaan om mijn fenomenale jaar te creëren zijn een aantal dingen. Ik heb me laten coachen. Ik heb een goeie business coach ingehuurd. Ik heb met haar en haar programma kennis ingekocht en ik ben een student geweest van die kennis. Ik heb toegepast wat ik leerde. Ik stond mezelf toe om daarin een leerling te zijn, om dingen nog niet te beheersen en te kunnen, fouten te kunnen maken. En ik heb mezelf stevig gecoacht op dat adopteren van nieuwe ideeën over mezelf en mijn kunnen en mijn bedrijven van klanten. Dus het was een combinatie van kennis, coaching, leren, ontwikkelen. En nieuwe ideeën adopteren, gedachtenwerk zoals ik dat altijd noem. En dat heeft geresulteerd in deze groei. En het mooie is, ik ben op een leeftijd dat ik allang weet, want ik ben jaren geleden al eens dun geweest, hartstikke dun geweest om het daarna weer te verliezen. Ik heb dat fantastische vriendje vroeger al eens gehad waarvan ik dacht: oh, mooier dan dit wordt het niet. Ik ben op prachtige plekken in de wereld geweest en toen ik veel jonger was, laten we zeggen dertig jaar jonger was, dacht ik nog dat dat soort prachtige omstandigheden je op de een of andere manier kunnen fixen en een geluk brengen wat je kan vasthouden.

Inmiddels, 30 jaar later, weet ik dat dit fijne dingen zijn om mee te maken. Bijzondere ervaringen die je raken, die je verrijken, die je iets brengen maar niet vervullen. Vervullen, vervuld raken en daarom vind ik ouder worden zo fantastisch. Voor mij is het echt alleen maar the only way is up geweest. Hoe ouder ik werd, hoe blijer ik werd met mezelf. Vervulling, ontdekte ik ontstaat door groei. Vervulling ontstaat door dingen in jezelf overwinnen en daarbij je potentieel benutten. Je eigen kunnen oprekken, angsten overwinnen, grenzen aftasten. Iets in jezelf opdiepen wat van je vraagt om boven jezelf uit te stijgen. En elke keer dat ik dat heb gedaan. In mijn moederschap. In m'n werk, in mijn leren, in m'n relaties, in de relatie met mezelf. Elke keer dat ik dat deed was de beloning, vervulling en groei. Innerlijke groei, innerlijke band, innerlijke liefde, innerlijke kracht, wijsheid. Verankering. Die zo fijn voelt dat ik daarin steeds meer onafhankelijk ben geraakt van de omstandigheden.

Dus dit fenomenale jaar, met alle successen die het met zich mee heeft gebracht, is niet wat mij heeft vervuld. Het zijn niet de materiële vruchten die ik ervan pluk. Zelfs het fenomenale succes van mijn klanten kan niet in mij landen en mij vervullen. Dat is van hen. Dat vervult hun. Wat mij vervult is die groeipijn, die groeislag die er steeds is geweest. En die ik ook de rest van mijn leven op zal blijven zoeken omdat dat wat daarin zich in bouwt. In mij. Daar kan niets tegenop. Daar kan niets tegenop wat extern is. Het geluk van mijn kinderen. Hoe goed het met ze gaat of niet met ze gaat. Hoe blij de mensen van wie ik hou, m'n vriendin en hoe goed het met hen gaat of niet goed met hen gaat. Hoe succesvol m'n bedrijf is. Wat de materiële winst daarvan is. Wat ik allemaal met dat geld kan doen. Doet helemaal niets. Het is een kersje op een taart.

Vervulling, dat wat land en nergens meer heen gaat, maar landt en blijft op de plek waar het waar het zit. Dat gebeurt in mij. In het groeien, in vervulling vinden. In het overwinnen van dingen in mezelf, in die groeipijn. En dat is voor mij de reden geweest om zo'n fenomenaal jaar voor mezelf te creëren en er daarna nog een keer te creëren. Daarnaast valt het prachtig samen met die diep gewortelde missie van mij om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen om uit hun strijd met eten te kunnen komen en zo slank te worden als ze willen. Dat is mijn grootste vreugde in mijn werk om iedere keer weer de groeipijn in de ander te kunnen stimuleren, te zien en dan getuige te zijn van de vruchten die ze daarvan plukken en hoe het hun vervult om die volgende versie van zichzelf te worden. Ik bedoel mooier dan dat als coach is er niet om getuige van te zijn. Maar mij kan het niet vervullen. Het is alleen fantastisch om getuige van te zijn en het voor hun mogelijk te maken.

Dus wat ik voor jou wil, is je een gedachte aanreiken die jou helpt om je te positioneren in het creëren van jouw succes en het creëren van een fenomenaal jaar waarin jij jouw fantastische relatie met eten kan gaan bouwen en zo slank worden als je wilt. En wat ik je daar in wil aanreiken is het volgende. Als je, zoals mijn klanten, jarenlang hebt geprobeerd om op wilskracht met behulp van een dieet jezelf te veranderen, je gewicht te veranderen en je gedrag te veranderen, dan heb je daarin waarschijnlijk de ervaring opgedaan dat je daarmee niet kon creëren wat je wilde of als het je lukte dit alleen maar een tijdelijk succes was. Dus je viel af en je kwam weer aan. Je viel af en je kwam weer aan. Je sprak met jezelf af: vanaf maandag stop ik met dit en doe ik alleen nog maar dat. Waarna je het hele weekend het op een eten zette, want vanaf maandag mocht het niet meer. En waarbij je dan zondag vol en opgeblazen denkt: waarom doe ik dit? Waar ben ik mee bezig? Ik wil toch afvallen? En omdat ik maandag begin eet ik nu alsof dit mijn laatste maaltijd is. En je begrijpt dat niet van jezelf en het frustreert je en je wordt boos op jezelf en er ontstaat een verbetenheid in die pogingen om af te vallen. Je schaamt je tegenover je omgeving die jouw twee maten slanker hebben gezien en die nu toch ook zien dat je weer aan het aankomen bent. Je begrijpt jezelf niet. Je partner begrijpt je niet en probeert je te helpen door opmerkingen te maken. Weet je zeker dat je dit wil eten? En je was toch bezig met...Of moet ik nu gewoon maar even niks zeggen?

Je komt er niet uit. En waarom kom je er niet uit? Dat begrijp je nog niet, want je wil het toch zo graag je het doet iedere keer toch zo je best. En je blijft je maar verdiepen in gezonde voeding en meer kennis naar jezelf toe halen. En iedere keer geef je het weer al je wilskracht. En toch lukt het je niet. Als je dat vaak genoeg hebt meegemaakt, dan ga je denken dat er iets mis is met jou. Je gaat denken dat je een oncontroleerbaar groot verlangen naar eten in je hebt waar je voor schaamt. Het is niet sexy. Het is niet wat je in de etalage wil zetten en met de andere mensen wil delen.

En voor jou voelt het bijna als een groot monster wat in jou huist. Man, wat kan ik een intense vraatzucht voelen. Wat kan ik intens naar eten verlangen. En hoe krijg ik die kat in die zak? Wat is er toch mis met mij?

Dat idee dat er iets mis is met jou en daar komen dan nog andere gedachten om heen hangen, namelijk bewijs voor het idee dat jij gewoon te weinig discipline hebt, dat je te weinig wilskracht hebt, dat eten groter is dan jezelf, dat je suiker verslaafd bent. Dat het genetisch is. Dat het in de familie zit. Dat je dit probleem al te lang hebt. Dat je het dus nooit zou kunnen overwinnen. Dat het heel moeilijk voor je gaat worden om hier ooit nog uit te komen. Er ontstaat een heel cluster van negatieve ideeën over jouzelf en waar jij dus gebroken bent, waar er iets mis is met jou. En daar vind je in de loop der jaren steeds meer bewijs voor. Er is iets mis met mij en het zit diep en ik heb het al heel lang en de kans dat ik er ooit nog uit kom is heel erg klein, want ik heb het echt meerdere keren al alles gegeven. Al mijn wilskracht, al mijn verbetenheid, al mijn doorzettingsvermogen 

Om een fenomenaal jaar voor jezelf te kunnen creëren waarin jij echt hier helemaal uitkomt en een fantastische relatie met eten creëert met rust in je hoofd, en het gewicht wat je wilt, kun je beginnen met de volgende gedachte: er is niets mis met mij. Mijn brein heeft alleen een afslag genomen als het om voedsel gaat, waar ik last van heb. En het heeft nu alleen wat hulp van mij nodig om meer in het goeie spoor te komen. Bam. Wow!

 

Wat leg ik hier nu voor je neer? Het idee dat er iets mis was met jou door al dat bewijs wat je hebt verzameld en door die cluster aan gedachte die is ontstaan, maakt dat jij bent gaan geloven dat dat probleem wat jij ervaart, met je gewicht en met eten en het piekeren erover over, dat dat iets is wat over jou gaat, over jouw aard, jouw persoonlijkheid, jouw onvermogen om jezelf aan te sturen. Je vat het inmiddels heel persoonlijk op. Jouw identiteit is daarmee versmolten met je probleem. Dus dat vechten met je gewicht. De obsessie waar je last van hebt, dat piekeren over eten of die verwaarlozing waar je in zit. Dat monsterlijk krachtige verlangen wat je kan voelen naar eten. Dat is onderdeel geworden van je identiteit en je vereenzelvigt je er mee. En denk dus dat jij dit bent. Deze ene gedachte: mijn brein heeft een afslag genomen als het om voedsel gaat waar ik last van heb en het heeft nu alleen hulp van mij nodig om weer in het goeie spoor te komen.

Wat ik met deze ene zin voor je doe is dat ik die vereenzelviging open en zeg: nee, dit ben jij niet. Er is niets mis met jou. Het systeem waarmee jij tot nu toe alleen geprobeerd hebt om je succes te creëren is hopeloos achterhaald en ontoereikend. Het heeft altijd gefaald. Diëtetiek, die eenzijdige kennis over gezonde voeding, alleen maar kennis over gezonde voeding is een veel te kleine scope, veel te smal. Daar kun je nooit gedragsverandering op realiseren. Niet als daar een onderliggende oorzaak onder zit. En als je het wel met een dieet had gekund, was het je al lang dus gelukt. Want dan had je inderdaad genoeg gehad aan gezonde voeding. Dus als je tot nu toe steeds met kennis over gezonde voeding hebt geprobeerd om jezelf te veranderen, dan weet je het lag niet aan jou. Wat ik hiertegen zeg is: die identiteit die inmiddels is gaan zitten op jou. Dat dat eetprobleem iets van jou is en dat er iets mis is met jou, daarvan zeg ik nu: helemaal niet. Klopt niet, is een misverstand. Er is helemaal niks mis met jou. Er is niks mis met je wilskracht. Er is niks mis met je doorzettingsvermogen. Het ontbreekt je niet aan discipline. Jij bent heel intact en compleet. Een deel van je brein heeft alleen een afslag genomen in relatie tot voedsel door het toepassen van een gebroken systeem. Dat diëten wat je steeds hebt gedaan op wilskracht, wat een spanning heeft veroorzaakt. En jij zit nu in die loep. Jouw brein zit in een loep daarmee. En jouw brein heeft nu wat hulp van jou nodig om weer in het goede spoor te komen en wat ik daarmee doe is dat ik zeg: dit gaat niet over jou. Dit gaat over jouw brein en jij bent prima in staat, uitstekend in staat om je brein hierin goed te leren begeleiden en het in het spoor te krijgen dat jij wilt. Waarmee ik dus afstand creëer tussen jou en het stukje waar jij last van hebt, hoe dominant dat stukje misschien ook aanwezig is, er is nog steeds een stuk, een groter stuk, jij en jouw vermogens. Jij en jouw intactheid en compleetheid en heelheid, wat uitstekend in staat is om met de juiste tools, aanpak en technieken en hulp, dit gewoon weer helemaal op z'n plek te krijgen, ongeacht hoe lang je dit probleem al hebt. Maakt niet uit. Twee jaar, 20 jaar, veertig jaar. Maakt niet uit. Het is een kwestie van een drietal vaardigheden ontwikkelen. En een kwestie van een drietal principes via een goed in elkaar gestoken gedegen proces toepassen. En dat is de kracht van coaching. Dat is dat dat specialisme, die kennis die je inhuurt.

Ik was toevallig net in gesprek met een stel mensen waar ik toevallig mee aan de praat raakte. Ik heb een kantoor gehuurd speciaal om van die vliegtuigen af te zijn voor deze podcast. Ik vind het heerlijk om thuis te werken. Ik heb een prachtige, heerlijke werkkamer, mijn hele bibliotheek erin. Een verrukkelijke schommelstoel met een dekentje om mijn eigen gedachtenwerk te doen. M'n honden om me heen. Ik vind het er heerlijk, mijn mooiste ideeën ontstaan daar. Maar met dat openstaan van die hun vliegtuigbaan boven m'n hoofd, bij een bepaalde wind, dan fluiten die vliegtuigen zo hard over. En dan heb ik ook nog allemaal buren die juist bij mij aan de overkant op de hoek van de straat allemaal hun kliko's neerzetten. En die komen dan allemaal met die kliko's langs mijn werkkamer rollen. En dat hoor je gewoon allemaal. En ik kon daardoor zo lastig sturen op m'n agenda en m'n tijd want ja, je weet niet wanneer die vliegtuig op baan open staat en wanneer je buren met hun kliko's gaan rollen. Dat ik uiteindelijk besloten om een extern kantoor te huren wat lekker van beton is en dubbel geïsoleerd en stil.

En nou blijkt. Ik zat hier echt nog geen dag, toen bleek dat als de ruimte tegenover mij ook verhuurd is en de mensen daar bellen, je alles hoort. Op de een of manier via het systeem, plafond, kan ik letterlijk verstaan wat ze allemaal zeggen en was het nog steeds onrustig in de opnamen voor de podcast. En nu vandaag, toen ik hier kwam om te werken, was die ruimte toevallig weer verhuurd. En ik dacht ik ga even aankloppen en uitleggen wat ik aan het doen ben hier. Wat blijkt na nou? Die mensen die tegenover me zitten vandaag, die hebben een bedrijf in akoestiek en akoestiek-isolatie en we hebben d'r niet uitgebreid over gepraat, maar ze vertelde me wat ze doen en ze komen nu bij me thuis om te kijken of we mijn werkkamer kunnen isoleren en zo kunnen ombouwen dat ik daar, ook als de vliegtuigbaan open bestaat voor jou mooie lessen kan opnemen. En, waarom vertel ik je dit nu 

Omdat ik daarmee wil aangeven dat voordat ik besloot om dit kantoor te huur, ik eerst nog overwoog om zelf mijn werkkamer te isoleren. En ik was aan het zoeken, aan het googelen en op YouTube aan het kijken. En ik zag allemaal mensen die van die mooie compilatievideo hebben over hoe ze hun eigen podcast studio hebben gebouwd. En ik wist. Ik kan dat niet, ik wil het niet.

Ik wil de tijd niet maar vrijmaken nu om dit project op te starten en daar de juiste partijen voor aan te trekken en helemaal uit te zoeken welke partij dat dan zal moeten zijn. Want ik heb gekozen voor een andere focus en ik wil snel kunnen schakelen en dus koos ik voor het huren van dit kantoor. Maar nu dus blijkt dat als er buren zijn, ik nog steeds niet kan sturen op stilte om me heen en ik dus hier aan de praat raakt en ineens zeg: oh wow, stel je toch voor dat dit een fantastische match is en deze mensen voor mij die ruimte kunnen isoleren.

En wat ik daarmee wil zeggen is dat het inhuren van kennis, het inhuren van vakmanschap gecombineerd met de overtuiging en het idee dat dat brein van jou wat gewoon een afslag heeft genomen, door het toepassen van een gebroken systeem als het om voeding en gewicht gaat, nu in deze loep is beland. Als je dat inhuurt en combineert met die wilskracht van jou en jouw lerend vermogen, je doorzettingsvermogen, je leergierigheid waar helemaal niets mis mee is, je een fenomenaal jaar voor jezelf kan creëren waarin je echt dit eetprobleem, dit gewichtsprobleem kan opruimen. Niet in een vaag proces waarvan je denkt: nou, moet maar eens een keer zien wanneer ik daar de vruchten van plukken. Nee, een gedegen, helder, inzichtelijk stappenplan met een helder kompas waarin je precies ziet: oh, dit ben ik aan het leren. Dit zijn de vaardigheden die ik ontwikkel. Dit zijn de stappen die ik daarin zet. En zo creëer ik een fenomenaal jaar voor mezelf. Uitgaand van die ene gedachte: er is niets mis met mij. Mijn brein heeft een afslag genomen waar ik nu last van heb in relatie tot voeding en mijn gewicht. En het heeft nu mijn hulp nodig om weer in het juiste spoor geholpen te worden. En dat is alles. Voel je de potentie?

Wat ik dus wil met deze aflevering is dat je voelt, die verschuiving van je identificeren met je probleem. Of dat niet doen en het zien als iets waarin jij compleet bent, capabel bent, maar met de juiste kennis en kunde je brein kan helpen om deze stoorzender. Dit stukje in jou waar jij last van hebt, om dat op te lossen en in het goeie spoor te krijgen. Denk hier over na. Laat het voor jezelf landen. In Etenslessen heb ik die kennis voor je. Heb ik die kunde voor je. Heb ik dat kompas voor je. Je kan het helemaal krijgen zoals je te hebben wilt en jouw fenomenale jaar gaan creëren. En ik verheug me erop om omdat samen met je te doen. Ik ben er volgende week weer en ik spreek je dan. Tot gauw.

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>