Jonge vrouw met lang haar in allerlei kleuren, kijkend naar beneden, lachend

Afl. 123 Superpower

Als je wilt stoppen met overeten heb je kracht nodig. De grootste kracht die tot je beschikking staat is onvoorwaardelijke zelfliefde. Onvoorwaardelijk betekent dat je er niets voor hoeft te doen. Je hoeft jouw liefde niet te verdienen. Je hoeft er niets voor te presteren of zijn. Onvoorwaardelijk betekent ook dat je niets kan doen (overeten) waarmee je die liefde verliest.

Kan je zien hoe veilig dit de relatie met jezelf maakt?

Het is de veiligheid die je nodig hebt om te leren hoe je stopt met overeten. 

Je probeert dit nu nog via spijt te doen. Spijt is pijn die je bewust wilt voelen om je eigen gedrag te reguleren. Maar spijt werkt niet als het om eten gaat. Eten is veel te primair. 

Als je wilt stoppen met overeten heb je de kracht van onvoorwaardelijke zelfliefde nodig. Vergis je niet, het woord liefde klinkt zacht, maar het is een onmetelijke kracht. Een kracht waarmee je het beste in jezelf naar boven haalt.

Luister naar deze onmisbare les. Ik overbrug de kloof tussen voorwaardelijke en onvoorwaardelijke zelfliefde en geef je de gedachten waarmee je dit doet.


Wat je ontdekt:

  • Waarom je onvoorwaardelijke liefde nodig hebt als je wilt stoppen met overeten.

  • De gedachten die je op weg helpen om onvoorwaardelijk van jezelf te houden.


 

Transcript Afl. 123

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll en dit is aflevering 123. Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Mijn naam is Marjena Moll. Ik ben je coach en ik introduceer je graag in mijn Etenslessen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een fantastische relatie met eten creëert. Laten we beginnen.

Hallo, hoe is het? Hoe gaat het met jou? Wat fijn dat je weer luistert. Ik wil het met je hebben over een superpower, een kracht die een groot geschenk in je leven is. En ik ben van mening dat het allergrootste geschenk is dat je jezelf in je leven kan geven. Dus daar kunnen we het niet vaak genoeg over hebben.

En dat is de kracht van onvoorwaardelijke liefde. Onvoorwaardelijk van jezelf houden is een absolute superpower. En zeker als het gaat om stoppen met overeten. 

Wat is onvoorwaardelijk van jezelf houden? Dat is natuurlijk het tegenovergestelde van voorwaardelijke liefde. Voorwaardelijke liefde, voorwaardelijk van jezelf houden is een relatie waarbij je jezelf complimenten maakt, jezelf leuk vindt, goed vindt, trots bent op jezelf, als je aan je eigen verwachtingen voldoet. Je hebt alles af gekregen wat je wilde doen, al je werk is af, je huis is opgeruimd. Je bent tegen iedereen lief, geduldig, opbouwend geweest. Je bent die krachtige leider geweest. Je hebt misschien je huis opgeruimd. Alles wat je van jezelf verwachtte heb je aan voldaan. En op dat moment zeg je tegen jezelf: "Wow, dit is zo'n goeie dag. Ik ben zo trots op mezelf. Alles wat ik van mezelf verwachtte is gelukt."

Maar op het moment dat je niet aan je eigen verwachtingen voldoet, is het ineens allemaal weg en staat de relatie met jezelf direct onder spanning. Je hebt je werk niet af gekregen. Je bent niet als die krachtige leider komen opdagen. Je bent niet liefdevol en geduldig geweest naar mensen die belangrijk voor je zijn. Je huis is een zooi. En natuurlijk, als het om mijn eten gaat, heb je je niet aan je plan gehouden. En een relatie met jezelf die voorwaardelijk is en dus direct onder spanning staat zodra je niet aan je eigen verwachtingen voldoet, creëert een ongelooflijk hoge druk en helpt je niet. Het maakt juist de noodzaak om te overeten groter, want die ergernis die zich opbouwt, die zelfkritiek die opbouwt bij elke steek die je laat vallen, maakt dat je uiteindelijk wilt uitchecken. Niet meer bij jou wilt zijn. Je wilt niet meer horen wat je denkt, niet meer weten wat je voelt. Je wilt een time out en wel nu. En omdat je toch al zo aan het falen bent "all over the place", wat maakt het dan nog uit wat ik ook in mijn mond stop vandaag? En ik heb het toch al verpest. Die hele "ik heb het nu toch al verpest" verwijst hiernaar. Naar die voorwaardelijke liefde.

Als je het toch al niet meer goed kan doen in je eigen ogen en er van langs krijgt, geef mij er daar dan wat lekkers bij. Daar heb ik in elk geval nog iets. Kan je dat zien? Kan je die connectie zien? 

En ik wil dat je hier mee ophoudt. Echt, ik wil dat je hiermee ophoudt.

Onvoorwaardelijke liefde betekent dat je werkelijk helemaal nergens aan hoeft te voldoen om altijd te kunnen rekenen op jouw support en kameraadschap. En ik zeg altijd: "Al liggen de chips-kruimels nog op je schoot, al zit de poedersuiker nog op je trui, al zit het vet van je burger nog op je kin, onvoorwaardelijk van jezelf houden wil zeggen dat je ook dan er voor jou bent. In kameraadschap. In support. 100 % support." En de superpower hiervan is dat het de relatie met jou heel veilig maakt. En binnen veiligheid kan je zo veel makkelijker leren. Want de zorg, de angst is altijd: " Ja maar, is die zelfkritiek nou niet net die stok achter de deur die ik nodig heb? Want dat afvallen gaat nu al zo moeizaam. Het is al zo'n worsteling. Het is al zo ontzettend moeilijk om niet te overeten. Als ik nou niet boos op mezelf word en niet kritisch wordt, laat ik het dan niet gewoon helemaal gaan. Want ja, waar zou ik anders al die moeite voor doen als er toch geen represailles volgen? Als ik er toch niet op aangesproken wordt?"

En dit is het punt. Juist in onvoorwaardelijke liefde kan je ontdekken dat jouw intrinsieke motivatie om te kunnen stoppen met overeten, om het gewicht te kunnen creëren waar je blij mee bent. Wat jij mooi vindt. Om dat te realiseren voor jezelf, daar heb je een container voor nodig, een ruimte voor nodig die prettig voelt, die aangenaam voelt. Onder stress en spanning is het heel moeilijk om te leren en te ontwikkelen. En jij denkt nu nog, gelooft nu nog dat je die stress en die spanning nodig hebt om te presteren, om te veranderen. En het tegenovergestelde is waar. Juist vanuit kameraadschap. Juist binnen een veilig kader, haal je het beste in jezelf naar boven. Doe je beste denkwerk, kun je veel gemakkelijker verbanden zien. Kunnen er kwartjes vallen. Durf je ook door ongemak te gaan als je een verlangen naar overeten voelt, als je een verlangen voelt en dat er laten zijn. Ermee zijn. Daar heb je kameraadschap voor nodig. Geloof me, daar heb je vriendschap en support voor nodig.

Een ander stuk hiervan is dat je ooit is geleerd dat spijt de manier is waarop je met jezelf weer in het reine komt, als je je eigen gedragsregels hebt overtreden. Spijt is een mechanisme van zelfregulatie. Je corrigeert jezelf. En spijt kan heel goed voor je werken als je, ik weet het niet, misschien als kind ooit iets hebt gestolen uit een winkel of je iets hebt gepikt van een vriendje of een vriendinnetje. Of als je een keer zo boos was dat je toegaf aan de drift om opzettelijk iets te zeggen om iemand heel erg pijn te willen doen. Of als je een leugen hebt verteld. Een hele dikke vette leugen.

Ik kan me nog herinneren, er was een fase, ik geloof dat ik een jaar of elf was en ik heb altijd gehouden van verhalen vertellen. En ik ontdekte op een gegeven moment dat ik heel erg goed was in het bedenken van leugens, in het bedenken van verhalen die niet waar waren, maar waarmee ik wel een bepaalde aandacht kreeg of bewondering kreeg of aandacht vast kon houden. Begrip kon krijgen ook, met foutjes kon wegkomen waar ik een verhaal omheen hing waardoor ineens ik juist alleen maar liefde kreeg in plaats van "Je hebt me laten zitten" of wat het dan ook was. Kan me niet meer herinneren waar mijn leugens over gingen, maar ik weet nog wel dat ik dat ontdekte. En er was natuurlijk een moment nodig waarop ik erachter kwam: dit werkt niet dit. Dit gaat helemaal verkeerd. Dit loopt helemaal uit de hand. Op een gegeven moment weet je niet meer tegen wie je wat hebt gezegd en je komt in de problemen. En eerlijk zijn is een heel fijn gevoel en het is belangrijk dat mensen je mogen kennen, ook je mogen kennen in je foutjes. Ook je mogen kennen in de steken die je laat vallen. En dat vinden ze dan misschien niet leuk. En dan word je geconfronteerd met hun boosheid en dat vind je moeilijk om te voelen.

Ik kon daar toen nog niet op deze bewuste manier over na denken, maar achteraf kan ik zien dat daar die leugens vandaan kwamen, leugenfase vandaan kwam en welke ontdekkingen ik daarin deed om er ook weer mee te kunnen stoppen. En spijt is daarin een heel gezonde vorm van zelfregulatie. En spijt is pijn die je bewust wilt voelen om te betuigen, aan jezelf in de eerste plaats en daarna misschien ook aan een ander, ligt een beetje aan natuurlijk waar het over gaat, spijt is pijn die je bewust wilt voelen om te betuigen: "Ik ben hier over een grens gegaan en ik zie dat en ik wil dat niet nog eens doen." Het is een schrikdraad wat je voor jezelf spant, wat zeer doet en daar kies je bewust voor.

Maar als het om overeten gaat, werkt dat schrikdraad niet. Spijt werkt niet om te kunnen stoppen met overeten. Als dat had gewerkt, was het je allang gelukt. Allang. Want dat is nu precies de functie van spijt, dat schrikdraad wat ik voor mezelf spanden over liegen, als kind, werkte. Maar met overeten werkt het niet en dat is gewoon omdat eten veel te primair is en je te maken hebt met verschillende delen van het brein die allemaal hun eigen agenda hebben. En het deel van het brein waar genotzucht huist, vindt eten gewoon altijd een goed idee. Dus de spijt die je voor jezelf spant, die zit in een ander deel van je brein en de memo, de pijn van die spijt bereikt het deel waar genotzucht huist niet. Gewoon niet. Dus het enige wat er gebeurt is dat jij jezelf steeds pijn doet, maar daarmee niet verandert, daar niet van leert, terwijl het wel de relatie met jezelf ondermijnt.

Kan je dat zien? Dit is wat ik voor je wil.

Stop met spijt. Stop met bestraffen en creëer een ruimte voor jezelf waarin je zegt en ziet: "Als ik op een goed moment heb besloten en nu overeet ik. Dat is jouw keuze. Eten is niet sterker dan jezelf. Het is altijd jouw keuze om te eten, om te overeten. En ik zeg dus nu ja, tegen die keuze, dan wil ik achteraf ook nog steeds ja zeggen tegen die keuze. Maar niet langer dan ineens als een blad aan een boom omslaan." Het ene moment was het nog: maak mij het ook uit, ik pak dit. Ja, ik weet dat wat ik vanmorgen wilde, daar wijk ik nu van af. Wat ik vanmorgen had besloten, daar wijk ik nu van af. Want, en dan komen die ideeën in je hoofd, ik ben nu gewoon moe. Ik ben gefrustreerd of ik wil me niet achtergesteld voelen. Ik wil gezellig meedoen. Wat het ook is, wat je daar denkt en besluit. Dus jij kiest hiervoor. Al is het alleen al de gedachte: ik hou het niet langer. Ik hou het niet langer. Ik wil dit nu eten. Je neemt daar een beslissing. Je zegt: ja. Dan wil ik voor je dat je daarna ook nog steeds ja zegt.

En wat zo mooi is in coaching, wat de magie is van de samenwerking met mij in Etenslessen is dat ik die container al voor jou vast houdt en je leer hoe het is om daarin te zijn? Je laat nu nog gedrag zien waar je vanaf wilt. Je draagt nu nog gewicht bij je waar je vanaf wilt. Om daarvan af te komen, om te kunnen veranderen, heb je een aantal lessen te leren. En zolang je die lessen aan het leren bent, wil je kiezen voor een ruimte die je voor jezelf vasthoudt, waarin jij onbekwaam kan zijn en aan het leren en aan het ontwikkelen en regelmatig keuzes maakt waarvan je kan zien: achteraf kan ik zien dat was eigenlijk niet wat ik wilde. Maar daar ga ik geen spijt boven opstapelen. Daar ga ik geen kritiek bovenop stapelen, want daarmee maak ik mezelf klein. Houd ik het gedrag in stand en maak ik leren en ontwikkelen moeilijker.

Ik zei ja aan de voorkant, dan zeg ik ook ja aan de achterkant. En dit is een absolute superpower.

Hiermee creëer je een relatie met jezelf waarin jij iemand kan zijn die feilbaar is. Die stukken van zichzelf nog niet kan begrijpen. Dingen nog niet kan oplossen en daarin aan het onderzoeken is hoe je het voor elkaar krijgt, hoe je de bal krijgt, waar je het hebben wil. En tot die tijd support je jezelf onvoorwaardelijk daarin. In kameraadschap.

Wat je daarmee creëert is een relatie met jezelf die zo solide is, die gedragen wordt door een veiligheid die jouw leven niet alleen leuker maakt, maar ook het beste in jezelf naar boven haalt. Elke dag kan een goeie dag zijn. Elke dag kan je voelen dat jij geliefd wordt door jou. Ongeacht de steken die je laat vallen, ongeacht het overeten wat je doet. Je zegt ja aan de voorkant en dus zeg je ook ja aan de achterkant. En eten is het mooiste, beste platform, de beste yoga mat voor de groei van de relatie met jezelf omdat het meerdere keren per dag voorbijkomt. Omdat het zo primair is. Je kan het niet op wilskracht eronder duwen. Je kan het niet fixen. Eten, en daarin jezelf dragen, een container voor creëren waarin je zegt: ik ga uitzoeken hoe ik de bal krijg waar ik hem hebben wil. En als ik ja zeg aan de voorkant zeg ik ook ja aan de achterkant. Die plaat van spijt en schuld, die zet ik niet meer op. Ik sta aan mijn eigen kant altijd, zodat kan leren wat ik nodig heb. Mijn lessen kan leren, mijn Etenslessen kan leren. 

En wat je daar in ontwikkeld met jezelf is fenomenaal. Het voelt fantastisch. Er is geen beter gevoel dan onvoorwaardelijke zelfliefde, want de enige relatie die je altijd hebt die altijd actief is, dat is die met jou. 24/7 ben jij met jou. Jij denkt, jij hoort jouw eigen gedachten. Jij voelt de emoties die je met die gedachte creëert. En als de kwaliteit van die gedachte laag is, dan zijn de emoties waar je doorheen gaat die je zelf creëert pijnlijk. 

Een woest aantrekkelijk leven wat je niets kost, je hebt er geen status voor nodig. Geen geld op de bank. Geen vrije dagen in je agenda. Dit allergrootste geschenk, dit allergrootste denkbare geschenk staat tot jouw beschikking. Nu. In dit moment nu. En met overeten en stoppen met overeten oefen je daarin. Oefen je. Elke keer een oefening in onvoorwaardelijke zelfliefde en wat je daarbij bouwt staat op een goed moment als een huis. En daar wil je oud mee worden. Met dat prachtige, solide huis, dat fundament wat je legt in die relatie met jezelf. En kun je voorstellen wat dat voor je doet in alle andere aspecten van je leven. Als het je met eten lukt, lukt het je met alles. Dan kun je creëren wat je wilt in je leven, dan kun je elk mogelijke tegenslag in je leven tegenkomen. Want jij bent er in, jouw beste kameraad. Altijd. Ongeacht missers die je maakt. 

En voor diegene die daarin ook in nauwe verbinding staan met mensen om je heen, kan je voorstellen wat het doet als jij dit kan voorleven aan je kinderen. Aan je partner, aan je beste vriendin, aan je ouders. Aan je collega's, aan je team. De onvoorwaardelijke liefde waar jouw relatie op gebaseerd is, wat het betekent, de kritiek die je kan hebben. Iemand kan je ergens op aanspreken en het is Ok. Je kan het ontvangen. Want het is niet die kritiek, die je moeilijk vindt, daar zal je altijd wat bij voelen, daar zal je een reactie op hebben in je lichaam. Maar het zijn de gedachten die je daarover denkt, de oordelen waar je het mogelijk mee eens bent, waar je aan stuk gaat.

En als het jou gelukt is om een onvoorwaardelijk liefdevolle relatie met jezelf te bouwen, kan je fouten maken. Je kan er op aangesproken worden. Er kunnen misverstanden over je bestaan. Jij bent geankerd in een veilige ruimte met jezelf. En dat is heel aantrekkelijk voor je omgeving. Het maakt jou heel veilig om een relatie mee te hebben. En je kan het voorleven aan een ander. Je kan aan een ander voorleven hoe je dat doet en ik denk dat we niets zo lief willen, niet zo graag willen bijvoorbeeld, als onze kinderen leren hoe ze in onvoorwaardelijke liefde met zichzelf omgaan en daarin hun eigen moeilijkheden kunnen tegenkomen.

En dat maakt het stoppen met overeten en dat pad opgaan, die Etenslessen leren, zo woest aantrekkelijk, want het is nog maar het begin. Dat gewicht wat je hebt is de kers op de taart. En laat zei ik nog in een les, want het is natuurlijk een van de vaardigheden die mijn leerlingen leren in mijn programma, tegen iemand: "Weet je, vergis je niet, als je hier niet voor kiest, als je niet bereid bent om ook na dat je hebt overeten ja tegen jezelf te zeggen, dan ben je straks misschien zo dun als je wilt. Maar in je hoofd is het nog steeds niet te harden. Het is nog steeds niet te harden om jou te zijn. En die projectie van dat genieten van dat ideale lichaam als je het hebt, is waardeloos. Waardeloos. Je gaat er niet van genieten omdat de kwaliteit van de gedachte die je denkt zo laag is. Omdat je zo'n gespannen voorwaardelijke relatie met jezelf hebt. En reken maar dat vanaf het moment dat je dan je streefgewicht hebt, er continu op je vingers wordt gekeken of je dat streefgewicht niet weer verliest en niet een fout maakt daarin." Er is zero tolerance, geen tolerantie voor fouten. 

En in het zien, het hebben van die helderheid, is natuurlijk strategisch je allerbeste zet. De beste stap die je kan zetten om nu dit al te oefenen. Om nu te leren hoe je onvoorwaardelijk aan je eigen kant staat en niet meer als een blad aan een boom omslaat en eerst nog ja zegt tegen overeten om daarna te zeggen wat deed jij nou? Waarom stop je die troep in je lijf? Hoelang blijf je dit nog doen? Wat ben je toch een loser.

Stop daarmee. Echt. Want je kan vandaag nog dit fenomenale leven voor jezelf creëren.

Je kan vandaag nog aan je eigen kant komen staan en als je zegt:" Ja maar ik zit al zo lang in een negatieve relatie met mezelf. Ik heb geen idee hoe ik dit doe?" Dan begin je daar. Met de gedachte die een brug voor je bouwen in die richting, die richting op van onvoorwaardelijke liefde. Zoals je gelooft nu nog echt, als je in de spiegel kijkt, alleen maar dik en lelijk ziet, dan kun je niet voor de spiegel gaan staan en tegen jezelf zeggen: "Ik vind mezelf prachtig en ik geniet van mijn lichaam." Dat kan je nog niet aan jezelf verkopen. Dat kan je niet dragen. Je gelooft het nog niet. 

En dat heb je dan ook hier in. Ik kan mezelf dat overeten nog niet vergeven of ik kan nog niet aan mijn eigen kant staan hierin. Ik weet niet hoe. Ik ben zo gewend, het is zo'n automatisme, het is zo'n reflex voor me om boos te worden.

Wat je dan wel kan doen zijn de volgende bruggedachten die de kloof tussen onvoorwaardelijke liefde en voorwaardelijke liefde voor je dichten en je de richting van onvoorwaardelijkheid op helpen, om die tegen jezelf te zeggen en te oefenen.

En dat zijn gedachten zoals: "Ik wil de komende tijd ontdekken hoe onvoorwaardelijke zelfliefde er voor mij uitziet. Ik sta open voor de ervaring van aan mijn eigen kant komen staan. Ik ben nieuwsgierig naar wat het mij kan opleveren, als ik niet alleen ja zeg op het moment dat ik kies voor overeten, maar ook nog steeds ja zeg nadat ik dat heb gedaan. Ik wil ontdekken dat ik hiermee een ruimte creëer voor het ontwikkelen van een fantastische relatie met eten. Ik wil de komende tijd ontdekken dat stoppen met overeten en afvallen veel gemakkelijker wordt vanuit onvoorwaardelijke liefde. Ik wil ontdekken dat die stok achter de deur mij helemaal niet motiveert en dat ik deze niet meer nodig heb. Ik wil de komende tijd ontdekken hoe ik dat patroon van afwijzing loslaat. Ik wil de komende tijd ontdekken hoe onvoorwaardelijke support voelt. En elke keer als ik voor deze gedachte kies, zet ik een stap in die richting. Elke keer dat ik herken dat ik als een blad aan een boom omslaat, ben ik mij bewust en groei ik."

Deze gedachten vormen een brug tussen voorwaardelijkheid en onvoorwaardelijkheid. Ik hou die ruimte voor je vast in Etenslessen. Net zo lang totdat jij voelt wat dat voor je doet. En daar zelf in volgt. Ziet met het gedachtenwerk, met de tools die ik je aanreiken: "Ah, oké, dit is hoe dat voelt! Oh, dit is wat het me oplevert."

Alles maak je er gemakkelijker mee. Niet alleen stoppen met overeten en afvallen. Elke andere uitdaging die je tegenkomt in je leven. Uitdagingen die je opzoekt. Omdat je mooie dingen wilt creëren en uitdagingen die op je afkomen. De dingen waar je geen controle over hebt. Denk hier over na.

Eind maart gaan de deuren weer open van Etenslessen. En ik nodig je uit om daarbij te zijn. Om deel te nemen. Onderdeel uit te maken van deze fenomenale ruimte die ik daarvoor je vasthoud. Voor de magie van coaching. Voor het proces, de formule die ik voor je heb, waarmee je stopt met overeten en een fantastische relatie met eten creëert en een fantastische relatie met jezelf. Het allergrootste denkbare geschenk. Ik ben er volgende week weer. Kom op m'n lijst. Download mijn gratis ebook. Dan kan ik je in maart uitnodigen, ook voor de gratis training die ik geef en ik wens je een prachtige dag. Tot gauw.

 

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>