Jonge vrouw met bril die kijkt in de camera en lacht

Afl. 151 Vertrouwen als superpower

 

 

Vertrouwen is een superpower in het realiseren van je dromen en stoppen met overeten. Vertrouwen zet je in waar je geen zekerheid hebt. Het is een vaardigheid die onderdeel uitmaakt van je identiteit: wie je wilt zijn en hoe je wilt leven.

Laten we onderzoeken hoe dit werkt en wat de voordelen ervan zijn. Spoiler alert: vertrouwen maakt afvallen gemakkelijker en je leven leuker!
Luister nu naar deze inspirerende les en zet een volgende stap uit je strijd met eten.

 


Wat je ontdekt:

  • Wat vertrouwen is.

  • Hoe je vertrouwen als superpower gebruikt.

  • Wat het betekent als je de spanning van onzekerheid voelt.


 

Transcript Afl. 151

 

Hoe is het? Hoe gaat het met je? De deuren van Etenslessen zijn open. Je bent uitgenodigd. Op 14 september gaan we van start. We gaan jouw fantastische relatie met eten creëren en het gewicht waar je blij mee bent. Je leven gaat veranderen. Jij gaat veranderen. Want gewichtsverlies is in Etenslessen nog maar het begin.

We gaan het in deze les hebben over vertrouwen, de kracht van vertrouwen, vertrouwen als vaardigheid en hoe die voor je werkt in het oplossen van je strijd met eten. Aanleiding voor dit onderwerp is het winnen van mijn prijs, mijn ondernemersprijs in Amerika. Die heeft diepe indruk op me gemaakt. Ik was in Amerika bij mijn business coach voor een driedaagse training en die werd afgesloten met een Award ceremonie. En ik ben onder de indruk van het effect daarvan nog steeds.

Ik ben zelf rekenblind. Getallen, cijfers zijn voor mij als een taal die ik niet versta of heel moeizaam versta en die ik niet goed kan leren, waar ik ook niet beter in kan worden in het leren van die taal. En ik heb op een gegeven moment ooit in mijn leven besloten: laat ook maar..haha..En dat is een hele goeie beslissing geweest waar ik nog steeds helemaal achter sta. Het effect daarvan is dat ik niet zo door heb hoe goed ik het doe als ondernemer en daar tijdens die Award ceremonie bij mijn coach werd het ineens voor mij tastbaar, zichtbaar, want ik werd onder luid applaus met de harde muziek het podium opgeroepen als één van de laatste mensen die werden uitgenodigd om hun prijs in ontvangst te nemen omdat ze het op die manier in die volgorde hadden opgesteld. De meest succesvolle ondernemers kwamen als laatste op het podium en ik zag dus met die honderden vrouwen voor mij hoe succesvol ik ben. En ik stond ervan versteld en ik voelde die prachtige Award. Was een behoorlijke zware Award in mijn handen en ik kon dus letterlijk in mijn handen voelen dat ik een hele goeie ondernemer ben geworden.

En dat heeft iets met mijn gedaan, zoals het ook iets met me deed toen ik uit mijn strijd met eten kwam zodra dat was gebeurd, voelde ik direct: maar nu wil ik iedereen helpen die nog in die strijd gevangen zit. Alles wat ik hierover heb geleerd, wil ik doorgeven. En ook nu, toen het echt tot me doordrong hoe succesvol ik ben als ondernemer, werd ik direct nieuwsgierig. Dat is natuurlijk ook de coach in mij: oké, dit wil ik snappen. Hoe heb ik dit gedaan? Wat heb ik geleerd wat ik door kan geven? Als ik zo goed ben in wat ik doe, wat kan ik daar dan van doorgeven aan jou? En wat mij opviel in het bestuderen van m'n succes is dat vertrouwen iets is waar ik goed in ben.

En het heeft een aantal hele grote voordelen. Het is een super power. Ik ben goed in vertrouwen en dat heeft niks met intellect te maken. Laten we hiernaar gaan kijken en het begrijpen met elkaar.

Dit is de definitie die ik vond over vertrouwen. Vertrouwen is het hebben van een vaste overtuiging dat een gewenste omstandigheid waarvan de beheersing buiten de eigen macht ligt, zich voor zal doen. Op vertrouwen moet een beroep worden gedaan als over de omstandigheid geen zekerheid gekregen kan worden. Dus nog een keer. Vertrouwen is het hebben van een vaste overtuiging dat een gewenste omstandigheid waarvan de beheersing buiten de eigen macht ligt, zich voor zal doen. Op vertrouwen moet een beroep worden gedaan als over de omstandigheid geen zekerheid gekregen kan worden. Als zekerheid bestaat, is vertrouwen immers overbodig.

Zo interessant. Als zekerheid bestaat, is vertrouwen immers overbodig. Dus wat zegt deze definitie? Vertrouwen is dus iets waar je gebruik van maakt als je geen zekerheid hebt. En ik heb ontdekt dat ik hier goed in ben. Ik kan mij goed verhouden tot het ontbreken van zekerheid. Met andere woorden: het nemen van risico. Ik durf risico te nemen. En ik vroeg me af: hoe werkt dat dan? Hoe werkt vertrouwen dan?

En mijn conclusie is dat vertrouwen een beslissing is die je neemt. En het is een beslissing die ik ooit heb genomen over wie ik wil zijn en hoe ik wil leven. Ik heb er een onderdeel van gemaakt van mijn identiteit. En ik heb dat gedaan in de jaren dat ik voor het eerst begon te daten, toen ik verliefd wilde worden. En ik deed daarin een belangrijke ontdekking. Ik merkte dat als ik mij gewoon overgaf aan verliefd worden, mij helemaal overgaf aan die ervaring, ik er enorm van genoot. Ach wat is ie toch sexy als ie zou z'n hand door z'n haar haalt. Oeh, wat ruikt ie lekker in z'n nek. Wat ruikt z'n T-shirt lekker. Wat kan ie goed dansen. Wat is ie grappig. Ah, wat hebben wij goeie gesprekken. Wat kan ie boeiend vertellen! Wat is ie interessant. Dat! Toch, die roze bril. Als ik me helemaal overgaf aan de ervaring van verliefdheid kon ik er gigantisch van genieten. Ik merkte ook dat als ik eerst zekerheid wilde hebben, de zekerheid dat mijn hart niet gebroken ging worden, ik een hele andere ervaring had. Dan was het niet zo leuk. Dan was ik aan het luisteren naar die ander en dacht ik ja, ja, ja ja. Mm hu. Dat vertel je leuk. Maar hoe weet ik nou dat jij mijn hart niet gaat breken? Ja ja ja, dat zeg je nou wel. Maar kan ik jou wel vertrouwen? En dan was die overgave er niet. Dat grote genieten was er niet. En toen ik dat zo zag, dacht ik: oké, dus in liefde moet ik kiezen. Ik kan niet beide hebben. Of ik ga in overgave en ik geef vertrouwen en dan kan ik genieten. Of ik wil eerst zekerheid hebben, maar dan staat alles in mij op de rem. En dan is m'n brein aldoor aan het zoeken naar waar die ander inderdaad niet te vertrouwen is en inderdaad waarschijnlijk mijn hart zal gaan breken. En dat laat ik niet gebeuren, dus ik ga niet in overgave.

En toen, in die jaren besloot ik: hé, dan wil ik liever soms op mijn snufferd gaan en mijn wonden moeten likken, dan deze fantastische ervaring missen. Ik wil dit meemaken. Ik wil in overgave leven. En dus nam ik daar een beslissing over wie ik wilde zijn en hoe ik wilde leven. En dat betekende dat ik die onzekerheid die ik natuurlijk ook voelde. Hoe leuk vindt die me nu echt? Waar gaat dit naartoe? Wordt dit misschien een relatie? Is dit misschien een grote liefde? Daar moest ik mij toe verhouden en die nam ik op de koop toe. En dat deze attitude, deze houding, die heb ik me eigen gemaakt.

En dat heb ik ook gedaan in het oplossen van mijn strijd met eten. Toen ik mijn strijd met eten ging oplossen was de wereld nog niet online. Er waren geen smartphones, er was geen Google en ik had al zo vaak geprobeerd om te stoppen met overeten en het was me nog steeds na al die jaren niet gelukt. En toen vond ik een boekje, een boekje dat ging over stoppen met overeten en ik had die term nog nooit gehoord.

Compulsive overeating en alles in mij zei: Je hebt goud getroffen. Dit is waar je naar op zoek was en ik heb geld geleend van m'n moeder wat ik niet had. Ik heb een vliegticket gekocht en ik heb in vertrouwen op deze vrouw, deze coach, een ticket geboekt naar Amerika om van haar te kunnen leren. En ik had niets anders dan mijn hoop, mijn lef en mijn vertrouwen wat ik het gaf.

Het grote voordeel daarvan, zowel in de liefde als in het oplossen van mijn strijd met eten, als in mijn ondernemerschap, is dat ik daardoor in beweging ben. Ik sta niet op de rem. Ik ga achter de dingen aan die ik wil realiseren voor mezelf. Ik ga achter mijn dromen aan en ik aarzel niet. Ik ga. Ik ben in beweging. Het stroomt in mijn leven. Ik leer daardoor ook sneller. Ik ben een hele goede leerling. Niet omdat ik zo slim zou zijn. Maar, en nu komt het, omdat mijn brein niet aldoor naar zekerheid zoekt. Zekerheid zet de rem erop. Zekerheid maakt dat je energie verliest aan zoeken naar waarom mogelijk die persoon niet te vertrouwen is, het programma niet te vertrouwen is, ik misschien niet te vertrouwen ben en het voor mij allemaal niet gaat werken. Daar heb ik veel minder last van. Eigenlijk geen last van. Ik ga. En ik vertrouw erop dat ik ga krijgen waar ik voor kom. En dat maakt dat mijn brein een laserfocus heeft.

Mijn brein wordt niet afgeleid door zoeken naar zekerheid. Waarom het niet gaat werken met die ander. Mijn brein is gefocust op het vertrouwen dat wat die ander mij kan bieden voor mij zal werken. Dat vertrouwen komt uit het Latijn en in het Latijn betekent het fiducia en de vertaling van fiducia is stellige verwachting. Dus fiducia betekent stellige verwachting. Voel je de kracht ervan? Je neemt stelling in, je neemt positie in en dat is wat ik doe. En dat kan jij ook. Positie innemen. Besluiten dat dit is wie je wilt zijn en dat dit is hoe je wilt leven. En wat dan wegvalt is dat continu eerst willen aarzelen en zoeken naar zekerheid van je brein, waardoor je brein zich volledig kan richten op de lessen, de expertise van de ander dat wat die ander je kan leren. En dat is hoe het werkt. En daardoor heb ik kunnen leren hoe ik uit m'n strijd met eten kwam. Kunnen leren hoe ik een bedrijf bouw. Omdat ik zo geloof en vertrouw op die ander. Ik geef mijn vertrouwen aan mijn coach. Ik vertrouw op haar expertise in alle lessen die ze mij kan leren. Alle kennis die ze heeft en ik vertrouw op haar werkvorm. Ik vertrouw erop dat met al die jaren dat ze dit werk al doet, dat zij voor zichzelf heeft uitgezocht: hoe krijg ik mijn klanten zo succesvol mogelijk? Welke werkvorm werkt daarin het beste voor hen en mij? En dus denk ik daar verder niet over na.

Ik beweeg, ik ga. Dus mijn brein leert sneller. Ik leer sneller, ik maak mij meer dingen eigen en mijn leven is leuker, net zoals bij die verliefdheid. Als de rem erop staat en ik zit alleen maar te denken: hmm, ja, je vertelt het leuk, maar kan ik jou wel vertrouwen? Is er geen bal aan! Maar als ik in overgave ga, ja dat sprankelt het. Dan straalt het. Dan stroomt het. En dat is natuurlijk ook wat er gebeurt tussen mij en de coaches waar ik mee samen heb gewerkt. Ik weet nog dat mijn Nederlandse business coach vaak tegen mij zei: jij bent zo coachbaar. Het is zo leuk om jou te coachen. Je bent zo coachbaar en dan zat ik altijd te stralen, want ik weet het van mezelf. Ik weet nog dat toen ik voor het eerst naar haar toe ging, de allereerste grote groepsbijeenkomst. Ik wist: ik ga alles doen wat ze zegt, al zegt ze dat ik een roze konijnen pak aan moet trekken en flyers uitdelen op het Osdorpplein. Ik doe het..hahaha! Met die houding, die stellige verwachting die fiducia in haar en dus daarmee ook in mij kom ik opdagen.

En dan als laatste. Ik kan mij daardoor ook goed verhouden tot die vlinders die ik voel. En ik denk dat daar een misverstand over bestaat. Wij hebben natuurlijk ooit geleerd dat als je die vlinders voelt, die onzekerheid voelt, de vibratie van de onzekerheid in je lichaam dat die niet te vertrouwen is of dat de situatie niet te vertrouwen is, dat het betekent dat er ergens iets niet goed zit en dat je op zoek moet naar dat wat het is, omdat als je het niet vindt, er iets naars gaat gebeuren.

En ik denk dat je die sensatie van onzekerheid, die onveiligheid moet vertrouwen op het moment dat je s avonds laat in een parkeergarage in de lift stapt. En er komt iemand bij je de lift in die waarvan je aan alle kanten voelt: dit voelt niet okay. En als die deuren straks dicht zijn en ik roep om hulp, kan niemand mij horen. Ga die lift uit. Onmiddellijk! Natuurlijk! Dan wil je luisteren naar die vlinders in je buik. Maar niet niet, niet niet als het gaat om het realiseren van je dromen. En dit is wat ik daarover hebben ontdekt.

Die sensatie van die vlinders voelt exact hetzelfde als je verliefd bent. Die vlinders van verliefdheid of iets gaan doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan, voelen exact hetzelfde in je lichaam. Alleen het verhaal in je hoofd erover is heel anders. Bij die verliefdheid heb je een rooskleurig verhaal bij die vlinders. En als je iets gaat doen waarvan je op zoek bent naar zekerheid voordat je je vertrouwen wil geven, dan heb je er een negatief verhaal bij. Maar de sensatie op zich is niet vervelend.

Nu ik net terug ben van Amerika slaap ik nog niet zo goed en ik heb de afgelopen nachten, de afgelopen week vaak om 3 uur s nachts al wakker gelegen en dan kon ik niet meer slapen. En eergisteren was dat ook het geval. Ik lag er vanaf drie uur s nachts wakker en tegen zeven uur s ochtends, halfzeven s ochtends begon er een negatief verhaal over te ontstaan in mijn hoofd. Ah, ben ik moe! Nee, dit is al de tweede nacht ik zo slecht slaap. Dit wordt een zware dag. Dit wordt een lange dag. Oh, en er is zoveel wat ik wil doen vandaag. Dit wordt een zware, moeilijke dag. En terwijl ik die gedachte in mijn hoofd observeerde, hoorde ik dat het buiten heel hard regende. En het is natuurlijk de afgelopen weken heel droog geweest. En nu ineens hoost het van regen en het was windstil en windstilte is mijn lievelingsweer in combinatie met regen. Regen bij windstilte vind ik echt magisch. Dus ik pakte mijn koffie, stapte uit bed. Ik had mijn kamerjas aan en ik deed me slaapkamerraam open en ik ging in de vensterbank zitten en ik krulde me lekker op met m'n voeten in het raamkozijn en ik luisterde naar de regen voor het open raam. Ik luisterde naar de regen. Ik rook de regen en ik keek naar hoe de regen op de struiken in mijn tuin aan het plenzen was en ik vroeg me af: Marjena, in dit moment, is jouw vermoeidheid een probleem? Is de vermoeidheid die je voelt in dit huidige moment een probleem?

En ik ging met mijn aandacht naar binnen in mijn lichaam en ik merkte dat die sensatie van mijn vermoeidheid eigenlijk alleen maar voelde als een diepe ontspanning. Mijn lichaam was slap van vermoeidheid, maar de sensatie daarvan was alleen maar een hele diepe ontspanning. En die voelde daar zo in m'n kamerjas, met mijn warme koffie in m'n handen, luisterend naar die regen, genietend van die regen, eigenlijk alleen maar heel erg lekker. Het was een verrukkelijk gevoel en dus was mijn conclusie dat mijn vermoeidheid, daarin dat moment, op dat moment helemaal geen probleem was. Integendeel zelfs. Verrukkelijk.

En nu komt het. Dat besef heeft de toon gezet voor de rest van mijn dag. Ik heb daarna al het werk gedaan wat ik wilde doen. Ik heb het allemaal af gekregen en het was geen enkel probleem. Ik heb mij lekker gevoeld en ik realiseerde me als ik dat verhaal in mijn hoofd was blijven geloven. Als ik er in mee was gegaan, dan weet ik zeker dat ik die dag uitstelgedrag had vertoond, dingen voor me uit had geschoven, dat ik last had gehad van zelfbeklag, veel had gezucht en gesteund, dingen niet af had gekregen want t is allemaal zo zwaar en zo vermoeiend. En dan had ik de dag afgesloten met: dit heb ik gehad! En nu was dat allemaal niet aan de orde omdat ik de toon had gezet van genieten. Ik ben heel ontspannen en het is geen enkel probleem. Waarmee we kunnen zien dat de sensatie hier in dit geval bijvoorbeeld als je wil gaan vertrouw op een bepaalde uitkomst de sensatie van je zenuwachtigheid geen enkel probleem is. Het gaat om het verhaal in je hoofd wat je jezelf erbij vertelt. En dat als je kiest voor fiducia, de stellige verwachting dat je gaat krijgen waar je voorkomt, dat de intentie van je coach integer is. Dat die expertise van die coach beschikbaar voor je is, dan ga je, dan beweeg je en zal je merken dat je brein heel snel leert. En de hele ervaring is leuker. Ik geniet met elke coach waarmee ik samenwerk omdat ik die fiducia meebreng. Die stellige verwachting dat ik ga creëren waar ik naar verlang, ga krijgen waar ik voor kom. Laat je hierdoor inspireren. Denk er over na. Denk na over jouw vaardigheid van vertrouwen. Het is een beslissing die je neemt over wie je wilt zijn en hoe je wilt leven. En stel je dan open voor het volgende idee. Jouw strijd met eten stopt in Etenslessen. Jouw strijd met eten stopt bij Etenslessen en gewichtsverlies is nog maar het begin. Tot volgende week.

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>