Jonge zelfverzekerde vrouw in een gele jurk die omhoog kijkt en glimlacht

Afl. 58 Zelfleiderschap

Ik wil iets met je delen over de grote verandering die ik dit jaar heb doorgemaakt. Ik heb mijzelf opnieuw uitgevonden en ben ongelofelijk trots op de groeipijn waar ik bereid was doorheen te gaan alles wat ik daarin heb geleerd. Ik heb mijzelf gecoacht en mij laten coachen. Wat een rit!

Ik maakte de sprong van de vrouw die ik was naar de vrouw die ik wilde worden. Ik moest geloven dat ik haar kon worden zonder dat ik daar bewijs voor had.

Ik heb mijzelf moeilijke vragen gesteld en belemmerende overtuigingen opgeruimd. Ik heb moed en optimisme getoond waar ik dat eerder nog niet kon. Ik heb mijzelf op een dieper niveau leren kennen en met nog meer overgave leren steunen in alles wat ik doe.

Het ontwikkelen van mijn zelfleiderschap stond hierin centraal en daar gaat deze inspirerende aflevering dan ook over. Ik bespreek de aspecten van zelfleiderschap die voor mij het meest van waarde bleken en jou kunnen helpen bij het realiseren van jouw eigen dromen.


Luister naar de podcast

Wat je ontdekt:

  • Waardering voor zeven aspecten van zelfleiderschap.
  • Waarom je bereid moet zijn om een droom te riskeren als je deze wilt realiseren.
  • Wat het betekent om meesterschap te verdienen.

 

Transcript Afl. 58

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll en dit is aflevering 58.

Je luistert naar Etenslessen de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Mijn naam is Marjena Moll. Ik ben je coach en ik doe niets liever dan al mijn Etenslessen met je delen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een vrouw wordt met een fantastische relatie met eten.

Laten we beginnen.

Een les over zelfleiderschap

Hoe is het? Ik ben zo blij dat ik deze les voor je kan opnemen. Een les over zelfleiderschap. Ik wil iets met je delen over de verandering, de grote, echt hele grote verandering die ik dit jaar heb doorgemaakt. Ik heb er geloof ik eerder al heel kort iets over gezegd, maar ik ga er nu wat dieper op in, omdat ik weet dat je er veel aan gaat hebben.

Ik heb mezelf dit jaar opnieuw uitgevonden. Ik kan het niet anders zeggen...haha...ik heb mezelf dit jaar echt opnieuw uitgevonden en ik ben de volgende versie van mezelf geworden. En het was mooi en boeiend voor mijzelf, voor mijn persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor mezelf als coach. Omdat dat natuurlijk is wat ik doe. Ik help jou met het worden van die volgende versie van jou.

En hoe beter ik ben in het ontwikkelen, ontdekken hoe je dat doet. Die volgende versie van jezelf worden, des te beter ik ben in het overdragen daarvan, in leren hoe jij dat ook wordt. Ik heb dit jaar de switch gemaakt van een coach met een praktijk naar een coach met een onderneming. Ik ben dit jaar een ondernemer geworden en dat was dit jaar mijn wens. En dit vroeg om een persoonlijke transformatie. Om echt een ondernemer te worden, moest ik een persoonlijke transformatie ondergaan en daarin heel veel in mezelf overwinnen en heel veel belemmerende overtuigingen opruimen. Ik moest mijn persoonlijkheid veranderen. En om dit voor elkaar te krijgen moest ik op mezelf wedden en in mezelf geloven. Ik moest een sprong maken tussen de vrouw die ik was en de vrouw die ik wilde worden. En ik moest geloven dat ik haar kon worden zonder dat ik daar bewijs voor had. En het was het zo waard. Echt, het ontroert me als ik eraan denk wat ik dit jaar voor elkaar heb gekregen.

Aan successen die ik aan de buitenkant heb gerealiseerd, maar vooral aan wat daaraan voorafging, aan dat wat ik in mezelf heb overwonnen. Ik heb mezelf hele lastige vragen gesteld en de tijd gegeven om daar de antwoorden op te vinden.

Ik heb belemmerende overtuigingen opgezocht, opgespoord en opgeruimd. Ik ben iets in mezelf gaan ontwikkelen wat nog he-le-maal in de knop zat en waarvan ik eerlijk gezegd dacht dat het niet eens in de knop zat aanvankelijk. Ik ben me zakelijk gaan ontwikkelen en in dit proces is de relatie met mezelf enorm gegroeid. Ik heb mezelf op een veel dieper niveau leren kennen en met nog meer overgave leren steunen in alles wat ik doe. En dat is zo'n groot geschenk dat ik aan mezelf heb gegeven. Die zelfliefde die ik daarmee heb opgebouwd is echt fenomenaal.

En dit is niet het enige wat ik heb gepresteerd. Ik ben daarnaast in dit proces ook verder gaan afvallen, omdat dat iets was wat ik wilde doen voor mijn advanced groep. Ik startte halverwege dit jaar een advanced groep en zij wilden specifiek een aantal ontwikkelingen doormaken in hun zelfleiderschap en in het afvallen. En om daarin de leider te kunnen zijn die ik wilde, ben ik zelf ook opnieuw door het proces van de afvallen zonder dieet gegaan, zodat ik heel goed kon invoelen wat mijn groep daarin ging tegenkomen. En ik was al jaren slank en op een heel stabiel gewicht maar om mijn eigen leiderschap nu verder voor hun te verdiepen, besloot ik om deze reden met ze mee te doen en bewust te gaan afvallen. En ook dat is gelukt, terwijl ik ondertussen door grote uitdagingen ging op mijn zakelijke gebied. En ik ben nu nog slanker dan ik al was en ik weet dat het dat ik dit ook zal blijven. Ik heb opnieuw aan mezelf laten zien dat ik meesterschap heb over dit proces. Ik heb echt meesterschap over het fysieke, mentale en emotionele proces van afvallen en ik heb dit gelijktijdig met mijn persoonlijke transformatie als ondernemer gerealiseerd.

Ik ben daar zo ontzettend trots op. Dit is zo knap van mij geweest. Ik ben zo trots dat ik voor mezelf kwam opdagen en ja zei tegen deze uitdaging. Ik ben zo trots dat ik het ongemak dat dit met zich meebracht heb gedragen.

Ik ben dit jaar echt een andere vrouw geworden en dat is ze zou inspirerend. In de eerste plaats voor mezelf, voor mijn cliënten. Voor mijn kinderen, voor mijn man. Ik inspireert iedereen om mij heen en ik heb er mee bewezen hoe goed coaching werkt. Ik heb mezelf gecoacht met het afvallen en ik heb me laten coachen op mijn ondernemerschap en ook daar ben ik ontzettend blij mee. En ik heb dit jaar zoveel zakelijk succes gecreëerd dat ik weet dat ik mijn omzet volgend jaar verdubbelt en voorspelbaarheid kunnen creëren in hoeveel je weegt of hoeveel je verdient, gaat over precies hetzelfde. En het gaat over het leiderschap, het zelfleiderschap dat je daarvoor nodig hebt en in deze les wil ik een aantal elementen daarover voor je bespreken en uitlichten om je mee te inspireren en je een beeld te geven van wat ik voor mezelf heb gerealiseerd dit jaar en wat jij ook voor jezelf kan realiseren.

Het eerste wat ik heb gedaan is de droom riskeren.

Het is heel gemakkelijk en comfortabel om te fantaseren over iets waar je naar verlangt. Want in de droom kan het succes waar je naar verlangt net zo groot zijn als jij wil...haha...met alle glitters en franje en fanfare eromheen. Je kan het helemaal creëren zoals je het hebben wilt. Jaren geleden droomde ik eerst aanvankelijk van een eigen coachpraktijk. In die fantasie zag ik mezelf cliënten boeken in mijn agenda en ik fantaseerde over een bureau met uitzicht op de tuin en openslaande deuren. En ik heb het allemaal gecreëerd. Maar dat was nog iets anders dan ondernemerschap.

En opnieuw ben ik ook die droom gaan riskeren, zoals ik jaren geleden ook ooit de droom riskeerde van dat slank worden, van het lichaam creëren wat ik wilde en mijn strijd met eten oplossen. En elke keer opnieuw als je dus van droom naar realiteit wilt gaan, moet je de droom riskeren. En het lijkt zo'n detail, maar vergis je niet, je kan enorm gaan hechten aan je eigen droom...haha...je kan die fantasie gaan koesteren als een Fabergé-ei en je wil dat er niets mee gebeurt. En op het moment dat je de stap wilt gaan zetten van droom naar realiteit, riskeer je het verliezen van die droom. Want wat nu als het mislukt? Dan kan je je niet meer verlekkeren aan die fantasie die je hebt. En geloof het of niet. Je raakt zo gehecht aan die droom dat je het hem liever niet wilt riskeren. En dat is één van de stappen die je moet zetten.

En dat betekent dat je gaat geloven in het doel dat je jezelf stelt en je heel bewust bent van de waarde van dat doel. En dat is het tweede punt hierin. Je voelt een heel helder waarom.

Je wilt heel goed weten waarom je het wil doen en wat de waarde ervan is. En ik wist wat voor mij de waarde is van het ontwikkelen van mijn ondernemerschap, omdat ik wist wie ik zou moeten gaan worden in dit proces.

Ooit, toen ik diep in mijn strijd met eten zat, verlangde ik intens naar slank zijn. Maar gaandeweg het opruimen van mijn strijd met eten begon ik te zien welke waardevolle lessen ik aan het leren was om mijn strijd met eten op te lossen en kon ik die strijd echt gaan omarmen. Omdat ik zag hoe ik groeide en veranderde in het oplossen van die strijd met eten. En ik zag dat het slank zijn zo enorm oversteeg. En omdat ik dat heb gezien in die Etenslessen die ik leerde, omdat ik heb gezien welke transformatie ik doormaakte, hoe ik groeide als vrouw in het oplossen van mijn strijd met eten en afvallen zonder dieet. Zo kon ik dus ook voorspellen hoe het ontwikkelen van ondernemerschap mij ook zou transformeren. En ik was gretig. Ik wilde de vrouw die ik daarin ging worden, leren kennen.

Ik wilde die volgende versie van mezelf worden en ik werd zo nieuwsgierig. Sommige mensen willen dolgraag de hele wereld over reizen, heel veel van de wereld zien. Ik vind die reis naar binnen zo waanzinnig interessant, zo fascinerend. Die boeit mij op zo'n diep niveau.

En als ik het rondje loop met mijn hond om mijn hond 's avonds uit te laten of 's ochtends uit te laten. En ik loop hier richting de weilanden of ik loop door de stad, dan kom ik telkens langs hetzelfde landschap, hetzelfde uitzicht maar de reis die ik intussen naar binnen maak, in de vragen die ik mezelf stel, in de moeilijkheden die ik overwin, die is zo boeiend en waardevol. Dus mijn heldere waarom, waarom ik dat ondernemerschap wilde omarmen. Een echte ondernemer behoorde, die voelde ik tot op het bot.

De derde stap die ik hierin heb gezet, is dat ik geloofde in de haalbaarheid van het doel. Ik zag de potentie in mezelf. Althans, laat ik het zo zeggen. Ik besloot om de potentie in mezelf te zien, ik zag dat dit een keuze was, zoals ik ook altijd zeg. De schoonheid in jezelf zien is een keuze die je maakt. Want daarna, nadat je hebt besloten om de schoonheid in jezelf te gaan zien, ga je hem ontdekken en zien. Maar het begint eerst met een beslissing die je neemt. Je wordt niet wakker met het zien van die schoonheid in jezelf als je hem nu nog niet ziet. En zo besloot ik te geloven in mijn eigen potentie als ondernemer. Dat was een keuze die ik maakte en daarna kon ik die gaan zien.

De volgende stap die ik hierin heb gezet is dat ik me realiseerde dat succes iets is dat je bouwt op een grote stapel mislukkingen. Zo is het ook met eten gegaan. Je kunt niet, zoals ik dat vroeger ooit wilde, gewoon een datum prikken en zeggen: vanaf die dag overeet ik nooit meer, de rest van mijn leven niet meer. Zo heeft het voor mij niet uitgepakt. En zo pakt het voor mijn cliënten niet uit. Het is een ontwikkeling die je doormaakt. En ontwikkelen doe je door te ontdekken wat werkt en je ontdekt wat werkt door te ontdekken wat niet werkt.

Mislukkingen zijn lessen, mislukkingen zijn van waarde.

En dit is ook echt iets wat ik op een heel diep niveau heb omarmd en mezelf in weet te begeleiden.

Mislukking doen pijn. Die pijn wordt veroorzaakt door de gedachte die je erover hebt.

Jezelf daarin kunnen begeleiden. En helpen. En opvangen, zodat je de gedachten kan aanpassen en jezelf aanmoedigen. Dat is zelfleiderschap. Ik kom dit keer op keer tegen en ik word steeds beter in het incasseren van mislukkingen...haha...ik slaap steeds beter...haha...ook omdat je je natuurlijk realiseert dat. nee, daar kom ik later op. Ik ga nog iets zeggen over drama.

Ik slaap steeds beter. Ik laat me helpen. Dat is een vijfde stap, een vijfde element.

Ook als je een meester bent. Een goede meester blijft ook altijd leerling en voor mij is dit inmiddels zo vanzelfsprekend. Nogmaals, omdat ik die reis naar binnen zo waanzinnig fascinerend vind. Ik vind het zo boeiend. Dus ik wil ook een leerling zijn. Ik wil altijd nieuwe dingen ontdekken. Ik wil altijd blijven leren. Ik wil me altijd blijven ontwikkelen en ik ben bereid om daarin door groeipijn te gaan. Het is oké. Maar man, dit haar voelde echt alsof ik een Boeing 747 optrok terwijl ik bezig was om op zo'n bergtop af te vliegen...haha...en ik moest voor elkaar zien te krijgen dat ik het vliegtuig optrok vlak voordat we tegen de berg zouden crashen. En dat is me gewoon gelukt.

En man, dat doet zeer. Dat is waanzinnig spannend. Je voelt daar heel erg veel bij. Zeker als je gevoelig mens bent. En ik ben een gevoelig mens dus ik voelde daar heel erg veel bij. En dat is oké. Een spannende film, een heldenfilm, daarin zitten ook altijd die moeilijke moment. Anders zou de film echt supersaai zijn. Een film met iemand die zonder overwinning een succes creëert. Daarbij loop je weg. Je loopt de bioscoopzaal uit.

Een spannende scène in een film is een scène waarin iets overwonnen moet worden. En zo is het ook in je eigen persoonlijke ontwikkeling. Als er iets te overwinnen valt in jezelf, dat is natuurlijk ook wat het boeiend maakt.

Alleen, we vinden het vaak zo lastig om pijn te voelen, om groeipijn te voelen. En ik wil een grote tolerantie hebben voor mijn eigen groeipijn, want iedere keer als ik aan de andere kant daarvan kom, voel ik zo'n ongelooflijke diepe liefde en voldoening, zoals ik die nu ook de laatste tijd voel.

Voor mij, we gaan een beetje richting de maand december, is de maand december altijd de maand waarin ik hierbij stilstaan. De sapstroom in de natuur vertraagd, staat bijna stil. De blaadjes vallen van de boom, het wordt stil in de natuur en ik trek dan ook altijd naar binnen. Het is ook de maand waarin ikzelf jarig ben en dan altijd reflecteert zowel kalenderjaar als op mijn levensjaar. En ik ben nu inmiddels oud genoeg ook en rijp genoeg om te kunnen voelen en herkennen hoe waardevol groeipijn is.

Het riskeren van je droom, man. Daarin word je zo'n heldin. Het is zo'n mooi proces. En dat maakt de pijn niet minder, maar jezelf opvangen in die pijn. Daardoorheen stappen en groei is het mooiste wat er is. De glorie is ook voor jou. De voldoening. De band die je met jezelf daarin opbouwt is ook voor jou. En die is zo inspirerend, ook voor je omgeving.

En dat betekent dat je net zolang doorgaat tot het doel is bereikt. Dat is het zesde element. Je blijft actie ondernemen. Mislukking naar mislukking, naar mislukking, naar mislukking. Als een voetzoeker blijf je zoeken naar wat werkt en daar bouw je op door. Dus je blijft stappen zetten.

En je leert daarin om je eigen drama los te laten. Je stapt in emotionele volwassenheid, je neemt helemaal volledig verantwoordelijkheid voor je eigen gevoelens. En als ik je coach, dan leer ik je dat verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gevoelens betekent dat je je realiseert dat die gevoelens nooit veroorzaakt worden door wat er om je heen gebeurt, maar alleen maar door jouw gedachten over wat er om je heen gebeurt of over wat er in jou zelf gebeurt. Het zijn jouw gedachten over je mislukkingen die je pijn doen, niet de mislukkingen zelf. En zodra je dat realiseert, stap je in emotionele volwassenheid, kan je verantwoordelijkheid nemen voor je gevoelens en jezelf helpen door de gedachte die pijn veroorzaakt te hebben te onderzoeken.

En daar word je groot van. Daar rijp je op, dat maakt je emotioneel volwassen.

En wat zo fijn is daarin alle macht komt bij jou te liggen. Je hoeft nooit meer je omgeving te orkestreren om jezelf goed te kunnen voelen. Je hoeft geen controle te hebben over je omgeving, over wat een ander zegt of doet of niet zegt of doet. Je hoeft geen controle te hebben over je eigen succes. Je hebt alle tijd om dat succes te bouwen, want je tolerantie voor het ongemak van je eigen mislukkingen is groot want je weet dat je jezelf er altijd mee kan helpen. Je hoeft steeds alleen maar weer terug te gaan naar de betekenis die je die mislukkingen geeft. En daar zit je sfeer van invloed, in de gedachten die je daarover kiest.

Een volgend element daarin is je kunnen verhouden tot het niet weet. Een van mijn inspirator daarin is Theu Boermans geweest. En Theu Boermans is een hele goeie regisseur in de theaterwereld en vroeger ging ik heel graag naar zijn voorstellingen die hij maakte met een theatergroep De Trust. Ik las ooit een heel mooi interview met hem in Het Parool, waarin hij zei: waar we stappen zetten wordt het grond. Ik las die zin en het was voor mij echter een showstopper.

De vraag die hem was gesteld was: hoe komen jouw toneelvoorstellingen nu tot stand? Wat is jouw proces? Hoe creëer je? Wat is jouw artistieke formule? En het antwoord daarop was dat hij zei: ik heb een motto. En dat motto is waar we stappen zetten wordt het grond. En het sprak tot mijn verbeelding, omdat ik daarbij een voet voor mij zag die een stap zet in het luchtledige. Er is nog geen grond, maar je zet wel die stap. En omdat je hem zet verschijnt de grond. Wow!

Ik vond het zo'n mooi motto en ik heb een schaar gepakt en ik heb dat zinnetje uit de krant geknipt en ik heb dat zinnetje op mijn eigen pennenset geplakt, op mijn bureau en het werd mijn motto.

Waar we stappen zetten wordt het grond en het is één van de pijlers van mij zelfleiderschap. Ik vertrouw op de gedachte dat als ik maar stappen zet, dat de grond verschijnt. En daarmee kan ik steeds opnieuw nieuw terrein betreden en groeien. Ik ben zo dankbaar dat ik deze relatie met mezelf heb, dat ik dit motto heb geadopteerd. Ik ben bereid om mijn eigen dromen te riskeren. Ik leef liever in het ongemak van falen, leren en groeien dan in de bubbel van de droom. Ik riskeer al mijn dromen en ik wil dat de rest van mijn leven blijven doen. Ik wil graag dromen, dromen hebben en ze vervolgens riskeren. Bereid zijn om ze volledig te verliezen.

Ik zorg dat ik altijd een helder wáárom voel en met die verbonden ben, diep verbonden voel met een waarde van de doelen die ik mezelf stel, zodat ik ze echt tot op het bot kon voelen en ze mij door de lengte van de tijd die ervoor nodig is om ze te behalen, heen kan dragen. Die diepe verbinding met mijn waarom. Waarom wil ik dit? Waarom wil ik dit ondernemerschap in mezelf ontwikkelen? Waarom wil ik voor mijn advanced groep afvallen en opnieuw door dit proces gaan en opnieuw beleven wat ik daarin allemaal tegenkom? En ik kies ervoor om te geloven in de haalbaarheid van mijn doelen en ik kies ervoor in mijn zelfleiderschap, om de potentie in mezelf te zien, zodat ik hem vervolgens ook kan ontdekken en vruchtbaar maken, realiseren, benutten. Die potentie naar boven halen in mezelf, opdiepen in mezelf.

En ik realiseer mij, ik ben volwassen genoeg om mij te realiseren dat succes iets is wat ik op een stapel mislukkingen bouw en mislukkingen zijn mijn lessen en ik mag die groeipijn die dat met zich meebrengt voelen. Pijn terwijl ik deze les voor je aan het voorbereiden was en ik erover aan het schrijven was realiseerde ik me ook weer: zonder pijn kan je niet leren. Het emotionele brein wat we hebben is voortdurend op zoek en evalueert voortdurend: doet dit pijn of is het fijn? Het is het schrikdraad waar we tegen botsen wat ons leert: ah oké, hier leer ik nu iets, zo leert ons brein. En als we alleen maar continu comfort opzoeken, kunnen we niet groeien en niet leren. Dan zijn we veilig. We blijven veilig, maar daar groeit niks. Er gebeurt niks. Het is die saaie film waar je uit wegloopt. De bioscoop waar je uitleg loopt.

En ik laat me helpen. Ook als ik een meester ben, ook in mijn meesterschap. Ik blijf altijd een leerling, ik wil altijd een leerling blijven, want dan zit ik in de film waarin ik wil zitten. Dan blijf ik geboeid. Dan maak ik die reis naar binnen. En die reis mag duren zo lang als het duurt.

Ik blijf net zolang actie ondernemen totdat ik mijn droom heb gerealiseerd. En daarin laat ik mijn eigen drama los en stap ik steeds opnieuw waar nodig is in emotionele volwassenheid en neem ik een volledig verantwoordelijkheid voor alles wat ik voel.

Ik weet me te verhouden tot het niet weten, want waar ik stappen zet wordt het grond.

Zo mooi, ik ben zo trots op deze bagage, ik ben zo trots op mijn lerende houding hierin.

En ik breng het mee in mijn werk.

Meesterschap is iets wat je wat je verdient. Je kan het niet uit een boek halen. Het is niet iets wat je snapt omdat je het gelezen hebt. Je moet het bouwen, je moet het slijpen. Je moet het verdienen en ik ben zo blij dat ik bereid bent om al mijn successen te verdienen. Want alleen dan kan je de materie volledig beheersen en daarmee overdragen. En dat is ook wat mij zo'n goede coach maakt in het begeleiden van mijn cliënten met dat afvallen zonder dieet. Elke mislukking die zij ervaren...ik ben er geweest. Ik weet precies waar ze tegenaan lopen. Ik weet precies op welke vierkante centimeter, als ze mij schrijven of ik ze in de les zie en ze mij vertellen waar ze mee worstelen. Ik herken het direct, kan direct plaatsen. Daar zit je nu. Dit is dat stuk. Dit zijn de vragen die je nu nodig hebt. Dit is het stuk in jezelf waar je nu tegen aanloopt. Ook dit is waar deze groeipijn overgaat.

Het is mijn grootste kracht. Ver uit.

De ervaringsdeskundigheid, het meesterschap, wat ik heb moeten slijpen, slijpen, slijpen in mezelf en daarom ben ik nu opnieuw ook weer zo aangehaakt en vol passie over mijn ondernemerschap en het verdubbelen van het succes van mijn bedrijf volgend jaar. Ik stel dat doel, ik riskeer die droom omdat ik weet opnieuw hoe ik daarin ga groeien en de groeipijn die het met zich meebrengt is volledig welkom.

En dat is ook wat ik voor jou voor ogen heb. Ik weet dat de vrouw die jij wordt, die volgende versie van jezelf, die vrouw met een fantastische relatie met eten die slank is voor het leven, die ook dat meesterschap in haar zelf ontwikkeld. Dat als ze zegt: hm, ik ben blij met dit gewicht, maar ik wil er nog iets meer van af hebben. Ik wil eigenlijk dit nieuwe streefgewicht voor mezelf stellen. De vrouw die dat durft, die zo op zichzelf inzet en gelooft in de haalbaarheid van dat doel.

Als jij dat nu nog niet doet, dan is dat ook een van de stukken die nog in relatie met jezelf ontbreken. En de meeste van mijn cliënten komen niet met dat dat geloof in zichzelf in mijn programma. Ze komen binnen zonder vertrouwen. Ze vertrouwen nog wel in mij en ze vertrouwen in mijn programma. Maar het vertrouwen in hunzelf is heel labiel.

Het is een sprankje hoop. Ze komen met een sprankje binnen en vragen aan mij: denk je dat ik dit ook kan? Ik wil het zo graag. Maar ik durf er bijna niet meer in te geloven.

En dat is het eerste wat ik met ze gaat doen, is de bagage geven waarmee ze die potentie in zichzelf zien en die vervolgens tot ontwikkeling te brengen, naar buiten te laten komen met de tools die ik ze leer. En dan, in dat groeiproces staan ze op den duur versteld van zichzelf en zeggen ze net als ik nu in dat ondernemerschap wat ik realiseer: wauw, wat ben ik onder de indruk van mezelf. Wat ben ik onder de indruk van mijn geest. Dat ik dit allemaal ben gaan geloven over mezelf, dat ik bereid was om hierin te groeien en het ongemak daarvan te dragen. En nu heb ik dat lichaam en nu is er 5 kilo af of 10 kilo af of 16 kilo af. Ik heb ook cliënten die weten: er is nu nog niets af, maar ik zie dat alles op zijn plaats aan het vallen is, wat maakt dat ik dat gewicht ga verliezen. Zoals ik weet dat ik volgend jaar mijn business verdubbel omdat alles wat daarvoor nodig is is op zijn plaats aan het vallen. Ik heb dat zelf gecreëerd en ik herken het proces van het realiseren van de droom. Dus ik heb ook het geduld om het te bouwen. En ook dat is natuurlijk in het loslaten van je drama en het tegenkomen van je mislukkingen een van de vaardigheden die je creëert.

Heel vaak stoppen we te vroeg, geven we veel te snel op en geven we mislukkingen veel te veel betekenis en laten we het primitieve brein daarmee een voorspelling doen over de toekomst. Zie je wel. Het was niks, het is niks en het wordt ook nooit wat. En ook dat is vaak de houding die een cliënt meebrengt in mijn programma. En het mooie is dat ze zichzelf daarin ziet groeien en voor het eerst ontdekt: wauw, ik wist niet dat ik mezelf zo'n haarspeldbocht kon laten maken. Mentaal, emotioneel en nu dus ook fysiek. Prachtig. Je laten coachen, coaching geven, het is het mooiste vak wat er is.

Ik geniet, ik wentel mij om in de liefde die ik mezelf hiermee aanreikt. En het is als een euh, als een heerlijke warme sjaal die ik omsla. En ik ben diep, diep, diep, dankbaar voor alles wat ik het afgelopen jaar heb gedaan. De lessen die ik mezelf heb aangereikt en hoe ik het afgelopen jaar ben komen opdagen hierin.

En ik geniet van dat wat ik mijn cliënten hierin zie doen en hoe ik ze steeds een aantal stappen voor mag blijven om ze te kunnen laten zien: hier, dit is hoe het werkt. Hier kan je naartoe. Hier kan je je stappen zetten, want waar je stappen zet wordt het grond.

Ik geef deze maand een aantal gratis lessen voor de mensen die op mijn lijst staan, dus zorg dat je hierop komt als je daar graag bij wilt zijn en om op mijn lijst te komen hoef je niets anders te doen dan mijn fantastische gratis ebook Etenslessen te downloaden. Dat kan via etenslessen.com. En dan zie ik heel erg graag in de live online lessen die ik aanbied. Dus kom erbij, kom genieten. Laat je inspireren, kom ontdekken hoe je afvallen zonder dieet en ik bedank je nu voor nu voor het luisteren en ben er volgende week weer. Tot dan.

 

 

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>