Natuurlijke mooie vrouw die glimlacht met haar ogen dicht.

Afl. 111 Zo slank worden als je wilt

Zo slank worden als je wilt, krijg je alleen in de juiste volgorde voor elkaar. Als je deze volgorde niet kent en het andersom aanpakt, maak je het jezelf onnodig moeilijk. Het proces gaat moeizaam en je boekt nauwelijks winst.

Je valt misschien af maar komt ook weer aan en je gedroomde resultaat blijft buiten bereik.

Ontdekken welk eten bij je past, emoties en eten uit elkaar halen en je brein begeleiden in verlangen naar snelle suikers, kent een specifieke volgorde die het voor je mogelijk maken om te creëren waar je naar verlangt.

Luister naar de aflevering en ontdek de juiste volgorde waarmee je zo slank wordt en blijft als je wilt.


Wat je ontdekt:

  • De juiste volgorde van afvallen

  • Hoe je zo slank wordt en blijft als je wilt


 

Transcript Afl. 111

 

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll en dit is aflevering 111. Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten, maar naam is Marjena Moll. Ik ben je coach en ik introduceer je graag in mijn Etenslessen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een fantastische relatie met eten creëert. Laten we beginnen. 

Hallo, hoe gaat het? Hoe is het met je? Ik heb een heerlijk weekend gehad. Ken jij dat boek Your Little Black Book? Het is een heel leuk klein, bedenk nu, het is ook leuk om een cadeau te kunnen geven aan iemand. Het is een boekje wat ik heb, wat je op je koffietafel kan leggen en waar in allerlei staycations staan omschreven. Steden waar je naartoe kan gaan om jezelf een weekendje weg te geven met daarin de leukste hotels om te logeren. De leukste restaurants om naartoe te gaan, de hipste koffietentjes die er zijn en concept stores om te bezoeken en te shoppen. En het is allemaal heel leuk vormgegeven. In dit boek vind je in Amsterdam echt in alle hippe toeristenwinkels Your Little Black Book en ik heb het ooit een keer gekocht om inderdaad ook af en toe een citytrip te kunnen maken en dan een leuke stad uit te zoeken in Nederland om naartoe te gaan. En ik gebruik het nu als ik mijn leerlingen zie in het land om met elkaar af te spreken en te horen hoe het met ze gaat, wat ze aan het leren zijn, waar ze tegenaan lopen en om elkaar gewoon ook af en toe in het echt te kunnen zien.

En afgelopen zondag was dat in Breda. En ik kan niet anders zeggen. Wat een leuke stad! Echt zo sfeervol, zo gezellig. Het heeft een prachtig mooi oud centrum, klein centrum met schitterende historische panden. En het leuke is die Brabantse bourgondische cultuur, die kun je daar heel gemakkelijk proeven. Je merkt inderdaad dat, een collega van mij die daar woont of een collega, ik bedoel een klant van mij die daar woont die zei: er zijn hier meer kroegen dan winkels. En inderdaad dat dat zag ik ook in het centrum en wat je ziet is dat hele gezinnen gewoon gezellig, leuk aangekleed met elkaar in de kroeg gaan zitten. En die zitten daar gewoon de hele middag met elkaar te praten. En de kinderen zitten met kleurpotloden aan tafel en opa en oma zijn erbij. Het is echt de plek waar mensen elkaar treffen. Heel leuk, heel leuk om maar om zo van buitenaf een kijkje in te krijgen en bij te zijn. En ik heb er ontzettend lekker gegeten. En het was heel erg leuk om mijn klanten te zien. En te zien hoe het met ze gaat en wat zij elkaar allemaal te vertellen hebben. Het was echt een een feest.

En omdat ik zeker wilde weten dat ik op tijd zou zijn, was ik de nacht ervoor er al gaan slapen. Dus het was inderdaad een citytrip en een mini staycation. Bob was ook mee, mijn man. En nou die heeft gewoon daar lekker zitten werken terwijl ik m'n klanten zag. Dat was echt een heerlijk weekend.

Wat ik voor je heb in deze les is een inkijkje in de juiste volgorde van gewichtsverlies. Misschien ben je in aanloop naar het nieuwe jaar aan het nadenken over wat je wilt veranderen in de manier waarop je met eten omgaat. Of heb je door het aanscherpen weer van de corona maatregelen, het gevoel dat dat het er toch weer meer op aan gaat komen om jezelf goed te leren begeleiden met eten omdat dat thuis zijn, continu in de buurt van je keuken, met minder structuur in de eetmomenten die je voor jezelf wilt inregelen en ook gewoon minder controle over het eten wat om je heen is, omdat je misschien kinderen hebt met een hele andere relatie met eten dan jij. En zij hebben andere voorkeuren. En voor hun zijn er dingen in huis die je anders voor jezelf niet in huis zou willen hebben.

En om daar je weg in te kunnen vinden ben je misschien aan het nadenken: oké, hoe ga ik dit voor mezelf in regelen? Hoe ga ik die fijne relatie met eten vormgeven? En die strijd met eten volledig oplossen, zodat ik ongeacht coronamaatregelen thuiswerken of niet thuiswerken, die relatie met eten helemaal zo kan stroomlijnen dat ik echt kan zeggen: dit pijnpunt is uit mijn leven. Ik heb het gewoon op orde. De obsessie is eruit of de verwaarlozing is eruit. En ik heb nu gewoon die relatie met eten zoals ik het hebben wil en het gewicht dat ik wil hebben.

En in aanloop naar dat besluit en het creëren van je visie daarvoor, wil ik je op weg helpen met het volgende idee. Er zijn twee manieren van afvallen. Twee dingen die je kunt doen waar je gewicht door zal verliezen en je wilt ze in de juiste volgorde doen. De volgorde zoals je die meestal is geleerd binnen diëtetiek is om je in te lezen in gezonde voeding, te leren wat je moet binnenkrijgen, wat je lichaam nodig heeft en daar je plan op te baseren, daar je menu van te maken en te zeggen: oké, dit is hoe ik het voortaan gaat doen. Dit is wat ik eet en dit is wat ik niet meer eet. En je leunt daarbij dus op kennis over gezonde voeding en je leunt daarbij op wilskracht. De belangrijkste reden dat je dit niet allang op orde hebt, hangt samen met het feit dat er redenen zijn waarom je al die andere dingen eet die niet op die menulijst staan. Die gezonde menulijst en wanneer je ze eet.

Wat je doet als je je alleen concentreert op gezonde voeding, is dat je puur op basis van de overtuiging: hé, met dit eten zal ik afvallen. Dit eten is gezond. Dit eten is gewoon de juiste keuze om te maken, puur vanuit ratio, jezelf in een spoor zet en zegt: oké, go! Dit is wat je nu gaat doen. 

Daarbij ga je voorbij aan die redenen waarom je eters geen honger hebt. En wat ik je leer in mijn programma is om je eerst op die redenen te focussen, zodat je kunt gaan stoppen met overeten. De kwaliteit van het eten dat je kiest, maak ik daarbij onder geschikt voor je. Omdat je met die focus op de redenen waarom je overeet je een duurzaam resultaat gaat creëren. Je wordt niet alleen slank, je blijft het voor de rest van je leven omdat we de angel uit je probleem halen. En dit is zo'n simpel principe. Als je het eenmaal gaat begrijpen, kun je je niet meer voorstellen dat je het ooit anders hebt gezien. Wat gebeurt er namelijk als je eerst die oorzaak opruimt. Je ontdekt waar je emotie-eet en hoe je daarmee kan stoppen. En je ontwikkelt weer een ritme in het volgen van jouw natuurlijke hongerbalans, dus je wacht met eten totdat je honger hebt, dan eet je wat je maar wilt en stop je weer met eten zodra je verzadiging voelt. En dat is wat je oefent. Gaandeweg in die oefening, laat dat emotie-eten zich steeds duidelijker zien. Het komt als het ware boven drijven en je ziet oh, ik heb nu helemaal geen honger. En toch wil ik nu eten. Waar gaat dat over? Ah, oké ben gestrest, ben gehaast. Ik voel me opgejaagd. Ik voel me besluiteloos. Ik ben gefrustreerd.

Wat het ook is, wat zich daar laat zien. Je krijgt een inzage in de reden waarom je eet. En door te leren hoe je eten en je gevoelsleven uit elkaar haalt, stopt dit.

Het volgen van die hongerbalans gaat je daarin steeds gemakkelijker af. Wordt steeds prettiger en uiteindelijk je nieuwe normaal. En wat daarbij gebeurt is dat je afvalt. En dan heb je je dus nog helemaal niet beziggehouden met diëtetiek. Met kennis over gezonde voeding. Je bent alleen maar bezig geweest met het uit elkaar halen van eten en je emotionele leven. Dit gaat wonderen voor je doen. Je gaat kilo's afvallen, alleen al door deze oefening, alleen al door de vaardigheid te ontwikkelen van het scheiden van je emotionele leven en eten. Deze eenvoudige focus. Het versmallen van je focus, zeg maar en wat je eet nog even helemaal buiten beschouwing laten maakt het eenvoudiger voor je om te gaan zien wat bij wat hoort, om te zien waar je aan jezelf wilt ontsnappen en uitchecken door te eten. Waar je jezelf wilt belonen met te eten en eet omdat je vindt dat je het hebt verdiend, wat ook een vorm van emotie-eten is. Deze ruis haal je er helemaal uit en je ontwikkelt de vaardigheid van het voelen wat er te voelen valt. Jezelf dragen in je gevoelsleven.

In het proces van deze ontwikkeling val je af. En ga je steeds meer kracht voelen en dominantie over jouw relatie met eten. En dat geeft je een enorme boost. Zo fijn om te merken dat je dat kan, dat je verlangen naar eten niet sterker is dan jezelf, dat dat overeten je niet overkomt, maar dat jij door jezelf te leren dragen in alles wat je voelt, eten weer helemaal op zijn plek krijgt. Je wacht met eten tot je honger hebt en je stopt als je verzadigd bent.

Deze ontwikkeling, als die eenmaal is doorgemaakt, maakt dat je uitkomt op een bepaald gewicht. Je hebt het emotie-eten eruit gehaald, je eet alleen als je honger hebt en je stopt als je verzadigd bent. En nadat dat is uitgekristalliseerd en gestabiliseerd, ben je een aantal kilo's kwijt en kom je op een plek waarvan je merkt: en nu val ik niet verder af. En eenmaal op die plek. Kun je gaan besluiten of je het zo goed vindt of dat je nog meer gewicht wilt verliezen. En dit is die vorm van afvallen, waarbij je dus eerst alleen maar hebt gekozen voor een focus op het oplossen van de oorzaak van overeten en in dit geval kijk je dan naar het oplossen van het emotie-eten wat je hebt gedaan.

Wat je daarna tegenkomt, op het gewicht wat je dan hebt, is het gewicht wat je hebt zonder emotie-eten als je alleen maar puur je hongerbalans volgt. En het kan zo zijn dat je dan zegt: oké, ik wil er nog meer af hebben. Ik vind het ontzettend fijn dat dat emotie-eten eruit is. Het voelt ontzettend fijn om die flow te hebben van het volgen van mijn eigen hongerbalans en mijn lichaam daarin de leiding geven en daar in mijn natuurlijke ritme helemaal te hebben gevonden. Maar, ik wil er gewoon nu nog wat meer af hebben, want dat vind ik mooier. En dan kom je op dat tweede stuk, dan kom je op dat stuk wat gaat over diëtetiek en ontdekken wat jouw lichaam van je nodig heeft om dat voor je te kunnen doen. Dus dan ga je die samenwerking met je lichaam verder verdiepen, dan ga je zeggen: oké, dan ga ik kijken naar het eten waar ik nu nog aan gehecht ben. Wat eet ik nu nog allemaal binnen dat keuze vrije eten wat ik nu doe en waarvan kan ik nu zien dat ik dingen eet die maken dat ik dat huidige gewicht niet verder verliezen kan?

En nu komt het...door al het werk wat je hebt gedaan in het stoppen met emotie-eten ben je heel erg goed geworden in het begeleiden van je mentale leven en het begeleiden van je gevoelsleven.

Want...ik beloof je...om verder af te kunnen vallen zonder dat het opnieuw een gevecht op wilskracht wordt zal je nieuwe gedachten moeten adopteren over het eten wat je nu nog eet en het eten wat je gaat loslaten, waarvan je ziet: oh, dit ga ik minder vaak eten om verder af te kunnen vallen. Of: ik wil dit eten eigenlijk niet meer zo interessant vinden om verder af te kunnen vallen.

En dat is zo inspirerend om te kunnen doen, omdat je ziet wat een waanzinnig groot verschil dat is met vroeger toen je nog diëten volgde en alleen maar op wilskracht dat eten bij jezelf wegtrok alsof je het kleed onder jezelf vandaan trok. Er zat nog allemaal emotie-eten in, dus je was afhankelijk van dat eten wat je daar deed. Maar je had ook absoluut niet de tools in handen om jezelf te helpen onthechten van bepaald eten. Hoor je wat ik hier zeg? Dus het eten wat je nog doet nadat je bent gestopt met emotie-eten, fat gaat puur over je voedingspatroon. En om daar verder aanpassingen in te kunnen maken, zal je dus verder willen om te hechten van de keuzes die je daar nu nog in maakt.

Maar, door het briljante werk wat je hebt gedaan, in jezelf mentaal leren begeleiden rondom eten en je leven, jezelf, en het emotionele werk wat je daar in hebt gedaan, de ontwikkeling die je hebt doorgemaakt om alles te kunnen voelen wat er te voelen valt, maakt dat het verder onthecht van voeding niet moeilijk voor je is. Want zodra je in jezelf een dieetmentaliteit triggert, activeert, die oude dieetmentaliteit van voorheen, kan je hem herkennen en zie je precies hoe jij zelf weer een reflex van schaarste creëert. Van het juist willen hebben, omdat je jezelf vertelt dat je t niet meer hebben mag als je nog verder wilt kunnen afvallen. En dat is natuurlijk een gedachtefuik die je op het verkeerde been zet. Het is een valkuil die niet voor je kan werken, maar door het gedachtenwerk wat je hebt gedaan, het niveau waarop je dat nu beheerst, kan je dat herkennen en je interventie op doen. En dat maakt dat je het gewicht kan creëeren wat jij hebben wilt.

Dat is de vaardigheid die je daarvoor hebt ontwikkeld. Het begeleiden van je gedachte, het begeleiden van je gevoelens. Je kan zien: hé, het resultaat wat ik nu heb behaald daar zit geen emotie-eten meer in of incidenteel emotie-eten. En dat blijf ik verder ontwikkelen en uitkristalliseren, dat houdt verder gewoon mijn aandacht en dat is een ontwikkeling die altijd door zal gaan. Maar ik zit nu op een niveau waarvan ik zeg: ik wil er nog vijf kilo af hebben. Of misschien wil je door nog meer af hebben. Of misschien wil je er maar twee af hebben. Het gaat erom dat jij dan weet aan welke knoppen je draait voor jezelf om dat te kunnen creëeren. Het intimideert je niet. Je bent er niet bang voor. Je bent niet bang dat je jezelf opnieuw in de nesten werkt of in de problemen helpt door zo'n doel voor jezelf te kunnen stellen. Omdat je de tools hebt ontwikkeld waarmee je zo'n doel gewoon kan realiseren zonder dat je opnieuw in een dieetmentaliteit vervalt. En dat is meesterschap. Dat is echt het beheersen van die relatie met eten en het beheersen van jouw begeleiding daarin. En het is zo fijn. Het is zo'n vrijheid. Als je nog helemaal aan de voorkant daarvan staat en het altijd in de omgekeerde volgorde hebt geprobeerd. Iets lezen over gezonde voeding, een plan bedenken, dat plan op wilskracht toepassen zonder dat je jezelf wist te helpen met emotie-eten, zonder dat je wist hoe je onthecht van eten, onthecht van ideeën over eten, zonder dat je wist waar jouw dieetmentaliteit allemaal in jouw relatie met eten zit en hoe je daarvan doorspekt is en jij dat zelf eigenlijk niet eens meer kan horen. In je eigen gedachten waar dat er allemaal inzit.

Dat maakte dat het altijd een kansloze exercitie was. Dat afvallen op wilskracht, puur door alleen maar jezelf gezond eten voor te schotelen, maakte dat je vroeg of laat altijd weer opnieuw doorsloeg naar de andere kant en het uiteindelijk weer opgaf. Dit.. die juiste volgorde van afvallen, waarbij diëtetiek en kijken naar voeding pas in de tweede instantie aan de orde komt. Dat maakt dat je dat duurzame succes kan creëren en het vertrouwen ontwikkelt ook, omdat duurzame succes te kunnen creëren. Want je hebt dat niet in een week voor elkaar. Het heeft tijd nodig om te zien hoe het allemaal in elkaar steekt en het heeft wat tijd nodig om te zien hoe het zich tot elkaar verhoudt. En voor jou om die vaardigheid te ontwikkelen van het loslaten van emotie-eten en het begeleiden van je mentale leven. Om dan de gedachte te kunnen gaan kiezen die jou helpen te onthechten van het eten, wat je verder wilt loslaten om nog verder af te kunnen vallen. En het leuke is dat je dus ook de vaardigheid beheerst om jezelf daar enthousiast over te maken. Wat natuurlijk zo'n verschil is versus bang. Bang om het te doen, bang dat het misgaat. Of die verbetenheid van afzien. Duwen, jezelf afknijpen. Jezelf naar een bepaald resultaat toe worstelen in ellende...haha..dat.

Dat hoef je nooit meer te doen. Die tweede fase van het afvallen doe je echt vanuit een gevoel van enthousiasme en nieuwsgierigheid experiment. Avontuur Zelfleiderschap. Plezier. Zo anders en dat maakte ook omdat die gevoelens die je daar in voor jezelf creëert van zo'n hoge kwaliteit zijn dat je het prima kunt combineren met de andere gebieden van je leven. De drukte die je hebt op je werk of de druk die je voelt in je gezinsleven als je daarnaast je naar een resultaat toe aan het worstelen bent, voelt dat altijd als die extra paar stenen in die in die rugzak op je rug. Oh ja, dat gewicht moet daar ook nog bij. Het goed doen met eten moet er ook nog bij en dat voelt altijd zo zwaar. Terwijl bij deze aanpak, waarbij je dat dat begeleiden van je gedachtegoed op orde hebt en het begeleiden van je gevoelens goed op orde hebt en jezelf een compleet andere mindset geeft. Bij die tweede fase maakt dat het op geen enkele manier een een last om je schouders is naast de andere gebieden van je leven. En dus wilde ik in deze les voor pleiten voor je, om het verschil te gaan zien tussen beiden. Er is het afvallen wat je doet doordat je je hongerbalans leert volgen en stop met emotie-eten. En er is het afvallen wat je doet doordat je kijkt naar diëtetiek, onderzoekt hoe jouw lichaam functioneert, hoe je vetorgaan functioneert en wat het van je nodig heeft om meer gewicht voor je los te laten.

En dit laatste gaat dus echt over kennis over gezonde voeding en jouw relatie met eten en de mate waarin je jezelf enthousiast weet te maken over die voeding en je hechting aan de ongezonde voeding of de voeding die niet bij je lichaam past verder loslaat. Versus het leren stoppen met overeten en emoties en eten uit elkaar leren halen en daarbij weer het natuurlijke ritme van je honger en verzadiging gaan volgen dat je lichaam aangeeft. En het mooie is dat ik zie waar mijn klanten het andersom proberen te doen of altijd andersom hebben geprobeerd te doen als ze bij mij binnenkwamen en dan merken dat eigenlijk hun enige reden om het anders om te willen doen is omdat ze zo graag zo snel mogelijk resultaat willen behalen. En het lastige daarvan is dat ze dat resultaat dan misschien wel sneller behalen, maar het ook weer heel snel kwijt zijn. En wat je natuurlijk eigenlijk wilt, is gewoon een streep onder dit probleem kunnen zetten en zeggen: dit is klaar. Ik heb dit probleem jarenlang gehad, totdat ik leerde hoe ik me eerst moest richten op het doen van mijn oorzakelijke werk, eten en mijn emoties weer uit elkaar halen, mijn lichaam opnieuw de leiding geven en nadat ik die vaardigheid had ontwikkeld, kwam ik op een bepaald gewicht. Ik viel daarvan af en om toen verder te kunnen komen had ik me precies op de juiste manier gepositioneerd. Ik had alle tools in handen om die volgende fase in te kunnen gaan en die volgende stappen met mezelf te kunnen zetten en mezelf daarin te kunnen begeleiden.

Dus in aanloop naar dit nieuwe jaar, dit laatste staartje van dit jaar, als je voelt: ik ben klaar om die switch te maken en ik wil niet opnieuw een herhaling van zetten. Ik wil niet opnieuw weer alleen maar merken dat ik het op wilskracht aan het doen ben. Dan weet je dat je klaar bent om eerst deze vaardigheden te gaan ontwikkelen, zodat je jezelf niet teleurstelt en niet leegloopt op het proberen zonder resultaat of met alleen maar tijdelijk resultaat.

Er zijn twee manieren van gewichtsverlies en je wilt ze in de juiste volgorde toepassen. Ik ben er volgende week weer. Tot dan.

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>