Hele blije jonge vrouw die haar armen in de lucht heeft en lacht.

Afl. 73 Zo werkt afvallen zonder dieet

Overgewicht ontstaat door overeten. Dit betekent dat je meer eet dan je lichaam aan brandstof nodig heeft. Door je bewust te worden van de redenen waarom je dit doet kan je dit gedragspatroon bij de oorzaak aanpakken en oplossen. 

Met kennis over gezonde voeding heeft het oplossen van die redenen weinig te maken en is daarmee het ontbrekende stuk van je puzzel op weg naar blijvend gewichtsverlies. 

In deze aflevering ga ik terug naar de basis van afvallen zonder dieet en introduceer ik dit onderwerp via een feest van herkenning.

Ik bespreek de cirkels van onvrede en verlangen waarmee je heen en weer blijft bewegen tussen aankomen en afvallen en de twee belangrijkste redenen waarom je overeet. 

Het creëren van een geweldige relatie met eten begint bij de inzichten die ik in deze aflevering met je deel.


Luister naar de podcast

Wat je ontdekt:

  • Hoe overgewicht ontstaat.
  • Wat de cirkels van onvrede en verlangen zijn in je relatie met eten.
  • Wat ervoor nodig is om los te komen uit deze cirkels.
  • Wat de twee belangrijkste redenen zijn waarom je overeet en hoe je deze oplost.

 

Transcript Afl. 73

 

Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll. En dit is aflevering 73.

Je luistert naar Etenslessen, de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Mijn naam is Marjena Moll. Ik ben je coach en ik doe niets liever dan al mijn Etenslessen met je delen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een vrouw wordt met een fantastische relatie met eten. Laten we beginnen.

Hallo, hoe is het met je? Hoe gaat het? Ik hoop dat het goed gaat en dat je goed voor je gedachten zorgt. En als je een man bent, wil ik je laten weten dat je van harte welkom bent bij Etenslessen. En zeker niet de enige man in mijn programma. Ik kreeg de laatste tijd wat e-mails van mannen die schreven: ja, ik weet dat ik niet in je doelgroep val. En dan denk ik: ho, wacht even. Je bent van harte welkom.

Mijn programma is zowel voor mannen als vrouwen. Dus dan weet je dat.

In deze aflevering wil ik weer eens helemaal teruggaan naar de basis.

Want er zijn natuurlijk genoeg mensen die hier naar luisteren voor wie het concept van afvallen zonder dieet nog helemaal nieuw is. En ik wil niet dat je bij aflevering 1 hoeft te beginnen persé om aansluiting te kunnen ervaren met deze podcast. Dus laten we teruggaan naar de basis en de vraag beantwoorden. Hoe val je nou af zonder dieet?

Als ik die vraag beantwoord in één enkele zin, dan is het antwoord: door alle redenen waarom je eet als je geen honger hebt op te lossen. Zo simpel is het. Alleen om weet je nog niet precies hoe dat eruitziet. Dus laat ik het hebben over die redenen.

Overgewicht ontstaat doordat je overeet. Je eet meer dan je lichaam van je nodig heeft en dus overeet je. En daardoor ontstaat er overgewicht. Als je dat overeten niet meer zou doen, dan sluiten vraag en aanbod van jouw lichaam en wat jij het aanbiedt aan voedsel perfect op elkaar aan en creëer je geen overgewicht.

Dus als je wilt afvallen zonder dieet hoef je alleen maar te zorgen dat vraag en aanbod weer goed op elkaar aansluiten. En dat betekent dat je gaat luisteren naar je lichaam

En dat luisteren naar je lichaam, jouw signalen van honger volgen. Jezelf dan van voedsel voorzien en stoppen als je signalen van verzadiging ervaart, dat is alles wat nodig is om geen overgewicht te creëren.

Alleen meestal eten we ook regelmatig zonder dat we honger hebben en daardoor ontstaat dat overgewicht omdat we overeten. En wanneer doen we dat nou, dat overeten? Laten we daarnaar gaan kijken. En laten we ook de vraag stellen: wat heb je tot nu toe geprobeerd om dat overgewicht op te lossen? Want daar heb je meestal een dieet bij gebruikt. En in mijn programma reik ik je geen dieet aan. En waarom doe ik dat nou niet? Dit is wat ik daarin steeds zie.

Als je overgewicht hebt en je overeet regelmatig, dan kom je vaak op een punt van onvrede. Je baalt van je gedrag. Je voelt je niet lekker in je lichaam. Je kleding knelt, je voelt je vol. Je voelt je opgeblazen en je bent ook niet trots op het gedrag wat je jezelf ziet vertonen. De manier waarop je met eten omgaat. Je ziet jezelf veel of steeds vaker opscheppen dan dat je eten nodig hebt. Je voelt je al vol. En toch pak je nog wat. En je baalt daarvan: ach, ik wil dit niet meer. Ik voel me niet lekker in m'n lichaam. Mijn lichaam ziet er niet uit, zoals ik weet dat het eruit kan zien. Ik baal van mijn gedrag. Ik ben hier klaar mee. Ik wil veranderen.

En dus voel je heel veel onvrede en een verlangen naar verandering. Een verlangen naar een betere zelfzorg. En om beter voor jezelf te gaan zorgen en af te vallen gebruik je meestal een dieet.

Dus je kiest een dieet uit, je kiest een plan uit en je begint daar vol frisse moed aan, want die onvrede die je nu voelt, die ben je zo zat dat het je inspireert en kracht geeft. En je denkt: ik ga het helemaal anders doen.

En je volgt dat plan, dat gezonde plan van aanpak. En je voelt een opluchting. Hèhè, je kan weer trots op jezelf zijn. Je bent blij dat je hebt ingegrepen en aan na een aantal dagen beginnen je ook een beetje anders te voelen. Je voelt je wat lichter. Je voelt je wat frisser. Je buik wordt weer wat platter en je bent blij met de keuzes die je maakt.

Alleen na verloop van tijd gaat hier wel het nieuwtje van af. En als het nieuwtje er eenmaal van af is, kom je vaak op een punt waarop je toch een beetje met een schuin oog begint te kijken naar al dat lekkere eten wat je nu niet meer eten mag.

En je begint je steeds vaker te verlekkeren aan dit soort eten, je bent een beetje jaloers op de mensen die je daarvan ziet genieten.

En je kijkt naar jezelf en je denkt: eigenlijk mis ik het wel een beetje en vind ik het niet zo leuk wat ik nu aan het doen ben. Ik heb het gevoel dat ik alleen maar van alles van mezelf moet en ik moet al zoveel. Ik draag al zo veel verantwoordelijkheden. Ik ben al zo verstandig bezig en nu moet ik ook nog aldoor verstandige keuzes maken met eten.

En dat wat eerst voelde als inspirerend en fijn, voelt nu eigenlijk alleen maar alsnog een taak erbij. En je hebt er al zoveel. Je werkte al de hele week zo hard. En nu in je weekenden en in je avonden ben je dan ook nog weer alleen maar verstandig bezig. En dus wordt die plek waar je eerst met zoveel verlangen naar uitkeek wordt nu je nieuwe plek van onvrede. Eigenlijk vind je het gewoon niet leuk. En je bent het echt alleen nog maar op discipline aan het volhouden.

Dat volhouden, dat lukt je op dagen dat alles meezit. Als je uitgerust bent, je de taken die je jezelf hebt gesteld, ten doel heeft gesteld allemaal lukken. Je krijgt alles af. De dingen lopen in je leven prima. Dan weet je die discipline van dat volhouden van je gezonde zelfzorg ook nog wel te dragen.

Maar nu komt er onherroepelijk een dag waarop jij zou zeggen achteraf: het was zo'n dag waarop alles tegenzat. Je hebt slecht geslapen, je staat moe op en je ziet tegen de dag op. Je hebt er gewoon de energie niet voor. Dan ontdek je nog bijvoorbeeld dat je iets belangrijks bent vergeten. Stik. Het zit je tegen. Vervolgens heb je misschien ook nog een dreigend conflict, een spanning, een akkefietje met iemand die misschien belangrijk voor je is. Een leidinggevende of een opdrachtgever of iemand waar je heel veel van houdt, is boos op je. En de spanning van dat conflict, juist op deze dag waarin je ook nog moe bent en dat ene belangrijke ding bent vergeten, dat kan er dan ook nog wel bij. En je zit misschien ook nog tegen een beslissing aan te hikken die je moet nemen over iets waar je gewoon niet uitkomt en waar je over piekert.

Nou, de voorbeelden die ik nu noem horen gewoon bij het leven van alledag. Het zijn helemaal geen grote uitzonderlijke dingen, maar als ze allemaal zo bij elkaar komen op zo'n dag, dan ook nog dat dieet volhouden, ja, daar voel je geen motivatie meer voor. En dit is die dag waarop je breekt met je plan en iets eet wat niet in dat plan hoort. Wat niet in dat plan past. En op dat moment voelt het echt even als een enorme opluchting. Alsof je jezelf wat ruimte geeft waar je die echt even heel erg hard nodig hebt. Hé hé, en je eet en je geniet ervan.

Alleen daarna krijg je me toch een kater, want je denkt: nou heb ik al zo'n dag en wat doe ik? Het ging juist zo goed. Ik was zo goed bezig en nou heb ik het verpest.

En dus voel je spijt en je baalt ervan. En je stapt gauw weer terug naar je plan en je pakt discipline weer op. Alleen nu is er wel een klein scheurtje in je vertrouwen gekomen van het succes van dat plan want: tja, je begon er wel met hele frisse moed aan. Maar dat is wel of wat langer geleden. En je bent al wel wat afgevallen, maar je hebt nog wel een langere weg te gaan. En het idee van dit voor de rest van je leven moeten blijven doen, staat je ook niet meer zo aan. Je bent echt alleen maar aldoor zo verstandig bezig en op dagen zoals dit wil je dat aanzienlijk ook gewoon helemaal niet.

Kortom, je motivatie is gedaald en je vertrouwen ook. En dus komt er weer zo'n dag waarop je iets eet wat niet in dat plan past. En daarmee brokkelt jouw vertrouwen in dat plan nog wat verder af. En je voelt al waar dit naar toe gaat. Omdat je motivatie is gedaald en je vertrouwen is gedaald, zie je jezelf steeds vaker keuzes maken van je oude gedrag en de dingen eten die niet in het plan passen. En omdat het zo pijnlijk is om daar steeds boos over te worden op jezelf, komt er een punt waarop je zegt: weet je, wie hou ik hier nu nog gewoon voor de gek? Het is gewoon mislukt.

Het lukt me niet. Ik kan het niet. En je hebt ook gezien dat je bent aangekomen en je ziet jezelf dat streefgewicht gewicht gewoon niet halen. En dus geef je op en laat je het los.

En vanaf dat moment ben je terug op de plek waar je ooit begon. En groeit daar langzaam jouw onvrede weer over hoe je met eten omgaat, net zolang totdat je weer datzelfde punt hebt bereikt waarop je zegt: en nou ben ik er echt helemaal klaar mee. En opnieuw verlangt naar dat gezonder gedrag, verlangt naar afvallen en dit keer zeg je opnieuw tegen jezelf: maar nu ga ik het wel volhouden. Nu is het echt anders. Ik voel dat mijn motivatie dieper zit. Ik wil dit zo graag. Ik wil die slanke man of vrouw worden. Het gaat me lukken. En opnieuw zoek je een plan dat daar daarbij past. En begin je aan een nieuw dieet.

Deze bewegingen, deze dynamiek van balen van je gedrag, verlangen naar gezond gedrag, ander gedrag, betere zelfzorg. Die zelfzorg een tijdlang toepassen totdat jouw nieuwe plek van onvrede wordt, het nieuwtje eraf is en je opnieuw het gevoel hebt dat je alleen maar dingen van jezelf moet en weinig mag, wat maakt dat je weer met een schuin oog begint te kijken naar al dat eten wat je niet hebben mag. Dat kan je na een leven lang blijven doen

En heel veel mensen doen dat ook. Heel veel cliënten komen bij mij en zeggen: ik word er knettergek van. Ik doe dit al tien, twintig, dertig jaar. En ik weet de uitweg niet. Hoe kan dit nou anders?

Mijn insteek, mijn eigen pad hierin is geweest dat ik ontdekte dat je kunt afvallen zonder dieet omdat het eigenlijk niet eens zo heel erg gaat over voeding. Dit issue, wat zich hier laat zien heeft niet zo heel veel met voeding te maken.

Het overeten wat je doet, doe je om twee reden. Je hebt mij die twee redenen al horen vertellen in het scenario wat ik schetste.

De ene reden is dat je eten associeert met genieten, met gezelligheid, met beloning. Weet je, dat schuin oog van kijken naar die mensen die je al die dingen zag eten die jij niet hebben mag? Daar zat een verlangen op van genieten. Jezelf belonen met wat lekkers.

De andere reden waarom je ging overeten, je had op dat moment geen honger, maar je ging eten, was omdat je wilde ontsnappen aan al die gevoelens waar je last van had. Je vermoeidheid. Dat moeten nemen van die lastige beslissing. De spanning van dat dreigende conflict met die ander. Dat belangrijke ding wat je vergeten was en de stress daarvan. De schrik daarvan. Je wilde dat even vergeten. Je wilde een time-out.

Je bent gaan eten om te vergeten. Dus de twee reden waarom je niet bent afgevallen en een slank mens, slanker, misschien bij je al slank. Ik weet het niet.

Maar waarom je plan niet is gelukt, is omdat je verlangde naar beloning en genieten. En omdat je aan jezelf wilde ontsnappen aan jouw gevoelens van ongemak wilden ontsnappen.

Als je dit patroon wilt loslaten. En een nieuwe versie van jezelf worden. Iemand die slank wordt en het daarna ook blijft, zal je hier dus je oplossingen voor moeten vinden. Je zal iemand moeten worden die zichzelf kan belonen zonder dat je daar eten bij nodig hebt. Die gezelligheid kan ervaren zonder dat je daar eten bij nodig hebt. En iemand worden die zichzelf kan begeleiden en helpen als je last hebt van gevoelens van ongemak.

En ik noemde hier nu stress en spanning en dreigend conflict, maar het kan natuurlijk van alles zijn wat valt op dat spectrum van gevoelens van ongemak. Verwarring, vertwijfeling, frustratie, angst, bezorgdheid, onvervuld verlangen. Chagrijn, vermoeidheid, al dat soort gevoelens, die wil je kunnen begeleiden in jezelf zonder dat je daar eten bij nodig hebt.

En als je dat is gelukt, dan ben je vrij. Vrij en onafhankelijk. Dan kun je nog wel eten voor je plezier, om jezelf te belonen of je weekend te vieren. Maar je bent er niet afhankelijk van. Je kunt jezelf ook belonen zonder dat je daar eten bij nodig hebt. Je kunt ook gezelligheid ervaren zonder dat je daar eten bij nodig hebt.

En je kunt dagen ervaren waarop de dingen niet gaan zoals je wilt, waarop je last hebt van gevoelens die je als pijnlijk ervaart of erg ongemakkelijk ervaart zonder dat je daar eten bij nodig hebt.

Kortom, je wilt je kunnen verhouden tot de eb en vloed van je leven, zonder dat eten daar een rol in speelt. En dan kun je stoppen met overeten.

En dus creëer je geen overgewicht.

En als je dan dus ziet van: oké, dus dit heeft eigenlijk met kennis over gezonde voeding niet zo heel veel te maken? Dan zeg ik: klopt. De relatie die je met eten hebt, heeft deels wel te maken met de kwaliteit van de voeding die je kiest. En wat dat met je doet. Hoe jij daarop reageert. Er zullen ongetwijfeld dingen zijn waarvan je zegt: oh als ik dat eenmaal begint te eten, dan kan ik blijven eten. Daar ga ik zo van aan. Dat heeft te maken met biochemie. Dat heeft te maken met voedsel en de kwaliteit van je voedsel. Maar dat is maar een aspect hiervan, is maar een klein stukje.

De rest, het overgrote deel van het scenario wat ik hier schetst als je dat herkende, gaat allemaal over jouw mentale en emotionele management. En als je dat op orde weet te krijgen, blijft dat stukje voedsel over.

En hoe weet ik nou dat dat niet eens zo'n hele grote rol speelt? Omdat bijna iedereen die bij mij komt al heel veel weet over gezonde voeding. En dat heeft ze gebracht waar ze nu zijn. Met die strijd met eten. Ze zijn er niet zoveel mee opgeschoten en dat vertelt ons dus iets. Dat geeft ons feedback over het belang van die kennis.

Het maakt wel onderdeel uit van je relatie met eten, maar het is een klein onderdeel. En als je gaat zoeken naar informatie over afvallen, dan krijg je allemaal kennis over gezonde voeding. En daar ontbreekt dus het overgrote deel voor wat je nou juist zo hard nodig hebt, dat ontbreekt daaraan.

En daarom ben ik deze podcast begonnen. Om je te laten zien hoe dit anders kan en wat je daarbij nodig hebt.

Afvallen zonder dieet gaat over het ontdekken van de redenen waarom je overeet.

Eet als je lichaam niet om voedsel vraagt en daardoor ontwikkel je overgewicht. En als je die redenen oplost, is het klaar.

Kun jij die slanke man of vrouw zijn voor de rest van je leven. En ben je dat ook niet aan het volhouden op discipline en is er ook niet een probleem als het nieuwtje ervan af is.

En dat vergelijk ik dan vaak weer even met die liefdesrelatie in je leven. Als je heel blij bent met je partner en die liefdesrelatie je heel goed voelt, ben je hem niet aan het volhouden terwijl het nieuwtje er wel af is...hahaha... Ja, je bent het niet op discipline aan het doen. Je zegt niet tegen jezelf: jeu, moet ik nou weer met deze partner op de bank zitten? Het is precies wat je wil. Dit is de relatie die je wil hebben.

En exact hetzelfde kan je creëren in jouw relatie met eten. Het kan helemaal de relatie met eten zijn die jij wil hebben zonder dat je daar overgewicht in creëert. En zonder dat je het op volhouden, op de discipline moet doen. En daar gaat mijn werk over.

Als je hier nu nieuwsgierig naar bent en denkt: ik ben wel benieuwd hoe je dan die redenen waarom je overeet oplost. En wat komt daarbij kijken. Dan is mijn workshop over afvallen zonder dieet heel interessant voor je. Ik geef de volgende daarvan op 20 maart. Kom erbij. Hij is online, op een zaterdagmiddag. En dan laat ik je zien wat het vervolg is op dit principe. Op dit uitgangspunt van het oplossen van de redenen waarom je overeet.

Ik ben er volgende week weer en wens je een prachtige dag. Tot dan. Bye.

 

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>