een bak yoghurt met bananenstukjes en gouden glitters erom heen

Afl. 74 Zo wordt het toch weer een dieet

In Etenslessen leer je hoe je een geweldige relatie met eten creëert en afvalt zonder dieet. Een van de tools die ik je hiervoor geef is de Hongerbalans. Hiermee leer je naar je lichaam luisteren en volg je de signalen van honger en verzadiging die het je geeft, waardoor je afvalt zonder dieet.

De Hongerbalans werkt geweldig goed, maar als je last hebt van een dieetmentaliteit kan je deze tool gemakkelijk als dieetregel hanteren. Hierdoor schiet het zijn doel voorbij en voelt het gebruik ervan toch weer als een dieet. Dit geeft spanning en werkt averechts. Het is een valkuil die je wilt kunnen herkennen en vermijden.

 Ik weet hoe lastig het is om opnieuw op je lichaam te leren vertrouwen als eten en je gewicht al jaren een gevecht zijn. Het is dan ook een ontwikkeling die je doormaakt en die wat geduld van je vraagt. In deze aflevering help ik je hieraan herinneren. 


Luister naar de podcast

Wat je ontdekt:

  • Wat de Hongerbalans is.
  • Waarom de Hongerbalans zo goed werkt.
  • Wat de valkuil van deze tool is en hoe je die herkent.
  • Waarom je de redenen waarom je overeet wilt oplossen.

 

Transcript Afl. 74

 Je luistert naar Etenslessen, de podcast met Marjena Moll. En dit is aflevering vierenzeventig.

Je luistert naar Etenslessen de podcast over afvallen zonder dieet en het creëren van een geweldige relatie met eten. Mijn naam is Marjena Moll. Ik ben je coach en ik doe niets liever dan al mijn Etenslessen met je delen, waardoor je ontdekt hoe je afvalt zonder dieet en een vrouw wordt met een fantastische relatie met eten. Laten we beginnen

He hallo! Hoe gaat het? Met mij gaat het goed. Ik had vandaag een heerlijke dag. Echt een heerlijke dag.

Ik zat in de auto en ik reed naar het zuiden naar een vriendin van mij, die ik al dertig jaar ken. En het was een prachtige rit met een mooie winterzon boven de weilanden. Een beetje heiig weer, een beetje grijs weer, een beetje grauw weer, maar af en toe brak de zon door en het was prachtig om zo te genieten van het uitzicht op de snelweg en ook om te observeren hoe mijn brein af en toe helemaal afdwaalde in allerlei verhalen.

En ik vond het interessant om te zien waar het allemaal mee aan kwam zetten. Wat het allemaal dacht, dat belangrijk is en mezelf dan weer terug te brengen naar het hier en nu. En ik vond het heerlijk om zo in mijn eigen gezelschap te zijn. En met mijn vriendin was het ook heel erg fijn. We kennen elkaar al zo lang en wat ik bijzonder vind en echt als rijkdom ervaar, als je elkaar al zo lang kent is dat je ouders niet meer leven of althans onze vaders leven niet meer. Maar ik heb die van haar wel gekend en zij die van mij gekend. En dat is dan speciaal. Speciaal om zo'n lange geschiedenis met elkaar te hebben.

Ik wil het vandaag met je hebben over één van de grootste valkuilen van de Hongerbalans en dat betekent dat ik je ga vertellen wat de Hongerbalans is. Want misschien ben je hier nieuw en weet je dat nog niet.

Ik zal met je delen waarom deze Hongerbalans, deze tool zo ontzettend goed werkt en met je delen wat de allergrootste valkuil ervan is. Want veel van de cliënten die bij mij komen en net aan mijn programma beginnen, die hebben vaak al op eigen houtje geprobeerd om die Hongerbalans toe te passen en ze lopen daarentegen een grote valkuil aan die ik hier met je wil delen, zodat jij daar ook plezier van hebt.

Wat is de Hongerbalans?

Als je een dieet volgt, dan volg je het plan van een ander. Dus er word je verteld wat je moet eten, wanneer en hoeveel. En als je dat jarenlang hebt gedaan en je op een gegeven moment weet: ik wil niet meer op dieet. Het sorteert een averechts effect. Laat ik het zou zeggen haha...Ik wild dit gewoon niet meer.

Dan kan het zijn dat je denkt: maar wat dan wel? Ik weet het eigenlijk niet meer. Ik ben zo gewend om aan allerlei regels te voldoen en om eigenlijk ook altijd een plan van aanpak te hebben, dat als er geen plan van aanpak ligt, ik eigenlijk niet weet hoe ik voor mezelf zorg. Wat ga ik nou doen? En ik begrijp dat heel erg goed, want als je alleen al terugkijkt. Als je kijkt naar de afgelopen decennia en de vele dieetregels die ik voorbij heb horen komen variërend van: eet drie maaltijden en twee tussendoortjes, want dan blijft je verbrandingsoven hoog en je metabolisme hoog tot; nee, eet juist in een zo kort mogelijke periode op een dag. En doe een intermittent fasting. Nee, het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Nee, het ontbijt is juist niet de belangrijkste maaltijd van de dag. Sla je ontbijt liever over. Eet geen zuivel. Nee, eet juist wel zuivel. Eet geen rood vlees. Wacht even, als je vlees eet. Eet dan rood vlees. Enzovoort enzovoort.

En op het moment dat je niet meer op dieet wil, kan het even heel ontregelende zijn om opnieuw een structuur voor jezelf te creëren. Wat ga je dan doen? En even los van die ethiek heb ik het nog niet eens over de regels zoals je die van huis uit hebt meegekregen, over het lege eten van je bord of hoe laat je zou moeten eten. Tot hoe laat je nog mag eten op een dag. Enzovoort. Dus hoe kan je nou opnieuw structuur voor jezelf creëren? Hoe kan dat eruitzien?

In de vorige aflevering van de podcast had ik het over wachten met eten totdat je honger voelt en dat is iets wat je als kind van nature deed. Het is de natuurlijke manier van eten, wachten totdat je een duidelijke hongerprikkel in je maag voelt.

En als je dan eet, kun je ook heel duidelijk voelen wanneer je verzadigd raakt.

Dan kun je daarover een signaal oppikken. Nou, het volgen van dit natuurlijke ritme van honger en verzadiging, dat noem ik je Hongerbalans.

Dus je wacht met eten totdat je een duidelijke prikkel voelt van honger in je maagstreek. En dat kan voelen als een wat hol gevoel. Het kan voelen als een licht samentrekken in je maagstreek, een lichte kramp daar. En op een gegeven moment, als je maar lang genoeg wacht, Want als je twijfelt of je honger hebt, dan heb je het gewoon nog niet. Maar als je maar lang genoeg wacht, dan weet je op een gegeven moment luid en duidelijk.

Dit is honger. Ik heb nu echt eten nodig. Mijn lichaam vraagt duidelijk om brandstof.

En het mooie als je dit doet en je lichaam dus de leiding geeft. Je lichaam mag voor jou bepalen wanneer het tijd is om te eten. Dan kan je lichaam jou ook duidelijk laten weten waar het behoefte aan heeft. Want die hormonen die laten weten dat je honger hebt. Je ghreline, die communiceren ook met je smaakpapillen. En vanaf dat moment ga jij een hele duidelijke voorkeur krijgen voor iets. En je voelt waar je behoefte aan hebt. En het is precies ook wat je op dat moment ontzettend lekker lijkt smaken. Dat is een samenwerking met je lichaam, die maakt dat je eten je ook echt verrukkelijk smaakt. Want bij het geactiveerd raken van je smaakpapillen en het heel duidelijk gaan voelen waar je behoefte aan hebt, ruik je je eten ook beter en proef je het beter. Kortom, als je wacht met eten totdat je duidelijk honger hebt, is eten als een prachtige symfonie waarbij je alle onafhankelijke instrumenten van het orkest kan waarnemen. Het komt zo mooi bij je binnen en het is een verrukkelijke ervaring om op die manier te eten. En vergis je niet. Dit is hoe je het als heel klein kind altijd hebt gedaan. Het is pas later dat het meer vanuit je hoofd is gebeurd dat eten, omdat je op de klok keek en omdat iemand tegen je zei dat je moest eten. Of omdat je nu moest eten omdat het straks niet meer kon.

En als je gaat eten vanuit regels in je hoofd of op de klok, omdat je verteld is dat je moet eten of omdat je denkt straks kan het niet meer, dan zit ik in de auto of ik heb een vergadering. Laat ik nu maar even wat eten, terwijl er geen sprake is van een hongerprikkel in je maagstreek. Wat er dan gebeurt is dat je voor het keukenkastje staat, het deurtje opendoet en je staart naar de producten die daar staan. En je denkt: hmm wat zal ik eens nemen. En je ziet daar verschillende levensmiddelen staan.

Maar omdat je niet echt honger hebt, wordt je idee over wat je dan gaat eten ingegeven door een visuele prikkel. Nou, laat ik dan maar dit nemen. Oh, dan neem ik er één van dit en twee van dat of hetzelfde kan zich natuurlijk voor je koelkast afspelen. En hiermee komt er dan geen vraag en aanbod bij elkaar. Want je lichaam heeft nergens om gevraagd. En dat wat je gaat eten is niet een antwoord op een daadwerkelijke behoefte van je lichaam, maar in een reactie op een visuele prikkel of een idee in je hoofd. Oh ik heb dit nog in huis. Laat ik dit maar eten, want dan is het op. Of laat ik dit maar eten, want anders moet ik het straks weggooien. Of laat ik dit eten, want anders pakken de anderen...haha...Dit is de laatste..Hoor je hoe dit allemaal dus gaat vanuit ideeën in je hoofd?

En de wijsheid van je lichaam. De prachtige wijsheid van je lichaam is nou juist dat het jou exact kan vertellen wat je nodig hebt aan nutriënten.

En daar kom je niet aan toe. Als je je beslissingen neemt vanuit je hoofd, vanuit ideeën in je hoofd. Over wat er nog in huis is, wat er op moet en wat je wil pakken nu het er nog is enzovoort. Of wilt eten omdat het nu nog kan en straks niet meer.

En het mooie is dat als je je lichaam opnieuw de leiding geeft en jouw lichaam laat bepalen wanneer het tijd is voor jou om te eten, je gaat afvallen. En je hebt er dan dus geen dieet bij nodig. Hoe fijn is dat? Je mag uit je hoofd komen en terug je lichaam in gaan.

En je eten smaakt je dan dus niet alleen verrukkelijk, maar je gaat ook afvallen omdat in die tijd tussen het waarnemen van je hongerprikkel en bedenken waar je dan behoefte aan hebt, er vaak nog wat tijd kan verstrijken omdat je eerst nog wat werk afmaakt, iets nog wel afronden of naar de supermarkt wil gaan om de ingrediënten te halen van wat eten waarvan je nu zo duidelijk voelt: o ja, dat lijkt me lekker. Hier heb ik nu trek in. Dit is wat me voldoening gaat geven en dat heb je misschien niet in huis en dat ga je halen.

Op het moment dat je op deze manier met je lichaam gaat samenwerken en er dus tijd zit tussen het waarnemen van je hongerprikkel en ook daadwerkelijk gaan eten. In die tijd, in die ruimte die daar ontstaat kan je gaan afvallen omdat je lichaam alvast wat van je reserves benut.

Ik ben op deze manier al mijn overgewicht verloren en dat niet alleen. Door het samenwerken met mijn lichaam kwam ik er ook heel duidelijk achter welk eten goed bij mij past. Mij heel erg lekker smaakt. Mij goed verzadigd. Mijn lichaam goed van nutriënten voorziet. En waar voel ik dat? Aan de energie die het me geeft, aan de mate waarin ik me goed kan concentreren en ook hoe goed ik mij, hoe kan ik dat het beste omschrijven, mijn lichaam zich als het ware in de rust voelt. Als je iets hebt gegeten wat je van een goeie energie voorziet, dan is je lichaam daarna heel content, als een soort van spinnende poes in de vensterbank. Je hebt het niet koud. Je bent niet zweverig, maar je bent ook niet moe en hangerig. Het is gewoon precies goed. En naarmate je meer hier in je geïnteresseerd raakt en meer geïnteresseerd raakt in de feedback van je lichaam in reactie op wat je eet, hoe lekkerder het gaat voelen om dit te doen en hoe beter die samenwerking tot stand komt.

Je gaat echt ontdekken welk eten goed bij je past en je valt af en je hebt geen dieet nodig.

Op het moment dat je dan precies eet wat bij je past en je ook goeie honger hebt, voel je ook heel duidelijk een prachtige boog als het ware tijdens het eten die je maakt van honger naar verzadiging. En aan het einde van die boog komt er een lichte zucht, een ontspanning in je lichaam. En je voelt dat de urgentie die je eerst voelde van: ja, ik heb echt stevige trek. Wat smaakt me dit goed. Die buigt af naar een: oh zo zeg, dit was lekker. Perfect dit. Zo'n moment hier kan een strik om heen. Dit was helemaal goed zo. Dat gebeurt op het moment dat je er vanuit nieuwsgierigheid en interesse in wat jouw lichaam jou te vertellen heeft ontwikkeld. En het is fantastisch en het gaat een leven lang mee.

Wat is nou de valkuil die je hierin tegen kan komen? De valkuil is dat je deze Hongerbalans net zo makkelijk kan toepassen als een dieet.

Op het moment dat je tegen jezelf zegt: ik mag pas eten als ik honger heb. En ik moet stoppen als ik verzadigd ben en dit lukt je niet. Je doet het niet en je hebt dit dan bestempeld als verpest. Dan zit je opnieuw in een stramien. En dan gaat het weer over goed of fout, net als met het volgen van een dieet.

Je volgde dat dieet. Je mocht zoveel van dit eten of van dat eten of binnen zoveel uur eten. Ik weet niet wat de regels waren. Maar op het moment dat je je daar niet aan hebt gehouden, heb je het verpest. En dan heb je het niet goed gedaan. En deze spanning van goed doen, niet goed doen, het niet vol kunnen houden. Dat is een spanning die wordt opgepikt door je brein in relatie tot voedsel en in relatie tot voedsel wordt altijd uitgelegd als een schaarste of een dreiging van schaarste. En het vervelende daarvan is is dat je dan juist meer gaat eten. En het wordt dan een worsteling. Het wordt een strijd waarbij je het elke dag opnieuw gaat proberen om het goed te doen en je eraan te houden. En dan zit je eigenlijk weer gewoon in het oude gevecht, wat je ook voerde toen je nog allerlei diëten volgde. En dat is natuurlijk jammer, want zo is het niet bedoeld. En je komt er niet verder mee.

Wat kan je hier nou aan doen? Het belangrijkste wat je hierbij wilt realiseren is dat het volgen van jouw natuurlijke signalen van honger en verzadiging heel duidelijk aan jou gaat laten zien op welke momenten jij niet eet omdat je honger hebt, maar om hele andere redenen.

Met andere woorden interesse in het volgen van je Hongerbalans laat jou precies zien hoe jouw relatie met eten eruitziet. En waar jij eet om jezelf te belonen, om je weekend te vieren, omdat je vindt dat je het verdiend hebt. Wat natuurlijk niets met honger te maken heeft op dat moment en waar jij eet om te vergeten. Overgewicht ontstaat door overeten. En dat betekent dat er dus momenten zijn waarop je je Hongerbalans niet volgt. En dan speelt er dus iets anders. En als je nu alleen maar probeert om op wilskracht toch die Hongerbalans te volgen, dan stap je in de oude valkuil van diëtiek, dan stapje in de oude valkuil van restrictie. Ben je dus gewoon opnieuw het gevecht met jezelf aangegaan. En dit kan niet werken.

Wat wel voor je kan werken is het moment waarop je gaat experimenteren met deze Hongerbalans en daar waar jouw relatie met eten aan je laten zien dat je eten gebruikt om andere redenen., die redenen bij de oorzaak gaan oplossen.

Zodra je dat gaat doen, zit je op een ander spoor en kan je uit het gevecht met jezelf blijven en die Hongerbalans zien als een ontwikkeling die je doormaakt.

En ik denk dat dat een grote eyeopeners is die ik hier aan je wil meegeven. En de valkuil waar je voor wil behoeden.

Dus wachten met eten totdat je honger hebt en je lichaam daar de leiding geven is teruggaan naar hoe het ooit was en hoe het altijd bedoeld is geweest. En stoppen met eten zodra je lichaam je laat weten: dank je wel, perfect. Dit was genoeg. Zo is het ook altijd bedoeld geweest en hoe het ooit voor je was. En je bent daarvan afgedreven met reden. En door geïnteresseerd te raken in die reden kan je jezelf beter leren kennen. Jouw relatie met eten beter leren kennen en je strijdt met eten oplossen. En dat krijg je niet voor elkaar door die Hongerbalans bij jezelf af te dwingen en het gevecht met jezelf aan te gaan.

Dus ja, het is waar en je gaat afvallen als je je Hongerbalans volgt en je eten gaat je verrukkelijk smaken en de nuteriële behoeften van je lichaam kan veel beter tot je doordringen, tot je bewustzijn doordringen als je wacht met eten tot je honger hebt. Dus er gaan allemaal prachtige dingen voor je gebeuren op het moment dat je geïnteresseerd raakt in die Hongerbalans en hem gaat volgen. Maar je kan het niet bij jezelf afdwingen. Zodra je dat doet wordt het weer een gevecht met jezelf en dat kan maar één kant opgaan. En dat is dat het leidt tot eetbuien en frustratie en teleurstelling. En weer teleurgesteld ook raken in jezelf.

Dus het is een fantastische tool. Ik ben er om mijn overgewicht mee kwijtgeraakt en heel veel van mijn cliënten zijn er dolblij mee. Ik heb soms ook cliënten die er niet voor kiezen. En dat is ook helemaal prima, want ik ben nergens dogmatisch in. Het enige waar ik voor sta is jou de tools aanreiken en de stappen aanreiken waarmee jij een fantastische relatie met eten kan creëren en jouw strijd met eten oplossen. De manier waarop je dat bereikt en hoe dat er uiteindelijk voor jou uitziet is van jou.

En dat is iets tussen jou en je lichaam. En ik wil daar niet de autoriteit in zijn omdat dat niet werkt, maar ook omdat het niet nodig is en de relatie met eten die een leven lang meegaat, is de relatie met eten die bij jou past en die je zelf hebt gecreëerd en waarin jij hebt ontdekt wat goed bij jou past. En misschien is dat niet die Hongerbalans.

Hoe het ook uiteindelijk voor jou uitpakt, het belangrijkste is dat je hem niet probeert bij jezelf te forceren, maar aanvliegt als een ontwikkeling die je doormaakt en daar waar je merkt dat je daar niet verder mee komt, omdat de redenen waarom je overeet en daarmee dat overgewicht creëert, omdat je die niet opgelost krijgt of onvoldoende in beeld krijgt. Dan kan ik je daarbij helpen. Ja en dan is mijn zes stappen formule van mijn programma de perfecte route waarmee ik je helemaal meeneem, stapsgewijs door dit hele proces heen en al mijn tools en technieken met je deel. Die helpen om dit allemaal op te lossen bij de oorzaak.

Dit was de belangrijkste eyeopener die ik hierover wilde meegeven. Gebruik die Hongerbalans dus niet als een dieetregel. Ga het gevecht er niet over aan, maar ziet als een ontwikkeling die je doormaakt.

En als je hier meer over wilt weten dan nodig ik je uit om naar mijn workshop te komen. Mijn online workshop op 20 maart. Want dan vertel ik je meer over die zes stappen formule binnen Etenslessen en hoe ik die toepas om jou te helpen je strijdt met eten op te lossen, af te vallen zonder dieet en vandaar uit een fantastische relatie met eten te creëren.

Ik start ook een nieuwe groep. Die is op 31 maart met les op de woensdagochtend. Dus als dat de ochtend is waarbij jij je handen vrij hebt en je tijd zelf kan indelen, dan is deze groep misschien wel ideaal voor jou. Hoe dan ook is die workshop een mooie eerste introductie op alles wat je bij mij kan komen leren en waar ik je in kan begeleiden in Etenslessen. Dus meld je daarvoor aan via mijn website www.etenslessen.com.

En ik ben er volgende week. Ik wens je een prachtige dag. Tot dan. Bye.

 

Vond je deze aflevering waardevol, dan is het downloaden van mijn gratis ebook Etenslessen de volgende stap in het oplossen van je strijd met eten. Ik geef je in dit boek een aantal onmisbare inzichten, maar ook een aantal praktische stappen waarmee je afvalt zonder dieet. Dus als je meer wilt dan alleen theoretische kennis opdoen gaat mijn ebook je daar zeker bij helpen.

Ja ik wil het ebook! >>