Hi, ik ben Marjena

Vanaf mijn tienerjaren was ik altijd op dieet. Mijn eerste dieet was een succes, daarna ging het steeds moeizamer, omdat mijn verlangen naar eten bij elk dieet groter werd.

Hi, ik ben Marjena

Vanaf mijn tienerjaren was ik altijd op dieet. Mijn eerste dieet was een succes, daarna ging het steeds moeizamer, omdat mijn verlangen naar eten bij elk dieet groter werd.

Hoe strenger de regels die ik volgde des te groter werd mijn verlangen naar eten

Op den duur liep ik alleen al bij de gedachte 'morgen begin ik' naar de koelkast. Ik wist genoeg over gezonde voeding en dacht dat het mij aan wilskracht ontbrak. Het vet op mijn lichaam maakte dit voor de buitenwereld zichtbaar, iets waar ik mij diep voor schaamde. Daarbij had ik continu last van gedachten over wat ik al gegeten had, nog ging eten of niet had moeten eten en of ik aankwam of afviel. Als ik was aangekomen had ik stress omdat ik wilde dat het stopte en als ik was afgevallen had ik stress omdat ik dit wilde vasthouden.

Dit was niet de kwaliteit die ik aan mijn leven wilde geven. Ik wilde van mijn strijd met eten af, slank worden en dit ook blijven.

Ik besloot om niet meer op dieet te gaan maar op zoek naar een duurzame oplossing


Als een ridder die op zoek is naar de heilige graal, zocht ik naar de weg uit mijn strijd met eten. Ik ging in therapie, voerde gesprekken met slanke vriendinnen, las alle mogelijke literatuur die ik over het onderwerp kon vinden en maakte meerdere reizen naar Amerika om daar te leren van de beste specialisten in het vakgebied. Uiteindelijk heb ik 17 jaar onderzoek gedaan om de materie van een strijd met eten echt te doorgronden. Ik wilde precies begrijpen hoe je nu in een strijd met eten beland en hoe je daar ook weer uitkomt en dat is mij gelukt. Ik viel af en kwam daarna ook niet meer aan.


Eindelijk was ik slank en had rust in mijn hoofdDie rust voelde als een oase. Ik maalde niet langer over mijn gewicht en eten. Dat is nu ruim zestien jaar geleden en ik heb geen weegschaal nodig om te controleren hoe het gaat. Ik eet als ik honger heb en stop als ik verzadigd raak. Ik vang mezelf op als ik moe of gestresst thuiskom en heb daar geen eten bij nodig. Mijn avonden op de bank zijn weer echt van mij en heerlijk rustig, zonder verlangen naar eten.

In de zomer draag ik een bikini zonder mijzelf ergens overheen te moeten zetten en als ik in de spiegel kijk zie ik het lichaam waarvan ik houd: slank, stralend en vol levenslust.

Ik ben echt vrij en de manier waarop ik voor mezelf zorg voelt niet als volhouden. Ik heb een geweldige relatie met eten. Een relatie die voor het leven is. Ik koester deze en besteed er liefdevol aandacht aan. Niet omdat dit moet of verstandig is, maar goed voelt om te doen.

Marjena op het podium praten tegen een publiek

Mijn visie op afvallen


Om slank te worden en blijven geloof ik niet in volhouden op wilskracht. Dat hebben we lang genoeg geprobeerd. Iets volhouden kunnen we maar voor even en zo hoort het ook. Het oplossen van een strijd met eten en afvallen zonder dieet is een combinatie van aandacht voor de relatie met jezelf, luisteren naar de signalen van je lichaam en begrip hebben voor het deel van je brein dat moeite heeft met een verbod op voedsel. Als je deze ingrediënten op de juiste manier bij elkaar brengt val je af zonder dieet en creëer je een geweldige relatie met eten.


Wat je over mij moet weten


Ik ben echt iemand die van ver komt. Mijn strijd met eten zat enorm diep. Toch is het mij gelukt om te komen waar ik nu ben. Voor mij betekent dit het volgende: hoe diep je ook met eten zit, de weg eruit ligt voor je open. Hiervan ben ik zelf het bewijs. Dit maakt mij als coach tot een rasoptimist. Ik schrik niet van de donkere gevoelens van mijn cliënten en wat zij met eten doen zal voor mij geen verrassing zijn. Ik heb zelf ook met eten gestunt. Het is zo verfrissend als dit niet beladen is! Er wordt tijdens sessies dan ook al snel gelachen.

Als iemand die van ver komt weet ik ook dat ik je niet help als ik we alleen over verandering praten. Wat je nodig hebt is het toepassen van de tools en technieken die ik je leer. Je zal steeds opnieuw moeten opdagen en als ik zie dat je hiervoor wegloopt benoem ik dat ook, maar altijd vanuit compassie. Omdat je dit voelt kan je mijn feedback ook horen. Ik sta duidelijk aan jouw kant.

Marjena knielend naast haar hond

Dit ben ik

Op mijn 54e wil ik de nachtclub niet meer in, maar ik dans bijna dagelijks door de kamer. Even heerlijk uit mijn hoofd mijn lichaam in! Op mijn elektrische scooter naar de sportschool voel ik mij altijd weer 24 en in de boekhandel is mijn favoriete afdeling nog steeds die met zelfhulpboeken. Ik mediteer bij vlagen en dat is o.k. het hoeft allemaal niet meer perfect.

Ik heb geleerd om ook met een gezin, twee honden en een eigen bedrijf mijzelf op de eerste plaats te zetten en ontdekt dat iedereen om mij heen daar alleen maar van profiteert.